Amstrad 6128+ Plus

εχω εναν αψογο και λειτουργηκοτατο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Amstrad CPC 6128... Επεξεργαστής Ζ80 στα 4 Mhz... Είχα πάντως κάποια καλά παιχνίδια, με εντυπωσιακά γραφικά για την εποχή, όπως το Sorcery, το Spindizzy, to Ghost'n'Goblins, το 1942, το Packman και φυσικά η μανία μου, το Arkanoid...

Παίζοντας μανιωδώς Arkanoid, είχα ξεβάψει τα πλήκτρα Ζ και Χ με τα οποία κατευθυνόταν το σκάφος. Επίσης, κοπανώντας τη spacebar για να πυροβολάω, είχα στραβώσει ελαφρώς τη λαμαρίνα του σασί, και το πλήκτρο αυτό φαινόταν λίγο "βουλιαγμένο"...

Ο υπολογιστής, με πράσινη οθόνη, δώρο του αδερφού μου που τον πήρε επίσης μεταχειρισμένο από έναν συμμαθητή του που αναβαθμίστηκε σε 1512, κατέληξε στον Αντώνη Κανάκη (χάρισμα), όταν ένα μεσημέρι άκουσα στη ραδιοφωνική του εκπομπή ότι ασχολείται με συλλογή παλιών αντικειμένων τεχνολογίας...
 
Oταν λεω για χρονια για τον καλυτερο 8bito μιλαω με ντουκουμεντα!


User 8 και συνεχιζει και απο πανω λεγοντας οτι καπακωνει και τον ST.
:p

picdy.jpg


Wally είπε:
o Sam Coupe και ο MSX TurboR ηταν ισχυροτεροι
 
Ευτυχως που γραφει στο τελος οτι ειναι κατωτερος απο τον Αρχιμιδη.

Γιατι θα μπορουσε να γραψει οτι εχει περισσοτερο software απο τον Αρχιμιδη, αρα ειναι καλυτερος.

Καλα για την αμιγκα δεν θα τολμουσε να γραψει κατι, θα εκλεινε το περιοδικο (απο την πολιορκια απ'εξω).
 
Σιγά μην έφτανε τις 8bit consoles (NES, Master System) με κάτι παιχνιδάρες που θα ζήλευαν όλα τα 8bit home micros. Aλλά όχι να συγκρίνουμε και με τα PC. Τι εποχή ήταν 1990; Είχαμε VGA/SVGA, πολλά εντυπωσιακά παιχνίδια που μάλλον θύμιζαν Amiga (καλά είχε και πολλές βλακίες και δεν το είχαν το smooth scrolling πολλά παιχνίδια τότε, αλλά ούτε ο CPC το είχε τις περισσότερες φορές). Πολύ ..... τα είχαν τα PC τότε με το κόμπλεξ. Και τι συγκρίνουν με τον AtariST, έχω δει απίστευτα demos και games στον AtariST που τόσο καλά δεν έχουν βγει στον plus. Βέβαια ίσως να φταίει πως δεν έχουν εκμεταλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του plus που δυστυχώς βγήκε λίγο αργά (Άν ο plain CPC βγάζει το Batman Forever, φανταστείτε τι θα μπορούσε να βγει στον plus). Anyway, thanks για το άρθρο, θα ψάξω και το υπόλοιπο κομμάτι..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Ελ-Κροντήρ ήταν μεγάλος fan του Amstrad και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα (μαζί με τις όποιες υπερβολές του άρθρου :D ), καθώς κάνει συγκρίσεις με άλλα μηχανήματα έχοντας π.χ. ως βάση κάποιους αριθμούς, και όχι κοιτώντας την "γενική εικόνα". :)
 
Θρυλικο μηχανημα!!

Θυμαμαι που ηθελαν οι δικοι μου να μου το παρουν ''για να μαθει το παιδι υπολογιστη'', κι εγω ελεγα ''ναι, ναι!'' σκεφτομενος οτι θα το λιωσω στα παιχνιδια (οπως κι εγινε δηλαδη!).

Παντως αν θυμαμαι καλα ηταν απο τα φθηνοτερα μηχανηματα, δεν θυμαμαι ακριβως τη χρονια (νομιζω 1990), γυρω στις 100χιλιαδες τοτε.... Και οι Αμιγκες κλπ ηταν γυρω στις 150χιλ.
 
Bρε παιδια καποια παιχνιδακια βγηκαν ενισχυμενα για την Plus σειρα,ειτε για το GX4000 ειτε για τον 6128,αυτα βγηκαν μονο σε cartridges η βγηκαν και σε δισκετες.


Απορια γενομενη απο το γεγονος οτι δεν εχω δει ποτε μου συσκευασια δισκετας με τον ονομα 6128 plus πανω.



Ρωτω γιατι αν θες να τα παιξεις σε οriginal μηχανημα πρεπει να κυνηγας τα κασσετακια κατι που οι τιμες τους ειναι ολιγον απαγορευτικες,αν ειχαν βγει και σε δισκετες...ο Lotharek να'ναι καλα.
 
Μόνο cartdidges. Το θέμα με τις έξτρα δυνατότητες των Plus -αν θυμάμαι καλά- ήταν πως για να "ξεκλειδωθούν" χρειαζόταν να σταλεί ένας κωδικός στο μηχανημα (από ηλιθιότητες άλλο τίποτα) και ο οποίος ήταν προφανώς μυστικός - τον εισείγαγε η Amstrad κατά την παραγωγή των cartridges.

Σήμερα αυτός ο κωδικός είναι γνωστός πάντως...
 
Κριμα,Οποτε τα plus παιχνιδια μονο σε κασσετες και σε emu μπορουνε να παιχτουν,με Hxc δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα;;


Γιατι Plus files υπαρχουν στα amstrad sites ,μηπως ειναι μονο για pc emu;
 
Εννοείς τα cpr αρχεία/ROMs προφανώς. Ναι, μόνο σε εξομοιωτές εκτός κι αν κάψεις μία EPROM και τη χώσεις σε cartridge. Πολυσυζητιέται πάντως η κατασκευή ενός multicart για Plus.

Το θέμα πάντως είναι πως τα παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις έξτρα ικανότητες είναι ελαχιστότατα, οπότε δεν χάνεις και πολλά μένοντας στο HxC...
 
Mαλιστα ΟΚ,τελειωσαν οι αποριες μου,oποτε καποιος πρεπει να παει σε κασσετες αναγκαστικα τοτε ,κριμα ειναι να υπαρχει το μηχανημα και να μην τα δεις.

Θα παρει λιγο παραπανω ,thnx.
 
Ναι, και μάλιστα το GX4000 έχει μόνο 64k ram, οπότε κάποια αριστουργήματα του plus όπως το Prehistorik 2 δεν βγήκαν πότε για την κονσόλα. Εντωμεταξύ νομίζω ο plus με το cartidge slot μπορεί να παίξει άνετα τους τίτλους του gx4000. Οπότε με τον plus τελειώνεις, ποιός ο λόγος να κάνουν release και κονσόλα; (+ plus 464 με κασέτα)

Btw,. έχω δύο τρεις κασέτες burning rubber που πήρα για να δοκιμάσω όποτε μπορέσω να κάνω αυτό με την eeprom burning που διάβασα κάπου στο cpcwiki. Δεν πάει άλλο πια με τα πανάκριβα cartidges στο ebay, αλλά επίσης θα είχε πλάκα να βγαίνουν homebrews για την κονσόλα. Ελπίζω να μην είναι πολύ δύσκολο.
 
Aardvark είπε:
Bρε παιδια καποια παιχνιδακια βγηκαν ενισχυμενα για την Plus σειρα,ειτε για το GX4000 ειτε για τον 6128,αυτα βγηκαν μονο σε cartridges η βγηκαν και σε δισκετες.
Απορια γενομενη απο το γεγονος οτι δεν εχω δει ποτε μου συσκευασια δισκετας με τον ονομα 6128 plus πανω.



Ρωτω γιατι αν θες να τα παιξεις σε οriginal μηχανημα πρεπει να κυνηγας τα κασσετακια κατι που οι τιμες τους ειναι ολιγον απαγορευτικες,αν ειχαν βγει και σε δισκετες...ο Lotharek να'ναι καλα.
Μιας και λεγαμε για disk games του Plus που δεν βγηκανε παραθετω δυο στοιχεια που δειχνουν το αντιθετο,το ενα ειναι μια pic που δεν θυμαμαι που την βρηκα και το αλλο απο το Cpc Wiki που μας δειχνουν οτι μαλλον υπηρχε ενα τουλαχιστον παιχνιδι για plus που βγηκε σε δισκετα.

 


Capture.JPG

Supposed to be released as a cartridge game, it was finally rushed to the release probably unfinished as a 6128PLUS disk game.
http://www.cpcwiki.eu/index.php/Space_Gun
 
Ωραίοςςς!

Μάλιστα, μαθαίνεις κάτι κάθε μέρα... κοίτα να δεις, speccy port με Plus features :D
 

Φοβερό μηχάνημα!

Είχα ένα amstrad cpc6128+ με original monitor ο οποίος εδώ και αρκετά χρονια ανήκει στον φίλτατο amstradακια 1@mike[/USER] !!! :p :D

:biglaugh:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι τον εχω ακομα. Βασικα τωρα πια εχω και το 464plus και την κονσολα GX4000 και το ασπρομαυρο (και οχι πρασινο) μονιτορ των μοντελων αυτων. Ηταν βελτιωμενα 8μπιτα, αλλα οπως και να το κανουμε παρεμεναν 8μπιτα.
 
παιδια καλησπερα. εχω εναν αμστραντ 6128 πρωτο χερι. πριν 2 χρονια σταματησε να λειτουργει. η οθονη μυριζει καμενο και αποσο θυμαμαι κατι ειχε και το φλοπυ. υπαρχει καποιο μαγαζι που να αναλαμβανει σε λογικες τιμες την επισκευη απο το μηχανημα ?
 
Εγώ είμαι ένας περήφανος ιδιοκτήτης από την ημέρα που πρώτο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.
Δεσπόζει δίπλα στον CPC6128 που επίσης είχα αποκτήσει καινούργιο.
Και τα δύο με έγχρωμη οθόνη. Λειτουργούν άψογα μέχρι τώρα.
 
Στο θέμα μνήμη τα 128κ δεν έπαιζαν ρόλο γιατί μπορούσαν να βάλουν πολύ παραπάνω στο cartridge άσχετο που βγήκαν το πολύ 10 παιχνίδια. Ο ζάχαρης απλά άργησε πολύ, την εποχή που μεσουρανούσαν τα amiga-st έβγαλε ένα μηχάνημα που δεν είχε μέλλον. Σαν παιχνιδομηχανή πάντως για 8μπιτ είχε κουράγια. Τo 464 plus ήταν άσκοπο να βγει, η κονσόλα οκ με την λογική ότι αν πιάσει το άλλο μοντέλο να μείνει μετά η κονσόλα. Με 4096 χρώματα και 32 ταυτόχρονα στην οθόνη και hardware scrolling θυμίζει λίγο amiga. Το STE δηλαδή είχε λιγότερα χρώματα.
 
Πίσω
Μπλουζα