Das Boot (1981)

iggylebowski

RetroAdept
Joined
10 Mαϊ 2012
Μηνύματα
868
Αντιδράσεις
646
Das Boot (1981, Wolfgang Petersen)

http://www.imdb.com/title/tt0082096/

Υπόθεση: Έργα και ημέρες του πληρώματος ενός γερμανικού υποβρυχίου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο αφού αποπλεύσει από το λιμάνι του La Rochelle θα κατευθυνεί προς τον Ατλαντικό και στη συνέχεια προς το Γιβραλτάρ, έχει να αντιμετωπίσει τα εχθρικά υποβρύχια και πλοία του αγγλικού στόλου.

Το Das Boot αποδεικνύει, μάλλον, ότι ο σκηνοθέτης Wolfgang Petersen είχε κάποτε ταλέντο, τουλάχιστον πολύ πριν αρχίσει να γυρίζει ταινίες όπως τα Troy και Air Force One. H ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Buchheim, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιστορία από τις προσωπικές του εμπειρίες ως μέλος πληρώματος ενός γερμανικού υποβρυχίου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Petersen παρουσιάζει πολύ εύστοχα τον πόλεμο από την πλευρά των ηττημένων ομοεθνών του, χωρίς να αφορίζει κάποιο από τους βασικούς χαρακτήρες της ταινίας και δίνοντας τελικά μια ανθρώπινη υπόσταση στους Γερμανούς στρατιώτες. Το ύφος της ταινίας παίζει ανάμεσα σε σκηνές αγωνίας, ελαφρότητας, χιούμορ και κυνισμού, παρουσιάζοντας πολύ αποτελεσματικά τις ανθρώπινες ιστορίες του πληρώματος και τις συναισθηματικές συγκρούσεις των χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι αρκετά αρχετυπικοί, ο κυνικός πλοίαρχος, ο βασανισμένος δεύτερος, ο ιδεαλιστής, μέλος του κόμματος, αξιωματικός κ.α., προσφέροντας ένα πλουραλισμό στην απεικόνιση των μελών του πληρώματος. Γενικότερα το σύνολο του πληρώματος χαρακτηρίζεται από απλές συμπεριφορές χωρίς υπερβολές και εμμονές, καθώς οι Γερμανοί ναύτες παρουσιάζονται σαν απλοί στρατιώτες που είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν αλλά χωρίς να ξέρουν τον λόγο που τους οδήγησε στον πόλεμο. Ανάμεσα στο πλήρωμα βρίσκονται οι δυο αντιδιαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες. Από τη μια μεριά βρίσκεται ο κυνικός πλοίαρχος, αντίθετος με την πολιτική της κυβέρνησής του και από την άλλη ο νεοφερμένος, προβλεπόμενος αξιωματικός που με ιδεαλιστικό τρόπο υπακούει στα κελεύσματα των πολιτικών ηγετών του. Το Das Boot είναι γεμάτο από συναισθηματικές εντάσεις και συγκινησιακές συγκρούσεις. Η ταινία διέρχεται μέσα από την ανία και την βαρεμάρα του πληρώματος όταν δεν συμβαίνει τίποτα συγκλονιστικό, τις εντάσεις και τις φθορές που προκαλεί ο εγκλεισμός σε ένα τόσο μικρό χώρο, την κούραση και την απογοήτευση των ναυτών που δεν μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, μικρές στιγμές ηρωισμού και μεγαλύτερες στιγμές έντασης. Οι σκηνές κατά τις οποίες το υποβρύχιο δέχεται επίθεση από αντίπαλα πλοία είναι εντυπωσιακά γυρισμένες με έντονες και ατελείωτες σιωπές που κάνουν τον θεατή να κρατά και ο ίδιος την ανάσα του. Ακόμη πιο εντυπωσιάκό το μισάωρο κατά το οποίο το υποβρύχιο έχει εγκλωβιστεί στον βυθό της θάλασσας και σχεδόν το κοινό γίνεται μέτοχος του φόβου, της αγωνίας και της απέλπιδας προσπάθειας του πληρώματος να επιβιώσει. Πέρα από την έντονο συναισθηματικό πλουραλισμό που κλιμακώνεται με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να ταυτίζεσαι με τους χαρακτήρες της ταινίας, ο Petersen σκηνοθετεί εκπληκτικά το εσωτερικό του υποβρυχίου δημιουργώντας μια κλειστοφοβική, παρακμιακή και πνιγηρή ατμόσφαιρα που την κάνει ακόμη πιο βαριά η συγκινησιακή φόρτιση που προκαλούν οι καταστάσεις, καθώς και η εντυπωσιακή χρήση του εσωτερικού φωτισμού, των χρωμάτων και ιδιαίτερα των σιωπών που προσθέτουν ένα τόνο ψυχολογικού τρόμου και μια παγερή αίσθηση απομόνωσης.

Trailer:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ιδανικο και για ringtone!


Ειχα δει το director's cut (209 λεπτα) στο σινεμα και ο αθεόφοβος ο αιθουσάρχης εκανε 3 διαλείμματα. Πλεον προτιμω το uncut (293 λεπτα) και το βλεπω 2-3 φορες το χρονο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από τις ρεαλιστικότερες "πολεμικές" ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

Εξαιρετικός και ο Πρόχνοφ, ως "καπετάνιος".

Αν και -όντως- κλειστοφοβικό έργο, "κυλάει" αρκετά γρήγορα.
 
Καταπληκτική ταινία. Από τις καλύτερες του είδους...

Την είχα δεί παλιά "κομμένη" αλλά τώρα πια την έχω δεί και ολόκληρη...

Πολύ ωραία και η μουσική... Ειδικά αυτή στους τίτλους τέλου, έχει διασκευαστεί από τους U96 (τυχαίο το όνομα;; ;) σε ένα από τα πρώτα Techno κομμάτια... Όταν έπαιζα Wolfpack στο 8088 μου τότε, το έβαζα και το άκουγα για να πορώνομαι :cool:
 
Αγαπητέ Iggy, μ' έχεις εντυπωσιάσει! :)

Θα μπορούσα να γράφω ώρες ατελείωτες γι' αυτή την ταινία! Η αλήθεια είναι πως, όσες ταινίες κι αν έχει τύχει να δω με υποβρύχια, είναι απλά καλές. Το Das Boot όμως ξεφεύγει από αυτή την κατηγορία: είναι απλά διαμάντι!

Δεν είναι η πλοκή (που τη θεωρώ εξαίσια) ή οι χαρακτήρες (που ακριβώς επειδή δεν είναι οι γνωστοί stars φαίνονται σαν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας) ή οι ερμηνείες (που τις θεωρώ εξίσου αριστουργηματικές!). Δε θα πρότεινα σε κάποιον να τη δει για τίποτε από τα παραπάνω. Θα του πρότεινα να τη δει για τον τρόπο που αποδίδει έναν πόλεμο με τους "κακούς" Γερμανούς. Αν θυμάμαι καλά (πέρασαν και χρόνια από τότε που την είδα), ο ίδιος ο καπετάνιος κατακρίνει τους Ναζί (όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τους Ναζί μαζί με την προπαγάνδα τους). Παρ' όλα αυτά, είχε πλήρη επίγνωση ότι είχε να κάνουν μια δουλειά και θα την έκαναν καλά.

Η απίστευτη απόδοση των συναισθημάτων του πληρώματος σε διαπερνάει σαν ηλεκτρικό ρεύμα & δε σου αφήνει περιθώρια να αποφύγεις τη φόρτιση... Είναι σα να βρίσκεσαι εκεί.

Εξαιρετική - νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει στο ενεργητικό κάθε σινεφίλ! ;)
 
D@redevil είπε:
Δε θα πρότεινα σε κάποιον να τη δει για τίποτε από τα παραπάνω. Θα του πρότεινα να τη δει για τον τρόπο που αποδίδει έναν πόλεμο με τους "κακούς" Γερμανούς. Αν θυμάμαι καλά (πέρασαν και χρόνια από τότε που την είδα), ο ίδιος ο καπετάνιος κατακρίνει τους Ναζί (όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τους Ναζί μαζί με την προπαγάνδα τους). Παρ' όλα αυτά, είχε πλήρη επίγνωση ότι είχε να κάνουν μια δουλειά και θα την έκαναν καλά.
Έχεις απόλυτο δίκιο. Θυμάσαι πάρα πολύ καλά. Ο καπετάνιος κατακρίνει ό,τι έχει να κάνει με τους Ναζί και την πολιτική τους. Η σκηνή που όλο το πλήρωμα τραγουδά το αγγλόφωνο Tipperary Song, εκτός βέβαια από τον νεοφερμένο, κομματικό αξιωματικό είναι πολύ όμορφη. Δεν μπορώ να χωνέψω ότι ο ίδιος σκηνοθέτης γύρισε την Τροία
 
Μια από τις καλύτερες και πιο ρεαλιστικές πολεμικές ταινίες όλων των εποχών. Έξοχη ατμόσφαιρα. Κρίμα στον ταλαντούχο Πέτερσεν, που θυσίασε πολλά στον βωμό του Χόλιγουντ.
 
iggylebowski είπε:
Δεν μπορώ να χωνέψω ότι ο ίδιος σκηνοθέτης γύρισε την Τροία
Τι βόμβα πέταξες!.... Γιατί βρε παλικάρι μου? Καλά ζούσα στην άγνοιά μου - τι ήθελες και μου την έδωσες αυτήν την πληροφορία?!.....

Είναι ποτέ δυνατόν? Λες και μιλάμε για άλλο σκηνοθέτη....

Τέλος πάντων, ας μην ξεφύγω. Η συγκεκριμένη ταινία, ευτυχώς είναι αριστούργημα!

Ευτυχώς!.... :)
 
Bαλτε και μενα μεσα στους θαυμαστες της.Οσες φορες και αν τη δω η ωρα περναει νερακι.Δεν επηρεασε ποτε την κριση μου το γεγονος αν πηρε βραβεια μια ταινια η οχι για να τη θεωρησω ποιοτικη.Ομως εδω μιλαμε για τεραστια αδικια στην ιστορια του κινηματογραφου το γεγονος οτι προταθηκε για 6 η 8 οσκαρ αν θυμαμαι καλα και δεν πηρε τιποτα.Μαλλον το να δειχνεις μια ιστορια με γερμανους στρατιωτες του β.π.π. ακομα και αν οι ιδιοι κατακρινουν την ιδεολογια του ναζισμου την εποχη που γυριστηκε ηταν ακομα θεμα ταμπου.Επισης εχει μοναδικο σαουντρακ.
 
Πίσω
Μπλουζα