Dingoo Digital A320 / A330

ambu_dare

RetroMasteR
Joined
19 Φεβ 2006
Μηνύματα
1.278
Αντιδράσεις
54
Επειδή το κόβω να πάει πολύ μακριά η βαλίτσα και κάποιοι μπορεί να μην έχουν την υπομονή να φτάσουν στο τέλος, να ξεκινήσω με μία μικρή πλην απαραίτητη δήλωση. Το παρόν θέμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την προσφορά του φίλου Maddog, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ, ο ίδιος γνωρίζει το γιατί.


Επίσης να προσθέσω ότι όσοι δεν είστε συνδεδεμένοι, δεν βλέπετε τις συνημμένες εικόνες/φωτογραφίες οι οποίες φιλοξενούνται στον server του GRM και από ότι διαπίστωσα δεν είναι προσβάσιμες από απλούς επισκέπτες. Αυτό προκαλεί ενδεχομένως κάποια σύγχυση γιατί κάποιοι τίτλοι είναι σε μορφή εικόνας.


picture.php


Η Shenzhen Dingoo Digital είναι μία κινέζικη εταιρεία που όχι μόνο δεν έφτιαξε κάποιο κακέτυπο άλλης φορητής κονσόλας όπως κάποιες συνηθίζουν, ούτε έφτιαξε κάποιο MP4 player που απλά μπορεί να παίξει και κάποια παιχνίδια σαν επιπλέον δωράκι. Είναι μία εταιρεία που με περίσσιο θάρρος δημιούργησε ένα μικρό θαύμα από το μηδέν, χωρίς πολλές φαμφάρες και τυμπανοκρουσίες όπως άλλες εταιρείες του χώρου κάνουν και τελικά το πουλάει και σε τιμή όχι απλά ανταγωνιστική, αλλά πολλές φορές σκέφτομαι ότι είναι και εξευτελιστική για το ίδιο το δημιούργημα της. Περί τα 60? το τίμημα για να έχετε στο χέρι σας μία συσκευή που σχεδόν κάνει τα πάντα και το καλύτερο; τα κάνει καλά.

Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει με αυτό το μικρό μεν θαυματουργό μαραφέτι που έβγαλαν από κάποιο μαγικό καπέλο οι Κινέζοι; Το Dingoo Α320 είναι μία μικρή - φορητή κονσόλα γενικής ψυχαγωγίας, αφού από την μάνα του και ουσιαστικά χωρίς καμία παρέμβαση υποστηρίζει σχεδόν κάθε λογής αρχεία ήχου και εικόνας (κινούμενης και μη) που υπάρχουν διαθέσιμα εκεί έξω, από τα πολύ δημοφιλή και συνηθισμένα, έως τα λιγότερο γνωστά και διαδεδομένα. Επιπροσθέτως έχει ράδιο και δυνατότητα ηχογράφησης, αλλά σαν να μην έφταναν όλα αυτά παίζει και παιχνίδια και όταν λέμε παιχνίδια, από κάποια δικά του που έχει προφορτωμένα έως και παιχνίδια από δημοφιλείς κονσόλες και arcade μηχανήματα μέσω emulators, τους οποίους όχι μόνο έχει προφορτωμένους και αυτούς, αλλά έχουν και το ίδιο μενού και επιλογές βάζοντας στην άκρη το παλιό πρόβλημα του "τί κουμπιά πρέπει να πατήσω κάθε φορά". Για τους εντελώς ανικανοποίητους που μονίμως θέλουν το κάτι παραπάνω και πάντα να ωθούν τα μηχανήματα στα άκρα, έχει την δυνατότητα να δεχτεί και το δικό του λειτουργικό linux (dingux) με επιπλέον προγράμματα, παιχνίδια, emulators κλπ. Θα μου πεις που μπορεί να χωρέσουν όλα αυτά; Το Dingoo A320 έρχεται με 4GB ενσωματωμένη μνήμη και όταν με το καλό την γεμίσετε αυτή, έχετε την δυνατότητα να επεκτείνετε την μνήμη του κάνοντας χρήση καρτών miniSD ή και microSD με τον αναγκαίο αντάπτορα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Επεξεργαστής: To Dingoo A320 είναι εξοπλισμένο με μία CPU αρχιτεκτονικής MIPS τύπου Ingenic JZ4732 των 400MHz υποχρονισμένου στα 336MHz.

