Ψάχνω πολλά χρόνια ένα παιχνίδι του Ps1

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας makis5462
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Βρε παιδια, μια ερωτηση και δεν νομιζω οτι "εκθετω" το σαιτ με το να ρωτησω αν κατι ειναι νομιμο η παρανομο.
Λοιπον εχω πολλα παλαια οριτζιναλ παιχνιδια (cd/dvd) και καπου φυλαγμενες αποδειξεις/τιμολογια αγορας τους, για PSX και PC. Eχω δικαιομα "νομιμα" εννοειται, να κανω αντιγραφο τους? Χρηση αντιγραφου, να χρησημοποιω αυτο για να μην φθαρει το οριτζιναλ η π.χ. να το χαρισω σε καποιον φιλο?

Για PC από τη στιγμή που υπάρχουν τα GOG, Zoom κλπ, είναι σα να σου λένε πως μπορείς και το αντίγραφο

εννοειται οτι τα προσωπικα backups ειναι νομιμα και μαλιστα επιβαλλονται για να μη βλαπτει το πρωτοτυπο (παλια manuals παιχνιδιων μαλιστα εδιναν αθτη την οδηγια)

Δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει πλέον, αλλά παλιά έλεγαν ότι αν έχεις τον δίσκο, άνετα δικαιούσαι να τον γράψεις και σε κασέτα για να παίζεις το άλμπουμ πχ στο αυτοκίνητο που δεν έχει πικάπ....
Το θέμα είναι ότι παλιά δεν μπορούσαν και δεν είχε νόημα να σε ελέγξουν. Και ΟΚ για κάθε δίσκο που πουλιόταν ίσως να γραφόταν και μια κασέτα.... και πολύ λέω. Οι πωλήσεις μια χαρά "έβγαιναν".
Πλέον πριν καν κυκλοφορήσει κάτι επίσημα, έχει διαρρεύσει και χαρίζεται δωρεάν στο ιντερνετ.... και βρήκαν τρόπο και να σε ελέγξουν και να σε χρεώσουν/χαρατσώσουν ΕΥΚΟΛΑ.
...
..
.
πριν κάτι μέρες είδα ένα βοντεάκι στο ΥΤ, όπου έλεγε ότι οι επαγγελματίες χορευτές της Taylor Swift έφτασαν να χορεύουν για το νέο ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ κομμάτι της, ακούγοντας τον ρυθμό από ένα "κλικ" που έπαιζε...... Δηλαδή κλήθηκαν να χορέψουν σε μια πανάκριβη παραγωγή, όχι ακούγοντας μουσική, αλλά απλά ακούγοντας ένα ρυθικό κλικ.

[off topic]
.... αύριο λέω να ζωγραφίσω έναν πίνακα, χωρίς χρώματα, απλά βουτώντας το πινέλο σε καθαρό - απιονισμένο - απεσταγμένο γάργαρο νερό..... Μετά ο καθένας θα βάζει τη φαντασία του να βρει τι ήθελα να αποτυπώσω στον καμβά.... :ylsuper:

Πις οφ κεικ. Ονομαζω τον πινακα "Προβατα που βοσκουν σε πρασινο γρασιδι" Αν με ρωτησουν που ειναι το χορτο? Το εφαγαν τα προβατα! Αν ρωτησουν που ειναι τα προβατα? Εφαγαν το γρασιδι και εφυγαν!
Φιλοι? Σημερα δεν ειναι τι θα πλασαρεις, ειναι πως θα το πλασαρεις! Εμεις, εδω βεβαια, ειμαστε μια παρεα ρομαντικων, που βλεπει διαφορετικα τα πραγματα και καλα κανουμε!

ναι για σένα, οχι αντίγραφο για άλλους - "νόμιμα" , αλλά τι το ψάχνεις, δεν άρχισαν ακόμα να μπουκάρουν στα σπίτια να ψάχνουν τι λογισμικό έχεις
φυλαγμενες αποδειξεις/τιμολογια αγορας τους,
άσχετο έχεις δεν έχεις αποδείξεις

Το 2001 το είχες αγοράσει, δανειστεί, νοικιάσει, βουτήξει ή από τσιπάκι;
Αν το είχες αγοράσει, σου ανήκει ακόμα και να το έχασες ή να χάλασε, οπότε βουρ
Βουρ για τα 750 € πρόστιμο γιατί αυτά σε μη επίσημες σελίδες της εταιρίας για τέτοια παιχνιδια θεωρούνται πειρατικά downloads και αυτό θα δουν αν κληθεί από την ελληνική δικαιοσυνη και δεν θα καταφέρει τίποτα με δικαιολογιες να αφού βρε παιδιά ορίστε έχω το αυθεντικό σας το έφερα να το δείτε.Πιστευεις θα περνάνε αυτά τα κόλπα στην Ελληνική δικαιοσύνη?

Και μετά το θέμα είναι οτι δεν υπάρχουν τέτοιες επίσημες σελίδες με αντίγραφα για κάποιον που έχει το αυθεντικό δισκάκι οπότε δεν υπάρχει τρόπος για νόμιμο download.

Τελευταία επεξεργασία:
Βουρ για τα 750 € πρόστιμο γιατί αυτά σε μη επίσημες σελίδες της εταιρίας για τέτοια παιχνιδια θεωρούνται πειρατικά downloads και αυτό θα δουν αν κληθεί από την ελληνική δικαιοσυνη και δεν θα καταφέρει τίποτα με δικαιολογιες να αφού βρε παιδιά ορίστε έχω το αυθεντικό σας το έφερα να το δείτε.Πιστευεις θα περνάνε αυτά τα κόλπα στην Ελληνική δικαιοσύνη?

Και μετά το θέμα είναι οτι δεν υπάρχουν τέτοιες επίσημες σελίδες με αντίγραφα για κάποιον που έχει το αυθεντικό δισκάκι οπότε δεν υπάρχει τρόπος για νόμιμο download.

Τα περισσότερα από τα παλιά παιχνίδια δεν είναι καν καταχωρημένα σε μητρώα πλέον για να ασχοληθεί η ίδια η εταιρεία, πόσο μάλλον η ελληνική δικαιοσύνη. Για να θεωρηθεί παράνομο και να ασχοληθεί η δικαιοσύνη, πρέπει η ίδια η εταιρία να το δηλώσει πρώτα. Δεν ασχολούνται με το PS1 εδώ και δεκαετίες.
Kαι από την Dreamfactory, εμεινε μόνο ο δημιουργός της να κανει παιχνιδια για κινητά. Δεν έχει λεφτά για νομικά παρακλάδια ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις ΗΠΑ και λεφτά από το PS1 δεν παίρνει αλλά από τα κινητά.

Πχ της Nintendo τα παλιά διανέμονται ακόμα σε ψηφιακές πλατφόρμες, για αυτό ακόμα και οι σελίδες με παιχνίδια NES της Nintendo στοχοποιούνται.

Πιο πολύ τα λένε για φοβέρες, ξέροντας πως νομικά δεν γίνεται τίποτα.

Τωρα για φοβερες κλπ για να δουμε αλλα παντως συμφωνα με τον νεο Ελληνικο νομο απο αυτο που διαβασαμε (και απο την εταιρεια να μην υπαρχει προβλημα και να μην ασχολειται οπως γραφεις) θα εχεις προβλημα με την ΑΑΔΕ που θα επιβαλει το προστιμο για το παρανομο download.

Εδω δεν θα δουν αν ειναι καινουργιο η παλιο το παιχνιδι. Θα δουν οτι καποιος κατεβασε παρανομο πειρατικο παιχνιδι απο μη επισημη σελιδα και θα του στειλουν αυτοματα το προστιμο.

Και αντε μετα να τους πεισεις οτι λαθος σου εστειλαν το προστιμο με τα παραπανω που εγραψες για να μην πληρωσεις το προσιμο πληρωνοντας και δικαστικα εξοδα + την ταλαιπωρια.

Και όλα σε ένα από chatgpt

Τι προβλέπει ο νόμος για τον τελικό χρήστη — π.χ. για λήψη ενός προσομοιωτή (ISO) PS1 από μη επίσημη σελίδα:​

1.​

• Ο ιδιώτης χρήστης που αποκτά παράνομη πρόσβαση σε προστατευμένο περιεχόμενο (π.χ. παιχνίδι PS1 μέσω ISO από πειρατική πηγή) υπάγεται σε διοικητικό πρόστιμο 750 €, το οποίο διπλασιάζεται σε 1.500 € σε περίπτωση υποτροπής.

2.​

• Η παράνομη πρόσβαση καθίσταται πλέον ποινικό αδίκημα, με ποινή τουλάχιστον ένα έτος φυλάκισης και χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.900 €. Οι διαδικασίες τείνουν να επιταχύνονται με νέες διαδικαστικές διατάξεις.

3.​

• Οι αρμόδιες αρχές (π.χ. ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, ΔΙΜΕΑ και άλλες) έχουν τη δυνατότητα, με εισαγγελική εντολή, να ταυτοποιούν τον χρήστη μέσω IP και ΑΦΜ, ζητώντας στοιχεία από τον πάροχο διαδικτύου.

Συμπέρασμα​

Ναι, βάσει του νόμου, η λήψη ενός PS1 ISO από μη επίσημη πηγή συνιστά παράνομη πράξη, με κίνδυνο:

• Διοικητικού προστίμου 750 €, ή 1.500 € αν υπάρχει υποτροπή.
  • Ποινικής δίωξης με πιθανή ποινή φυλάκισης άνω του ενός έτους και χρηματική ποινή ≥ 2.900 €.

Συμπέρασμα σε 1 παράγραφο​

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο από 20 Φεβρουαρίου 2025, η λήψη ενός PS1 ISO από πειρατική πηγή επιφέρει νομικές συνέπειες για τον τελικό χρήστη — είτε πρόκειται για διοικητικό πρόστιμο (750 €, 1.500 € σε υποτροπή), είτε για ποινική δίωξη με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Οι αρχές έχουν τα μέσα ώστε να εντοπίζουν και να τιμωρούν τέτοιες πράξεις.

Έχεις το αυθεντικό δισκάκι PS1 — είναι νόμιμο το να έχεις ISO του;

Γενικά (Ευρωπαϊκή & Ελληνική νομοθεσία):

Η κατοχή του αυθεντικού αντιγράφου (π.χ. του CD του PS1) σου δίνει το δικαίωμα προσωπικής χρήσης του περιεχομένου. Αυτό συμπεριλαμβάνει:
  • Δημιουργία "backup" (αντίγραφου ασφαλείας) για προσωπική χρήση.
  • Αναπαραγωγή σε άλλη συσκευή, αρκεί να μην υπάρχει διάδοση του αρχείου.

❗ Όμως, υπάρχει μια κρίσιμη διάκριση:​

• ✅ Αν εσύ φτιάξεις το ISO μόνος σου από το δικό σου CD → νόμιμο.
  • ❌ Αν κατεβάσεις ISO από το διαδίκτυο (ακόμα κι αν έχεις το CD) → παραμένει τεχνικά παράνομο, γιατί:
    • Δεν γνωρίζεις αν το αρχείο είναι αλλοιωμένο.
    • Το κατέβασες από μη εξουσιοδοτημένη πηγή.
    • Το download θεωρείται παραβίαση διανομής, ανεξαρτήτως πρόθεσης ή ιδιοκτησίας.

Τι λέει η ελληνική νομοθεσία (μετά τον Ν. 5179/2025):​

Ο τελικός χρήστης θεωρείται υπόλογος αν:
  • Κατεβάζει περιεχόμενο χωρίς την άδεια του κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Ανεξαρτήτως αν διαθέτει φυσικό αντίτυπο.
Άρα ακόμη και αν έχεις το CD, η πράξη του κατεβάσματος ISO από μη επίσημη σελίδα δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη.

Πρακτική εναλλακτική:​

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το παιχνίδι σου σε emulator:
  1. Δημιούργησε εσύ το ISO από το δισκάκι σου με ένα εργαλείο όπως το ImgBurn ή το [CloneCD].
  2. Χρησιμοποίησε το σε emulators όπως:
    • DuckStation
    • RetroArch
    • ePSXe
Έτσι, παραμένεις εντός του νόμου.

Συνοψίζοντας:​

ΠερίπτωσηΝόμιμο στην Ελλάδα;
Έχεις το αυθεντικό CD και φτιάχνεις δικό σου ISO✅ Ναι
Έχεις το CD αλλά κατεβάζεις ISO από αλλού❌ Όχι
Δεν έχεις καθόλου το CD και κατεβάζεις ISO❌ Όχι

Τα αντιγραφικά ως προγράμματα αντιγραφής είναι τελικά νόμιμα; :)

Δε μιλάω για αυτά που κάνουν backup αλλά για εκείνα τα προγράμματα που ως αντιγραφικά σπάνε το κλείδωμα (την προστασία, το copylock protection ενός παιχνιδιού ή ενός προγράμματος ή μιας ταινίας ) οπου εκει νομικά το καλύπτει copyright law/πνευματικα δικαιωματα του δηνιουργου και της εταιρειας. Μηπως ειναι παραβιαση χωρις την αδεια της εταιρειας/δημιουργου ακομα και αν εχεις το αυθεντικο και το θελεις για δικη σου χρηση. Με ποιο δικαιωμα παραβιαζεις το copylock και σε ποιο product no. γινεται η αντιγραφη δεν πρεπει να το ξερει η εταιρεια αφου της ανηκει το προιον που 1 φορα αγορασες!

Πέρα απο τα PC μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την συζήτηση μιλάμε για ένα παιχνίδι στο PS...

Υπάρχει αντιγραφικό στην κυκλοφορία απο την ιδια την PS ή σπο καποια εταιρεια που συνεργαζεται και εχει παρει δικαιωματα απο την Sony για να κυκλοφορει νομιμα κουτατο στην αγορα και στα μαγαζια τεχνολογιας ενα αντιγραφικο προγραμμα που να αντιγραφει παιχνιδια της συγκεκριμενης κονσολας ; :)

Τελευταία επεξεργασία:
ναι για σένα, οχι αντίγραφο για άλλους - "νόμιμα" , αλλά τι το ψάχνεις, δεν άρχισαν ακόμα να μπουκάρουν στα σπίτια να ψάχνουν τι λογισμικό έχεις

άσχετο έχεις δεν έχεις αποδείξεις
Ακαδημαικη η ερωτηση, γιατι κοντευουν να μας τρελλανουν

Ας είναι καλά η ΛΔK με τις λύσεις της σε αυτά τα θέματα.

Εδώ για όποιον θυμάται υπήρξε σοβαρό θέμα την δεκαετία του 1990 με την ενοικίαση παιχνιδιών από κονσόλες.

Εγώ θυμάμαι ότι για PC, Amiga, Atari ST, τα 8bit micros που χρησιμοποιούσαν ως φυσικό μέσο κασέτες ή δισκέτες δεν υπήρχε πρόβλημα, ενοικίαζαν τότε από την δεκαετία του 1980 και όλα φυσικά ήταν πειρατικά αντίγραφα. Όπως και αυτά που ήταν προς πώληση.

Το πρόβλημα προέκυψε με τα cartridges από το Mega Drive και μετά, γιατί εγώ θυμάμαι για NES, Master System, GG και GB κάποια καταστήματα στα μουλωχτά νοίκιαζαν.
Το σκηνικό ξεκαθάρισε νομίζω μετά κατά το 1996 που επιτράπηκε η ενοικίαση παιχνιδιών σε CD και cartridges, πρωτίστως από τα Videoclubs.
Τα PC δεν τα είχαν αγγίξει γιατί ήδη αγοράζαμε πειρατικά CDs κτλ.

προγράμματα που ως αντιγραφικά σπάνε το κλείδωμα (την προστασία, το copylock
νομίζω τα περισσότερα (opensource) έχουν ενα μήνυμα στις σελίδες τους/readme οτι είναι καθαρά για προσωπική χρήση ή κατι τέτοιο
το ίδιο γινόταν με μερικά που τα πούλαγαν παλια , παράδειγμα xcopy - το πούλαγαν ως αντιγραφικό για τις δισκέτες που ήδη έχει κάποιος
θα θυμάστε όλοι λίγο πολύ ενα σωρό δίκες που έχουν γίνει στο παρελθόν γι' αυτά (και τα mod chips)

Με ποιο δικαιωμα η κεθε εταιρεια βαζει copy lock, στο cd/dvd μου? Πριν χρονια, η εταιρεια παραγωγης, εφαγε κραξιμο απο χρηστες στο ιντερνετ, και καλα το συστημα ασφαλειας που κλειδωνε το παιχνιδι της (securon νομιζω, δεν ειμαι σηγουρος) προξενουσε προβληματα στην λειτουργια των windows. Aν θυμαμαι καλα επροκειτο για το winternights 2. (το μονο παιχνιδι που ειχα προπαραγγειλει και προπληρωσει). Ο ντορος ειταν τετοιος, εγραφαν πολλοι "μην αγοραζετε αυτο το παιχνιδι, γιατι δημιουργει προβληματα στα windows". Αναγκαστηκε καποια στιγμη η εταιρεια να απολογιθει δημοσια και να υποσχεθει οτι θα αλλαξει το συστημα lock. Δεν ξερω αν επενεβησαν τοτε η ΑΑΔΕ η ΣΔΟΕ κτλ και εριξαν προστιμο στην εταιρεια που μου χαλουσε το λειτουργικο μου και με αναγκαζε πολλακις σε φορματ και επανεγκατασταση. Οσπου αφησα τα σιντια του παιχνιδιου στο κουτι τους και στο ραφι και δουλευα το νομιμο ISO μου, φτιαγμενο με clopyright, αντιγραφικο.
Τεσπα, αφου ειναι νομιμο να εχω αντιγραφο του οριτζιναλ σιντιου μου, φτιαχνω σημερα κι ολας ΙSO και αυριο παω να παιξω με αυτο στο PC και στο PSX, του φιλου μου του Μπιλη στις Σερρες. PM me οποιος θελει να παιξουμε παρεα.
Ευχαριστω πολυ milntov για την αναλυτικη απαντηση

Με ποιο δικαιωμα η κεθε εταιρεια βαζει copy lock, στο cd/dvd μου?

Με ποιο δικαίωμα;

Άστα να πάνε είναι παλιά ιστορία....

Copyrightpirates.jpg

An advertisement for copyright and patent preparation services from 1906, when copyright registration formalities were still required in the US

Τελευταία επεξεργασία:
Τι μου θυμισες τωρα, βουτυρο στο ψωμι μου, αυτα οταν ειμανε νιος στην βιοπα;λη.
Οπως αναφερεται υπηρχαν υπερμαχοι τους και πολεμιοι. Εγω ανοικα στην δευτερη ομαδα, χωρις δικαιομα μεταγραφης

Τωρα για φοβερες κλπ για να δουμε αλλα παντως συμφωνα με τον νεο Ελληνικο νομο απο αυτο που διαβασαμε (και απο την εταιρεια να μην υπαρχει προβλημα και να μην ασχολειται οπως γραφεις) θα εχεις προβλημα με την ΑΑΔΕ που θα επιβαλει το προστιμο για το παρανομο download.

Εδω δεν θα δουν αν ειναι καινουργιο η παλιο το παιχνιδι. Θα δουν οτι καποιος κατεβασε παρανομο πειρατικο παιχνιδι απο μη επισημη σελιδα και θα του στειλουν αυτοματα το προστιμο.

Και αντε μετα να τους πεισεις οτι λαθος σου εστειλαν το προστιμο με τα παραπανω που εγραψες για να μην πληρωσεις το προσιμο πληρωνοντας και δικαστικα εξοδα + την ταλαιπωρια.

To θέμα είναι όμως ποιος θα γνωρίζει, θα καθορίζει ή θα ξέρει τι, πώς και αν είναι παράνομο κάτι;
Αυτοί στην ΑΑΔΕ μπορεί να μην έχουν ιδέα από βιντεοπαιχνίδια. Δηλαδή αν κατεβάσω demo περιοδικού PS1 θα πουν πως είναι παράνομο και αυτό;

Για αυτό πρέπει η ιδια η εταιρεία να βάλει χέρι για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όπως και γίνεται. Απλώς συνήθως επεμβαίνουν οι γνωστοί (Nintendo, Sony, Sega κλπ) και τους πέρνει σβάρνα όλους, ακόμα και για παιχνίδια που δεν ασχολείται κυριολεκτικά κανείς.

Αν και συνήθως οι ιστότοποι φροντίζουν να απομακρύνουν μόνο αυτά της Νιντεντο που είναι και τα πιο επίφοβα ακόμα και στα romhacks.

Toν μεγαλύτερο κίνδυνο πλέον αντιμετωπίζουν οι ιστότοποι με τα Switch παιχνίδια. Για τα άλλα δεν υπάρχει παράς πλέον να ασχοληθούν.
Για τους υπολογιστές δεν ασχολούνται και τόσο, κυριως λόγω Denuvo

To θέμα είναι όμως ποιος θα γνωρίζει, θα καθορίζει ή θα ξέρει τι, πώς και αν είναι παράνομο κάτι;
Αυτοί στην ΑΑΔΕ μπορεί να μην έχουν ιδέα από βιντεοπαιχνίδια. Δηλαδή αν κατεβάσω demo περιοδικού PS1 θα πουν πως είναι παράνομο και αυτό;
Mιας και ζουμε στην Ελλαδα με βαση τον νεο νομο και οσα γραφτηκαν πιο πανω πιστευεις οτι εδω θα καθησει να ασχοληθει καποιος με τετοιες εξτρα λεπτομερειες σε περιπτωση που κατεβασει καποιος απο μη επισημη σελιδα ενα αρχαιο ps1 iso παιχνιδι ας ειναι demo? οταν απλα μπορει να σου πει download iso ps1 παιχνιδιου απο μη επησημη σελιδα παρε προστιμο και τελος.

Θα δουν οτι καποιος κατεβασε παρανομο πειρατικο παιχνιδι απο μη επισημη σελιδα και θα του στειλουν αυτοματα το προστιμο
Ολο βλέπω αυτό το "Θα δουν" και δεν το έχω καταλάβει ακόμα.

Πως "θα δουν"? Πως θα δει η ΑΑΔΕ ότι κατέβασα ένα random παιχνίδι από ένα random site? Με κατασκοπεύουν εμένα προσωπικά? Εχουν το προσωπικό και το budget να κατασκοπεύουν εκατομμύρια υπολογιστές καθημερινά? Εχουν βάλει "παγίδες" σε δισεκατομμύρια αρχεία που υπάρχουν σε χιλιάδες sites?

Πως στο καλό θα δει η ΑΑΔΕ ότι ο Τασούλης από την Πευκη κατέβασε το Zelda από το τάδε site? Ουτε το FBI να ήταν η ΑΑΔΕ. Τόσο καλή δηλαδή!

Ολο βλέπω αυτό το "Θα δουν" και δεν το έχω καταλάβει ακόμα.

Πως "θα δουν"? Πως θα δει η ΑΑΔΕ ότι κατέβασα ένα random παιχνίδι από ένα random site? Με κατασκοπεύουν εμένα προσωπικά? Εχουν το προσωπικό και το budget να κατασκοπεύουν εκατομμύρια υπολογιστές καθημερινά? Εχουν βάλει "παγίδες" σε δισεκατομμύρια αρχεία που υπάρχουν σε χιλιάδες sites?

Πως στο καλό θα δει η ΑΑΔΕ ότι ο Τασούλης από την Πευκη κατέβασε το Zelda από το τάδε site? Ουτε το FBI να ήταν η ΑΑΔΕ. Τόσο καλή δηλαδή!
Λέμε τώρα Τάσο αν και θα χαχαχα!!!
Δεν νομίζω να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα και ειδικά με τα παιχνίδια που γίνεται ένας χαμος με παλιά - νέα - mods τίτλων - free demo games - free games κλπ και εγώ απορία έχω τι στο καλό θα γίνει εκει. Και το fbi να ήταν θα τα είχε παρατήσει εκεί χαχαχα.

Τώρα όμως αφού αυτά λέει ο Ελληνικός νόμος αυτά γράφουμε.

Πίσω
Μπλουζα