Ψηφιακός σαρωτής Φιλμ

Εγώ παρήγγειλα αυτό από eBay στα 47 ευρώ κομπλέ, είχε και καλά reviews στο amazon. Θα ανεβάσω κι εγώ όταν έρθει να κάνουμε σύγκριση.
 
Aardvark είπε:
Ναι αξιζει,πρωτα απο ολα ειδα φωτο που ο φωτογραφος ειχε αρνηθει να βγαλει ειτε γιατι δεν ηταν καλα εστιασμενες ειτε γιατι ητανε δαχτυλο και κοβοτανε καποιο μερος,ειτε γιατι απο καποιες νομιζε οτι θα του δυσφημισουν την δουλεια αλλα για εμας υστερα απο τοσα χρονια και αυτες η οχι τελειες φωτο ειναι στιγμες και κομματια απο την ζωη μας που ξαναβλεπουμε πλεον με χαρα.
Ενα
δειγμα απο καποιες διακοπες.

 

 

 

 


Στην συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπω μια ροζ απόχρωση παντού. Αυτό οφείλεται στο ίδιο το αρνητικό? Ολες οι παλιές εγχρωμες φωτογραφίες έχουν αλλοιώσεις στα χρώματά τους και στην ευκρίνεια. Νόμιζα ότι τα αρνητικά παραμένουν αναλλοίωτα, ή έστω με λιγότερες αλλοιώσεις. Πόσο χρονών είναι το συγκεκριμένο αρνητικό? Έχω φωτογραφίες 15 χρονών και έχω παρατηρήσει ότι έχουν αρχίσει να "σκουραίνουν" τα χρώματά τους, όχι όμως να "ροζίζουν" ή να "κιτρινίζουν". Σκεφτόμουν αν είναι καλύτερο/ευκολότερο να σκανάρω τις φωτογραφίες και να διορθώσω τα χρώματα με PaintShop, ή να σκανάρω τα αρνητικά των φωτογραφιών, που νόμιζα ότι είναι αναλλοίωτα. Έχω πάρα πολλές φωτογραφίες που δεν θέλω να χάσω!
 
Τι να σου πω αν το προσεξεις θα ειναι εκει αν δεν του δωσεις σημασια δεν υπαρχει,μιλαω για την αποχρωση η οποια αν και δεν ειναι τοσο εμφανης στα ματια μου ισως να οφειλεται στο μηχανημα καθεαυτου και ισως το ποσο δυνατη ειναι να οφειλεται και στο πως τραβηχτηκε η φωτογραφια.


Θα εξετασω και αλλα δειγματα και εν καιρω θα αποφασισω.....κοντευει τα 20 χρονια το δειγμα.
 
Aardvark είπε:
Τι να σου πω αν το προσεξεις θα ειναι εκει αν δεν του δωσεις σημασια δεν υπαρχει,μιλαω για την αποχρωση η οποια αν και δεν ειναι τοσο εμφανης στα ματια μου ισως να οφειλεται στο μηχανημα καθεαυτου και ισως το ποσο δυνατη ειναι να οφειλεται και στο πως τραβηχτηκε η φωτογραφια.
Θα εξετασω και αλλα δειγματα και εν καιρω θα αποφασισω.....κοντευει τα 20 χρονια το δειγμα.
Ρωτάω γιατί σκάναρα στον κλασσικό scanner που έχει υποδοχή για αρνητικά και το αποτέλεσμα δεν είχε ροζ αποχρωση. Μάλιστα τα χρώματα ήταν πολύ ζωντανά, ενώ η φωτογραφία έχει αρχίσει να σκουραίνει. Αναφέρομαι σε φιλμ 15 ετών.
 
Xμμ τοτε problem solved,εχεις σκανερ που βγαζει αρνητικα με πολυ ωραια αποτελεσματα γνωμη μου ειναι να προτιμησεις αυτο απο το να σκαναρεις φωτος.


Αν βγαζει ψηφιακα αρχεια απο τις χαρτινες φωτογραφιες βγαζεις μαζι και το χαρτι που τυπωθηκανε,περιοριζεσαι απο αυτο ενω με το φιλμ εχεις την πρωτολεια πηγη ολοκαθαρη.



ΠΧ
εδω το χαρτι εχει εκεινες τις κουκιδες πανω του ,αν βρω το φιλμ πιστευω το σκαναρισμα θα μου λυσει την απορια.
 
Στο scanner που έχω η διαδικασία του να βάλεις το αρνητικό στην ειδική θήκη και να περάσεις την θήκη στο scanner είναι χρονοβόρα. Δηλαδη για καθε κομμάτι αρνητικού που έχει 6 φωτογραφίες θέλεις 10 λεπτά + τον χρόνο που χρειάζεται ο scanner για να σκανάρει. Φαντάζομαι ότι αν αποκτήσω εμπειρία στην διαδικασία θα γίνω γρηγορότερη, αλλά και πάλι είναι τρομερά χρονοβόρα η διαδικασία. Με το δικό σου ειδικό scanner πόσος χρόνος απαιτείται για κάθε κομμάτι αρνητικού?
 
Oχι πολυ περνας στην ειδικη θηκη το φιλμ ,6 φωτος το φιλμ,πατας το κουμπι για καθε μια κανα λεπτο το πολυ.


Τωρα με το σκανερ σου που επιλεγεις αναλυση ,εγω τις φωτο τις σκαναρω στα 600dpi που παιρνει κανα 40-50αρι δευτερα να σκαναρει αν θελεις μεγαλυτερη αναλυση παιρνει αισθητα παραπανω..και φιλμ να σκαναρα στον σκανερ δεν νομιζω να εκανε παραπανω σε αυτην την αναλυση (600).
 
Δεν έχω ψάξει τις αναλύσεις. Νομίζω ότι 400dpi είναι αρκετά. Στην δουλεια σκάναρω σχέδια, και χρησιμοποιώ 400dpi, αλλά είναι ασπρόμαυρα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aardvark είπε:
Xμμ τοτε problem solved,εχεις σκανερ που βγαζει αρνητικα με πολυ ωραια αποτελεσματα γνωμη μου ειναι να προτιμησεις αυτο απο το να σκαναρεις φωτος.
Αν βγαζει ψηφιακα αρχεια απο τις χαρτινες φωτογραφιες βγαζεις μαζι και το χαρτι που τυπωθηκανε,περιοριζεσαι απο αυτο ενω με το φιλμ εχεις την πρωτολεια πηγη ολοκαθαρη.



ΠΧ
εδω το χαρτι εχει εκεινες τις κουκιδες πανω του ,αν βρω το φιλμ πιστευω το σκαναρισμα θα μου λυσει την απορια.
Αυτό Άαρντυ είναι χαρτί ματ με σαγρέ υφή που ήταν πολύ της μόδας δεκαετία του '70, έχω κι εγώ πολλές φωτογραφίες με μένα μικρό που είναι έτσι. Εγώ έχω και φωτογραφικό εκτυπωτή και μπορώ να εκτυπώσω τις φωτογραφίες κατευθείαν με μικρό έξοδο και σε ότι χαρτί θέλω (υπάρχει και silk αν δεν κάνω λάθος).
 
Eχω και εγω εναν μικρο και φορητο και καμμια φορα τυπωνω καμμια απο την ψηφιακη μου καμερα για τον χαβαλε και μονο,το θεμα ειναι για να ξανατυπωσω την φωτο στο λινκ αυτη με το σαγρε χαρτι χωρις τις κουκιδες πανω πρεπει να βρω το αυθεντικο φιλμ ,εχω μερικα ακομη που δεν εχω περασει,ελπιζω να ειναι μεσα σε αυτα.

 


 
Συναντησα θεματακι με καποια φιλμ βεβαια,στις αρχες του 80 το μεγεθος δεν ητανε καθορισμενο στα αρνητικα και πηγαζε απο πολυ μεγαλο μεγεθος ,μεχρι το πολυ μικρο.


Το θεμα ειναι οτι αυτα δεν χωρανε στο μηχανημα,βασικα χωρανε αλλα το πλαισιο ειναι αλλου για αλλου και θα πρεπει να σκεφτω κανα μαγκαϊβερισμο για να τα σκαναρω.



Βαζω δειγμα και απο τα δυο.


