Ανήκω στη γενιά της οποίας οι γονείς έζησαν την Κατοχή ως ενήλικες οπότε είχαν πολύ επηρεαστεί. Όχι ότι μας το έλεγαν για να μας κάνουν να τρώμε ξαναζεσταμένο φαγητό - το σχετικό επιχείρημα χρησιμοποιούσε τα παιδιά της Ινδίας και της Μπιάφρα τα οποία πεινούσαν τότε, αλλά όχι για ξαναζεσταμένο, για φαγητό που δεν μου άρεσε να τρώω. Η επιρροή της Κατοχής φαινόταν στο ότι θεωρούσαν απαράδεκτο να πεταχτεί φαγητό. Και αυτό μας το ενστάλαξαν από τότε που ήμασταν πολύ μικροί, οπότε είχε γίνει κάτι αυτονόητο για μας.
Η μητέρα μου δεν δούλευε εκτός σπιτιού. Οπότε πήγαινε για ψώνια κάθε μέρα και αγόραζε αυτό που θα μαγείρευε τη μέρα εκείνη. Τρώγαμε 4 άτομα μεσημέρι - βράδυ οπότε συνήθως δεν έμενε πάρα πολύ, και συχνά το ζέσταινε για τον εαυτό της την επόμενη μέρα. Αλλά υπήρχαν φορές που έμενε αρκετό, είτε γιατί είχε φτιάξει πολύ είτε γιατί είχε φτιάξει 2 πράγματα. Τότε τρώγαμε όλοι ξαναζεσταμένο χωρίς να μας πειράζει καθόλου. Άλλωστε συχνά μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, τα τηγανιτά κεφτεδάκια μπαίνανε σε σάλτσα ντομάτας και βράζανε, και το αποτέλεσμα το σερβίριζε με πατάτες πουρέ και ήταν υπέροχο. Επίσης όταν έφτιαχνε φαγητό που δεν το έτρωγε ένας από μας (*) του σερβίριζε χτεσινό.Το ζέσταμα έπαιρνε πολλή ώρα, αφού μικροκυματοφούρνοι δεν υπήρχαν τότε.
Αλλά εκείνο που (καλο)μάθαμε ήταν να τρώμε σπιτικό φαγητό, διότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Ταβέρνες ήταν πολύ λίγες και για ειδικές περιπτώσεις, ενώ τα εστιατόρια ήταν περισσότερο για εργένηδες που δεν είχαν πού να φάνε, κι έτσι δεν ήταν ιδιαίτερα καλό το φαγητό τους. Ετοιματζήδικα και φαστφουντάδικα δεν υπήρχαν.
Κι έτσι όταν ήρθα Αμερική για λόγους οικονομικούς, πρακτικούς αλλά και συνήθειας από το σπίτι, δεν μπορούσα να τρώω σε εστιατόρια και η μόνη λύση ήταν να μαγειρεύω ο ίδιος. Άρχισα με έτοιμα κατεψυγμένα ή κονσέρβες (σκέτη αηδία) και μετά από απελπισμένα γράμματα που ζητούσαν οδηγίες στυλ "Μαμά πώς βράζουμε αυγά?" σιγά σιγά ξεθάρρεψα κι έμαθα να μαγειρεύω. Εδώ και πολλά χρόνια δεν παίρνω τίποτε έτοιμο (εκτός από πίτσα... ποτέ μου δεν μπόρεσα να φτιάξω πίτσα της προκοπής) και μαγειρεύω ξεκινώντας από τα απλά υλικά, τίποτε από πακέτο ή ημιμαγειρεμένο. Και έχω επεκταθεί και σε πράγματα που δεν έκανε η μητέρα μου, όπως ψωμί (δεν αγοράζω ποτέ) και γιαούρτι (αγοράζω σπάνια)
Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να φτιάχνω μεγάλες ποσότητες 2-3 φαγητών τα Σαββατοκύριακα και να τρώω ξαναζεσταμένα όλη τη βδομάδα. Οπότε χτεσινό και προχτεσινό φαγητό είναι η νόρμα. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ο καλύτερός μου φίλος
. Και από τότε που αγόρασα σπίτι με κήπο, έχω φτιάξει μποστανάκι με ντομάτιές και φασολιές κυρίως, συν άπειρο βασιλικό για το πέστο της χρονιάς.
Βγαίνω λίγο εκτός θέματος αλλά το Σαβ/κο που μας πέρασε ήρθε κολλητά με αργία Δευτέρα, οπότε ξεσάλωσα. Πήγα στη λαϊκή το Σάββατο και πήρα γιγαντιαίες ποσότητες σχετικά φτηνής ντομάτας κι έφτιαξα το τοματόζουμο της χρονιάς (παίρνει πολλή ώρα με τον τρόπο που το φτιάχνω), ο καταψύκτης στην υπόγα τιγκάρησε κυπελλάκια με ζουμί. Κράτησα μερικές καλές ντομάτες κι έφτιαξα γεμιστά (στα οποία έβαλα δυόσμο και βασιλικό παραγωγής μου), και με το ζουμί που περίσσεψε από τα γεμιστά έφτιαξα κιμά για μακαρόνια. Θέρισα ντομάτες και φασόλια από τον κήπο, και χτες έφτιαξα γιαούρτι και - ακολουθώντας την ντόπια παράδοση που απαιτεί μπάρμπεκιου το Labor Day- έβαλα ψησταριά με κάρβουνα και έψησα άπειρα μπιφτέκια (με ρίγανη παραγωγής μου), μισό γουρούνι σε μορφή κυρίως σουβλακίων και ένα κοπάδι κοτόπουλα, μόνο στήθος. Μαριναρισμένα όλα με διάφορα μυρωδικά παραγωγής μου. Και πατάτες στο φούρνο. Τα κρεατικά θα μπουν κατάψυξη, μια χαρά ξαναζεσταίνονται με μικροκύματα, κι έτσι θα μου κρατήσουν πολύ καιρό. Τι προχτεσινό, μιλάμε για φαγητό ηλικίας εβδομάδων
(*) Το κάθε μέλος της οικογένειας είχε δικαίωμα να δηλώσει 2 φαγητά που δεν τα έτρωγε, και όταν τα έφτιαχνε η μητέρα μου είχε κάτι άλλο για τον ιδιότροπο. Εγώ είχα διαλέξει αγκινάρες και μελιτζάνες. Το πρόβλημά μου ήταν ότι υπήρχαν άπειρα άλλα φαγητά που δεν μου άρεσαν - ήμουνα πολύ δύσκολος στο φαΐ. Πρόχειρα σκέφτομαι, μπάμιες, φακές, αρακά (τώρα μου αρέσει), τραχανάς, χυλοπίτες, ο,τιδήποτε είχε σκόρδο (τώρα τρελλαίνομαι), πιπεριές, θαλασσινά, ψαρόσουπα και γενικά βραστό ή πλακί ψάρι κλπ κλπ, τι να πρωτογράψω.