(Atari STe) TOS switcher

santosp

RetroActive
Joined
25 Νοέ 2008
Μηνύματα
297
Αντιδράσεις
1
Ο λογος που αποφασισα να πραγματοποιησω την εν λογω <<μοντα>>, ειναι οτι πολλες φορες απλα χρειαζετε. Καποιες φορες θελουμε το <<παλαιο>> για λογους συμβατοτητας με παλαια προγραμματα ή και κανενα παιχνιδακι, και τις περισσοτερες το <<νεοτερο>> για υποστηριξη κατ αρχας σκληρου δισκου, και γενικοτερα για συμβατοτητα προς τα εμπρος. Υπαρχουν υλοποιησεις για μεχρι και 4 T.O.S., και πρακτικα μεχρι 8 T.O.S.(8 Mbit eeprom), αλλα την δεδομενη στιγμη εμενα μου φτανει η εναλλαγη στα 2 κυριοτερα.

Τα υλικα που χρειαζομαστε ειναι 1 μετρο καλωδιο πολυκλωνο ψιλο, 1 διακοπτακι 2 θεσεων 3 επαφων, 2 eeprom των 2 Mbit εκαστη(π.χ 27C2001 ή 27C020), ενα προγραμματιστη eeprom, και ενα διαγραφεα αυτων. Ο τελευταιος στην περιπτωση που γινει καποιο λαθος εγγραφης και χρειαστει διαγραφη. Στην παρακατω εικονα φαινεται ο προγραμματιστης eeprom της εταιρειας Batronix (εισαγωγικο μοντελο με περιορισμενες δυνατοτητες), καθως και ενας διαγραφεας.

picture.php


picture.php


Το ολο <<τρυκ>> στηριζετε στον ελεγχο που παρεχουν οι eeproms για εναλλαγη μεταξυ των τραπεζων δεδομενων τους. Δινωντας δηλαδη 5 βολτ ή 0 βολτ σε συγκεκριμενο pin, μπορουμε να μεταφερθουμε σε διαφορετικο επιπεδο δεδομενων μεσα στην eeprom. Αρα αν η eeprom που φιλοξενει το 1βασικο T.O.S. ειναι 1 Mbit, διπλασιαζωντας την μπορουμε να φιλοξενησουμε αλλο ενα. Η μεταγωγη ειναι εφικτη απο εμας, δινοντας την αντιστοιχη εντολη. Π.χ στο <<κατω>> μερος της εχουμε την εκδοση 1.62, ενω στο επανω την 2.06. Γυριζωντας τον διακοπτη (με κλειστο τον υπολογιστη) στην μια ή την αλλη κατευθυνση, ενεργοποιωντας τον λεμε στην eeprom τι θελουμε να του δειξει. Στηθος ή μπουτι? :D :D:D:D

Κατ αρχας θα πρεπει να εχουμε νομιμα στην κατοχη μας τα 2 roms των T.O.S. που μας ενδιαφερουν. Φορτωνουμε το πρωτο T.O.S., και τοποθετουμε την eeprom προς εγγραφη. Για λογους που δεν αφορουν αυτο το αρθρο θα πρεπει να πουμε στον προγραμματιστη να εγγραψει τις odd διευθυνσεις. Αφου τελειωσει η διεργασια, καθαριζουμε την μνημη του προγραμματιστη, και φορτωνουμε το δευτερο T.O.S που μας ενδιαφερει. Εκει θα πρεπει να πουμε στον προγραμματιστη να γραψει τις odd παλι διευθυνσεις, αλλα να ξεκινησει να εγγραφει στην eeprom απο την δεκαδικη διευθυνση 20000!!! Αφου τελειωσει η διεργασια σημειωνουμε καπου το ολικο cheksum, το οποιο θα μαρκαρουμε επανω στην eeprom, ωστε μελλοντικα αν υπαρξει προβλημα να μπορουμε να την ελενξουμε ως προς τα στοιχεια της. Τελος θα πρεπει να σημειωσουμε την ενδειξη <> ωστε να γνωριζουμε ποια απο τις 2 ειναι.

Τα ιδια ακριβως κανουμε και για την αλλη eeprom, με την διαφορα οτι εγγραφουμε τις even διευθυνσεις, και μαρκαρουμε το ολοκληρωμενο ως <>. Προσοχη στην σειρα εγραφης των T.O.S., ωστε να ειναι η ιδια!!

picture.php





Επειτα τοποθετουμε τις eeprom στις σωστες βασεις ( LOW και HIGH), αλλα με το pin 30 εκτος (το σηκωνουμε τελειως οριζοντια), και ελαφρως κομμενη η ακρη του. Προσοχη στο ανασηκωμα του pin!! Πρεπει να γινει πολυ μαλακα, και απο εκει και περα ουτε λογος για επαναφορα του ή μετακινηση προς οποιαδηποτε κατευθυνση. Ειναι πολυ ευκολο να κοπει, και εσεις να χασετε 7 ευρω! Εκτος αν σας περισσευουν, οποτε τα δινετε σε εμενα. :D :D:D

Επειτα τοποθετουμε το διακοπτη σε μια θεση που να μην μπορει ευκολα να <<γυρισει>> τυχαια, και προσεχουμε που θα τρυπησουμε, ωστε να μπορει να κλεινει εσωτερικα η θωρακιση. Απο το αριστερο ακρο του, κολλαμε ενα καλωδιο στην θεση πανω στην πλακετα W104 στο pin 3. Εκει εχουμε 0 βολτ. Απο το δεξι ακρο του διακοπτη ενα ακομη καλωδιο στην θεση πανω στην πλακετα W103 στο pin 1. Εκει εχουμε 5 βολτ. Απο το μεσαιο ακρο του διακοπτη με ενα καλωδιο παμε στο pin 30 της πρωτης eeprom και επειτα στο pin 30 της δευτερης. Αυτο ηταν αφου επανεκινησουμε τον υπολογιστη, θα πρεπει να ειμαστε σε καποιο απο τα 2 T.O.S. Η αλλαγη μεταξυ αυτων, μπορει να γινει και με τον υπολογιστη αναμενο, απλα πατωντας το κουμπι reset.

picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


Πληροφοριες σχετικα με την προμηθεια υλικων, μπορει να δωθουν στελνωντας μου προσωπικο μυνημα .Ειδικα οι eeprom ειναι αρκετα δυσευρετες! Προσοχη στον αναγραφομενο χρονισμο τους!

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Ο ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΕΑΝ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ Ή ΟΧΙ, ΚΑΨΕΤΕ-ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΤΕ-ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ATARI ΣΑΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

NikiforosST

RetroActive
Joined
30 Νοέ 2008
Μηνύματα
275
Αντιδράσεις
2
Μπράβο φοβερή δουλειά!!! αυτό το κόλπο γίνεται και σε STfm ? τα τσιπάκια με το TOS είναι σε βάσεις και έχω και αρκετές που είναι κενές, γιατί άραγε ?
 

santosp

RetroActive
Joined
25 Νοέ 2008
Μηνύματα
297
Αντιδράσεις
1
NikiforosST είπε:
Μπράβο φοβερή δουλειά!!! αυτό το κόλπο γίνεται και σε STfm ? τα τσιπάκια με το TOS είναι σε βάσεις και έχω και αρκετές που είναι κενές, γιατί άραγε ?

Χρονια πολλα! Απο οτι καταλαβαινω πρεπει να εχεις την εκδοση με τις 6 eeproms. Με καποιο τροπο χρησιμοποιεις μονο τις 2? Ετσι το αγορασες? Βαλε μια φωτο που να φαινετε τι ακριβως εχει γινει. Επισης διαβασε τον τυπο της eeprom που εχεις.

Αρχισαν κιολας οι διαπιστωσεις σε προγραμματα που δεν τρεχουν στο 2,06! :cool:
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.805
Αντιδράσεις
1.812
Πάρα πολύ καλο θρεντάκι! :thumbup: Εχω σκοπό μόλις βρω δίσκο για το STE μου, να κάνω μια τέτοια μόντα (έχω όλα τα ανωτερω εξαρτήματα) για τους γνωστούς λόγους συμβατότητας.


Θέλω να συμπληρώσω ότι η πιο πάνω μόντα ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ σε STFM, γιατί το TOS του αποτελείται από 6 roms και όχι δυο. Βέβαια η τεχνική που ακολουθείται είναι παρόμοια, αλλά αρκετά πιο χρονοβόρα και τo TOS image αρχείο πρέπει να σπαστεί στα 6. Εκτός κι αν έχετε STFM με 2 eproms, πράγμα πολύ σπάνιο γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να είναι από τα πολύ τελευταία revisisons, λιγο πριν βγει το STE δηλαδή. O Christos είναι ομως ο πλέον κατάλληλος να μας πει ακριβώς.

Οσοι ψάχνετε για φτηνό αλλά καλό και ευχρηστο Programmer μαζί με ένα σκασμό από adapters και φυσικά EPROM UV erasers, μπορείτε να βρείτε είτε εδώ είτε στο ίδιο κατάστημα στο ΕΒΑΥ. Ο πωλητής είναι άριστος και στέλνει gift ;) . Ακόμη, EPROM 27C1001/010 μπορείτε μεν να βρείτε στην Ελλάδα, όμως το θέμα είναι το κόστος τους. Προτιμήστε μεταχειρισμένες από ΕΒΑΥ και μάλιστα σε πακέτα π.χ. των 2 ή περισσότερων στην τιμή του ενός από Ελλάδα! Αυτά είναι προσωπική εμπειρία.

Επίτρεψέ μου να το μεταφέρω στο σχετικό subforum με τεχνικά θέματα αλλάζοντας αναγκαστικά τον τίτλο για να ξεχωρίζει αμέσως για ποιό σύστημα πρόκειται.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

NikiforosST

RetroActive
Joined
30 Νοέ 2008
Μηνύματα
275
Αντιδράσεις
2
Toschips.jpg


Αυτό είναι από τον δικό μου, έχω την εντύπωση ότι το TΟS μου είναι το 1.02 αν ξέρει κανείς με ποιό πρόγραμμα θα το μάθω σίγουρα να μου πει. Γιατί εμένα έχει 2 chips ενώ έχει 6 υποδοχές??? και γιατί στα πλάγια λένε νούμερα και Hi, Low ktl????
 

santosp

RetroActive
Joined
25 Νοέ 2008
Μηνύματα
297
Αντιδράσεις
1
Για καλη σου τυχη εχεις την εκδοση που λεει ο Rygar στο παραπανω post. Αν δεις τους βραχυκυκλωτηρες θα καταλαβεις οτι φορας 2Χ1 Mbit mask eproms.

Αυτο σημαινει οτι αλλαζοντε και γινετε η μοντα, ή βαζεις αλλη εκδοση Τ.Ο.S..

Το θεμα ειναι οτι τα εν λογω eproms δεν σβηνονται και ετσι θα πρεπει να αγορασεις αλλα, ακομα και αν θελεις να αλλαξεις μονο εκδοση.

Το προγραμμα που βλεπεις ποια εκδοση εχεις ειναι το sys.info, αλλα ακομα δεν εχω τροπο να παρω αρχεια απο ste προς το pc για να στο δωσω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

NikiforosST

RetroActive
Joined
30 Νοέ 2008
Μηνύματα
275
Αντιδράσεις
2
το pc σου δεν διαβάζει αυτές τις δισκέτες? ή δεν έχεις drive στο pc? αν δεν στις διαβάζει, πρέπει να φορμάρεις δισκέτα στον Ste από άλλο πρόγραμμα για να έχει το pc stadard γιατί οι ST μέσα από το περιβάλλον του TOS δεν τις βγάζουν ακριβώς στην σωστή χωρητικότητα και το pc δεν τις διαβάζει! εγώ αυτές που φτιάχνω τις φορμάρω στο pc ή με ειδικό πρόγραμμα στον STfm και μετά παίζουν κανονικά στο pc και γράφω κανονικά σε αυτές από το pc.
 