Capture.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aaardy το αριστερό είναι σίγουρα 110, ένα μικρό φόρμά που συνηθιζόταν σε pocket μηχανές, το δεξί μάλλον 120 που συνήθως ήταν 6 Χ 6 ή 6 Χ 4.5 κλπ ρολό σε μεγάλες μηχανές. Όσο για τον εκτυπωτή σου είναι τεχνολογία dye sub απ'ότι διάβασα, και έχει μια κασέτα μελανιού (πχ ο δικός μου έχει πέντε) με τα τρία πρωτεύοντα χρώματα, κίτρινο, πορφυρό ή ματζέντα και κυανό κι έτσι σίγουρα δεν είναι για πολύ πράγμα (δηλ. να εκτυπώσεις πολλές φωτογραφίες), αν θες κάποια πάρα πολύ. φαντάζομαι ότι βγάζει πολύ ωραίες εκτυπώσεις όπως όλοι οι φωτογραφικοί. Ο δικός μου είναι ο Epson Expression XP-600.
 
Uskoke είπε:
Ααρντυ, εγώ πήγα κάτι σλάιντς σε ένα φωτογραφείο για σκάναρισμα και δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος, πήρανε 3 ? για κάθε φωτογραφία και την συμπιέσανε υπερβολικά, ενώ τους είχα δώσει ένα CD-R άδειο. Πολύ ευκολότερο είναι να δώσεις το αρνητικό για εκτύπωση κανονική και να σκανάρεις μετά τις φωτογραφίες κανονικά σε ένα απλό σκάννερ!
Λεποον βρηκα κατι πραγματικα κελεπουρια στα 110 και στα 120 αρνητικα που δυστυχως δεν μπορει το μηχανημα να τις σκαναρει και οταν μιλαμε κελεπουρια εννοουμε τον υποφαινομενο σε καταστασεις που ουτε ειχα ξαναδει ουτε που καν θυμομουνα,μια συγκεκριμενη με εχει με απλωμενα ολα τα παιχνιδια μου. :supergrin:


Aυτες επιβαλεται να πανε σε επαγγελματια,τωρα απο οτι ρωτησα παει με εκτυπωση 40 λεπτα το κομματι (και αν μαζευτουν αρκετα κομματια ακομη καλυτερη τιμη) και 7 ευρω αν περαστουν ψηφιακα σε CD (οσες χωρεσει το CD).



Kλινω προς να τα περασει ψηφιακα σε CD και μετα τα εκτυπωνω εγω ,νομιζω οτι ειναι πιο συμφερον ετσι απο το να σκαναρω τις εκτυπωμενες αργοτερα.



Βασικα Uskoke με εβαλες σε σκεψεις με το παραπανω ποστ τι ειναι προτιμοτερο να κανω,οπως και επισης ελπιζω τα επαγγελματικα φωτογραφεια να εχουνε τον απαραιτητο εξοπλισμο και για τα απαρχαιωμενα φορματ αρνητικων οπως τα παραπανω και οχι τα συνηθισμενα μονο..





ΕDIT

Εφαγα πορτα τελικα,κριμα ,ενα τεραστιο επαγγελματικο σκανερ και το μονο που σκαναρει ειναι 35αρια φιλμ κατι που κανω εγω με ενα μηχανημα μεγεθους γροθιας.


Βack to square one,δεν τα παραταω τα αρνητικα πραγματικα εχουν θησαυρο.



Ελεος ποσο χρονων ειμαι ,120αρια και 110 αρνητικα δεν ειχε ξαναδει το παιδι.



 
Αααρντυ κρίμα που χάρισα το σκοτεινό μου θάλαμο γιατί θα στα έκανα εγώ :( Αν δεν βρεις κάποιο μαγαζί στην Αθήνα ίσως πρέπει να αποτανθείς σε κάποιο επαγγελματικό μαγαζί μιας και το 120 είναι μεσαίο φορμά. Αλλιώς εμφάνιση στο χέρι σε έγχρωμο σκοτεινό θάλαμο και μάλιστα μεσαίο φορμά ή ειδικό ένθετο για φιλμ 110.
 
Oταν λες επαγγελματικο μαγαζι;; γιατι ηδη απευθύνθηκα σε φωτογραφειο,εξειδικευμενα καταστηματα μαλλον.


Πριν αυτο θα παλεψω αν γινεται κατι με το μηχανακι κουτσα στραβα,κατα δευτερον θα το κανω παραδοσιακα με κουτι, πηγη φωτισμου στο αρνητικο ,τραβηγμα φωτο με καμερα,invert negative και δεν συμμαζευεται.
 
