Carl Barks ή Don Rosa?

Carl Barks ή Don Rosa?

  • Carl Barks

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Don Rosa

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%

  • Συνολικοί ψηφοφόροι
    0

krem13

RetroNuts!
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.520
Αντιδράσεις
60
Carl Barks

[edit] dead pics [/edit]

Don Rosa

coldonrosa.jpg


Είναι δύο από τους πιό σημαντικούς δημιουργούς κόμικς του σύμπαντος της Disney .Ο Carl Barks θεωρείται ο κορυφαίος ίσως δημιουργός έχοντας εμπνεύσει με το έργο του δεκάδες σύγχρονους συγγραφείς κόμιξ και συμβάλλοντας στη δημιουργία δεκάδων κλασσικών ηρώων όπως ο σκρούτζ μακ ντακ.Ο Don Rosa προσπάθησε να συνεχίσει το έργο του Carl Barks και αν και κατακρίθηκε από πολλούς για αυτή του την επιλογή,εντούτοις άφησε και αυτός το στίγμα του στο χώρο τον κόμικς κυρίως με το έργο του "ο βίος και πολιτεία του σκρούτζ μακ ντακ" .

Ποιανου οι ιστορίες σας χάρισαν περισσότερες ώρες (άμα τις διαβάζεις ξανά και ξανά :D ) γέλιου? και γενικότερα ποιός είναι ο αγαπημένος σας από τους δύο?

Η προσωπική μου επιλογή είναι ο Don Rosa,κυρίως για το χαρακτηριστικό του τρόπο σκιτσαρίσματος,τον οποίο είχε εμπνευστεί από τα αμερικάνικα κόμικς, και για τις αστείες λεπτομέρειες (μου έχουν χαρίσει άφθονες ώρες γέλιου,έχω φτάσει στο σημείο να ανοίγω τον τόμο του βίου και πολιτείας του σκρουτζ μακ ντακ όχι για να διαβάζω τις ιστορίες αλλά για να παρατηρώ τις λεπτομέρειες!) που βάζει στο backround των καρέ των ιστοριών του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είμαι σίγουρος ότι είσαι συλλέκτης των Κόμιξ, με τις απίστευτες πληροφορίες που δίνουν στα εσώφυλλά τους.

Δεν έχω άποψη, οπότε δε θα σχολιάσω. Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι απολαμβάνω τις ιστορίες και των δύο.
 
Χωρίς να θελω να μειώσω την αξία του Barks, διασκεδάζω περισσότερο με τις ιστορίες του Rosa.

Και ,κατα την γνώμη μου, ο Rosa οριοθέτησε τους χαρακτήρες των παπιών ενω ο Barks τους άλλαζε για να βολευουν την ιστορία. Κυρίως του Ντοναλντ που απο την μία είναι ο παντελώς αχρηστος βαστάζος και απο την αλλη είναι ιδιοφυία στην κηπουρική και στην φωτογραφία.
 
Μου αρεσει σχεδιαστικα ο Ροσα. Ο Μπαρκς τους εκανε λιγο στητους, με σχεδον παντα κλειστο στομα (ραμφος) ακομα και οταν μιλουσαν. Επισης το ραμφος τους ηταν υπερμεγεθες. Ο Ροσα εχει περισσοτερη πλαστικοτητα στη γραμμη, και οι γραμμες του εχουν παχος αναλογα με το μεγεθος και τη λεπτομερεια. Βεβαια ολα αυτα εξηγουνται και με τη σχεδιαστικη νοοτροπια της εποχης.

Κατα τα αλλα δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα με το συγκεκριμενο συμπαν. Εχω διαβασει το "Βιο και Πολιτεια" του Ροσα, και μου εκανε εντυπωση ο προλογος που εξηγει πως καταφερε να flesh out τα νιατα του Σκρουτζ απο τα λιγα στοιχεια που αφηνε εδω κι εκει ο Μπαρκς. Το οτι τα μαζεψε και τα εδεσε σε μια συνεχη ολοκληρωμενη αφηγηση, για μενα τον κανει πολυ αξιο λογου :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΜΠΑΡΚΣ!!!! Από τους "θεούς" της ιστορίας των κόμικς... Πολύ καλός και ο Ρόσα αλλά ο Μπαρκς είναι ο Δάσκαλος.
 
Είναι και οι δύο τους μοναδικοί και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν. Ο Carl Barks είναι ο δάσκαλος και είναι αυτός που μας παρουσίασε πρώτος τον Σκρούτζ, τους Χιούι, Λιούι και Ντιούι, τον Κύρο Γρανάζη, τον Γκαστόνε, τους Λύκους, τον Ρόμπαξ, τον Χρυσοκούκη και άλλους. Το στύλ του μπορεί να μην ήταν τόσο σύγχρονο όσο του Don Rosa , αλλά είχε αυτό το ρετρό τρόπο που σχεδίαζε που τον αγάπησα από μικρός. Τα σχέδιά του αν και φαινόντουσαν απλοϊκά ήταν στην πραγματικότητα πολύ μελετημένα. Τα κτήρια και οι τοποθεσίες που σχεδίαζε στις ιστορίες του ήταν μελετημένα σύμφωνα με τα πραγματικά που τα παρουσίαζε με πολύ λεπτομέρεια. Αρχιτεκτονικά σχέδια που θύμιζαν λεπτομέρειες γαλλικής ή βέλγικης σχολής κόμικ.

Ο Don Rosa είναι αναμφίβολα ο άξιος διάδοχός του. Το έχει πει άλλωστε και ο ίδιος.

Διαλέγω τον δάσκαλο γιατί έδωσε άλλη διάσταση στην οικογένεια των παπιών που όλοι ξέρουμε.
 
Θείο Κάρλ και πάσης...πάπιας!!! Αυτός δημιούργησε τον κόσμο των παπιών,στη βάση των προτύπων αυτών πάτησαν και οι επόμενοι. Ο Κάρλ Μπάρκς ήταν ο πρώτος διδάξας.Για μένα το σχεδιαστικό του στυλ δεν το έφτανε κανείς. Σαφώς και ο Don Rosa είναι ο πιο άξιος συνεχιστής και το δικό του σχεδιαστικό στυλ με την εμφάνιση πολλών "κρυφών" ΄και χιουμοριστικών ζώων κυρίως με τη μορφή του Μίκυ (π.χ. ελέφαντας με τα χαρακτηριστικά αυτιά του Μίκυ) ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά σε σχέση με άλλους σχεδιαστές. Το έργο πάντως του δασκάλου Μπάρκς είναι αναντικατάστατο!
 
Αν και γνωρίζω οτι θα φανώ ιερόσυλος στο πρόσωπο του Barks, προτιμώ τα σχέδια του Rosa...

Είναι πιο "επαγγελματικά"...

Απλά, θα ήθελα κι εγώ να μπορώ να σχεδιάζω έτσι.

Ούτε ο Βαν Χορν μου αρέσει... Rosa και ξερό ψωμί!
 
Θα διάλεγα αν ήξερα εκείνον που τελειοποιησε σχεδιαστικά αλλά και συγγραφικά τις ιστοριες του Μικυ! ;) με τον Γκουφυ, τον Πλουτο και την Μινυ, μου έχουν χαρίσει άφθονο γέλιο, ωραιες στιγμές, όμορφες περιπέτειες, ειναι πολυμήχανο μυαλο ο Μικυ, εργατικος και πρακτικότατος! δυστυχως δεν ξέρω ποιος απο τους δυο δημιουργους είναι αυτός αλλά εκει θα πήγαινε η ψηφος μου με κλειστα μάτια, θα κοιταξω όμως να προμηθευτω και παλια τευχη και τα λέμε ξανά! γενικά ο Μικυ μου αρεσει σαν χαρακτήρας...κρίμα που δεν εχει ανηψακια. :D θα του πήγαινε για θειος!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aκους δεν εχει και αυτος και η Μινι εχει.

hr.php
 
ΠΟΥ το ξετρύπωσες βρε θηρίο;

Έκανες τη συλλογή άνω κάτω; :D
 
Χεχε,προτιμησα τον ευκολο δρομο του inducks,anyway ανιψια εχουν ολοι παιδια δεν εχει κανεις και ο λογος γιατι ξερω οτι θα με ρωτησετε ειναι οτι οι ιστοριες και οι περιπετειες θα γινοντουσαν περιεργες αν οι σχεσεις μεταξυ του ηταν πρωτου βαθμου,π.χ ποιος γονευς θα επαιρνε στο παιδι του κομικ αν ηξερε οτι μεσα ο Σκρουτζ ελεγε στον γιο του Ντοναλντ να του καθαρισει το αμαξι με 1 ευρω,η ο Ντοναλντ στα ανιψια του.


Αnyway επειδη με πιεσατε θα προτιμησω το Barks χωρις πολλα πολλα,αυτον και τις ιστοριες του εμαθα απο τις αρχες 80ς αλλο αν δεν ηξερα πως τον λεγανε,τον Rosa μεν δεν τον λες καινουργιο αλλα εγω ιστοριες του διαβασα με το που κυκλοφορησε το ΚΟΜΙΞ.
 
Aardvark είπε:
Aκους δεν εχει και αυτος και η Μινι εχει.
hr.php
πολλά, πολλά, πολλα , ευχαριστω ;) ..ναι αυτα ειναι τα ανηψια του Μικυ, τι μου θύμισες τωρα, στην μνημη υπήρχαν , ειχαν αυτες τις κορωνες και ηταν δυο :thanx2:
 
Όταν τα διάβαζα, δε με είχε απασχολήσει ιδιαίτερα γιατί μου άρεσαν όλα. :)

Ψήφισα Rosa στην προκειμένη!
 
Don Rosa. Μου αρέσει το σκίτσο του, η ατμόσφαιρα που έχουν πολλές ιστορίες του και θυμίζουν Indiana Jones και το χιούμορ του. Μονο δύο άτομα με έχουν κάνει να γελάσω μέχρι δακρύων με κάτι αστείο σε έντυπη μορφή. Ο ένας είναι ο Don και ο άλλος ο Αρκας.

Αλλά και ο Carl Barks μου αρέσει για διαφορετικούς λόγους. Το σκίτσο και οι ιστορίες του είναι συνήθως πιο ανάλαφρες και ξεκούραστες σε σχέση με του Don ο οποίος γίνεται μερικές φορές κουραστικός με όλες τις λεπτομέρειες και τους μεγάλους διαλόγους.
 
Κατ' εμέ με άριστα το 10, 10+ παίρνουν ο Μάσσιμο Ντε Βίτα και ο Τζώρτζιο Καβατζάνο! 8 παίρνει ο Ρομάνο Σκάρπα, 6 ο Μπαρκς, 1 ο Ρόζα! (για να μη βάλω 0)! Ο φίλος που ρωτά ποιος διαμόρφωσε τον Μίκυ, μάλλον θαυμάζει τον Σκάρπα! Βάζω και 1 εικόνα του Ντε Βίτα!

-Όσο για το γιατί έχουνε όλοι ανήψια, το έχει απαντήσει σωστά το Κόμιξ σε παλιό τεύχος: γιατί τα παιδιά προϋποθέτουν σεξ, και αυτό απαγορευόταν ως υπονοούμενο για τα ήθη της εποχής! Αν δηλαδή έβαζαν το φυσιολογικό, ότι τα ανηψάκια είναι παιδιά που έκανε η Νταίζη με τον Ντόναλντ, θα τους έβλεπαν αλλιώς τα παιδιά!

P3241321.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατ' εμέ με άριστα το 10, 10+ παίρνουν ο Μάσσιμο Ντε Βίτα και ο Τζώρτζιο Καβατζάνο! 8 παίρνει ο Ρομάνο Σκάρπα, 6 ο Μπαρκς, 1 ο Ρόζα! (για να μη βάλω 0)! Ο φίλος που ρωτά ποιος διαμόρφωσε τον Μίκυ, μάλλον θαυμάζει τον Σκάρπα! Βάζω και 1 εικόνα του Ντε Βίτα!

-Όσο για το γιατί έχουνε όλοι ανήψια, το έχει απαντήσει σωστά το Κόμιξ σε παλιό τεύχος: γιατί τα παιδιά προϋποθέτουν σεξ, και αυτό απαγορευόταν ως υπονοούμενο για τα ήθη της εποχής! Αν δηλαδή έβαζαν το φυσιολογικό, ότι τα ανηψάκια είναι παιδιά που έκανε η Νταίζη με τον Ντόναλντ, θα τους έβλεπαν αλλιώς τα παιδιά! Προβολή συνημμένου 42503
 
Πώς βάζεις μέσα στην εξίσωση την ιταλική σχολή, ενω το θέμα αναφέρει την επιλογή ενός απο τους 2 πρώτους της αμερικάνικης?

Δεν θα κρίνω (φωναχτά) τις επιλογές σου Hrysaor, θα μείνω στο ότι είσαι εκτός θέματος.
 
Πιστεύω ότι αντικειμενικά ο Ρόσα είναι καλύτερος, απλώς ο Μπαρκς έχει ένα πιο πλούσιο παρελθοντικά έργο (δημιουργία ηρώων, περισσότερες ιστορίες κλπ). Ο Ρόσα έχει σαφώς καλύτερο σχέδιο, πιο στέρεα δομημένος ιστορίες, πιο πλούσιες και περίπλοκες. Κατηγορείται για έλλειψη συναισθήματος αλλά δεν το καταλαβαίνω, είναι πολύ ανθρώπινος και δεν υποκύπτει σε εύκολους συναισθηματισμούς. Ο Μπαρκς είναι πιο αυθεντικός, σαν ένα καλό παραδοσιακό ψωμί, αλλά εγώ προτιμώ τη γαλλική μπαγκέτα :)
 
τεινω προς carl barks μερια καθως το αγαπουσε παρα πολυ αυτο που εκανε και ειναι επισης ο δημιουργος ολου αυτου και δεν σταματησε να ασχολειται με αυτο ως το τελος της ζωης του μαλιστα η τελευαια ιστορια που εγραψε το καπου στο πουθενα ειναι πολυ καλη απο την αλλη τον don rossa τον βλεπω σαν ενα μαθητη της σχολης barks και συνεχιστη του εργου του μαλιστα στον βιο και την πολιτεια του σκρουτζ μακ ντακ εχει χρησιμοποιησει αρκετα καρε απο barks με την ευκαιρια να μοιραστω μαζι σας και αυτην την φωτογραφια που με ειχε συγκινησει οταν την πρωτοειδα την σχεδιασε ο don rossa για μια εκθεση που εκανε ενα πριοδικο με τιτλο what ever happened to scrooge??

scrooge.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα