CPC 6128 Reborn !

Ωπ, ωραίος!

Να αποπειραθώ να τα βάλω μόνος μου; Τι χρειάζεται; Φτάνουν ένα κολλητήρι χαμηλών watt και μία τρόμπα αποκόλλησης;
 
Δεν θα τα αποκολλήσεις. Θα πάρεις βάσεις και θα τις βάλεις πάνω στα ολοκληρωμένα (κόλληση στα ποδαράκια) γιατί η αποκόλληση είναι δύσκολη (πλακέτα διπλής όψεως και πολλών ετών) και θα την καταστρέψεις στους δρόμους. Απλά στα ήδη υπάρχοντα θα κόψεις τα ποδαράκια των τάσεων (vcc) και οι μόνες μούφες που θα κάνεις είναι 4 καλώδια στο κάτω μέρος για τα vcc. Μετά θα τοποθετήσεις από επάνω στις βάσεις τα καινούργια ολοκληρωμένα.
 
Ομολογώ, καλέ μου vp74, ότι...

...όλα τα παραπάνω, μου φαίνονται κινέζικα, ειδικά αυτά με τα ποδαράκια των vcc και τα καλώδια.

Πρέπει να βρω έναν καλό άνθρωπο να βάλει ένα χεράκι...
 
Στα ολοκληρωμένα, τα "ποδαράκια" θεωρούνται τα μεταλλικά άκρα που βλέπεις στην παρακάτω εικόνα:

pic1.jpg

Όταν μιλάει για τα ποδαράκια των τάσεων (vcc), στην ουσία αναφέρεται σε συγκεκριμένες άκρες, π.χ.:

74HC123_pins.jpg

Κι επειδή οι γνώσεις μου στην ηλεκτρονική είναι οι απολύτως απαραίτητες για να κάνω τη δουλειά μου, αν λέω κάτι λάθος, παρακαλώ διορθώστε με! ;)
 
Βρε καρντάσι...

...είπαμε, δεν είμαι τόσο άσχετος! :D

Τα καλώδια και οι μούφες στα vcc, τι δουλειά έχουν δεν κατάλαβα...
 
Εννοεί οτί θα κόψεις τα ποδαράκια που δίνουν ρεύμα στο τσιπάκι, "νεκρώνοντας" το, δηλ. σαν να μην υπάρχει, οπότε δεν θα παίζει ρόλο αν είναι κολλημένο πάνω του το καινούριο! Κα για να δουλέψει το καινούριο, αφού θα έχεις κόψει τη τροφοδοσία, θα ενώσεις τα ποδαράκια του τσιπ με τις αντίστοιχες τρύπες στην πλακέτα, με καλωδιάκια, χωρίς όμως να κάνουν επαφή με το παλιό τσιπ (μονο τα ποδαράκια της τροφοδοσίας).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Lol! My bad! :)

Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι (και κινδυνολογώ, οπότε περισσότερο για κουβέντα να γίνεται είναι το post!), δε θα δοκιμάσεις να βγάλεις το παλιό ολοκληρωμένο. Θα κόψεις μόνο τα ποδαράκια των τάσεων (πρέπει βέβαια να ξέρεις ποια είναι αυτά). Πάνω στα υπόλοιπα, κολλημένα ποδαράκια του παλιού ολοκληρωμένου, θα κολλήσεις τα ποδαράκια του καινούριου (σαν πυργάκι φαντάζομαι?!), εκτός από τα ποδαράκια του καινούριου που είναι οι τάσεις. Αυτά (τα καινούρια ποδαράκια) θα καταλήγουν με καλώδια στα κομμένα ποδαράκια του παλιού (που όμως είναι κολλημένα στην πλακέτα!)....

Τώρα για τα καλώδια, δε μπορώ να σε βοηθήσω, καθώς δε γνωρίζω ούτε το ολοκληρωμένο, ούτε τι τάσεις έχει! :(

Δύσκολο δεν είναι (ειδικά από τη στιγμή που δε θέλει να βγάλεις το ολοκληρωμένο από την πλακέτα... Αυτό είναι το ζόρι - πίστεψέ με, το 'χω κάνει...), απλά θέλει λίγο πιο συγκεκριμένες οδηγίες!

Και μετά την ακαδημαϊκή μας κουβέντα, μπορούμε να περιμένουμε τον Vp74! :D
 
Ναι..

...και αυτό το κατάλαβα. (Όχι δεν είμαι Troll) :D

Γιατί λέει 4 καλωδιάκια δεν κατάλαβα, τα ποδαράκια του PIO πρέπει να είναι καμιά εικοσαριά!
 
Αααα!

Εντάξει, ευχαριστώ Uskoke και D@redevil, τώρα κατάλαβα ότι δεν κόβω όλα τα ποδαράκια, αλλά μόνο αυτά των τάσεων!

Αν και ομολογώ, ότι αυτή η λύση δεν μου πολυαρέσει, καθώς θέλω να τον διατηρήσω, όσο πιο κοντά στο εργοστασιακό 6128 γίνεται, γι' αυτό σκεφτόμουν αποκόλληση!

Edit: Socket για τα AY και PIO που βρίσκω;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν είσαι στην Αθήνα, στα κεντρικά μαγαζιά ηλεκτρονικών. Υπάρχει (υπήρχε) ένα στο Μοναστηράκι, μόλις περπατήσεις όλο τον κεντρικό δρόμο του Μοναστηρακίου και πας προσ το Θησείο, δεξιά ένα μεγάλο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, έχω να πάω στο Μοναστηράκι σχεδόν μια δεκαετία! Παντως εγώ στο Μοναστηράκι έιχα βρει μονωτήρες πορσελάνης για κεραία μεσαίων (ήταν η πτυχιακή μου-πομπός μεσαίων με λυχνίες).
 
Ace είπε:
Εντάξει, ευχαριστώ Uskoke και D@redevil, τώρα κατάλαβα ότι δεν κόβω όλα τα ποδαράκια, αλλά μόνο αυτά των τάσεων!
Αν και ομολογώ, ότι αυτή η λύση δεν μου πολυαρέσει, καθώς θέλω να τον διατηρήσω, όσο πιο κοντά στο εργοστασιακό 6128 γίνεται, γι' αυτό σκεφτόμουν αποκόλληση!

Edit: Socket για τα AY και PIO που βρίσκω;
Koιτα αν θες μπορεις να κοψεις και ολα τα ποδαρακια των παλιων chips, απλα αν κοψεις μονο αυτα των τασεων ειναι λιγοτερη δουλεια.Οσον αφορα τις βασεις λογικα ο Φανος ( ΣΟΛΩΜΟΥ 39 παραλληλα με την Στουρναρη) πρεπει να εχει..
 
Τελικά έδωσα τον 6128 στον Βαγγέλη να του ρίξει μια ματιά και όλα οκ...Κάποιος τον είχε ανοίξει και έιχε μαγκώσει την καλωδιοταινία του drive!

Αξιοπερίεργο είναι ότι σε κάποια επισκευή στην Micropolis λόγω βλάβης του drive το άλλαξαν με ένα από 664 που έιναι πολύ πιο αξιόπιστο !!!
 
Πίσω
Μπλουζα