Χρυσή

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας αριαδνη
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

αριαδνη

candy fan
Αντιδράσεις
23.517
Ρετρο ιατρικογενες θεμα που σημερα πια εχει εξαφανιστει. Τι ηταν τελικα το ""κοψιμο""της χρυσης; αν ησουν χλωμος ετσι σου ελεγαν εχεις χρυση σου ξυριζαν λιγο το κεφαλι και σου βαζαν μπλιαχ σκορδο και μυριζε ολο το τετραγωνο οχι μονο το σπιτι. Μερικοι γιατροι την παραδεχονταν την χρυση και υπηρχαν ανθρωποι που εκαναν αυτοι την δουλεια πρακτικοι. Σημερα δεν φοριεται πια/ δεν το ξανακουσα

Eχει εξαφανιστει ο ρετρο ορος ,αλλα οχι οι ασθενειες που την προκαλουν.Με τον ορο αυτο εννοουσαν τον ικτερο ,το κιτρινωπο χρωμα δηλ.του δερματος και των ματιων λογω της αυξησης της χολερυθρινης στο αιμα,που μπορει να εμφανιστει σε ηπατικες κυριως παθησεις (αλλα οχι μονο..)

Οποτε γι αυτο λεγανε οι παλιοι πως σε γυριζει σε λευχαιμια αν δεν την εκοβες

και ο πρακτικος σε κοιταζε πρωτα αν ειχες. Ευτυχως που δεν με πηγαν μικρη πω πω εκοβαν οι γονεις μου

H λευχαιμια μπορει να προκαλεσει ικτερο,αλλα ολα αυτα που εκαναν οι παλιοι δεν ειχαν καμμια επιδραση σε τιποτα...

χρυσή=ικτερος

έχω ακούσει ότι αν ένα παιδί έχει περάσει ίκτερο δεν πρέπει να φάει...κουκιά...

angel_grig είπε:
H λευχαιμια μπορει να προκαλεσει ικτερο,αλλα ολα αυτα που εκαναν οι παλιοι δεν ειχαν καμμια επιδραση σε τιποτα...
Εχεις απολυτο δικιο τιποτα δεν καναν ακομα χειροτερα δηλ. Μια φορα ο πατερας μου πηγε σε πρακτικο για να γιατρεψει τον ιλλιγγο ειχε παρει και μενα μικρο παιδι. Καλα χειμωνας τον εβγαλε εξω στην αυλη γυμνο απο πανω του βαλε πρωτα ενα μαντηλι και τον σταυρωσε και μετα του ριξε πανω τρια ποτηρια παγωμενο νερο. Την αλλη μερα φεραμε γιατρο στο σπιτι ψηθηκε στον πυρετο. Στην δε χρυση σε χαραζαν λιγο με το ξυραφι αν εβγαινε νερο ειχες χρυση αν εβγαινε αιμα οχι. Πηγαινανε και για καρκινο στον πρακτικο ακομα και την δεκαετια του 80 δυστυχως τους εδινε ματζουνια κανανε διαρροια και μετα πηγαινανε σε γιατρο

αριαδνη είπε:
Εχεις απολυτο δικιο τιποτα δεν καναν ακομα χειροτερα δηλ. Μια φορα ο πατερας μου πηγε σε πρακτικο για να γιατρεψει τον ιλλιγγο ειχε παρει και μενα μικρο παιδι. Καλα χειμωνας τον εβγαλε εξω στην αυλη γυμνο απο πανω του βαλε πρωτα ενα μαντηλι και τον σταυρωσε και μετα του ριξε πανω τρια ποτηρια παγωμενο νερο. Την αλλη μερα φεραμε γιατρο στο σπιτι ψηθηκε στον πυρετο. Στην δε χρυση σε χαραζαν λιγο με το ξυραφι αν εβγαινε νερο ειχες χρυση αν εβγαινε αιμα οχι. Πηγαινανε και για καρκινο στον πρακτικο ακομα και την δεκαετια του 80 δυστυχως τους εδινε ματζουνια κανανε διαρροια και μετα πηγαινανε σε γιατρο
Παναγία μου! Τι βασανιστήρια είναι αυτά;:augenrollen:

Αν σε ποναγε η μεση ηταν ακομα χειροτερα τα πραγματα διοτι σε περπαταγε ο πρακτικος για να σε ισιωσει! Περναγε απο πανω σου χα ιλιγγο επρεπε να προγραμματιζεις να χεις καλοκαιρι καθοτι χειμωνα δεν ελεγε να φας κανατα με παγωμενο νερο στο κεφαλι

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
BETTY BOOP είπε:
χρυσή=ικτερος
έχω ακούσει ότι αν ένα παιδί έχει περάσει ίκτερο δεν πρέπει να φάει...κουκιά...
Aυτο ειναι σωστο μονο εαν υπαρχει ελλειψη ενζυμου G6PD,γιατι η βρωση κυαμων (δηλ.κουκιων) μπορει να προκαλεσει αιμολυση με αποτελεσμα ικτερο..

@αριαδνη:καλα τωρα, δεκαετια 80 και ο πατερας σου πηγε σε πρακτικο???και καθισε να του κανει κατι τετοιο??:what:

Σας κανει περιεργο αλλα ο πατερας μου μεγαλωσε στην ευρυτανια το 40 και για τους πρακτικους ειχαν μεγαλο σεβασμο αυτοι σε γιατροπορευαν απο διαφορα απο δεσιμο ποδιου μεχρι τσιμπημα οχιας!

Τεσπα τον ιλιγγο τον ειχε απο το αυχενικο μιας και σηκωνε καπνα ως εργατης

Πάντως στα μαιευτήρια, ένα μικρό ποσοστό βρεφών γεννιούνται και σήμερα με ίκτερο, και για 2-3 μέρες είναι κάτω από ειδικές λάμπες. (Αν το μεταφέρω σωστά ιατρικά)

ΦΖΠ1 είπε:
Πάντως στα μαιευτήρια, ένα μικρό ποσοστό βρεφών γεννιούνται και σήμερα με ίκτερο, και για 2-3 μέρες είναι κάτω από ειδικές λάμπες. (Αν το μεταφέρω σωστά ιατρικά)
Σωστο ειναι αυτο, και συμβαινει γιατι η εμβρυικη αιμοσφαιρινη αντικαθίσταται απο την αιμοσφαιρινη των ενηλικων.Το ποσοστο παντως ειναι μεγαλυτερο (50-60%)

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενας ενηλικας σημερα πως αντιμετωπιζει τον ικτερο; και πως ξερει πως εχει πρωτα απο ολα; απο εξετασεις αιματος

O ικτερος ειναι μια απο τις εκδηλωσεις καποιας νοσου,και οχι αυτονομη νοσος.Ετσι θα πρεπει να βρεθει και να αντιμετωπιστει η αιτια που τον προκαλει.Μπορει να διαπιστωθει σε εξεταση αιματος (αυξημενη χολερυθρινη) αλλα και απο το κιτρινο χρωμα δερματος/ματιων.

Χιλια ευχαριστω δηλ. Ετσι πηγαιναν και κοβανε χρυση τιποτα δεν κανανε απλα φαινομενο πλασιμπο

Τι ξέθαψες... θυμάμαι χαρακτηριστικά που είχαν πάει συγγενικά μου πρόσωπα να κόψουν... τη χρυσή και με τον αδερφό μου γελάγαμε. Ο "ντόκτορ" μάλιστα δεν ήταν στην πόλη αλλά κάπου κοντά στην Αμφιλοχία και απ' ότι μου είπαν συγκέντρωνε πολύ κόσμο. Και τη χρυσή την έκοβε με ένα παλιό πολυχρησιμοποιημένο ξυραφάκι, κατάντια...

Απο παλιες ταινιες και αλλα ντοκουμεντα παντως εχω ακουσει να λενε "εβγαλε τη χρυση" οταν καποιος στεναχωριοταν ή οταν τρομαζε; Τι σχεση εχουν αυτα με τον ικτερο και οσα λεει ο angel_grig?

angel_grig είπε:
O ικτερος ειναι μια απο τις εκδηλωσεις καποιας νοσου,και οχι αυτονομη νοσος.Ετσι θα πρεπει να βρεθει και να αντιμετωπιστει η αιτια που τον προκαλει.Μπορει να διαπιστωθει σε εξεταση αιματος (αυξημενη χολερυθρινη) αλλα και απο το κιτρινο χρωμα δερματος/ματιων.
Με το κιτρίνισμα των ματιών να είναι ένα από τα συμπτώματα μια πολύ σοβαρής ασθένειας, του καρκίνου στο πάγκρεας.

Rakeesh είπε:
Απο παλιες ταινιες και αλλα ντοκουμεντα παντως εχω ακουσει να λενε "εβγαλε τη χρυση" οταν καποιος στεναχωριοταν ή οταν τρομαζε; Τι σχεση εχουν αυτα με τον ικτερο και οσα λεει ο angel_grig?
Eχουν σχεση στα ατομα με συνδρομο Gilbert,στα οποια καταστασεις οπως στρες,κουραση,λοιμωξεις κλπ μπορουν να ανεβασουν τα επιπεδα της χολερυθρινης στο αιμα με αποτελεσμα ικτερο.Στα ατομα αυτα υπαρχει μειωμενη δραστικοτητα ενος ενζυμου που βοηθα στην αποβολη της χολερυθρινης.

Πίσω
Μπλουζα