12 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για την Coca Cola

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Metalcandyman
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Solid είπε:
Καλά, αυτή η διαφήμιση με το παιδάκι είναι ιδιοφυής!
Εγώ μια απορία έχω: ακούω από πολλούς ότι ξεχωρίζουν την pepsi, την coca-cola, την light, zero, κλπ κλπ. Εμένα μου φαίνονται όλες ίδιες. Απλώς δεν πίνω πολύ;
Ναι, αλλα καλο ειναι αυτο. Εγω ευκολα τις ξεχωριζω. Ειδικα την coca cola απο τη light. Η pepsi μου φαινεται σχεδον ιδια με τις υπολοιπες "ασημες" cola, οπως αυτες που εχουν τα supermarket με τη σταμπα τους. Η μονη που μου αρεσει ειναι η κλασικη coca cola, αντε και η zero αν δεν υπαρχει αλλη.

Στα sprite-sprite zero-7up-gkazoza carrefour δεν καταλαβαινω διαφορα γιατι πινω σπανια
 
Όχι, υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά. Προσωπικά τα ουίσκι δεν ξεχωρίζω με τίποτα, οι κόλα ξεχωρίζουν...
 
καμιά συνταγή για ζεστή βρήκε κανείς? μεταξύ μας αυτό μου φαίνεται πιο απίστευτο απ΄όλα τ΄άλλα μαζί ...
 
Εμενα η Κοκα μου φαινεται να εχει πιο πλουσια γευση, ενω η Πεπσι οχι, αν και δεν μπορω να εντοπισω τη διαφορα πιο συγκεκριμενα. Εχω ακουσει οτι παλιοτερα η γευση της Πεπσι ηταν χαλια μεχρι που εκανε καποια βελτιωση και αυτο ειχε αποτελεσμα να πλησιασει πιο πολυ της Κοκα.

Γι΄αυτο σαν γευση προτιμω την Κοκα αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν θα επινα Πεπσι. Απο την αλλη μου αρεσει αρκετα η Pepsi Twist με αρωμα λεμονι.
 
Φαν της Coca Cola Zero (και μάλλον είμαι η μόνη που της αρέσει πρώτα η Zero και μετά οι άλλες!...)

Αμέσως μετά η κανονική Coca Cola & μετά η Twist που ανέφερε και ο Rakeesh.

Η Light είναι χάλια για τα δικά μου γούστα - δε μπόρεσα ποτέ να συνηθίσω τη γεύση της. Το ίδιο και για τα cola products των super markets.

Επειδή έπινα πολλά χρόνια sprite, ξεχωρίζω αμέσως τη γεύση της από τη Seven Up. Σαφώς προτιμάται η Sprite!

Γενικά, μπορώ να ξεχωρίσω γεύσεις που έπινα χρόνια! Μπορώ να ξεχωρίσω αν το ουΐσκυ είναι Grants ή αν η βότκα μου είναι Absolut. Έχω γυρίσει ποτά πίσω γιατί δε μου φέραν "grants ή absolut μ' ένα πάγο". Ο μόνος λόγος για να πιω κάτι που δε μ' αρέσει, θα είναι για να μην κακοκαρδίσω την παρέα μου, αλλά μια χαρά θα καταλάβω τη διαφορά!
 
Η ουσιαστικότερη διαφορά μεταξύ Pepsi και Coca Cola, είναι ότι η πρώτη είναι κάπως πιο ελαφριά (περιέχει λιγότερο ανθρακικό) και είναι μια ιδέα πιο γλυκιά. Αν και τις αποφεύγω γενικά, έχω μια πιο μικρή ας πούμε «συμπάθεια» στην Pepsi. Έχω πιάσει τον εαυτό μου μερικές φορές να αναζητά Cola ως υποκατάστατο του καφέ...

Η χειρότερη Coca Cola που κυκλοφόρησε ποτέ, ήταν με άρωμα βανίλια. Στην ελληνική αγορά εμφανίστηκε αν δεν κάνω λάθος γύρω στο 2002, για λίγους μήνες, και ήταν τόσο παταγώδης η αποτυχία της, που εξαφανίστηκε πριν καλά - καλά την πάρει ο κόσμος χαμπάρι. Έχω την εντύπωση ότι σε άλλες χώρες βγαίνει ακόμα.
 
Διαφήμηση του 1961, που επιχειρεί να συνδυάσει την Κόκα Κόλα με παγωτό!

attachment.php
 
κοκα κολα με παγωτο φανταζομαι θα ειναι σκετη αηδια..παει χαμενο και το παγωτο..

