Beginnerʼs Guide to Retromaniax: Καλώς ήρθατε στο Retromaniax.gr! :)

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.888
Αντιδράσεις
568
Intro:

Συγχαρητήρια!

Αν διαβάζετε το παρόν άρθρο, σημαίνει ότι έχετε γραφτεί με επιτυχία στο μεγαλύτερο ελληνικό φόρουμ που αναβιώνει τα υπέροχα, retro παιδικά μας (ή και εφηβικά μας) χρόνια! :)

Ναι! Ό,τι είναι 15 περίπου χρόνια πριν από το τρέχον έτος, θεωρείται ρετρό! Και μπορείτε άνετα να μιλήσετε γιʼ αυτό! Ή να γράψετε γιʼ αυτό!

Και μπορώ να γράψω όοοοοοο,τι θέλω?!

Ναι, το λέτε κι έτσι! Συγκεκριμένα μπορείτε να γράψετε οτιδήποτε εκτός από :

1) Διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού - είναι παράνομο λέμε!

2) Προσβολές - μπινελίκια - πουσλούκια - βρισίδια και λοιπά προκλητικά σχόλια - ξεχάστε τα! :p

3) Πορνογραφικό υλικό και σεξουαλική παρενόχληση - ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε!

4) Διαφήμιση χωρίς να έχετε οκ από admins! Φόρουμ είναι - όχι ο χρυσός οδηγός!

5) Πολιτικά - θρησκευτικά - ρατσιστικά - φανατικά σχόλια. Μακριά η φανατίλα! Δώσαμε - δώσαμε!

Στην πολύ πιθανή περίπτωση που δεν το κάνατε, όταν γραφόσασταν στο φόρουμ (“άντε με τις διαδικασίες του registration! Θα πατάω “αποδέχομαι” μέχρι να με αφήσει να ποστάρω! :p ”), μπείτε στον κόπο να διαβάσετε του κανονισμούς του φόρουμ, τους οποίους θα βρείτε εδώ: http://www.retromaniax.gr/vb/faq.php?faq=grm_rules_content

Θα σας διαφυλάξει από κακοτοπιές και θα σας δώσει μια ιδέα του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αμφιβολίας.

Να συστηθούμε βρε παιδιά! :)

Οκ, αν και δεν είναι κανόνας, δεν είναι κακή ιδέα να μας πείτε / δείξετε μερικά πράγματα για εσάς!

α) Φτιάχνω το προφίλ μου!

Γενικά το προφίλ σας μπορείτε να δείτε πώς φαίνεται πατώντας εδώ:

attachment.php


Όσοι το έχουμε διακοσμήσει, φαίνεται κάπως έτσι:

attachment.php


Αν σας αρέσει και θέλετε να κάνετε κάτι αντίστοιχο, μπορείτε να το κάνετε, πατώντας εδώ:

attachment.php


Γενικά τα 3 μέρη στα οποία θα εστιάσετε, θα είναι τα εξής: οι ρυθμίσεις προφίλ, η επεξεργασία επιλογών και οι φίλοι!

attachment.php


Στις ρυθμίσεις προφίλ, μπορείτε να επιλέξετε τι πληροφορίες θέλετε να εμφανίζονται (π.χ. ημ/νία γέννησης, e-mail, msn / yahoo / aim / icq messengers, skype & site κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook, g+, twitter κτλ)...

Επιπλέον, αν θέλετε να εμφανίζεται μια εικόνα στην σελίδα του προφίλ σας, μπορείτε να την ορίσετε εδώ, ενώ για το άβαταρ (η μικρή εικόνα που φαίνεται στο όνομά σας κάθε φορά που ποστάρετε) η αντίστοιχη ρύθμιση γίνεται από εδώ.

β) Έρχομαι εδώ και φτιάχνω ένα καινούριο τόπικ (topic), θρέντ (thread), θέμα, όπου λέω 2-3 πράγματα για μένα!

Θα σας καλωσορίσει ο κόσμος, θα σας κεράσει τούρτα η Kambia και η ζωή σας στο φόρουμ ξεκινά!

Άντε και μου ήρθε να γράψω! Πώς είπαμε ότι το κάνω αυτό?

-Αναζήτησις: Η μονάκριβος!

Ok, κάνατε μια γύρα στο φόρουμ, έχετε φάει 147,3 flash backs & ανυπομονείτε να πατήσετε το κουμπάκι “νέο θέμα”! Donʼt!

Είστε σʼ ένα καταπληκτικό φόρουμ, το οποίο αριθμεί μερικές χιλιάδες εγγεγραμένα μέλη (για την ακρίβεια, την ώρα που γραφόταν αυτό το tutorial: 11.457), με μερικές χιλιάδες θέματα (16.238) που όλα μιλάνε για ρετρό πράγματα - αντικείμενα - ταινίες - διαφημίσεις - παιχνίδια - βιβλία - ακόμα και συναισθήματα!!!!

Στατιστικά να το δείτε, όλο και κάποιος άλλος θα έχει ξαναμιλήσει για το ίδιο πράγμα, οπότε κάντε έναν κόπο να ασχοληθείτε με την αναζήτηση και θα ανταμειφθείτε! Όχι μόνο θα μπορείτε να βρείτε τι έχει γραφτεί και να το διαβάσετε, αλλά μπορείτε να δείτε και άλλα θέματα, τα οποία επέστρεψε η αναζήτησή σας!

attachment.php


Προσέξτε το σημείο με το μπλε ορθογώνιο! Αφορά την εξελιγμένη αναζήτηση! Αυτό θα το χρησιμοποιείτε όλο και πιο συχνά, από τη στιγμή που θα συμμετέχετε στο φόρουμ!

Π.χ. Θέμα που ξεκίνησε ο Rygar και μιλάει για προστασία σκληρών δίσκων? Κάπου στους υπολογιστές, αλλά δεν ξέρω ακριβώς κατηγορία:

Το αναζητάτε έτσι:

attachment.php


Και σας επιστρέφει αυτό:

attachment.php


Μπείτε στον κόπο να κάνετε μια αναζήτηση! Κάνει καλό σε όλους μας! ;)

-Δομή φόρουμ - δημιουργία νέου θέματος:

Οκ, κάνατε την αναζήτησή σας και θέλετε να μιλήσετε για τους ρετρό-μπακλαβάδες στους φούρνους της γειτονιάς σας, Είδατε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο θέμα, οπότε μπορείτε με ασφάλεια να ξεκινήσετε ένα νέο!

Στην καρτέλα “FORUM” , θα διακρίνετε τα εξής τμήματα:
 
main_forum-ab.jpg

(α) Το chatbox: Ή αλλιώς “κουτί”! Μέρος που μαζευόμαστε για να βγάλουμε την offtopic πλευρά του εαυτού μας - δηλαδή να σχολιάσουμε πράγματα που δεν έχουν χώρο σε κανένα θέμα (τόπικ)! Ισχύουν οι κανόνες περί copyrighted υλικού και περί ρατσιστικών - υβριστικών μηνυμάτων.

(β) Τα τελευταία 10 τόπικς: Οι τελευταίες απαντήσεις των μελών σε θέματα που είναι νέα την τρέχουσα στιγμή! Αυτό χρησιμοποιείται για πληροφοριακούς σκοπούς κυρίως.

(γ) Το tag cloud: Αυτό είναι η προσωπική μου χαρά! Είναι λέξεις-κλειδιά που ομαδοποιούν πολλά τόπικς, που έχουν κοινό θεματολόγιο! Δοκιμάστε να πατήσετε αυτό που λέει “pixel” και θα σας εμφανίσει 4 σελίδες με θέματα που αφορούν το Pixel! ;)

attachment.php


(δ) Τα στατιστικά: Κοινώς η συνοπτική εικόνα του φόρουμ. Εδώ μπορείτε να πάρετε πληροφορίες του στυλ ποιοι χρήστες είναι online (ό,τι είναι μαύρο είναι admin / administrator, ό,τι είναι μπλε είναι supermod / super moderator, ό,τι είναι κόκκινο είναι mod / moderator, ό,τι είναι πράσινο είναι honoured user, ότι είναι βυσσινί (καλή ώρα!), είναι απλός χρήστης!).

Επιπλέον, μπορείτε να δείτε αν την τρέχουσα μέρα έχει γενέθλια κάποιο μέλος, ώστε να του ευχηθείτε και στο τέλος, βλέπετε πόσα είναι τα θέματα και οι απαντήσεις που υπάρχουν, πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι χρήστες και πόσοι οι ενεργοί χρήστες & τις αναρτήσεις των blogs! (ω, ναι φιλοξενούμε και blogs! ;) )

attachment.php


(ε) Το κυρίως φόρουμ:

Αυτό χωρίζεται σε επιμέρους φόρουμς ενοτήτων και κάθε φόρουμ ενοτήτων σε άλλα υποφόρουμς.

Οι κύριες κατηγορίες είναι:


-Γενική Συζήτηση


-Η ζωή στα 80ʼs


-Κινηματογραφική Λέσχη


-Μέρες Τηλεόρασης


-Παλαιά Περιοδικά Πληροφορικής


-Ρετρό Υπολογιστές


-Gaming / Computing


-Τεχνολογία του Σήμερα


- International Retromaniax (in English!)


-Διάφορα

Αν, για παράδειγμα, επιλέξετε το φόρουμ “Γενική Συζήτηση” θα δείτε ότι απαρτίζεται από 2 υποφόρουμς:

-Σχετικά με το Retromaniax

-Projects & Συνεντεύξεις

Το υποφόρουμ “Σχετικά με το Retromaniax”, μπορείτε να δείτε ότι έχει τις εξής υποκατηγορίες:

-Νέα Μέλη

-Συναντήσεις / Δραστηριότητες

-Προτάσεις

-Αναφορά Προβλημάτων

Αντίστοιχα και τα άλλα φόρουμς, περιέχουν τα υποφόρουμς τους και τις αντίστοιχες κατηγορίες τους. Συνηθίζεται νʼ ανοίγετε το τόπικ που θέλετε, στην σωστή κατηγορία. Κρίμα είναι στην “Τεχνολογία του Σήμερα”, στο υποφόρουμ “Σύγχρονοι Υπολογιστές”, στην ενότητα Laptops να πάτε και νʼ ανοίξετε το θέμα με τον τίτλο “Ρετρό μπακλαβάδες”! :p

Αφού λοιπόν βρείτε τη σωστή κατηγορία, για να ποστάρετε το θέμα σας, πατάτε το κουμπάκι νέο θέμα:

attachment.php


Και βλέπετε αυτήν την εικόνα. Εδώ, συμπληρώνετε μερικά στοιχεία που είτε θα επιτρέψουν στο θέμα σας να αναρτηθεί, είτε θα διευκολύνουν τους χρήστες στην αναζήτησή του (π.χ. το tag cloud)!

attachment.php


Πατάτε το “Υποβολή νέου θέματος” και τελειώσατε! :)

Συγχαρητήρια! Αναρτήσατε μόνος /-η σας το 1ο σας τόπικ!

-Δομή φόρουμ - υπάρχοντα θέματα:

Αν εκείνη η μονάκριβη αναζήτηση, σας έδωσε ως αποτέλεσμα ότι όντως κάποιος έχει ήδη ανοίξει θέμα με τίτλο “Ρετρό μπακλαβάδες”, τότε ισχύουν 2 πράγματα:

1. Αυτός που άνοιξε το τόπικ, είναι κατά 99,9% ο Exetlaios! :D

2. Θα συνεχίσετε την κουβέντα εκεί, χωρίς νʼ ανοίξετε νέο θέμα!

Κατά το διάβα σας στο φόρουμ, θα συναντήσετε κι ένα άλλο είδος θεμάτων - τα λεγόμενα polls ή ψηφοφορίες ή δημοσκοπήσεις. Εκεί, δίνονται 2 ή και περισσότερες επιλογές και ο κόσμος (όλοι μας!) μπαίνει και “ψηφίζει” την επιλογή που προτιμά. Η ψηφοφορία είναι ανώνυμη (δεν εμφανίζεται τι ψήφισε ο καθένας) και μπορείτε συμπληρωματικά αν θέλετε να πείτε και τι ψηφίσατε για χάρη του διαλόγου. Αν δε θέλετε πάλι, δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε ή να αποκαλύψατε τι ψηφίσατε!

Ένα παράδειγμα poll, μπορείτε να δείτε εδώ!

-Δομή φόρουμ - ενεργά θέματα (νέα μηνύματα & Νέο Περιεχόμενο):

Εκτός και αν “κατασκηνώνετε” στο φόρουμ σαν μερικούς από μας, κάποια στιγμή θα αποσυνδεθείτε και θα κλείσετε τον υπολογιστή.

Θεωρούμε ως δεδομένο ότι θα ξαναεπισκεφθείτε το φόρουμ, οπότε όταν με το καλό το κάνετε, ενδεχομένως θα θέλετε να δείτε ποιοι απάντησαν & σε ποια θέματα (σε κάποια μπορεί να είχατε απαντήσει κι εσείς και να σας ενδιαφέρει να δείτε τι συζητιέται!). Αν επιλέξετε το κουμπί «ΝΕΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ», μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις αναρτήσεις που έχουν γίνει, είτε στο φόρουμ, είτε στα blogs, ενώ επιλέγοντας το κουμπί “Νέα Μηνύματα”, μπορείτε να δείτε όλα τα μηνύματα του φόρουμ που έχουν αναρτηθεί από την τελευταία σας επίσκεψη! To πρασινο-άσπρο βελάκι (στον κάτω κόκκινο κύκλο) υποδηλώνει ότι έχετε απαντήσει τουλάχιστον μια φορά στο εν λόγω θέμα. Αν πατήσετε μικρό μπλε βελάκι, που υποδηλώνεται στον πάνω κόκκινο κύκλο, θα σας πάει στο 1ο ΜΗ αναγνωσμένο, οπότε δεν χρειάζεται να θυμάστε μέχρι ποιο σημείο είχατε διαβάσει την τελευταία φορά! :D

attachment.php


-Δομή φόρουμ - albums:

Ένα από τα πλέον συχνότερα προβλήματα, είναι το πονεμένο θέμα των albums.... Θέλετε να αναρτήσετε μια φωτογραφία; Τέλεια! Για εσάς δουλεύουμε! :D

Το Retromaniax σας παρέχει χώρο φιλοξενίας τόσο των φωτογραφιών σας, όσο και των συνημμένων αρχείων που θέλετε να μοιραστείτε με τους άλλους (σ.σ. τα συνημμένα είναι έγγραφα & εικόνες - όχι εκτελέσιμα!).

Μπορείτε να εισάγετε μια φωτό απʼ ευθείας στο post σας, πατώντας αυτό το κουμπάκι, που σας δίνει τις εξής επιλογές:

α) Είτε νʼ αναρτήσετε μια φωτογραφία απʼ ευθείας από το pc σας:

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
β) Είτε νʼ αναρτήσετε μια φωτογραφία απʼ ευθείας από το internet! ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την επιλογή, είναι να διατηρείτε τσεκαρισμένη την επιλογή “Retrieve remote file and reference locally”, για να αντιγράφεται η εικόνα και στο server του φόρουμ:

attachment.php


Αν πάλι έχετε πολύ φωτογραφικό υλικό (υπενθυμίζω το θέμα του copyrighted υλικού - μην πάτε και σκανάρετε ολόκληρο βιβλίο, γιατί δε θα προλάβει καν να βρει το δρόμο του server!), μπορείτε να το αναρτήσετε απευθείας στο προφίλ σας και να το μοιράζεστε στα post σας ή και με άλλους συμφορουμίτες!

Υπάρχει εκτενές tutorial από τον Wally, για το πώς γίνεται αυτό εδώ!

Αν πάλι είστε και πολύ “προχώ”, μπορείτε να υδατογραφήσετε τις φωτός σας, ακολουθώντας αυτό το tutorial, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα τις δείτε να βολτάρουν στο διαδίκτυο!

ACHTUNG! ATTENTION! ΠΡΟΣΟΧΗ! (νομίζω το πιάσατε το υπονοούμενο!)

Οι ρυθμίσεις Public, Προσωπικό, Προφίλ είναι πολύ σημαντικές!

Αν έχετε τη διάθεση να παραμείνετε “κρυψίνους”, τότε επιλέξτε την επιλογή “Προσωπικό”, αλλά!... Να γνωρίζετε ότι αν δημοσιεύσετε φωτογραφία από το προσωπικό σας album, μόνο εσείς, οι φίλοι σας και η διαχειριστική ομάδα θα μπορεί να τη δει! Οι υπόλοιποι, είμαστε οι πιο αδύναμοι κρίκοι....

Αν πάλι, θέλετε να μοιραστείτε με τον κόσμο, τότε η επιλογή “Public” είναι ό,τι πρέπει για εσάς! Έτσι, βλέπουμε τα πάντα και δεν πετάγομαι σε κάθε post να λέω ότι “κάτι τρέχει με το album”! :p

Στην επιλογή “Προφίλ” θα μπουν οι φωτός που θα διακοσμήσουν το προφίλ σας! :)

Τέλος, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε sites τύπου imageshack... Κάποια στιγμή οι φωτογραφίες θα κατέβουν από το imageshack, γιατί ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθαρίζουν τους servers τους κι εμείς μένουμε με ένα ωραιότατο τίποτα, στη θέση που άλλοτε υπήρχε μια πεντάμορφη εικόνα!

-Δομή φόρουμ - posting & dead links:

Έχετε λοιπόν όλα τα εφόδια για να κάνετε το πρώτο σας post! (αν δεν το έχετε ήδη κάνει, τόσες ώρες που διαβάζετε όλο τούτο το κατεβατό! :p ).

Μερικά πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε ή και να προσέξετε: (χάριν ευγένειας και ψυχικής ηρεμίας των υπολοίπων!)...

α) Μην ανασύρετε ένα τόπικ από τον καιρό της λάσπης, απλά για να πείτε ένα “thanks” ή ένα “ευχαριστώ” ή ένα “πολύ ωραίο”. Ο Manos426f θέτει πάρα πολύ ωραία το θέμα των thanks, ευχαριστώ κτλ. Αν το έχετε ήδη κάνει ή αν σκεφτόσασταν να το κάνετε, τότε μάλλον δεν πιάσατε από την αρχή αυτόν τον οδηγό, οπότε GOTO “Και μπορώ να γράψω όοοοοοο,τι θέλω?!” στην αρχή του post. ΞΑΝΑ-ρίξτε μια ματιά εδώ!

β) Μην γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ χαρακτήρες (καλή ώρα! :p ). Στο ίντερνετ, τα κεφαλαία δείχνουν ότι φωνάζετε!

γ) Να κάνετε χρήση των emoticons, όπου κρίνετε ότι μπορεί να παρεξηγηθούν τα γραφόμενά σας και να πυροδοτήσουν καβγά του πληκτρολογίου (ντάξει, μην το ξεφτιλίζουμε κιόλας! Μην κάνετε π.χ. ένα post με μια λέξη και όλα τα υπόλοιπα emoticons! :p ).

Άγνωστες λέξεις: Τα emoticons είναι μικρά εικονίδια που δείχνουν (συνήθως) κίτρινες φατσούλες με διάφορες εκφράσεις:

attachment.php


Ο γραπτός λόγος είναι πολύ διττός και είναι κρίμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, γιατί άλλο εννοούσατε και άλλο αντιλήφθηκε ο συνομιλητής σας. Να γνωρίζετε ότι το flaming (η σκόπιμη δημοσίευση εριστικών μηνυμάτων) & το trolling (η σκόπιμη δημοσίευση πονηρά προκλητικών, ανόητων ή εκτός θέματος μηνημάτων) είναι πολύ εύκολο να προκληθούν, πολύ δύσκολο να σταματήσουν και πολύ σίγουρος τρόπος για ban! Φυσικά στο φόρουμ απαγορεύονται!

γ) Μέσα στο post σας, μπορείτε να εισάγετε και βιντεάκια από το youtube! Οδηγίες εδώ από τον φίλτατο Aardvark!

δ) Γενικά όταν ποστάρετε, προσπαθείστε να συγκεντρώνετε ό,τι έχετε να πείτε, σε ένα post! Αν για κάποιο λόγο, ποστάρετε κάτι και μετά από λίγα λεπτά ή ώρες χρειαστεί να πείτε κάτι συμπληρωματικά κι ενώ δεν έχει μεσολαβήσει άλλη απάντηση, είναι κρίμα να ξαναποστάρετε δημιουργώντας 2 απανωτές απαντήσεις που κουράζουν τον αναγνώστη. Αντί λοιπόν να κατευθυνθείτε στο “κουτί” της γρήγορης απάντησης, επιλέξτε το κουμπάκι “επεξεργασία” της αμέσως πιο πάνω δημοσίευσής σας, γράψτε αυτό που θέλετε και επιλέξτε υποβολή!

Υπάρχει και σχετική οδηγία εδώ!

ε) Μετά το πέρας του 24ώρου από τη δημοσίευση μιας απάντησής σας, παύει το δικαίωμα της επεξεργασίας, οπότε και δε μπορείτε πλέον να επέμβετε στο post σας. Μπορείτε να ζητήσετε από τον αρμόδιο moderator / super moderator να επέμβει για εσάς.

Αυτό γίνεται για προληπτικούς λόγους, ώστε να αποφευχθούν διαγραφές των posts που θα χαλάσουν τη ροή των συζητήσεων.

στ) Καλό θα ήταν, να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία quote & multi-quote. Η έννοια “quote” σημαίνει παράθεση. Εαν θέλετε να απαντήσετε σε κάποιον συγκεκριμένα, επιλέγετε το κουμπί “απάντηση με παράθεση” & εμφανίζεται αυτό:

attachment.php


Προσέξτε ότι πλέον το κουτί της γρήγορης απάντησης, μεταφέρθηκε κάτω από το post που πατήσατε το quote! Η διαδικασία παραμένει η ίδια! Γράφετε και επιλέγετε υποβολή, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση.

Υπάρχει και ακόμα μια περίπτωση: Να επιθυμείτε να απαντήσετε σε περισσότερα από ένα άτομα μαζί! Εδώ θα χρησιμοποιήσετε το κουμπί του multiquote, (που συμβολίζεται έτσι: “+) σε όλα τα posts που θέλετε να συμπεριλάβετε στην απάντησή σας, εκτός από το τελευταίο, όπου θα επιλέξετε το κουμπί “απάντηση με παράθεση” όπως παραπάνω! Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με πιο πάνω από εδώ και πέρα!

Μπορείτε να ανατρέξετε κι εδώ, αν σας διευκολύνει!

η) Όταν παραθέτετε links από το internet από άρθρα για howtos, tutorials & οδηγούς, καλό θα ήταν να τα κάνετε κι ένα word αρχείο και να τα ανεβάζετε ως συνημμένα (δείτε παρακάτω - file uploading). Μπορεί για κάποιο λόγο να χαθεί η συγκεκριμένη ιστοσελίδα και να μην μπορούμε μετά να ανατρέξουμε στο άρθρο!...

Επιπλέον, αν σε κάποιο θέμα, δείτε link του retromaniax που να μην οδηγεί πουθενά, κάντε ένα κόπο και στείλτε PM (δείτε παρακάτω - PM) σε έναν mod / smod / admin ή πατείστε το κουμπάκι του report (ε, μην το ξαναγράφω! Δείτε πιο κάτω! :) )

Αυτά τα ολίγα περί posting! Να θυμάστε: το φόρουμ είναι ένα “σπίτι” που μας φιλοξενεί και οι οικοδεσπότες είναι η διαχειριστική ομάδα. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους κανονισμούς: όχι trolling, όχι flaming! Για να μπορούμε να χαιρόμαστε το φόρουμ κι αυτό το καλοκαίρι! :p

-Δομή φόρουμ - tagging:

Το tagging είναι ένα άλλο πολύ πονεμένο θέμα! Στην ουσία, tag είναι το καρτελάκι που βάζουμε σε κάποιο αντικείμενο, το οποίο μας επιτρέπει με μια γρήγορη ματιά να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται! Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα topics μας!

Πιθανόν και να έχετε προσέξει αυτό:

attachment.php


Δείτε τι γίνεται, αν επιλέξω το λεκτικό “pc game review”:

attachment.php


Δεν είναι τέλειο και τρομερά εύκολο? (αν και κάπως αλλιώς ήθελα να το χαρακτηρίσω, αλλά θα λογοκριθώ! :D )

Υπάρχει ολόκληρη αναφορά εδώ!

Κάθε φορά, που ανοίγουμε ένα θέμα, ας “επενδύσουμε” 5 δευτερόλεπτα παραπάνω να βάλουμε 2-3 tags! Θα μας διευκολύνει πολύ! Όλους!

-Δομή φόρουμ - file uploading:

Εδώ λίγο τα πράγματα περιπλέκονται! Για να μπορέσετε νʼ αναρτήσετε συνημμένο αρχείο, θα πρέπει να πάτε στον επεξεργαστή κειμένου. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να το κάνετε από το “κουτί” της γρήγορης απάντησης!

Ο επεξεργαστής κειμένου σας δίνει κάποιες επιπλέον δυνατότητες, που μπορείτε ελεύθερα να τις εξερευνήσετε!

Μια από αυτές, είναι το συνδετηράκι που φαίνεται μέσα στον μπλε κύκλο! Πατώντας αυτό, σας ανοίγει ο διαχειριστής αρχείων και ακολουθώντας τα λογικά βήματα (όπως ακριβώς και στις εικόνες), μπορείτε νʼ ανεβάσετε συνημμένα:

attachment.php


Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε διαχείριση των συνημμένων αρχείων και από το κουμπί με τον κάτω κύκλο!

attachment.php


Εδώ, μπορείτε κιόλας να δείτε τι αρχεία επιτρέπεται νʼ ανεβάσετε (Έγκυροι τύποι αρχείων: bmp doc gif jpe jpeg jpg pdf png psd txt zip).
 
-Δομή φόρουμ - PMʼs:

PM! Εκ του ακρωνύμιου βPrivate Messagingβ & όχι βPrisunic Marinopoulosβ! :)

Κάθε σύγχρονο φόρουμ, που σέβεται τον εαυτό του, έχει σύστημα ιδιωτικών μηνυμάτων! (βασικά, είναι προεπιλογή σε όλα τα φόρουμς, αλλά τεσπα!). Τα ιδιωτικά μηνύματα ή PMs, είναι αυτό ακριβώς που λένε: Ιδιωτικά!

Δηλαδή, μπορείτε να μιλήσετε κατʼ ιδίαν με κάποιο άλλο μέλος, χωρίς να κοινοποιείται πουθενά ο διάλογός σας. Αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, μπορείτε να τον επιλέξετε, γιατί π.χ. θέλετε να ρωτήσετε κάτι σε κάποιον που απαντάει σε ένα θέμα, αλλά η ερώτησή σας θα ήταν εκτός θέματος!

Γενικά συνηθίζεται να χρησιμοποιείτε τα pm, είτε για να ενημερώσετε τη διαχειριστική ομάδα για κάποιο πρόβλημα, είτε για να επικοινωνήσετε με κάποιο άλλο μέλος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχετε ακόμα.

Κάθε μέλος μπορεί να διαχειριστεί τα pm του ακολουθώντας το μενού βΠροσωπικά μηνύματαβ από την αρχική σελίδα του φόρουμ:

attachment.php


ενώ η κεντρική σελίδα των pms είναι κάπως έτσι:

attachment.php


Ναι, καλά τα λέμε, αλλά αν έχω πρόβλημα?

Συγχαρητήρια!!! Αν έχετε κατορθώσει να διαβάσετε μέχρι εδώ, πρώτον φτού σας και δεύτερον, κάντε ένα κουράγιο - τα βάσανα τελειώνουν!

Εδώ και μερικές δεκάδες γραμμές, αναφέρω για τη διαχειριστική ομάδα, τους mods, τους supermods, τους admins κτλ....

Η διαχειριστική ομάδα ΕΙΝΑΙ όλοι οι παραπάνω (mods / smods / admins) και η δουλειά τους είναι η εύρυθμη λειτουργία του φόρουμ.

Οι moderators έχουν ως πεδίο δράσης συγκεκριμένα φόρουμς. Δεν μπορούν να επέμβουν σε όλο το φόρουμ, αλλά μόνο σʼ εκείνο, στο οποίο είναι υπεύθυνοι. Π.χ. βΗ ζωή στα 80ʼςβ είναι στην αρμοδιότητα της Caprice, που σημαίνει ότι, αν χρειαστείτε κάτι (για το συγκεκριμένο φόρουμ), μπορείτε να απευθυνθείτε σʼ εκείνη. Για το ίδιο φόρουμ όμως, δε μπορεί να σας βοηθήσει ο tsalk (του οποίου η αρμοδιότητα είναι στο φόρουμ βΜέρες Τηλεόρασηςβ και βΣυναντήσεις / Δραστηριότητεςβ).

Βοηθάει περισσότερο να απευθύνεστε στο σωστό άνθρωπο για κάθε τι που χρειάζεστε, ώστε να γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά σας!

Οι moderators είναι κόκκινοι κατά κανόνα (τα ονόματά τους) και κάτω από το nickname τους, φέρουν τον τίτλο moderator. Αυτοί είναι οι Billy, Caprice, Sunset89, Tsalk, Nasos Kolias (ο οποίος είναι και honoured user)! Προσπαθείστε να θυμάστε τα ονόματα, γιατί άμα ξεχωρίσετε το κόκκινο από το βυσσινί, ελάτε να μου το πείτε! :p

Οι super moderators έχουν ως πεδίο δράσης όλο το φόρουμ. Είναι η αμέσως επόμενη εναλλακτική σας, αν δε μπορείτε να βρείτε κάποιον moderator να σας βοηθήσει.

Οι super moderators είναι μπλε (ευτυχώς!) και κάτω από το nickname τους, φέρουν τον τίτλο Super moderator. Αυτοί είναι 2 (ευτυχώς δις!): οι Aardvark & Bernard.c

Οι Administrators έχουν ως πεδίο δράσης όλο το φόρουμ & τη γενική επίβλεψή του. Είναι η αμέσως επόμενη εναλλακτική σας, αν δε μπορείτε να βρείτε κάποιον super moderator να σας βοηθήσει.

Οι Administrators είναι μαύροι (τα nicknames εννοούμε! Πού πήγε το μυαλό σας?! :D ) και κάτω από το nickname τους, φέρουν τον τίτλο Administrator -πλην του Shock, που φέρει μια τελεία!

Αυτοί είναι 4 : οι admin, Kambia, Shock & Wally.

Μπορείτε άνετα να δείτε και πιο αναλυτικά τις αρμοδιότητες του καθενός εδώ, ώστε να ξέρετε και πού θα απευθύνεστε σε περίπτωση προβλήματος.

Υπάρχει κι ένας επιπλέον τρόπος που σας επιτρέπει να ενημερώσετε τον εμπλεκόμενο moderator, τους super moderators & τους administrators με το κουμπάκι του βreportβ που βρίσκεται σε αυτό το σημείο σε κάθε post (το ίδιο κουμπάκι υπάρχει και στα pms):

attachment.php


Πατώντας το, σας πηγαίνει σε αυτή την σελίδα:

attachment.php


Σημειώνετε το λόγο που αναφέρετε αυτό το post (και έγκυροι λόγοι, για να κάνετε report ένα post, είναι νʼ αναφέρονται τα άχρηστα, διαφημιστικά και προβληματικά ( παρενόχληση, λογομαχία ή αγένεια) μηνύματα) κι επιλέγετε το βΑποστολή Αναφοράςβ

Τώρα, είμαι έτοιμος! Αν όμως χρειαστώ κάτι άλλο, τι κάνω?

Καταρχάς, μπορείτε να ποστάρετε την απορία σας εδώ! Είτε θα σας απαντήσει κάποιος admin / smod / mod, είτε εγώ, είτε οποιοσδήποτε ξέρει κι έχει χρόνο να σας εξηγήσει!

Καλό θα ήταν βέβαια, να κάνετε και μια γρήγορη αναζήτηση στο υποφόρουμ βΑναφορά Προβλημάτωνβ , μήπως είχε και κάποιος άλλος το ίδιο πρόβλημα!

*** --- ***

Κι εδώ έλαβε τέλος ο σύντομος (?) και περιεκτικός οδηγός χρήσης! Η διαχειριστική ομάδα & οι θαμώνες του φόρουμ σας ευχόμαστε: Happy Posting! :)
 
1000 μπραβο Μαριανα φανταστικος οδηγος. :bow:
 
Επικο ποστ και θανατηφορα χρησιμο!
 
Βασίλη, ευχαριστώ πολύ! :)

Πάνο, ευχαριστώ κι εσάς που κάνατε τις διορθώσεις και για τη βοήθεια με το όλο project!

Ελπίζω ότι θα βοηθήσει τα καινούρια μέλη, να ξεπεράσουν τα προβλήματα "Χρήσης" και να έχουν το μυαλό τους στο περιεχόμενο του φόρουμ! Όχι στα διαδικαστικά! ;)
 
Μανιάνα χαρά στην υπομονή σου! Τεράστιο μεν αλλα πολύ ευχάριστο και κυρίως έξυπνα γραμμένο κειμενάκι!
 
Μπράβο Μαριάνα και από μένα. Έχεις καλύψει όλο το φάσμα των λειτουργιών του forum (και όχι μόνο). Πέρα από αυτό, μπράβο και για το χιούμορ σου. Στους καιρούς που διανύουμε, μεταξύ άλλων και η "ποιότητα" κάνει ακόμα τη διαφορά. Ως εκ τούτου και η εξέλιξη της κοινότητας αυτής κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ευχαριστούμε
 
Μπράβο για τον κόπο σου και το απολαυστικό στυλ γραφής σου.

Έχω μόνο μια απορία :

Αναφέρεις κάπου :

...μπορείτε να γράψετε οτιδήποτε εκτός από :


5) Πολιτικά - θρησκευτικά - ρατσιστικά -
φανατικά σχόλια. Μακριά η φανατίλα! Δώσαμε - δώσαμε!

Επιτρέπεται να γράψω "μου αρέσει ΦΑΝΑΤΙΚΑ η ταινία Ο ΣΚΥΛΑΣ" ή "είμαι ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ λάτρης της Πέππης Σταυροπούλου" ;
 
Μαριάννα είσαι φοβερή!!!

Συγχαρητήρια! Αναλύεις τα πάντα και με ευχάριστο τρόπο κανείς τον αναγνώστη να νιώθει πιο άνετα απο την πρώτη μερα της εγγραφής του στο φόρουμ μας!!
 
caprice είπε:
Μπράβο Μαριάνα και από μένα. Έχεις καλύψει όλο το φάσμα των λειτουργιών του forum (και όχι μόνο). Πέρα από αυτό, μπράβο και για το χιούμορ σου. Στους καιρούς που διανύουμε, μεταξύ άλλων και η "ποιότητα" κάνει ακόμα τη διαφορά. Ως εκ τούτου και η εξέλιξη της κοινότητας αυτής κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ευχαριστούμε
Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα! :)

Μακάρι να διαβαστεί, γιατί -όντως μου βγήκε κομματάκι μεγάλο, αλλά τουλάχιστον θέλω να πιστεύω ότι είναι καλός "μπούσουλας" για τους νέους στην παρέα!

Τώρα, αν υπάρξει και κάποια άλλη ανάγκη, εδώ είμαστε tutorials να γράφουμε! :D

Rygar είπε:
Μανιάνα χαρά στην υπομονή σου! Τεράστιο μεν αλλα πολύ ευχάριστο και κυρίως έξυπνα γραμμένο κειμενάκι!
Ευχαριστώ Ρηγανάκο! Προσπάθησα να το κάνω ευχάριστο, ακριβώς λόγω του μεγέθους! Τώρα, εσύ που με γνωρίζεις και live, βοηθάει ένα παραπάνω να αντιστοιχήσεις αυτά που γράφω με τον τρόπο που τα λέω! :)

Οι υπόλοιποι, θα κάνουν υπομονή να βρω φτηνό εισιτήριο τραίνου, για να κατέβω να με γνωρίσουν! :p

exetlaios είπε:
Μπράβο για τον κόπο σου και το απολαυστικό στυλ γραφής σου.
Έχω μόνο μια απορία :

Αναφέρεις κάπου :

...μπορείτε να γράψετε οτιδήποτε εκτός από :


5) Πολιτικά - θρησκευτικά - ρατσιστικά -
φανατικά σχόλια. Μακριά η φανατίλα! Δώσαμε - δώσαμε!

Επιτρέπεται να γράψω "μου αρέσει ΦΑΝΑΤΙΚΑ η ταινία Ο ΣΚΥΛΑΣ" ή "είμαι ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ λάτρης της Πέππης Σταυροπούλου" ;
Σ' ευχαριστώ πολύ & επέτρεψέ μου, ν' ανταποδώσω για το ρετρό-θεματολόγιό σου!!! Σε πολλά σημεία του οδηγού, εσένα σκεφτόμουν όταν το έγραφα!

Αλλού περίμενα βέβαια να σταθείς (έλα, πες για τους ρετρό μπακλαβάδες!!!! :D ), κι αλλού έμεινες! :)

Ναι, νομίζω ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια τη λέξη "φανατικά" ή "φανατικός" για την παραπάνω χρήση! :D

circleag είπε:
Μαριάννα είσαι φοβερή!!!
Συγχαρητήρια! Αναλύεις τα πάντα και με ευχάριστο τρόπο κανείς τον αναγνώστη να νιώθει πιο άνετα απο την πρώτη μερα της εγγραφής του στο φόρουμ μας!!
Ευχαριστώ καπετάνιε μου! :)

Κι εγώ ένιωσα άνετα, από την 1η στιγμή εδώ - αν μπορώ να το μεταφέρω και στα νέα μέλη, θα είναι χαρά μου!

Αν δείτε ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί κάτι που λείπει, ρίξτε ιδέες!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
D@redevil είπε:
Ευχαριστώ Ρηγανάκο! Προσπάθησα να το κάνω ευχάριστο, ακριβώς λόγω του μεγέθους! Τώρα, εσύ που με γνωρίζεις και live, βοηθάει ένα παραπάνω να αντιστοιχήσεις αυτά που γράφω με τον τρόπο που τα λέω! :)
Ακριβώς επειδή κσέρω καλά το στυλ σου όταν μιλάς, γι'αυτό το γράφω. :D
 
Περα απο την αναμφισβητητη χρησιμοτητα του θεματος σου, Daredevil, υπαρχει και μπολικο χιουμορ.

Κι αυτο ειναι κατι που καθιστα την αναγνωση του ιδιαιτερα ευχαριστη. Μπραβο κι απο μενα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bambinella 100 είπε:
Περα απο την αναμφισβητητη χρησιμοτητα του θεματος σου, Daredevil, υπαρχει και μπολικο χιουμορ. Κι αυτο ειναι κατι που καθιστα την αναγνωση του ιδιαιτερα ευχαριστη. Μπραβο κι απο μενα!
Επειδή έχω όλη μέρα στο μυαλό μου και στο τέλος θα το ξεχάσω!... Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Με κάνατε πολύ χαρούμενη, γιατί αφ' ενός ένιωσα ότι έβαλα κι εγώ ένα πετραδάκι στο φόρουμ και αφ' ετέρου διότι μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε πράγματα που ξέρετε και χρησιμοποιείτε & μάλιστα αφήνοντας και πολύ θερμά σχόλια! :)

Rygar είπε:
Ακριβώς επειδή κσέρω καλά το στυλ σου όταν μιλάς, γι'αυτό το γράφω. :D
Εσύ, βρες τρόπο να έρθεις πάνω κι εγώ θα σ' τα απαγγείλω (με μπόλικα "λλλλλλ" μέσα!) ;)
 
Ωραία δουλειά, κατάφερες ένα "βαρετό" θέμα να το κάνεις ευχάριστο στην ανάγνωση!

Εύχομαι να πιάσει τόπο γιατί πραγματικά αξίζει!
 
Πραγματικά πολλά συγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε πάάάρα πολύ για τον κόπο σου!! Χρησιμότατο! :)
 
Τέλειο - τέλειο - τέλειο!! :)

D@redevil, το κείμενό σου είναι αναλυτικότατο, με πολλές πληροφοορίες για κάποιον που μπαίνει για πρώτη φορά σε forum γενικώς (όχι μόνο στο δικό μας)! Σε ευχαριστούμε θερμά για τον μεγάλο κόπο σου!

Το καλύτερο όλων όμως είναι αυτό που έχει ήδη αναφερθεί από όλα τα παιδιά: το κείμενο έχει γραφτεί με χιούμορ και διαβάζεται πάρα πολύ ευχάριστα! :D

Εγώ πολύ το ευχαριστήθηκα (παρά το γεγονός ότι διάβαζα για δυνατότητες και πληροφορίες ήδη γνωστές σε μένα!!) :)

Να είσαι καλά!!
 
Το κείμενο είναι καλό και στρωτό, αν και ογκώδες. Εγώ μάλλον δεν θα το διάβαζα ολόκληρο (παρά μόνο ίσως όσα σημεία θα με ενδιέφεραν), όπως δεν το διάβασα και τώρα ολόκληρο, όπως δεν είχα διαβάσει ουσιαστικά τίποτα και όταν γράφτηκα.

Επειδή όμως όλα είναι απαραίτητα να υπάρχουν και επειδή το κείμενο είναι τρόπον τινά επίσημο και επειδή εγώ είμαι ψείρας και σπαστικλάκος και επειδή είδα να χρησιμοποιούνται συχνότατα εντός του κειμένου τα εισαγωγικά και επειδή αν δεν πεις και μια χαζοεξυπνάδα τι στην ευχή ρετρομανιακός είσαι, ας πω ότι στην ελληνική (όπως και σε κανά-δυό ακόμα ευρωπαϊκές γλώσσες) τα εισαγωγικά χρησιμοποιούνται «έτσι» (πλήκτρο Alt και [] μόνο στο ελληνικό πληκτρολόγιο, στο εγγλέζικο τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει) και όχι “έτσι” ή ''έτσι", θα μπορούσαν να διορθωθούν (όχι πως θα συμβεί και τίποτα αν δεν διορθωθούν, αλλά τουλάχιστον θα μου αναγνωρίσετε ότι είμαι και αυτοσαρκαστικός!) :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα