Be Inc.

noxrider

RetroMaNiaC
Joined
13 Δεκ 2008
Μηνύματα
814
Αντιδράσεις
69
H Be Inc. δημιουργήθηκε από τον Jean Louis Gassee το 1990 όταν εκδιώχθηκε από τον John Sculley (τον τότε CEO της Apple).Το λειτουργικό της εταιρείας ονομάστηκε Be OS και η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 1991 με στόχο μιας καθαρά media πλατφόρμας.Το Be OS ήταν ένα καθαρόαιμο pre-emptive multitasking λειτουργικό και υποστήριζε multiprocessing σε επίπεδο hardware.

Αρχικά θα σχεδιαστεί για τις CPU Hobbit της ΑΤ&Τ αλλά σύντομα θα μετακομίσει στους PowerPC και μετέπειτα σε Intel Χ86 πλατφόρμες.

Στην φωτογραφία το Be μας δείχνει τις multitasking δυνατότητες του σε X86 πλατφόρμα.
beos.multitask.full.jpg


Ο υπολογιστής μέσα στον οποίο θα φιλοξενηθεί το Be OS θα ονομαστεί Be Box και θα παρουσιαστεί στο κοινό το 1995 έχοντας για καρδιά δύο PowerPC 603 χρονισμένους στα 66MHz,οι οποίοι θα φτάσουν μέχρι και την τελική-και τελευταία-έκδοση του Be Box στα 133MHz.

Στην φωτογραφία το Be Box τρέχοντας το Be OS.

bebox.jpeg


Στα videos που ακολουθούν η παρουσίαση της Be Inc. και του λειτουργικού της.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=ggCODBIfWKY&feature=related]YouTube - BeOS The incredible OS that disappeared (part 1) Be Operating System

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=kwqi9HnN17w&feature=related]YouTube - BeOS The incredible OS that disappeared (part 2) Be Operating System

Το τέλος ξεκίνησε με την αρχή...

Την εποχή που κυκλοφόρησε το Be Box o CEO της Apple Gil Amelio έψαχνε απεγνωσμένα λύσεις ώστε να βγεί η εταιρεία από το τεχνολογικό και οικονομικό τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει στα μέσα των 90s.Προσεγγίσε την Be και ξεκίνησε τις διαδικασίες συνομιλιών με την εταιρεία για την εξαγορά της ώστε να αποτελεσει το Be OS τον διάδοχο του Mac OS Classic.Η αγορά δεν θα γίνει ποτέ λόγω διαφωνίας του ποσού εξαγοράς και θα προτιμηθεί η λύση του NeXT STEP.Αυτή η κίνηση της Apple θα αποτελέσει και τον εμπορικό θάνατο της Be(αν και μετά από το ναυάγιο της εξαγοράς η Be θα μεταφέρει το Be OS σε Χ86 περιβάλλον ώστε να μπορέσει να διαδώσει το λειτουργικό κάτι όμως που δεν θα φέρει αποτελέσματα)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειχα εγκαταστησει στο παρελθον και R4 και R5 και πιο προσφατα Zeta και Haiku. Εκτος απο τη συνολικη εικονα που ηταν και ειναι πολυ καλη - το εντυπωσιακο στοιχειο του ηταν το filesystem. Journaling και 64bitο σε εποχες που αλλα "λειτουργικα" βρισκονταν στην εποχη του dos.
 
Το Haiku είναι open έκδοση του Be Os στην προσπάθεια να κρατηθεί το λειτουργικό ζωντανό.Χαιρετάμε τέτοιες προσπάθειες,κρατάνε ζωντανή την ιδέα του computing fun.Το Zeta αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι εμπορική προσπάθεια "νεκρανάστασης" του Be OS.Θα συμφωνήσω ότι το Be File System ήταν επαναστατικά μπροστά για την εποχή.
 
Εμένα μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση όταν, το 1999 ή 2000 που είχα εγκαταστήσει την R4 (ή την R5, δε θυμάμαι καθαρά) πρώτη φορά (και τελευταία), δε χρειάστηκε επανεκκίνηση μετά από εγκατάσταση VGA drivers. Μαλιστα μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού, όλα ήταν grayscale και έγιναν έγχρωμα μολις μπήκαν οι drivers. Το ίδιο έγινε και με την κάρτα δικτύου.
 
Και μιας αναφερθηκε το Haiku - εχουμε επιτελους μετα απο 8 χρονια μια alpha release (αντε μπας και προλαβω να δοκιμασω τη beta..). Καποιο παλικαρι μαλιστα την εγκατεστησε με το που βγηκε - αναμενουμε περισσοτερα συντομα.
 
Το είχα βάλει μια φορά στον Falcon. Όπως μπήκε βγήκε...
 
(Δεν θελει "κλειστο ματακι" αυτη η δηλωση Χρηστο μου - 25 "γελαστα ανθρωπακια" και λιγα λεω)
 
Paspartoo είπε:
(Δεν θελει "κλειστο ματακι" αυτη η δηλωση Χρηστο μου - 25 "γελαστα ανθρωπακια" και λιγα λεω)
Από το BeOS που είχα βάλει εγώ; Όχι και το κλειστό ματάκι που έβαλα λίγο ήταν...
 
Καλό λειτουργικό αλλά -όπως πάντα με τα πράγματα που είναι μπροστά από την εποχή τους- δεν ευδοκίμησε...Ναι, το filesystem του ήταν "δυνατό". Στο Falcon δεν το έχω δοκιμάσει. Ρε chris, πως το εγκατέστησες? υπάρχει version για 680xx? Εγώ είχα δοκιμάσει την R5 γύρω στο 2001, αν δεν κάνω λάθος...
 
@Falcon030. Ναι, την είχα βρει σε ένα CD-ROM (νομίζω το Gemini). Αργο και δύσχρηστο. Πάντως IIRC δούλεψε σε falcon ανάλυση..
 
Θυμάμαι όταν πρωτάκουσα για το BeOS, που έψαχνα να το βρώ (προ-torrents εποχή βλέπετε)... Διάλογος, τέλη 9x, στο Thomas Soft:

Εγώ: "-Καλημέρα, ψάχνω το Μπή-ΟΣ"

Απάντηση:"-Όχι, το Μπάιος το έχει ενσωματωμένο ο υπολογιστής σου και είναι διαφορετικό για κάθε μητρική"...
 
Για όσους ενδιάφερονται εδώ και ενάμιση μήνα κυκλοφορεί το alter ego του Be OS στην alpha του έκδοση http://www.haiku-os.org/
 
Ωωωω έρχεται και με (virtual :D ) μηχανή του χρόνου! Το φορτώνεις και νομίζεις ότι είσαι 15 χρόνια πίσω! :D

Να φόρτωνε αυτό η Asus μου μέσω ExpressGate αντί για το wannabe που έχει...
 
Πίσω
Μπλουζα