Εννοώ Ααρντυ μαγαζί που ασχολείται με εμφάνιση φιλμ και σλάιντς πέρα από το κλασσικό 135 και μεσαίου φορμά και ίσως μεγάλο φορμά. Εδώ στο Ηράκλειο υπήρχε ένα φωτογραφείο που εμφάνιζε σλάιντς και μεσαίο φορμά και μεγάλο φορμά, C 41 επίσης (αρνητικό) και φαντάζομαι και εκτύπωνε κιόλας. Όχι το τυπικό εμφανίζω-το-φιλμ-σε-μια-ώρα φωτογραφείο γιατί αυτό απίθανο να έχει άλλο μηχάνημα εκτός από 135. Αλλιώς αν δεν τα καταφέρεις μόνος σου σε φωτογραφικό κλάμπ (από αυτά που έχουν σκοτεινό θάλαμο και προσφέρουν μαθήματα εμφάνισης κτλ.) Στην χειρότερη περίπτωση αν έχουν μεγεθυντήρα για 120 φιλμ θα μπορέσουν να σου τυπώσουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ αν έχουν και δυνατότητα έγχρωμου και τους πείσεις ίσως να σου το κάνουν και έγχρωμο. Πάντως το έγχρωμο στο χέρι ήταν και είναι πάντα δύσκολο. Καλή τύχη!
 
Oχι τοσο τα 120,τα περισσοτερα ειναι τα 110,αν δεν βρω καταστημα με εξοπλισμο ειδικο,θα κοιταξω να προμηθευτω αλλο μηχανημα ,τι να κανω.


Thnx για τις προτασεις.
 
Aardy το πρόβλημα δεν είναι τόσο στα μικρότερα όσο στα μεγαλύτερα. Δηλ.ένας που έχει μεγεθυντήρα για 135 μπορεί να εκτυπώσει 110, όχι όμως 120 που θέλει και άλλο φακό. Λοιπόν σήμερα παρέλαβα τον Rollei και είμαι πολύ ευχαριστημένος, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και καλό interface. Λοιπόν, ένα slide από Έδεσσα, που τράβηξα με αργό χρόνο έναν καταρράκτη:

treno.jpg

Εδώ δεξιά επίσης βλέπουμε το γερμανικό ICE να περνά κάτω από μια γέφυρα με ταχύτητα 200 χλμ. Αυτό είναι στην πόλη όπου μέναμε και κάναμε κατασκήνωση εργασίας.

edessa.jpg
 
Xμμ θελει και ειδικο φακο λες,γιατι ειχα την εντυπωση οτι τα πραγματα ειναι πιο απλα και θελει μονο να φωτιζεται το αρνητικο και μετα ενα κοινο σκαναρισμα η το τραβαει φωτο το αρνητικο...παιζει ρολο και ο φακος τελικα.

Δηλ.ένας που έχει μεγεθυντήρα για 135 μπορεί να εκτυπώσει 110, όχι όμως 120 που θέλει και άλλο φακό
Πηγα και σε αλλο φωτογραφειο και αυτος μονο 135-136 βγαζει με το μηχανημα του ,βασικα εγω του ειπα και τι φορματ ειναι τα δικα μου για να ρωτησει στα κεντρικα,δεν ηξερε...


Ωραια τα αποτελεσματα των δικων σου,καλο σκαναρισμα,τοRolei δεν εχει θηκη-υποδοχη για 110,σωστα; Yπαρχουν κατι παρομοια κομματια στο ebay που εχουν,ισως τα δοκιμασω!
 
Ναι Aardy γιατί βασικά το μηχανηματάκι αυτό ένας μεγεθυντήρας είναι, με πηγή φωτός, φακό και αισθητήρα. Έτσι κάθε μέγεθος φιλμ θέλει άλλο φακό και άλλο αισθητήρα. Αυτά που έχουμε εμείς είναι optimized για το 135. Παλιά τα φωτογραφεία που εκτυπώνανε αποκλειστικά φιλμ είχανε και ειδική υποδοχή για 110 και 126 (το άλλο φιλμ κασέτα-instamatic). Τώρα με τα ψηφιακά, τέλος δυστυχώς. είχανε φακό ζουμ που προσαρμοζόταν στα διαφορετικά μεγέθη, και χαρτί ρολό (χύμα) που έκοβε το μηχάνημα αυτόματα το αντίστοιχο μέγεθος. Νομίζω ότι δεν σκανάρει, απλώς παίρνει "φωτογραφία" το αρνητικό, το δικό μου μάλιστα είναι φωτοστεγανό, δηλ. βασικά ένας σκοτεινός θάλαμος.
 
Πίσω
Μπλουζα