ChrisTOS

RetroJunkie™
Joined
5 Ιουλ 2007
Μηνύματα
2.210
Αντιδράσεις
49
NikiforosST είπε:
το pc σου δεν διαβάζει αυτές τις δισκέτες? ή δεν έχεις drive στο pc? αν δεν στις διαβάζει, πρέπει να φορμάρεις δισκέτα στον Ste από άλλο πρόγραμμα για να έχει το pc stadard γιατί οι ST μέσα από το περιβάλλον του TOS δεν τις βγάζουν ακριβώς στην σωστή χωρητικότητα και το pc δεν τις διαβάζει! εγώ αυτές που φτιάχνω τις φορμάρω στο pc ή με ειδικό πρόγραμμα στον STfm και μετά παίζουν κανονικά στο pc και γράφω κανονικά σε αυτές από το pc.
Aυτό ισχύει για ΤΟS < 1.4. Για TOS απο κει και πέρα το format είναι το ίδιο για PC και ST.
 

NikiforosST

RetroActive
Joined
30 Νοέ 2008
Μηνύματα
275
Αντιδράσεις
2
Τότε μάλλον εννοεί ότι δεν έχει drive το pc του για να τις περάσει. Έτσι για την ιστορία μιας και δεν είναι επί του θέματος μπορούμε να ανταλλάζουμε αρχεία με ειδικό παράλληλο καλώδιο με το parcp κάτι σαν FTP θυμίζει, ή με seiriako με τα κατάλληλα προγράμματα. Το πρόγραμμα ακόμα δεν το έχω βρει δυστυχώς!
 

santosp

RetroActive
Joined
25 Νοέ 2008
Μηνύματα
297
Αντιδράσεις
1
NikiforosST είπε:
Τότε μάλλον εννοεί ότι δεν έχει drive το pc του για να τις περάσει. Έτσι για την ιστορία μιας και δεν είναι επί του θέματος μπορούμε να ανταλλάζουμε αρχεία με ειδικό παράλληλο καλώδιο με το parcp κάτι σαν FTP θυμίζει, ή με seiriako με τα κατάλληλα προγράμματα. Το πρόγραμμα ακόμα δεν το έχω βρει δυστυχώς!

Δεν μου την διαβαζει καθολου εννοω.

http://joy.sophics.cz/parcp/download.htm
 

NikiforosST

RetroActive
Joined
30 Νοέ 2008
Μηνύματα
275
Αντιδράσεις
2
γιατι ρε συ? πως γίνεται αυτό? εμένα παίζουν κανονικά! εκτός αν τις φορμάρω μέσα από το ΤΟS που έχω πολλά χρόνια να το κάνω! το parcp μου παίζει και με linux κιόλας και καλωδιο έχω φτιάξει σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκεί στο site, αλλά προτιμώ αλλαγές στις δισκέτες απευθείας. Το parcp θα ήτανε ποιό χρήσιμο αν είχα σκληρό στον ST. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Check ST έχω το TOS 1.02 και λέει rom creating on 22 Apr 1987 nationality British. Και το parcp σε λειτουργία στο linux μου, καλό και γρήγορο, αλλά είναι shareware και βλέπεται και τι δυνατότητες έχει.

parcp.png
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.805
Αντιδράσεις
1.812
Ναι, αλλά μετά δεν ξέρω πόση μνήμη μένει ελεύθερη, αφου το TOS δε φορτώνει στις υπάρχουσες και read only TOS. Νομίζω θες 1ΜΒ τουλάχιστον για να το κάνεις. Αλλα με 4ΜΒ είσαι άρχοντας.
 

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
33
Rygar είπε:
Εκτός κι αν έχετε STFM με 2 eproms, πράγμα πολύ σπάνιο γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να είναι από τα πολύ τελευταία revisisons, λιγο πριν βγει το STE δηλαδή.
Λογικα κατι τετοιο θα πρεπει να παιζει και σε αυτες τις motherboard Rygar (rev. 2), η υπαρχουν ακομα πιο νεοτερες? Εχω και την παλια την rev D με τα 6 ολοκληρωμενα, αλλα και τις νεοτερες με τις υποδοχες για blitter οπως στην φωτο. Του nikiforou ειναι ακομα πιο περιεργη revision για STFM με τις υποδοχες στο εμπρος μερος και σε αποσπωμενα τσιπακια..

picture.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.805
Αντιδράσεις
1.812
Φιλιππε δεν μπορώ να σου πω, λόγω μικρής εμπειρίας. Πάντως εχω διαβάσει ότι τα τελευταία revisions των STFM είχαν μεν 6 θέσεις για eproms (λογικό είναι, δεν πείραξαν τη μητρική), αλλα μονο 2 ηταν εγκατεστημένες (είτε κολλημένες είτε σε sockets).
 

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
33
Rygar είπε:
Φιλιππε δεν μπορώ να σου πω, λόγω μικρής εμπειρίας. Πάντως εχω διαβάσει ότι τα τελευταία revisions των STFM είχαν μεν 6 θέσεις για eproms (λογικό είναι, δεν πείραξαν τη μητρική), αλλα μονο 2 ηταν εγκατεστημένες (είτε κολλημένες είτε σε sockets).
Τοτε σιγουρα δημιουργησαν δυο οπως φαινεται, μιας και η rev 2 εχει εξι θεσεις με δυο να απασχολουνται με τα ολοκληρωμενα, αλλα και του nikoforoy ειναι παλι αρκετα διαφορετικη απο την δικια μου και πρεπει να ειναι ακομα πιο προσφατη. Nikofore τι rev εχεις στην δικια σου?
 

NikiforosST

RetroActive
Joined
30 Νοέ 2008
Μηνύματα
275
Αντιδράσεις
2
1mb ram έχω! θα τα δοκιμάσω σύντομα τα διπλά TOS, δεν μπορώ να βάλω ποιό πολύ, θέλει κολλήματα με τσιπάκια και τρέχα γύρευε. Η πλακέτα μου στο κάτω μέρος της γράφει : C070789-001REV.C1 Σύμφωνα με το πρόγραμμα Check ST έχω το TOS 1.02 και λέει rom creating on 22 Apr 1987 nationality British.
 

santosp

RetroActive
Joined
25 Νοέ 2008
Μηνύματα
297
Αντιδράσεις
1
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ T.O.S v1.62

Παραθεση απο το site του Ppera.


<>

Ειναι γεγονος, και μου συνεβει και εμενα. Ο ποιο ευκολος τροπος για να το διαπιστωσει καποιος, ειναι να δει αν οντως του ανοιγει το παραθυρο - π.χ. μιας δισκετας- παραπανω απο το ορατο ευρος, με αποτελεσμα οταν εχει αρκετα αρχεια, να μην μπορει να βρει δεξια την μπαρα για να κατεβει ποιο χαμηλα ωστε να τα επιλεξει. Αυτο αφορα μονο την εν λογω εκδοση, και δεν ξερω και τι αλλο επηρεαζει. Το ειχα διαπιστωσει καιρο, αλλα πιστευα οτι ειναι καποιο bug ή ασυμβατοτητα της συγκεκριμενης εκδοσης T.O.S.

Η λυση ειναι οτι πρεπει με καποιον free hex editor, να κανετε τις διορθωσεις, και επειτα να σβησετε και ξαναγραψετε τις eeproms. Στην περιπτωση του διπλου λειτουργικου, πρεπει πρωτα να γινει διορθωση, και μετα διαχωρισμος σε odd και even διευθυνσεις.

ΥΣΤΕΡΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

 


Στο πακετο με τα TOSEC υπαρχουν δυο εκδοσεις με το 1,62 UK T.O.S. Η <<TOS v1.62 (1990)(Atari Corp)(STE)(GB)[a][sTE TOS, Rev 2]>> και η << TOS v1.62 (1990)(Atari Corp)(STE)(GB)[sTE TOS, Rev 2] >>. Η πρωτη δεν εχει προβλημα.

[/color]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπλουζα