DINO
Expert
- Αντιδράσεις
- 1.355
Μετά από το επιτυχημένο λανσάρισμα της σειράς ST, η Atari αποφάσισε να μπει και στο χώρο των IBM συμβατών, με τη σειρά Atari PC.
Το Atari PC1 ήταν φυσικά το πρώτο στη σειρά και το PC5 το τελευταίο. Η παρουσίαση του μηχανήματος έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1987 στη CES στο Λας Βέγκας.
Η εταιρία χρησιμοποίησε το case και το ποντίκι του Mega ST, αφού τα είχε πρόχειρα και ω! τι καλά που έκανε, καθώς χάρισε στην αγορά ένα πανέμορφο εξωτερικά PC!
Το Atari PC1, ήταν από τα πρώτα PCs που χρησιμοποιούσαν ποντίκι και εναλλακτικά GEM, αντί για DOS. Φυσικά ο πυρήνας του συστήματος ήταν το DOS.
Επίσης, ήταν το πρώτο PC με κάρτα γραφικών EGA με ανώτερη ανάλυση 640Χ400 pixels, η οποία ήταν μεγάλη εξέλιξη από τη CGA, για την εποχή! Φυσικά υποστήριζε Hercules αλλά και CGA.
Ο επεξεργαστής του PC1 ήταν ο ηρωικός 8088-2 στα 4,77MHz και στα 8Μhz σε Turbo mode και η μνήμη του ήταν στα 512Κ, η οποία ήταν αρκετή για όλα σχεδόν τα παιχνίδια και τις εφαρμογές, αν όμως φόρτωνε ο χρήστης το GEM, τότε φυσικά δεσμευόταν μνήμη και πολλά προγράμματα δεν μπορούσαν να τρέξουν.
Η παλέτα του ήταν 512 χρωμάτων από τα οποία τα 16 φαίνονταν ταυτόχρονα στην οθόνη, αλλά τις περισσότερες φορές ο χρήστης δούλευε στο πολύ καλό πορτοκαλί monitor της Atari, που συνόδευε το μηχάνημα.
Το μειονέκτημα του κομψού αυτού μηχανήματος εστιάζεται στο οτι δεν ήταν επεκτάσιμο, καθώς ερχόταν μόνο με ένα drive 5,1/4 και έναν controller για σκληρό δίσκο.
Επίσης στην πίσω μεριά, ο χρήστης έβρισκε μόνο τις βασικές θύρες για μόνιτορ, ποντίκι, οθόνη, δεύτερο drive κ.α.
Η σειρά των PCs της Atari, δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και έτσι τα μηχανήματα κατάφεραν να μείνουν στην αγορά μόνο για περίπου 2 χρόνια.
Αυτό τα κάνει εξαιρετικά δυσεύρετα σήμερα, καθώς σπανίως (ή και καθόλου) εντοπίζεται κάποια δημοπρασία στο e-bay και στα υπόλοιπα sites.
Γι'αυτό και στο παρών άρθρο, θεωρώ οτι μου επιτρέπετε τη χρήση υδατογραφήματος για τις φωτογραφίες καθώς το μηχάνημα αυτό είναι ελάχιστα φωτογραφημένο, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, αν δείτε τα images του Google..
Μέρος των βιβλίων και των manuals που έρχονταν μαζί με το μηχάνημα. Μιλάμε για τόμους!
Αφού λοιπόν μιλάμε για ένα σπάνιο μηχάνημα, πόσο μάλλον σπάνιο θα είναι και το κουτί στο οποίο ερχόταν:

Αν θυμάμαι κάτι από το PC1, είναι το ότι το είχε ένας καλός μου φίλος την ίδια στιγμή που εγώ είχα τον ST μου. Φυσικά η διαφορά στα παιχνίδια ήταν τεράστια, όμως με την EGA κάρτα που είχε, μπορώ να πω οτι τα παιχνίδια φαίνονταν τουλάχιστον αξιοπρεπή.
Να λοιπόν που μετά από πολλά χρόνια από τότε, ήρθε στην κατοχή μου αυτό το πανέμορφο μηχάνημα και είχα τη χαρά να σας το παρουσιάσω.
Σίγουρα αποτελεί το καμάρι της συλλογής μου και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που το βρήκα.
Κλέινοντας είναι υποχρέωση αλλά και χαρά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον angel_grig, ο οποίος με τις δισκέτες που μου έστειλε, έδωσε ζωή σε αυτόν τον υπολογιστή.
Δυστυχώς, δεν κατάφερα να τρέξω το Deluxe Paint, καθώς μου έβαζε μήνυμα σφάλματος οτι δεν έβρισκε ποντίκι ο driver.
Τώρα που μπήκε το νερό στ'αυλάκι, θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα...
Και κάτι τελευταίο... Το hardware ποτέ δεν ήταν το δυνατό μου σημείο, οπότε όσοι περιμένατε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς για το PC1, ατυχήσατε!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: