Χθεσινό/προχθεσινό φαγητό

Crimson Moonlight

RetroActive
Joined
13 Ιουλ 2015
Μηνύματα
524
Αντιδράσεις
323
Δεν είδα να υπάρχει παρόμοιο θέμα (δεν παίρνω κι όρκο, η αναζήτηση έχει λίγες μέρες που δεν λειτουργεί καλά) οπότε είπα να είμαι αυτή που θα θέσει την ερώτηση:

 


Τρώγατε χθεσινό ή προχθεσινό φαγητό;


 


Μέχρι μια ηλικία το θεωρούσα δεδομένο ότι ο κόσμος μαγειρεύει τρείς άντε τέσσερις φορές την εβδομάδα και τρώει το ίδιο φαγητό μια-δυο μέρες. Στο σπίτι μου ήταν αυτονόητο ότι θα τρώμε για 2-3 μέρες το μαγειρεμένο φαγητό, συνήθεια που έχω κρατήσει κι εγώ. Γιατί να χάνεις κάθε μέρα τοσο χρόνο μαγειρεύοντας; Εχω γνωρίσει όμως πολλύ κόσμο τελευταία που αν περάσει η μέρα το φαγητό το πετάει, ό, τι κι αν είναι. Και το βρίσκω πολύ κρίμα απ' τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι διχως τα βασικά.
:( Η απάντηση που παίρνω όταν δηλώνω πως απορρώ μ' αυτή τη συνήθεια είναι: <<γιατί να τρώω τα μπαγιάτικα;Λες και δεν μπορώ ν' αγοράσω καινουρια>>, ενώ οι παλαιώτεροι έλεγαν <<είναι αμαρτία να πετάς το φαγητό>>.
 
Μκρος δεν πολυσυμπαθουσα το χτεσινο φαγητο κυριως επειδη δεν ζεσταινοταν με ωραιο τροπο και εχανε τη γευση του. Αλλωστε εκεινες τις παλιες εποχες "μας επαιρνε" να εχουμε τετοιες παραξενιες. Τωρα δεν εχω ιδιαιτερο προβλημα, μεταξυ αλλων επειδη μεγαλωσα και ζεταινω μονος μου το φαγητο οπως πρεπει
 
Η κοπελα που ημαστε μαζι τωρα λεει συνεχεια ειναι αμαρτια να πετας το φαγητο και φυσικα συμφωνω απολυτα.Το σπιτι μου ειναι διωροφο αραβωνιασμενος η παντρεμενος δεν ειμαι οποτε τρωω απο την μανα μου που μενουν αυτοι κατω και γω πανω αλλα και στης εκαστοτε κοπελες μου.Χθεσινο και προχθεσινο φαγητο δεν ειχα και ουτε εχω προβλημα να φαω ασχετα που μεγαλωσα σε ενα σπιτι που η μανα μου μαγειρευε και μαγειρευει ακομα και σημερα καθε μερα 7 μερες την βδομαδα και μαλιστα τουλαχιστων της 5 μερες αλλο φαγητο το πρωι και αλλο το βραδυ.Στην τελικη υπαρχουν και φαγητα που προτιμω να τα τρωω την επομενη μερα πχ γιατι μαρεσουν περισσοτερο ομως το μοναδικο φαγητο που δεν υπαρχει περιπτωση να φαω την επομενη ποσο μαλον την μεθεπομενη μερα ειναι τα τηγανιτα ψαρια.Με κανενα αλλο φαγητο δεν εχω θεμα.
 
Πάντως, σας αρέσει-δε σας αρέσει, κι ακόμα κι αν δεν το κάνετε στο σπίτι σας, σε πολλές από τις ταβέρνες που τρώμε, ισχύει το δόγμα "δεν πετάμε τίποτα", κι έτσι πολλά φαγητά "μετασκευάζονται", με διάφορους ευρηματικούς τρόπους... :gyros:

Αυτό όμως είναι και κάτι που πολλές φορές κάνω στο σπίτι, φυσικά με υγιεινούς τρόπους.

Σε κάθε σπίτι πάντως, συνήθως υπάρχει ένα μέλος-σκουπιδοφάγος (χαριτολογώντας), που χωρίς να το πειράζει, κάνει συνεχώς εκκαθαριστικές σε φαγητά που έχουν μείνει...

Άλλωστε, μεγαλώσαμε με το δόγμα "ΤΙ; Δεν το τρως; Για να έρθει μια Κατοχή, να δεις πώς το τρως..."
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καταρχην ειναι γνωστο σε οσους ξερουν να τρωνε {και να (τους) μαγειρευουν :p } οτι τα φαγητα κατσαρολας(*) και οι σουπες ( εκτος απο το οτι ειναι απο τα πιο υγυιεινα ως τροπος μαγειρεματος)

,ειναι νοστιμοτερα οχι μολις εχουν μαγειρευτει αλλα μετα απο μερικες ωρες το απογευμα της ιδιας μερας και μετα αν εχει μαγειρευτει το μεσημερι ή την αλλη μερα αν εχουν μαγειρευτει το απογευμα. (Ολα αυτα υπο την προυποθεση οτι εχει μαγειρευθει σωστα αλλα και σε δευτερο βαθμο εχει διατηρηθει σωστα -και οσων αφορα τις μυρωδιες του επισης).

(*) με εξαιρεση τα μακαρονια / (σκετο) ρυζι .

Κατι που δεν ισχυει για τα τηγανητα στην πλειοψηφεια τους , ,δηλαδη χανουν αρκετα εως πολυ (οπως) κι αν ξαναζεσταθουν (αντε με εξαιρεση τηγανητες πιπεριες/μελιτζανες).

Κατι που ισχυει και για τα φουρνιστα φαγητα -δηλαδη χανουν αρκετα εως πολυ- αλλα οχι στο ιδιο βαθμο οσο τα τηγανητα, (αν και εξαρταται και παλι και απο το φαγητο και ποσο εχει διατηρησει τους υγρασια του/ζωμους του π.χ. το παστιτσιο ξαναζεσταθει ειναι το ιδιο νοστιμο σχεδον ).

Τωρα οσον αφορα το ερωτημα ναι ετρωγα ξαναζεσταμμενο χθεσινο φαγητο (οχι πολυ προθυμα μικρος ομολογω) πολυ πολυ πολυ σπανια προχθεσινο , και συνεχιζω να τρωω κατ επιλογη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι και τι φαγητό έφτιαχνε η μάνα. Η ομελέτα με πατάτες ας πούμε δεν τρωγόταν ούτε το βράδυ. Παρολαυτά υπήρχαν φαγητά που περίσσευαν και τα τρώγαμε και την επόμενη όπως λαδερά π.χ. Για 2η μέρα λίγο δύσκολο καθότι δε θα έμενε ποσότητα αρκετή, το είχαμε ήδη φάει.
 
Στο σπίτι σπάνια πετάμε φαγητό που έχει μείνει και δεν το έχουμε φάει. Ετσι όταν δεν μαγειρεύουμε για την επόμενη μέρα τρώμε το χθεσινό/προχθεσινό φαγητό το οποίο με ζέσταμα κάτι γίνεται, τρώγεται...

Ως παιδί βέβαια είχα δυσκολία να φάω ξαναζεσταμένο φαγητό, ζητούσα κάτι άλλο για μένα, συχνά άκουγα φράσεις του τύπου ''θα φάμε ό,τι έχουμε''...

Μη φανταστείτε ότι όλα τα φαγητά τρώγονται το ίδιο ξαναζεσταμένα. Φαγητά όπως παστίτσιο, μουσακάς, ψητό, όσπρια, λαδερά...τρώγονται με ευκολία. Αντιθέτως μακαρόνια, ρύζι...δεν τρώγονται με ευκολία ξαναζεσταμένα.

Τώρα δεν θα έλεγα ότι έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με το φαγητό...

Πάντως έχω δει σε σπίτια που μαγειρεύουν για μεσημέρι και για βράδυ και ό,τι μείνει το πετάνε, μαγειρεύουν άλλο φαγητό την επομένη. Κρίμα είναι...αφού υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν φαγητό...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ημουν και ειμαι περιεργος σε αυτο το θεμα! Ακομα και τωρα σπανια τρωω χτεσινο φαγητο... Καλα για προχτεσινο δεν το συζηταω καν :p
 
ΦΖΠ1 είπε:
Άλλωστε, μεγαλώσαμε με το δόγμα "ΤΙ; Δεν το τρως; Για να έρθει μια Κατοχή, να δεις πώς το τρως..."
Και όπως σχεδόν όλα τα δόγματα, είναι τουλάχιστο βλακώδες μια τέτοια σύγκριση, διότι δεν ζούμε σε συνθήκες κατοχής. Παράλογη λογική.

Σχετικά με το θέμα, από όσο θυμάμαι ναι, έτρωγα χθεσινό φαγητό τουλάχιστο κάποια συγκεκριμένα, όπως πχ κοτόπουλο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rakeesh είπε:
Μκρος δεν πολυσυμπαθουσα το χτεσινο φαγητο κυριως επειδη δεν ζεσταινοταν με ωραιο τροπο και εχανε τη γευση του. Αλλωστε εκεινες τις παλιες εποχες "μας επαιρνε" να εχουμε τετοιες παραξενιες. Τωρα δεν εχω ιδιαιτερο προβλημα, μεταξυ αλλων επειδη μεγαλωσα και ζεταινω μονος μου το φαγητο οπως πρεπει
Ακριβώς αυτό! :thumbup:

Εγώ δεν έτρωγα καν το βράδυ, το φαγητό που είχε μαγειρευτεί το μεσημέρι της ιδιας μέρας!!! #)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε θυμάμαι καλά, αλλά νομίζω δεν πολυειχα πρόβλημα..

Πάντως τώρα έχει τύχει να φάω το ίδιο φαγητό 4-5 μερες!! Έχω το ρεκόρ η οχι??? :p
 
viking4a είπε:
Πάντως τώρα έχει τύχει να φάω το ίδιο φαγητό 4-5 μερες!! Έχω το ρεκόρ η οχι??? :p
 


Το ρεκός πάει σ' εμένα που κατά λάθος μαγείρεψα ένα ολόκληρο πακέτο μακαρόνια και τα έτρωγα 8 μέρες. Στο τέλος τα πέταξα γιατί θα μ' έτρωγαν αυτά! Το ίδιο έπαθα μ' ένα κέικ τ' οποίο-αγνωστο γιατί-έγινε γιγαντίων διαστάσεων. Έκλεισε εβδομάδα και τρώγαμε τρία άτομα. Ηταν τρομακτικό.:nervous:



 
Συγνώμη, αλλά ένα πακέτο μακαρόνια...8 μέρες?

Τι εννοείς? Πόσα κιλά ήταν?

Δηλαδή για να σου δώσω ένα παράδειγμα, αν η μαμά μου κάνει την Δευτέρα μεσημέρι ένα πακέτο μακαρόνια 1 kg, την Τρίτη πρωί δε θα έχει να φάμε τίποτα... Είμαστε 3 ατομα(εγω,μαμα,μπαμπας)!!!

Είμαι μακαρονας, τι να κάνουμε?!! :p
 
viking4a είπε:
Συγνώμη, αλλά ένα πακέτο μακαρόνια...8 μέρες?
Τι εννοείς? Πόσα κιλά ήταν?



Δηλαδή για να σου δώσω ένα παράδειγμα, αν η μαμά μου κάνει την Δευτέρα μεσημέρι ένα πακέτο μακαρόνια 1 kg, την Τρίτη πρωί δε θα έχει να φάμε τίποτα... Είμαστε 3 ατομα(εγω,μαμα,μπαμπας)!!!



Είμαι μακαρονας, τι να κάνουμε?!!
:p
 


Ενα μπλε κανονικό με τρίχρωμμο σπαγγέτι (ουδέν σχόλιο παρακαλώ-έτσι τα ξεχωρίζω). Μέσα στην ατυχία μου, έτυχε να μην είναι κανείς άλλος εδώ να του τα ταϊσω και να γλιτώσω! Ένα άτομο πόσο περιμένεις να φάει;
:precry2:
 
Στο δικο μας σπιτι η μανα μου μαγειρευε καθε μερα, με μερικες εξαιρεσεις, οπως αν περισσευε πολυ φαγητο μαζι με καμια πιτα, απο την προηγουμενη.

Δεν θυμαμαι να καναμε διακρισεις στο φαγητο. Οτι ηταν χθεσινο και μας αρεσε, το τρωγαμε, ειδικα αν την επομενη δεν μας αρεσε το νεο φαγητο.

Προσωπικα τρωω και κρυο φαγητο, μ'αρεσει και ετσι. Ποτε δεν το ζεσταινα (συν οτι το βαριεμαι)

Οτι δεν μας αρεσε, το ριχναμε στις γατες μας που καραδοκουσαν απεξω, μολις ακουγαν πιατα και μαχαιροπιρουνα

Και επειδη πηγαινε σε ζωντανα πλασματα, δεν θεωρησαμε και ποτε οτι πεταμε φαγητο.

Η συνηθεια που βλεπω σε μερικους να παγωνουν ορισμενα φαγητα για να τα φανε μερες μετα, (οπως παστιτσιο) δεν την ειχαμε εμεις. Βεβαια το παστιστιο δεν υπηρχε περιπτωση να μεινει, τοσο φαγανοι που ημασταν σαν οικογενεια :p , αν πεις για φακη ομως.. αυτη πετιοταν την μεθεπομενη ομως
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ας είναι καλά ο φούρνος μικροκυμάτων!

Γενικά στο σπίτι ακολουθούμε την ίδια λογική, ότι είναι κρίμα να πετιέται το φαΐ. Οπότε δεν πετάμε φαγητό, με ελάχιστες εξαιρέσεις (ειδικά στα όσπρια και στα τηγανητά ψάρια, που αν δεν καταναλωθούν μέχρι το βράδυ, πετιούνται και δε μπαίνουν στο ψυγείο για ξαναζέσταμα, οπότε και φροντίζουμε να μαγειρεύουμε ποσότητα ίσα για να φάμε για μεσημέρι).

Μερικές φορές, μάλιστα, ειδικά αν έχουμε εξωτερικές δουλειές ή αν έχουμε βαρεθεί από την καθημερινή μάχη να απαντήσουμε στο ερώτημα "τι θα φάμε αύριο;", φροντίζουμε να μαγειρεύουμε φαγητό που θα μας φτάσει για δύο ημέρες, όπως παστίτσιο, σουφλέ, μπιφτέκια, κλπ..

Δεν μου αρέσει το κρύο φαγητό και είναι το χειρότερό μου το φαγητό απ' ευθείας από το ψυγείο, οπότε και τιμώ ιδιαιτέρως το φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό λύνει το όποιο πρόβλημα του χθεσινού-προχθεσινού φαγητού. Σε γενικές γραμμές έχω συνηθίσει αυτή τη διαδικασία ξαναζεσταμένου φαγητού, κι ας χάνει σε γεύση. Απλά είναι ανάλογα το φαγητό. Για παράδειγμα, το κρεατικό ή η σούπα και τα χόρτα δεν έχω κανένα πρόβλημα να τα φάω και μετά από 2 μέρες. Ειδικά το κρέας μπορείς, αν σε ενοχλεί η γεύση, να το σπρώξεις με κέτσαπ/μουστάρδα/τζατζίκι (ανάλογα). Αλλά φαγητό για το οποίο δεν τρελαίνομαι ούτε όταν είναι φρεσκομαγειρεμένο (πχ γεμιστά, γιατί με έχουν κουράσει σαν γεύση), ούτε καν... Θα φάω αυγά...

Ειδικά τώρα με την κρίση προσέχουμε ακόμα παραπάνω τις ποσότητες που μαγειρεύουμε, κι έτσι δεν πετιέται σχεδόν τίποτα.
 
Ποτέ δεν πετάω φαγητό, το θεωρώ αλαζονεία. Από μικρή δεν είχα πρόβλημα να φάω ξαναζεσταμένο φαγητό. Άλλωστε η μαμά μου δεν προλάβαινε να μαγειρέψει κάθε μέρα γιατί εργαζόταν. Μαγείρευε συνήθως το βράδυ για την επόμενη μέρα, αλλά αυτό ποτέ δεν με παραξένεψε, ούτε με πείραξε.

Πολλές φορές καταψύχω φαγητά, ειδικά κοκκινιστό κρέας, αλλά και κονσερβοποιώ, πχ κιμά, φασολάδα, για να τα φάω αργότερα, ώστε να μην χρειάζεται να μαγειρεύω κάθε μέρα.

Νομίζω ότι αυτό με το καθημερινό μαγείρεμα το έχουν μόνο παιδιά που η μητέρα τους δεν δούλευε. Αλλιώς μια εργαζόμενη μητέρα θα έπρεπε να ξυπνήσει από τις 5 το πρωί για να μαγειρέψει και μετά να φύγει για την δουλειά.

Σχετικά με το "πέταμα" του φαγητού, στην προηγούμενη δουλειά μου είχαμε εστιατόριο μέσα στο κτίριο και κάθε μέρα πετούσαν τεράστιες ποσότητες φαγητού, μιλάμε για ταψιά ολόκληρα! Μου το είχαν πει οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο. Όταν τους είπα γιατί δεν τα δίνουν σε κάποιο συσσίτιο, πχ στην εκκλησία ή στο Δήμο, μου είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο. Όταν προσπάθησα να επικοινωνήσω με κάποιο τέτοιο συσσίτιο, μου είπαν οι συνάδελφοι ότι θα με κατηγορήσουν ότι προσπαθώ να κερδίσω χρήματα (ιδέα δεν έχω γιατί!) και εγκατέλειψα την προσπάθεια. Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε, είμαι μάλλον εκτός τόπου και χρόνου.
 
Να σημειώσουμε φυσικά, ότι τώρα με την κρίση, οι περισσότεροι παίρνουν από τις ταβέρνες για το σπίτι, το μη φαγωμένο φαγητό της παραγγελίας τους. Όσο κι αν παλιότερα θεωρούνταν "τσιπιά", "γυφτιά", "τάχα μου για το σκυλάκι" κλπ. (συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς), σήμερα θεωρείται "δεδομένο" και γίνεται κατά κόρον. Οι ταβέρνες είναι απόλυτα προετοιμασμένες, με αλουμινένια δισκάκια, σακούλες κλπ., οι δε σερβιτόροι παρέχουν αυτές τις συσκευασίες με ευχαρίστηση, ενώ άλλες φορές τα μεταφέρουν στην κουζίνα και τα ξαναφέρνουν πακεταρισμένα.

(Ή μόνο εγώ το έχω παρατηρήσει; )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κι εγώ θεωρώ αμαρτία να πετάω φαγητό αλλά μερικές φορές αναγκάζομαι είτε γιατί δεν μου αρέσει οπότε εκεί που το τρώω με τα χίλια ζόρια κάπου φτάνω στο αμήν ή απλά χαλάει. Γενικά όταν πάω να πετάξω φαγητό σε κάδο, το βάζω σε εμφανές σημείο μήπως και το δει κανένας που ψάχνει και το πάρει. Μια φορά θυμάμαι είχα μια σακούλα από ανέγγικτο σχεδόν φαγητό και όπως το πήγα στον κάδο, είχα γράψει και σε χαρτί το τι περιέχει... :)
 
Πίσω
Μπλουζα