Στην συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπω μια ροζ απόχρωση παντού. Αυτό οφείλεται στο ίδιο το αρνητικό? Ολες οι παλιές εγχρωμες φωτογραφίες έχουν αλλοιώσεις στα χρώματά τους και στην ευκρίνεια. Νόμιζα ότι τα αρνητικά παραμένουν αναλλοίωτα, ή έστω με λιγότερες αλλοιώσεις. Πόσο χρονών είναι το συγκεκριμένο αρνητικό? Έχω φωτογραφίες 15 χρονών και έχω παρατηρήσει ότι έχουν αρχίσει να "σκουραίνουν" τα χρώματά τους, όχι όμως να "ροζίζουν" ή να "κιτρινίζουν". Σκεφτόμουν αν είναι καλύτερο/ευκολότερο να σκανάρω τις φωτογραφίες και να διορθώσω τα χρώματα με PaintShop, ή να σκανάρω τα αρνητικά των φωτογραφιών, που νόμιζα ότι είναι αναλλοίωτα. Έχω πάρα πολλές φωτογραφίες που δεν θέλω να χάσω!Aardvark είπε:Ναι αξιζει,πρωτα απο ολα ειδα φωτο που ο φωτογραφος ειχε αρνηθει να βγαλει ειτε γιατι δεν ηταν καλα εστιασμενες ειτε γιατι ητανε δαχτυλο και κοβοτανε καποιο μερος,ειτε γιατι απο καποιες νομιζε οτι θα του δυσφημισουν την δουλεια αλλα για εμας υστερα απο τοσα χρονια και αυτες η οχι τελειες φωτο ειναι στιγμες και κομματια απο την ζωη μας που ξαναβλεπουμε πλεον με χαρα.
Ενα δειγμα απο καποιες διακοπες.
Ρωτάω γιατί σκάναρα στον κλασσικό scanner που έχει υποδοχή για αρνητικά και το αποτέλεσμα δεν είχε ροζ αποχρωση. Μάλιστα τα χρώματα ήταν πολύ ζωντανά, ενώ η φωτογραφία έχει αρχίσει να σκουραίνει. Αναφέρομαι σε φιλμ 15 ετών.Aardvark είπε:Τι να σου πω αν το προσεξεις θα ειναι εκει αν δεν του δωσεις σημασια δεν υπαρχει,μιλαω για την αποχρωση η οποια αν και δεν ειναι τοσο εμφανης στα ματια μου ισως να οφειλεται στο μηχανημα καθεαυτου και ισως το ποσο δυνατη ειναι να οφειλεται και στο πως τραβηχτηκε η φωτογραφια.
Θα εξετασω και αλλα δειγματα και εν καιρω θα αποφασισω.....κοντευει τα 20 χρονια το δειγμα.
Αυτό Άαρντυ είναι χαρτί ματ με σαγρέ υφή που ήταν πολύ της μόδας δεκαετία του '70, έχω κι εγώ πολλές φωτογραφίες με μένα μικρό που είναι έτσι. Εγώ έχω και φωτογραφικό εκτυπωτή και μπορώ να εκτυπώσω τις φωτογραφίες κατευθείαν με μικρό έξοδο και σε ότι χαρτί θέλω (υπάρχει και silk αν δεν κάνω λάθος).Aardvark είπε:Xμμ τοτε problem solved,εχεις σκανερ που βγαζει αρνητικα με πολυ ωραια αποτελεσματα γνωμη μου ειναι να προτιμησεις αυτο απο το να σκαναρεις φωτος.
Αν βγαζει ψηφιακα αρχεια απο τις χαρτινες φωτογραφιες βγαζεις μαζι και το χαρτι που τυπωθηκανε,περιοριζεσαι απο αυτο ενω με το φιλμ εχεις την πρωτολεια πηγη ολοκαθαρη.
ΠΧ εδω το χαρτι εχει εκεινες τις κουκιδες πανω του ,αν βρω το φιλμ πιστευω το σκαναρισμα θα μου λυσει την απορια.
Λεποον βρηκα κατι πραγματικα κελεπουρια στα 110 και στα 120 αρνητικα που δυστυχως δεν μπορει το μηχανημα να τις σκαναρει και οταν μιλαμε κελεπουρια εννοουμε τον υποφαινομενο σε καταστασεις που ουτε ειχα ξαναδει ουτε που καν θυμομουνα,μια συγκεκριμενη με εχει με απλωμενα ολα τα παιχνιδια μου. :supergrin:Uskoke είπε:Ααρντυ, εγώ πήγα κάτι σλάιντς σε ένα φωτογραφείο για σκάναρισμα και δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος, πήρανε 3 ? για κάθε φωτογραφία και την συμπιέσανε υπερβολικά, ενώ τους είχα δώσει ένα CD-R άδειο. Πολύ ευκολότερο είναι να δώσεις το αρνητικό για εκτύπωση κανονική και να σκανάρεις μετά τις φωτογραφίες κανονικά σε ένα απλό σκάννερ!
Πηγα και σε αλλο φωτογραφειο και αυτος μονο 135-136 βγαζει με το μηχανημα του ,βασικα εγω του ειπα και τι φορματ ειναι τα δικα μου για να ρωτησει στα κεντρικα,δεν ηξερε...Δηλ.ένας που έχει μεγεθυντήρα για 135 μπορεί να εκτυπώσει 110, όχι όμως 120 που θέλει και άλλο φακό