20 χρόνια από την κυκλοφορία των Windows 95

Shock είπε:
@DinoΠαρόλο που γνωριζόμαστε τόσα χρόνια μέσα από δω δε μπορώ να πιστέψω ότι μέχρι και το ξεκίνημα του Retromaniax δεν είχες σχέση με τα σίδερα. Απίστευτος! Πραγματικά Atari in heart
Offtopic ελαφρώς, αλλά whattaheck...

Δεν ήταν θέμα Ataro-αγάπης... Ήταν οτι δε μου έκαναν "κουκου" τα σίδερα...

Όσον αφορά το computing (και το gaming, χωρίς νέους τιλους όμως), με κάλυπτε ο Atari μου...

Όσον αφορά το modern gaming, κάποια στιγμή απέκτησα Playstation και όλα μια χαρά...

Και όπως έχω γράψει ξανά: "όταν οι PC users ανακάλυπταν τα παράθυρα, οι ST users έμπαιναν απ'την πόρτα"... :D
 
DINO είπε:
Και όπως έχω γράψει ξανά: "όταν οι PC users ανακάλυπταν τα παράθυρα, οι ST users έμπαιναν απ'την πόρτα"... :D
Χρησιμοποιούσα, έφτιαχνα και εγκαθιστούσα PC από την εποχή του MS-DOS και του 8088/8086.

Γελούσα βλέποντας ότι στα Windows 3.0 (και πριν) η μόνη εφαρμογή πρακτικά που είχε νόημα ήταν η... πασιέντζα (και εκεί έχανες συνέχεια!)

Στον Atari STΕ (που είχα κουβαλήσει μαζί μου και στο εξωτερικό) έγραψα δύο πτυχιακές. Τον πούλησα όμως πριν γυρίσω Ελλάδα (το 93) γιατί κατάλαβα ότι το κόστος των μεταφορικών θα ήταν μεγαλύτερο από αυτά που θα μου πρόσφερε από κει και μετά. Οι δυνατότητες των PC μου φαίνονταν αστείες. Τα χρησιμοποιούσα μόνο αν ήταν αναγκαίο για κάποια εφαρμογή. Κατά τα άλλα είχαμε τα Sparcstations και σπίτι το ST.

Τα Windows 95 ήταν η αφορμή να αγοράσω τελικά τον πρώτο μου συμβατό. Κόστισε αρκετά λεφτά γιατί δεν ήθελα συμβιβασμούς ειδικά στα περιφερειακά (οθονη κλπ). Ξεκινησα με 16 Mb και σύντομα του έβαλα 32 (!!). Κατέληξα να κάνω dual boot Windows 95 και NT 3.51. Ήταν εμφανές ότι τα 95 είχαν το περιβάλλον του μέλλοντος και τα ΝΤ την... σταθερότητα.

Η MS προσπάθησε να τα συνδυάσει και τα δύο στα NT 4.0 αλλά κατά τη γνώμη μου δεν τα κατάφερε. Ήταν αρκετά αργά σχεδόν σε οποιοδήποτε hardware και είχαν και διάφορα προβληματα συμβατότητας τόσο με εφαρμογές οσο και με συσκευές. Αυτά λύθηκαν από τα Windows 2000 και μετά.

Με λιγα λόγια: Ο ST ήταν 10 χρόνια μπροστά ;)
 
Όπου Atari βάλτε Amiga, και συμφωνούμε!!!! :D
 
Εχω αρκετά "ισχυρές" αναμνήσεις απο την εποχή των Win '95, επειδή τότε ήταν η πρώτη μου σοβαρή προσπάθεια να αποδεχτώ τα Windows της MS. :D

Bέβαια είχα τα 3.1 στον '386 μου (τον οποίον είχα αγοράσει το '92), αλλά σχεδόν ποτέ δεν τα φόρτωνα, καθότι τα θεωρούσα περιττά και "just for show". (άλωστε η συντριπτική πλειοψηφία utilities & παιχνιδιών που είχα για pc ήταν φτιαγμένα για να τρέχουν σε DOS).

Επόμενη αγορά μου ήθελα να είναι ένας '486, αλλά επειδή μεσολαβούσε το στρατιωτικό, και επειδή ένας '486 θα ήταν κοντά στο να γίνει οbsolete μέχρι την απόλυσή μου, αποφάσισα να περιμένω. Ετσι, προς τα τέλη του '96 πήρα έναν Pentium στα 133 ΜΗz (που την επομενη χρονιά τον αναβάθμισα σε 200άρη) και έβαλα πάνω τα 95άρια. (το pc master είχε ειδικό αφιέρωμα για το πως να τα "δαμάσουμε" :D - αν και κάποια "κόλπα" έπαψαν να ισχύουν όταν λίγο αργοτερα πέρασα στα OSR2)

Οπως με κάθε τι καινούριο, ήμουν επιφυλακτικός. Γενικά προτιμούσα ακόμα να φορτώνω σε DOS και να τρέχω απο εκεί ό,τι χρειαζόμουν (ειδικά τα games), και μάλιστα θυμάμαι ένα περιστατικό με έναν τύπο που είχε επιλέξει να αγοράσει την Win '95 έκδοση του EF2000 αντί εκείνη για DOS, και εγώ με έναν φίλο μου τον κοροϊδεύαμε !! :D Αλλο περιστατικό ήταν όταν αγόρασα την "παραθυρική" έκδοση του Privateer 2, και τελικά την πούλησα σε έναν γνωστό μου και κράτησα την έκδοση για DOS !! Φανταστείτε ότι ακόμα και για να αποσυμπιέσω αρχεία, προτιμούσα να το κάνω απο DOS (pkzip, arj, κλπ), και αν κάτι μπορούσε να αποσυμπιεστεί μόνο απο την παραθυρική έκδοση (winzip), τότε εγκαθιστούσα το winzip, αποσυμπίεζα, και μετά το έκανα uninstall !! (μιλάμε για τρελλή αποστροφή :D )

Aυτή η... εμμονή με το command line μοιάζει παράλογη - ειδικά απο τη στιγμή που "προερχόμουν" απο υπολογιστή (Amiga) που είχε μιά χαρά παραθυρικό περιβάλλον (ok, υπήρχε και το CLI για τις "δύσκολες ώρες"), αλλά γενικά στα pc & συμβατά, οι εκδόσεις των windows δεν μου ενέπνεαν εμπιστοσύνη. (ειδικά τα παιχνίδια μου φαινόντουσαν πιό "βαριά" και απαιτητικά όταν έτρεχαν απο εκεί - ενώ μπορεί να παρουσίαζαν και διάφορα άλλα προβλήματα)

Θυμάμαι και την πρώτη φορά που είδα να εγκαθίσταται DirectX στα Win '95. Aν δεν απατώμαι, ήταν το DX2 απο τα cd του Wing Commander - Kilrathi Saga που είχα αγοράσει, και μάλιστα το εγκαθιστούσε χωρίς να με ρωτήσει (πράγμα που πάντα με "φρίκαρε" !!).

Tέλος πάντων, καθώς οι developers μάθαιναν σιγά-σιγά τα τερτίπια των νέων windows, και καθώς περνούσε ο καιρός και το λειτουργικό αυτό γινόταν το "standard", οι ενδοιασμοί μου σταδιακά υποχώρησαν και αυτοί... :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
21 χρόνια μετά...

Δύο γενιές laptop, δύο γενιές λειτουργικών!

Σύγχρονο και προ εικοσαετίας Toshiba Satellite, με Windows 10 και Windows 95 αντίστοιχα!!!





win95-1.jpg

win95-2.jpg
 
21 χρόνια μετά, Windows 95 σε λειτουργία!!!



Δύο γενιές laptop, δύο γενιές λειτουργικών: Σύγχρονο και προ εικοσαετίας Toshiba Satellite, με Windows 10 και Windows 95 αντίστοιχα!!!



win95-1.jpg

win95-2.jpg
 
21 χρόνια μετά, Windows 95 σε λειτουργία! :D



Έψαχνα κάτι στοιχεία σε ένα παλιό spreadsheet και laptop & λειτουργικό δουλεύουν ακόμα άψογα! Με την ευκαιρία, φωτογράφισα δίπλα-δίπλα δύο γενιές laptop με δύο γενιές λειτουργικών: Το τωρινό και το προ εικοσαετίας Toshiba Satellite μου, με Windows 10 και Windows 95 αντίστοιχα!!!



win95-1.jpg

win95-2.jpg
 
Εγώ δυστυχώς λόγω περιορισμών στο Hardware δεν τα απόλαυσα για πολύ τα 95, διότι μέχρι το καλοκαίρι του 1998 είχα 386DX25 (Tulip AT) με 4 MB Ram, CD-ROM και κάρτα ήχου... DOS 6.22 και Windows 3.11 FWG. 

Αλλά τα απολάμβανα στον K5 φίλου που είχε εμμονή να τρέχει τις DOS εκδόσεις των παιχνιδιών, παρόλο που των Windows, βλέπε C&C και Red Alert είχαν υψηλότερη ανάλυση... 

Τον Ιούλιο του 1998 τα είχα επιτέλους για 'μένα στον P55c, στα 233 MHz με 32 MB RAM. Ήταν η 95C έκδοση.  

Δυστυχώς η μητρική τα έπαιξε τον Νοέμβριο, μου βάλανε άλλη εντός εγγύησης, αλλά μου εγκαταστήσαν τα 98.

Τα έχω σήμερα εγκατεστημένα για pure hardware και software experience σε έναν Compaq Armada 1590DT φορητό, σε έναν AMD 486DX2 και στον P55C...
 

Ωραίο θέμα και μπράβο 1@BlackFlag[/USER] που το ξέθαψες. Φλερταρα με τα win 3.1 αρραβωνιάστηκα τα 95 και τελικά νυμφεύθηκα με τα 98... Από τη  οπτική του απλού χρήστη, τα windows 95 ήταν που άνοιξαν τον δρόμο "για κάθε σπίτι και υπολογιστής". Δεν κοιτάω τα "πώς" και με πιο τρόπο. Τα πολλά πράγματα που μπορούσε να κάνει κάποιος με ένα pc με win 95 ήταν πραγματικά επαναστατικά τότε. Από την σουίτα του office, multimedia εφαρμογές, www, σχετικά ομαλή εγκατάσταση περιφερειακών, πολλά παιχνίδια, εφαρμογές για αναπαραγωγή και επεξεργασία μουσικής κτλ. 

Δικαίως το ram αφιέρωσε ένα τεύχος σε αυτά, καθώς τότε προείχε η διάχυση των υπολογιστών στο ευρύ κοινό και η εξοικείωση του για τη νέα εποχή του www που έρχονταν καλπάζοντας. 

Ωραία και τα μηνύματα του 1@V.I.Smirnov[/USER]για την εξέλιξη των windows από το 95 έως το 00, αν και δε τον βλέπω πια συχνά στο φόρουμ.

Για το θέμα, ο γνωστός στους κομπιουτεράδες από το ram Νίκος Δήμου, έχει αρκετά άρθρα στη σελίδα του, από την οπτική του απλού χρήστη.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
off topic

σε 1 χρόνο 1994-95 έκλεισε η Commodore, βγαίνει το PS1, βγαίνουν τα Windows 95. Μιλάμε ότι ήρθε ο κόσμος ανάποδα εκεί που είχες μια Amiga 1200 και έλεγες οκ είμαι στα πράγματα έρχεται 3D για τις μάζες, κλείνει η Amiga, και στο καπάκι τρως το τελειωτικό χτύπημα από τα Windows 95. A ήρθε και το CD στα παιχνίδια αυτό που το βάζεις. Επαιζες με δισκέτες 800kb και ο άλλος έρχεται με CD 700mb στα Windows 95 lol
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κοσμοιστορικές αλλαγές για τις νέες τεχνολογίες η χρονιά εκείνη...(Δεν το γράφω ειρωνικά) Επίσης, τότε έγιναν σημαντικές αλλαγές και στους κανόνες του internet (κατά μια έννοια επιβεβαιωνεται και το όριο του φόρουμ).  
 
Βασικά ηταν ένα τέλος εποχής. Amiga και παραδοσιακές κονσόλες έμπαιναν στο χρονοντουλαπο για τα νέα με 3D, τα Pentium και το CD. Αλλη χρόνια ορόσημο ηταν 2000-2001 με Windows XP, PS2 κλπ αλλά ηδη είχαν επικρατήσει απο το 1995.
 
Δε θα πιστέψετε , αλλά παρότι ασχολούμαι με υπολογιστές από το 1993 , δεν έχω δει ποτέ-μου τα Win95 !

Μήπως το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να πάει στα : Σύγχρονοι υπολογιστές > WIndows  ;
 
9_9
Windows 95 in your browser

Fancy a blast from the past? Curious about the Microsoft Windows release that introduced such familiar concepts as the Desktop, Start Menu, Taskbar and Notifications Area? Well, now thanks to the wonders of Emscripten and DOSBox, and modern JavaScript runtimes, you can try it out in your browser.


>>>  https://win95.ajf.me/
 
Καλημερα ο πρωτος μου υπολογισης ηταν ενας ΙΒΜ παιδια με windows 95 !!!!!!!!!

71847836_2461807793940962_2791585518125580288_o.jpg

71950675_2461807763940965_7723916361600073728_o.jpg

71902434_2461807720607636_4085974509499187200_o.jpg

Μετα του περασαν τα 98 ως εκει πηγαινε θυμαμαι. Οταν βγηκαν τα XP τοτε αγορασα αλλο μηχανημα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα