Εχω αρκετά "ισχυρές" αναμνήσεις απο την εποχή των Win '95, επειδή τότε ήταν η πρώτη μου σοβαρή προσπάθεια να αποδεχτώ τα Windows της MS.
Bέβαια είχα τα 3.1 στον '386 μου (τον οποίον είχα αγοράσει το '92), αλλά σχεδόν ποτέ δεν τα φόρτωνα, καθότι τα θεωρούσα περιττά και "just for show". (άλωστε η συντριπτική πλειοψηφία utilities & παιχνιδιών που είχα για pc ήταν φτιαγμένα για να τρέχουν σε DOS).
Επόμενη αγορά μου ήθελα να είναι ένας '486, αλλά επειδή μεσολαβούσε το στρατιωτικό, και επειδή ένας '486 θα ήταν κοντά στο να γίνει οbsolete μέχρι την απόλυσή μου, αποφάσισα να περιμένω. Ετσι, προς τα τέλη του '96 πήρα έναν Pentium στα 133 ΜΗz (που την επομενη χρονιά τον αναβάθμισα σε 200άρη) και έβαλα πάνω τα 95άρια. (το pc master είχε ειδικό αφιέρωμα για το πως να τα "δαμάσουμε"
- αν και κάποια "κόλπα" έπαψαν να ισχύουν όταν λίγο αργοτερα πέρασα στα OSR2)
Οπως με κάθε τι καινούριο, ήμουν επιφυλακτικός. Γενικά προτιμούσα ακόμα να φορτώνω σε DOS και να τρέχω απο εκεί ό,τι χρειαζόμουν (ειδικά τα games), και μάλιστα θυμάμαι ένα περιστατικό με έναν τύπο που είχε επιλέξει να αγοράσει την Win '95 έκδοση του EF2000 αντί εκείνη για DOS, και εγώ με έναν φίλο μου τον κοροϊδεύαμε !!
Αλλο περιστατικό ήταν όταν αγόρασα την "παραθυρική" έκδοση του Privateer 2, και τελικά την πούλησα σε έναν γνωστό μου και κράτησα την έκδοση για DOS !! Φανταστείτε ότι ακόμα και για να αποσυμπιέσω αρχεία, προτιμούσα να το κάνω απο DOS (pkzip, arj, κλπ), και αν κάτι μπορούσε να αποσυμπιεστεί μόνο απο την παραθυρική έκδοση (winzip), τότε εγκαθιστούσα το winzip, αποσυμπίεζα, και μετά το έκανα uninstall !! (μιλάμε για τρελλή αποστροφή
)
Aυτή η... εμμονή με το command line μοιάζει παράλογη - ειδικά απο τη στιγμή που "προερχόμουν" απο υπολογιστή (Amiga) που είχε μιά χαρά παραθυρικό περιβάλλον (ok, υπήρχε και το CLI για τις "δύσκολες ώρες"), αλλά γενικά στα pc & συμβατά, οι εκδόσεις των windows δεν μου ενέπνεαν εμπιστοσύνη. (ειδικά τα παιχνίδια μου φαινόντουσαν πιό "βαριά" και απαιτητικά όταν έτρεχαν απο εκεί - ενώ μπορεί να παρουσίαζαν και διάφορα άλλα προβλήματα)
Θυμάμαι και την πρώτη φορά που είδα να εγκαθίσταται DirectX στα Win '95. Aν δεν απατώμαι, ήταν το DX2 απο τα cd του Wing Commander - Kilrathi Saga που είχα αγοράσει, και μάλιστα το εγκαθιστούσε χωρίς να με ρωτήσει (πράγμα που πάντα με "φρίκαρε" !!).
Tέλος πάντων, καθώς οι
developers μάθαιναν σιγά-σιγά τα τερτίπια των νέων windows, και καθώς περνούσε ο καιρός και το λειτουργικό αυτό γινόταν το "standard", οι ενδοιασμοί μου σταδιακά υποχώρησαν και αυτοί...