δημοσκόπηση : η καλυτερη θρησκευτικη σειρα δεκαετιας 80'

Καλύτερη θρησκευτική σειρά '80s

  • Οι τελευταίες μέρες της Πομπηία (1984)

    Ψηφοφορίες: 2 33,3%
  • A.D. Anno Domini (1985)

    Ψηφοφορίες: 1 16,7%
  • Quo Vadis? (1985)

    Ψηφοφορίες: 3 50,0%

  • Συνολικοί ψηφοφόροι
    6
Ο Κλαύδιος ίσως ήταν σχετικά καλός αλλά άβουλος, και δεν μπορώ να πω ότι διάλεγε καλές συζύγους. Το "καλός" ή "κακός" για ηγέτες δεν νομίζω ότι πρέπει να κρίνεται από τον χαρακτήρα τους και μόνο, αλλά από ικανότητες και πώς μπόρεσαν να κυβερνήσουν (και από το αν οι ιστορικοί της εποχής τους έγλυφαν ή όχι).

Ο Οκταβιανός δεν είχε αντιπάλους (αυτούς που είχαν μείνει φρόντισε να τους ξεπαστρέψει) ενώ ο Καίσαρας είχε. Ακόμη και μετά το σχηματισμό της τριανδρίας με τον Κράσσο και τον Πομπήιο οι δύο άλλοι, ιδίως ο Πομπήιος, δεν τον καλοέβλεπαν. Μόνο το 48 πΧ μετά τη μάχη στα Φάρσαλα έμεινε χωρίς πραγματικά επικίνδυνους αντιπάλους, και η τελευταία μάχη με τα υπολείμματά τους έγινε Μάρτιο του 45, όταν ήταν ήδη 55 ετών. Δηλαδή μόνο έναν χρόνο ήταν αδιαφιλονίκητος ηγέτης και η σύγκλητος έγινε πια όργανό του και άρχισε να του δίνει τίτλους και μάλιστα ισόβιους. Αν δεν είχε προλάβει να τον καθαρίσει ο Βρούτος θα τους είχε μαζέψει όλους όπως έγινε με τον Οκταβιανό.

Ο Οκταβιανός κληρονόμησε τον Καίσαρα (και εν πολλοίς την εξουσία του, χωρίς βέβαια τους τίτλους του) στα 19 του και είχε ξεπαστρέψει τα άλλα δύο μέλη της δικής του τριανδρίας το 31 πΧ, όταν ήταν μόλις 32 χρονών, και κατάφερε να μην τον δολοφονήσουν μέχρι τα 77 του χρόνια, οπότε έκανε απόλυτο κουμάντο για δεκαετίες. Αλλά του πήρε χρόνια να μαζέψει επίσημα όλους τους τίτλους διότι παρίστανε ότι έμενε πιστός στις αρχές της Ρωμαϊκής δημοκρατίας. Κάτι σαν τον Ερντογάν που ξεκίνησε μετριοπαθής και έγινε σουλτάνος. Ο Οκταβιανός τελείωσε το μάζεμα το 23 π.Χ., δηλαδή 21 χρόνια μετά τη δοαδοχή του Καίσαρα και 9 μετά την πλήρη ήττα των αντιπάλων του. Η Σύγκλητος ήταν ξεδοντιασμένη αρκετά από τον Καίσαρα, την αποξεδόντιασε κι αυτός (φροντίζοντας βέβαια να τονίζει πόσο την τιμούσε) οπότε δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Δεν ήταν βέβαια πατέρας του Ρωμαϊκού κράτους, αλλά του δώσανε τον τίτλο Pater Patriae για γλείψιμο.

Το βασικό είναι ότι και ο Καίσαρ και ο Οκταβιανός ήταν δικτάτορες που ανέβηκαν στην εξουσία με τις λόγχες τους. Άλλο αν αποδείχτηκαν ικανοί κυβερνήτες. Ο Καίσαρ ικανότερος, αλλά ο Οκταβιανός πιο ύπουλος και μαλαγάνας και παρίστανε ότι ήταν απρόθυμος να κυβερνήσει οπότε έκανε χατήρι στη Ρώμη που την κουμαντάριζε. Μου θυμίζει έναν Έλληνα πολιτικό του 20ου αιώνα αλλά δεν λέω ποιον για να μην το ρίξουμε στα πολιτικά.

Δεν κρίνω φυσικά με σύγχρονα ή ηθικά κριτήρια όταν μιλάω για δημοκρατία, δικτατορία κλπ. Οι αρχές της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, φτιαγμένες για μια μικρή επικράτεια, ήταν τελείως ακατάλληλες για το αχανές Ρωμαϊκό κράτος, οπότε το σύστημα της απόλυτης μοναρχίας όπως το δημιούργησε ο Οκταβιανός ήταν πρόοδος διότι ήταν πιο κατάλληλο για τις αντικειμενικές συνθήκες της εποχής.
 
Elephandas ,αυτός ο οκτωβιανος που περιγράφεις είναι αυτός που παρουσιάζεται και στην σειρά Rome καμία σχέση με τον Οκτωβιανο του" εγώ ο Κλαύδιος "που άμα έλαχε πας και για τσίπουρα μαζί του.

Α αυτήν την άρνηση την έδωσε και ο Τιβέριος αρχικά μετά πήρε την εξουσία! Να μην μακρυγορω σίγουρα και άλλες προσωπικότητες δεν θα ήταν όπως μας την παρουσίασαν τα σήριαλ της εποχής μας όπως ο σενεκας στο κβο βαντις, ο δάσκαλος του Σενέκα νομίζω πως παρουσιάζεται και στο Ανό ντομινι αλλά με τελείως άλλον χαρακτήρα. Και ο Καλιγούλας ίσως είναι πιο κοντά στην ταινία του 79' πάρα στο " εγώ ο Κλαύδιος" που είναι μια πολύ λάιτ εκδοχή του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι ταινίες είναι μυθοπλασία, όχι ιστορικά ντοκουμέντα και ο Robert Graves, συγγραφέας του "Εγώ ο Κλαύδιος" ήταν ποιητής, πεζογράφος, κριτικός, αλλά όχι ιστορικός (αν και το δίτομο έργο του "The Greek Myths" είναι εξαιρετική, αν και βαρετή, παράθεση και - κάπως μονομερής - ερμηνεία των μύθων στις διάφορες εκδοχές τους, και συχνά το συμβουλεύομαι).

Το να χρησιμοποιούν συγγραφείς και σεναριογράφοι ιστορικά γεγονότα και ιστορικές προσωπικότητες σαν ξεκίνημα για να φτιάξουν ένα έργο μυθοπλασίας είτε για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους είτε για κάτι βαθύτερο (όπως "Ο τελευταίος πειρασμός") δεν είναι κακό και το αποτέλεσμα συχνά είναι καλύτερο από την αλήθεια :). - Η "φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου" διαβάζεται πολύ πιο ευχάριστα από το "Αλεξάνδρου Ανάβασις" του Αρριανού. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν έχουν άλλη γνώση ιστορίας πέρα από το τι βλέπουν σε ταινίες του Χόλλυγουντ ή σε σειρές της τηλεόρασης. Άντε και σε κανένα μυθιστόρημα αν είναι παλιομοδίτες και διαβάζουν. Δεν θα απορούσα αν οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Λεωνίδας και ο Ξέρξης ήταν όπως τους παρουσιάζει το "300".

Πάντως εγώ θα πήγαινα για τσίπουρα με τον Κλαύδιο, αρκεί να μη μου σέρβιρε μεζεδάκια η αυτοκράτειρα (ειδικά αν περιλάμβαναν και μανιτάρια :) )
 
Αν έπαιρνε μαζί του την Μεσσαλινα θα χες και τα τυχερά σου! Είναι που θα θέλαμε να ναι έτσι ο εκάστοτε ήρωας πιο ανθρώπινος πιο ηρωικός, η Μεσσαλινα ήταν όπως την περιέγραψε η σειρά καμία υπερβολή όσο για την Αγριπιννα κρατούσε ημερολόγιο με όλες τις πράξεις της το οποίο δεν διασώθηκε θα βλέπαμε τα πράγματα από την δική της θέαση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μέρες που είναι το επαναφερω, δεν μπορώ να βρω και το Ανο ντόμινι με ελληνικους υπότιτλους αλλά που θα πάει...
 
Πίσω
Μπλουζα