γενικα η κοκα κολα ποτε δε μου αρεσε και εξακολουθει να μη μου αρεσει κι οσο τη σκεφτομαι μαζι με παγωτο :takethat:
 
Πάντως σχετικά με όλα τα φανταχτερά περι της διαβρωτικότητας της κόκα κόλα αξίζει κανείς ν' αναφέρει ότι τα γαστρικά οξέα είναι πολύ περισσότερο ισχυρά. Μπορεί να καθαρίσεις τη σκωριά από μια βίδα με κόκα κόλα, αλλά μπορείς να και να τη δυαλίσεις με γαστρικό οξυ. Επίσης το ανθρακικό οξύ (το μόνο "διαβρωτικό" συστατικό της) είναι γενικά ασταθές με σημείο βρασμού τους -78 βαθμούς κελσίου. Όπως καταλαβαίνετε δε φτάνει ποτέ στο στομάχι, δε "κάθετε" ποτέ στη μπριζόλα για να τη λιώσει, ούτε και στη βίδα για να καθαρίσει τη σκουριά.

Η λεκάνη καθαρίζει και με νερό, εκτός φυσικά κι αν έχει παραμεληθεί για πολύ καιρό οπότε δε ρίχνεις κοκα κολα αλλά ακουα φόρτε...! :)
 
nkarytia, η οξύτητα της coca cola οφείλεται στο ανθρακικό και στο φωσφορικό οξύ.

Το δε σημείο βρασμού (-78 C) αφορά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) το οποίο παράγεται κατά τη διάλυση του ανθρακικού οξεός στο υδατικό διάλυμα και δεν είναι το σημείο βρασμού του ανθρακικού οξέος (H2CO3) που περιέχει η coca cola.

Το ανθρακικό και το φωσφορικό οξύ φθάνουν μια χαρά στο στομάχι μας :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
nkarytia είπε:
Πάντως σχετικά με όλα τα φανταχτερά περι της διαβρωτικότητας της κόκα κόλα αξίζει κανείς ν' αναφέρει ότι τα γαστρικά οξέα είναι πολύ περισσότερο ισχυρά. Μπορεί να καθαρίσεις τη σκωριά από μια βίδα με κόκα κόλα, αλλά μπορείς να και να τη δυαλίσεις με γαστρικό οξυ.
Επιστημονικά δεν στέκει αυτό που λες. Το ph του γαστρικού υγρού κυμαίνεται από 1,5 μέχρι 3,5 περίπου, ενώ οι περισσότερες αναφορές που βλέπω online δίνουν pH για την κόκα κόλα γύρω στο 2,5 με 2,8 άρα χοντρικά στην μέση τιμή του γαστρικού υγρού...

Το πολύ ας δεχτούμε ότι το γαστρικό υγρό είναι ελαφρά πιό όξινο από την κόκα κόλα, όχι την δραματική διαφορά που περιγράφεις.

Για το ανθρακικό οξύ (που λίγο επηρεάζει όμως το pH, καθότι πολύ ασθενές οξύ) με κάλυψε 200% ο Alucard.
 
Dimitrissss είπε:
Διαφήμηση του 1961, που επιχειρεί να συνδυάσει την Κόκα Κόλα με παγωτό!
attachment.php

To λένε ice cream cola... Στα νιάτα μου είχα πάρει μία φορά σε ένα μαγαζάκι (Touti Frouti το έλεγαν) στην Αίγινα... Μόνο εκεί το είχα βρεί και πουθενά αλλού.

Το πήρα από περιέργεια... αλλά απ'ότι θυμάμαι μου άρεσε... ήταν κάτι διαφορετικό. Φυσικά το παγωτό ήταν γεύση βανίλια. Δεν νομίζω να ταίριαζε κάτι διαφορετικό.
 
@Alucard

Το σημείο βρασμού του ανθρακικού οξέως είναι -78 C (http://creationwiki.org/Carbonic_acid) και δε προλαβαίνει να φτάσει στο στομάχι.

@Maddog

To μεγαλύτερο ρόλο στη δύναμη ενός οξέος το παίζει η κανονικότητά του και όχι το ph του. Τα γαστρικά υγρά είναι πυκνά και μακράν μεγαλύτερης κανονικότητας.

Το φωσφορικό δες τι ποσότητα έχει και μετά πες το πόσο μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει.
 
nkarytia είπε:
@AlucardΤο σημείο βρασμού του ανθρακικού οξέως είναι -78 C (http://creationwiki.org/Carbonic_acid) και δε προλαβαίνει να φτάσει στο στομάχι.

Έχεις δίκιο για το σημείο βρασμού του ανθρακικού οξέος. Ανακαλώ :)

Θα ήθελα όμως κάποια αναφορά σχετικά με την άποψή σου πως το ανθρακικό οξύ διαλύεται πριν φθάσει στο στομάχι. Ευχαριστώ.
 
Απλά σε κανονικές συνθήκες το ανθρακικό οξύ διασπάται σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Όταν ανοίγεις τη κοκα, το φσσστ που ακούς είναι αυτό. Οι φυσαλίδες που βλέπεις συνεχώς ν' αναδύονται από το υγρό είναι διοξείδιο του άνθρακα από τη διάσπαση λόγω αποσυμπίεσης του ανθρακικού οξέως (θυμάστε οτι κάποιες από τις παραμέτρους που ορίζουν τη σύνθεση ενός διαλύματος είναι η πίεση και η θερμοκρασία, γι αυτό και το μπουκάλι της κοκα είναι υπο πίεση, για να κρατήσει μέρος του H2CO3 σταθερό στο διάλυμα). Δεδομένου ότι όταν καταπίνει κανείς τη κοκα όχι μόνο πέφτεί η πίεση (έχει ανοίξει το μπουκάλι) αλλά ανεβάζει τη θερμοκρασία και αναταράσει το διάλυμα στο στομάχι δε μένει τίποτα απ' αυτό.

Όταν αφήσεις ανοιχτό το μπουκάλι, όλο το ανθρακικό διασπάται και διαφέυγει μ' αποτέλεσμα να μένει αυτό που πολλοί αποκαλούν "κάτουρο" :)
 
Δεν είμαι σίγουρα για το αν το ανθρακικό οξύ διαλύεται τόσο γρήγορα μιας και πρακτικά χρειάζεται περίπου 24 ώρες για να αποκτήσει π.χ. η σόδα pH κοντά στο 7 (για να διαλυθεί σε διοξείδιο του άνθρακα σχεδόν όλο το ανθρακικό οξύ), ενώ η coca cola στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα δε μεταβάλει το pH της καθόλου (προφανώς και λόγω δημιουργίας ρυθμιστικού διαλύματος από το διαλυμένο φωσφορικό οξύ) (βλ. και http://e-prolab.com/en/human-env/1life/!carbon.html και http://stason.org/TULARC/science-engineering/chemistry/31-19-What-is-the-pH-of-Coca-cola.html ).

Συνεπώς παραμένω ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με το αν δεν πίνουμε και τα παραπάνω οξέα (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρακικού οξέος) μαζί με την coca cola.
 
Το αέριο που βγαίνει από το μπουκάλι τι νομίζεις ότι είναι; Πεπιεσμένος αέρας; Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, προϊόν της αντίδρασης διάσπασης του ανθρακικού. Ο αφρός (ή μάλον αναβρασμός) στη κοκα κολα προκαλείται από την έκληση αυτής της αντίδρασης. To ανθρακικό είναι εξεραιτικά ασταθές και για να σου φύγουν οι αμφιβολίες δες τι γράφουν οι χημικοί γι' αυτό http://chemistry.boisestate.edu/people/richardbanks/inorganic/acid-base/solving_acid-base_problems2c.htm . Όπως θα διαβάσεις είναι εξαιρετικά ασταθές και σε συνθήκες δωματίου διασπάται ακαριαία.

Όσο για τα περί οξύτητας, το στομάχι έχει μακράν δραστικότερα επίπεδα με ph περίπου στο 1 (ψάξε για gastric acid) και μεγάλης κανονικότητας (είναι πυκνό σα γράσο και καλύπτει πλήρως τα τοιχώματα του στομάχου).

Μπορεί η coca cola να έχει διάφορα αλλά εντάξει μη το παραμυθοποιούμε το θέμα. Όλες οι υπερβολές κάνουν κακό. Ακόμα και το νερό σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό...
 
nkarytia είπε:
Το αέριο που βγαίνει από το μπουκάλι τι νομίζεις ότι είναι; Πεπιεσμένος αέρας; Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, προϊόν της αντίδρασης διάσπασης του ανθρακικού. Ο αφρός (ή μάλον αναβρασμός) στη κοκα κολα προκαλείται από την έκληση αυτής της αντίδρασης.


nkarytia είπε:
Όσο για τα περί οξύτητας, το στομάχι έχει μακράν δραστικότερα επίπεδα με ph περίπου στο 1 (ψάξε για gastric acid) και μεγάλης κανονικότητας (είναι πυκνό σα γράσο και καλύπτει πλήρως τα τοιχώματα του στομάχου).
Καμία διαφωνία στα παραπάνω.

Η διαφωνία μου έγκειται στην άμεση διάσπαση όλου του ανθρακικού οξέος σε διοξείδιο του άνθρακα πριν προλάβουμε να καταναλώσουμε το ρόφημα. Δεν μπορώ να δω από πού προκύπτει αυτό εφόσον μάλιστα μιλάμε και για αμφίδρομη αντίδραση.
 
Phosphoric acid is an approved food-grade acid that is added to Coca-colato provide some of the taste. When CO2 is added to "carbonate" aqueous

solutions, carbonic acid is formed. A tin of coca-cola was cooled in a

refrigerator to 7C and the pH of the sample measured over time. The pH

electrode was not temperature-compensated, so a correction was applied.

Time pH pH

(when opened) (corrected)

Initial 2.75 @ 7C 2.6

30 seconds 2.78 @ 7C 2.6

60 seconds 2.80 @ 7C 2.6

2 minutes 2.82 @ 7C 2.7

4 minutes 2.80 @ 7C 2.6

A sample was degassed in an ultrasonic bath for several minutes and the

pH measured, and compared to a control sample maintained at the same

temperature and time profile.

pH

Degassed pH 2.52 @ 21c

RT sample 2.50 @ 20C

So the conclusion is that the pH of Coca-Cola is approximately 2.5 - 2.7.

Not surprisingly, the relatively weak carbonic acid from the dissolved CO2


did not significantly affect the pH of the beverage
.
Και εμένα θα μου επιτρέψετε να έχω κάποιες διαφωνίες. nkarytia, κάποια από αυτά που γράφεις είναι σίγουρα σωστά και βάσιμα. Αλλά αν ο τύπος παραπάνω τα λέει επίσης σωστά, τότε δεν μπορεί να στέκουν και όλα όσα λες. Κατ' αρχήν, η άμεση και πλήρης διάσπαση του ανθρακικού οξέως στο διάλυμα της κόκα-κόλα που ανοίγεται δεν μπορεί να υφίσταται, γι'αυτό άλλωστε και οι φυσαλίδες δεν εξαφανίζονται αμέσως αλλά παίρνουν ώρα, ενώ το απόλυτο "ξεθύμασμα" ίσως και ώρες ολόκληρες αν δεν το επιταχύνεις ανακατεύοντας συνεχώς την κόκα-κόλα. Μετά, το πείραμα παραπάνω νομίζω ότι αποδεικνύει ότι δεν είναι το ανθρακικό οξύ υπεύθυνο για την οξύτητα (μετρημένη σαν pH τουλάχιστον...) της κόκα-κόλα.

Εν πάσει περιπτώσει, αυτά είναι χημεία και μπορεί το γέρικο μυαλό μου να τα μπερδεύει λίγο. Οπότε κρατάω μια επιφύλαξη αφού δεν είμαι χημικός. :)

Εκεί που είμαι κατηγορηματικά αντίθετος είναι στο πόσο ισχυρό είναι το γαστρικό υγρό σαν οξύ! pH 1 δεν έχω δει να αναφέρεται πουθενά και θα ήθελα να μου δώσεις ανάλογες παραπομπές (ξαναέγραψα ότι από 1.5-3.5 βρίσκω εγώ να αναφέρεται παντού) ενώ σαφώς και δεν ισχύει αυτό που γράφεις ότι "είναι πυκνό σαν γράσσο και καλύπτει πλήρως τα τοιχώματα". Καθότι έχω επαγγελματική εξοικείωση με Levin και γαστροστομίες, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν έχουμε κανενός είδους "πυκνό γράσσο" στο στομάχι μας και ότι το γαστρικό υγρό είναι υδαρές σε υφή. Αλλά και η εμπειρία όποιου έχει ποτέ κάνει εμετό (δηλαδή που έχει αδειάσει το περιεχόμενο του στομάχου του!) θα είναι σίγουρα ότι δεν έβγαλε κανενός είδους "γράσσο". Γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα βέβαια.

Ενδιαφέρουσα συζήτηση πάντως. :)
 
Πίσω
Μπλουζα