Μνήμη: Η εσωτερική μνήμη έχει μέγεθος 32ΜΒ και είναι χρονισμένη στα 133MHz.

Αποθήκευση: Επίσης έρχεται με flash μνήμη 4GB για τις αποθηκευτικές ανάγκες του χρήστη ενώ του δίνεται και η δυνατότητα να την επεκτείνει μέσω MiniSD/SDHC (ή με MicroSD/SDHC με adapter)

Οθόνη: Η οθόνη του είναι 2,8" LCD με ανάλυση 320x240 και δυνατότητα απεικόνισης 16Μ χρωμάτων.

Μπαταρία: H μπαταρία είναι μία fixed ιόντων λιθίου 3.7V 1.700 mAH.

picture.php


Διασύνδεση: Έχει δυνατότητες διασύνδεσης μέσω miniUSB 2.0 εξόδου από όπου γίνεται και η φόρτιση (κάτω), αλλά παρέχει και στεροφωνική έξοδο ακουστικών (δεξιά) και έξοδο εικόνας βίντεο μέσω composite (κάτω), επίσης έχει και ενσωματωμένο μικρόφωνο (αριστερά). Στα αριστερά του έχει δύο μικρές οπές που είναι το μικρόφωνο και το reset ενώ από κάτω έχει και την υποδοχή για κάρτες miniSD.

Κουμπιά: Έχει κουμπιά για: στα δεξιά power και lock (slided), D-pad 4 πλήκτρων 8 σημείων στα αριστερά, 4 πλήκτρα στρόγγυλα εμπρός δεξιά και δύο shoulder κουμπιά στο επάνω μέρος. Επίσης έχει και τα κλασικά Select & Start εκατέρωθεν της οθόνης.

picture.php


Περιεχόμενα συσκευασίας: Η συσκευασία περιλαμβάνει, καλώδιο miniUSB/USB 2.0, αντάπτορας φόρτισης μέσω πρίζας, καλώδιο miniJack σε Composite, ακουστικά, οδηγίες χρήσης και λοιπά έντυπα στα κινέζικα.

picture.php


Ναι, έχει όλα τα απαραίτητα: φορτιστή, καλώδια, μέχρι και ακουστικά - της πλάκας αλλά ούτως ή άλλως


ποτέ δεν χρησιμοποιώ τα δικά τους καθαρά για collectivity reasons - χμ... με κέρδισε η λεπτομέρεια αυτή.
Διαστάσεις: Οι φυσικές διαστάσεις της συσκευής είναι: 125mm. πλάτος, 55,5mm. ύψος και 14mm. πάχος και ζυγίζει 110 γραμμάρια. Μεγαλύτερο από ένα Nintendo Gameboy Micro αλλά σίγουρα πιο βολικά τα κουμπιά του και καλύτερη οθόνη, μικρότερο κατά πολύ από τα Nintendo DSL, GamePark Holdings GP2X και Sony PSP. Την καλύτερη οθόνη κουβαλάει μακράν το PSP, ενώ μπορεί να εντυπωσιάζει η κτηνώδης σε μέγεθος οθόνη του GP2X, αλλά τελικά στερείται φωτεινότητας και ζωντάνιας που έχει αυτή του A320.

picture.php


picture.php


picture.php


ναι, ok θα τραβήξω κάποια στιγμή μία καλύτερη, μην γκρινιάζετε

picture.php


picture.php
Η ποιότητα κατασκευής είναι πάρα πολύ καλή ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη το τί περιμένει να αντικρίσει από μία άγνωστη κινέζικη εταιρεία και σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Από εμπρός και στα πλάγια μέχρι το μέσο, είναι σαν το DS της Nintendo με ένα διαφανές πλαστικό να επικαλύπτει το κανονικό λευκού ή μαύρου χρώματος, ενώ πίσω είναι ένα πιο απαλό στην αίσθηση θα το χαρακτήριζα σατινέ πλαστικό, ενώ στις οπές των βιδών στις τέσσερις γωνίες υπάρχουν και λαστιχένια "μαξιλαράκια" που του επιτρέπουν να ακουμπάει σε οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς να γδέρνεται ή να γλιστράει. Τα πλήκτρα του είναι και αυτά πολύ καλής ποιότητας, με όμορφη επαναφορά και άμεση ανταπόκριση, προσωπικά δεν μου δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στην χρήση τους. Τα κουμπιά select/start εμπρός και τα shoulder buttons L/R είναι πιο μικρά, περισσεύουν ελάχιστα από το μηχάνημα και ίσως αρχικά να σας προβληματίσει αυτή η επιλογή, αλλά τελικά επί της χρήσης δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα και η απόκριση τους είναι άριστη, άλλωστε η χρήση τους είναι συγκεκριμένη και δεν σχετίζεται άμεσα με τον χειρισμό προγραμμάτων ή παιχνιδιών αλλά κυρίως με δυνατότητες επιπλέον επιλογών και ρυθμίσεων. Η υποδοχή της μνήμης δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα εμπλοκής ή δυσκολία στην είσοδο ή έξοδο της μνήμης, το ίδιο μπορώ να πω και για τις υπόλοιπες υποδοχές ακουστικών και εξόδου εικόνας. Σαν εμφάνιση μπορεί να μην κερδίζει βαθμούς λόγω των κάθετων γωνιών του ή το σχέδιο του που είναι απλό, σε αντίθεση με τις καμπύλες και το design άλλων αντίστοιχων συσκευών αλλά τελικά θα σας κερδίσει, κυρίως λόγω της απρόσμενης ποιότητας κατασκευής που μπορεί να μην αγγίζει αυτή εταιρειών όπως η Sony και η Nintendo αλλά για το τίμημα που απαιτεί είναι πολύ καλή. Στα συν η ύπαρξη ραδιοφωνικού δέκτη. Η οθόνη του αν και μικρή σε μέγεθος (2,8") είναι εξαιρετικά όμορφη και λεπτομερής σε απόδοση, ενώ έχει και 5 στάθμες φωτεινότητας. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η κονσόλα θεωρείται portable και χωράει σχεδόν σε κάθε τσέπη, συγκρίνοντας την και με αντίστοιχες υλοποιήσεις όπως είναι τα Gameboy Micro / Gameboy Advance SP, τότε μιλάμε για οθόνη κατά πολύ ανώτερη ποιοτικά ενώ και το μέγεθος της δεν προβληματίζει στην χρήση της λόγω της διαύγειας και της καθαρότητας των γραμμών και των χρωμάτων. Σίγουρα πρέπει να την δεις από κοντά για να το πιστέψεις. Πάντως θα πρότεινα να το προσέχετε κατά την μεταφορά του γιατί τα πράγματα είναι στριμωγμένα και η οθόνη αγγίζει το πλαστικό κάλυμμα, με συνέπεια εάν το καμπυλώσετε πολύ - σε κάποια τσέπη για παράδειγμα - να του προκαλέσετε ζημιά. Εμένα προσωπικά μου βγάζει μία ευαισθησία σαν συσκευή, αλλά το ίδιο μπορώ να ισχυριστώ και για το NDSL οπότε μπορεί να φταίει το χρώμα και τα πλαστικά αντίθετα με το μαύρο PSP που δείχνει με ένα κτήνος αντοχής.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

picture.php


To Dingoo A320 έρχεται με ένα δικό του λειτουργικό με την ονομασία mC/OS-II που έχει ένα γρήγορο, όμορφο, απλό και πολύ λειτουργικό μενού με τις απαραίτητες επιλογές για παιχνίδια, ήχο, εικόνα, ραδιόφωνο, αναγνώστη txt αρχείων, browser αρχείων και ρυθμίσεις συσκευής. Το λειτουργικό θυμίζει έντονα το αντίστοιχο XMB του PSP σαν σχεδίαση αφού έχει μία οριζόντια γραμμή με τις κεντρικές λειτουργίες/εφαρμογές, στην κάθε μία από αυτές υπάρχουν κάθετες επιλογές και φυσικά με την επιλογή μίας ανοίγει το αντίστοιχο πλαίσιο ή εκτελείται η επιλεγμένη εφαρμογή.

picture.php


Εδώ έχετε πρόσβαση στα παιχνίδια και τους emulators είτε αυτοί βρίσκονται στην δικιά του μνήμη, είτε στην πρόσθετη. Έχετε πρόσβαση στα παιχνίδια σε μορφή file manager και ουσιαστικά φορτώνετε απευθείας τα παιχνίδια χωρίς να φορτώσετε πρώτα κάποιον emulator. Τα δικά του παιχνίδια ονομάζονται 3D Games και είναι με κατάληξη .APP, πλην ίσως του 7 Days δεν κρίνονται ως κάτι ιδιαίτερο. Το καλό φυσικά είναι η υποστήριξη μέσω emulation πολλών παλιών και αγαπημένων παιχνιδιών. Έχει από την μάνα του υποστήριξη σε NES/SNES/MEGA DRIVE/GBA/NEO-GEO/CPS1/CPS2 αλλά φυσικά το να βρείτε τις roms των παιχνιδιών είναι δική σας δουλειά. Ευχάριστο είναι και ότι όλοι οι προφορτωμένοι emulators κάνουν χρήση των ίδιων πλήκτρων ενώ με το πάτημα των select+start έχουν όλοι τις ίδιες επιλογές και ρυθμίσεις, αλλά και 10 θέσεις save state κατάστασης σε κάθε παιχνίδι, ήτοι σώζετε, φεύγετε από το παιχνίδι, κάνετε κάτι άλλο ή παίζετε κάποιο άλλο παιχνίδι και όποτε θέλετε επιστρέφετε και συνεχίζετε μέσω load state από το σημείο που βρισκόσασταν, μπορείτε επίσης να κάνετε overwrite ή delete των υπαρχόντων saved states. Όσα παιχνίδια δοκίμασα δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ίσως φυσικά να φταίει το γεγονός ότι του πέρασα τα έτοιμα πακέτα Neo Geo/CPS1 & 2 που βρήκα τα οποία μάλλον έχουν "ξεκαθαρίσει" κάποιοι άλλοι, αλλά στα GBA/NES/SNES πέρασα τυχαία διάφορα παιχνίδια από την υπάρχουσα διαθέσιμη βιβλιοθήκη μου και πάλι δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα (WTF, παίζω Gods και Humans!!!). Πάντως θέλει ψάξιμο, να βρεις τις roms, (όπου σε κάποιες πρέπει να αλλαχθούν οι καταλήξεις για να αναγνωριστούν), αλλά και να "παίξεις" με τους πολλούς emulators των διαφόρων συστημάτων που έχει. Δεν μιλάω για τα extra που θα δούμε παρακάτω (call me dingux).

picture.php


Εδώ όπως προφανώς καταλαβαίνετε από την ονομασία, έχετε πρόσβαση στα αρχεία ήχου που υπάρχουν στην μνήμη. Το Dingoo έχει την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων τύπου: MP3/WMA/APE/FLAC/WAV/AC3 με επιπλέον επιλογές equalizer διαφόρων ειδών ανάλογα τα γούστα. Ο ενσωματωμένος player είναι απλός στην χρήση του, όμορφος και με άμεση δυνατότητα να ρυθμίζεις τον ήχο με τα πλήκτρα άνω/κάτω. Επίσης, η μουσική μπορεί να συνεχίσει να παίζει και μετά την έξοδο σας από τον player και την περιήγηση σας στο μενού (ή την προβολή φωτογραφιών κλπ), ενώ υποστηρίζει και ταυτόχρονη προβολή των στίχων. Γενικά δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα αναπαραγωγής πλην ίσως με κάποια αρχεία wav.

picture.php


Ο αντίστοιχος player για αρχεία βίντεο, υποστηρίζει τους τύπους: AVI/MP4/WMV/MPEG/MOV/FLV/RM/RMVB/DAT/ASF χωρίς πρόβλημα, με εντυπωσιακά για το μέγεθος της οθόνης αποτελέσματα. Πολύ γρήγορο και άμεσα ανταποκρινόμενο search στο κάθε αρχείο και δυνατότητα δεκάδων επιλογών θέασης (πολλά και διαφορετικά zoom μέχρι και 200%). Δεν είδα υποστήριξη σε υποτίτλους. Στην πλειοψηφία και εφόσον δεν έχουν τα βίντεο σας πολλές "εξωτικές" επιλογές συμπίεσης, πολυκάναλο ήχο AC3, θα παίξουν χωρίς κάποιο πρόβλημα ποιότητας ή ταχύτητας. Αναλυτικά δοκιμές με τα υποστηριζόμενα αρχεία βίντεο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

picture.php


Αναρωτιέμαι τί να κάνει αυτό εδώ άραγε... FM radio σε όλο του το μεγαλείο, με δυνατότητα αποθήκευσης έως και 40 σταθμών, αυτόματη αναζήτηση και αποθήκευση ή εύκολη επιλογή του σταθμού που σας αρέσει με απευθείας εισαγωγή της συχνότητας του. Όπως και ο αντίστοιχος player ήχου, μπορείτε να συνεχίσετε να ακούτε το ράδιο και μετά την έξοδο σας από αυτό. WTF? μπορεί να γράφει και απευθείας από το ράδιο το πρόγραμμα στην μνήμη; Καφέ θα μου φτιάξει άμα του το πω; Ο δέκτης του ραδιοφώνου είναι άριστος σε λήψη και χωρίς επιπλέον καλώδια ή ακουστικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πολύ χαμηλών συχνοτήτων (76.0MHz) που φήμες αναφέρουν ότι "τσιμπάει" συνομιλίες προσωπικού ασφαλείας μέσω ασυρμάτων που κάνουν χρήση αυτών των συχνοτήτων (βολικό για τα campus όταν θέλεις να κάνεις κοπάνα).

picture.php


Χμ... εδώ τους τελείωσε η έμπνευση με τις ονομασίες, θα μπορούσαν να το πουν στούντιο ηχογραφήσεων, αφού από εδώ μπορείτε κάνοντας χρήση του ενσωματωμένου μικροφώνου να καταγράψετε λόγους, ομιλίες, λίστες για ψώνια, σκέψεις κλπ που σας ενδιαφέρουν, κάποιον να ροχαλίζει, κάτι σαν δημοσιογραφικό ραδιόφωνο-μικρόφωνο πως τα λένε αυτά. Θα έλεγα ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους, για μένα μάλλον είναι κάπως boοοοring...

picture.php


Προφανώς εδώ μπορείτε να δείτε τις διάφορες φωτογραφίες που έχετε αποθηκευμένες στο dingoo σας. Διαβάζει όλα του δημοφιλής τύπους αρχείων, όπως: JPG/BMP/PNG/GIF αλλά και αρχεία flash SWF (έκδοση 6). Υπόψη τις φωτογραφίες μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και σαν background στην επιφάνεια του μενού (ειδικά αυτό του superman είναι τέλειο).

picture.php


Επαναφορά στα εμπνευσμένα ονόματα του μενού, εδώ έχετε την δυνατότητα να ανοίξετε προς ανάγνωση αρχεία τύπου txt. Δυστυχώς αναγνωρίζει μόνο τις διαθέσιμες γλώσσες ήτοι η πιο κοντινή μας είναι η Αγγλική. Τα Ελληνικά πάντως τα δείχνει κινέζικα, δεν ήξερα ότι έχει τέτοια συγγένεια ο λόγος και η γραφή μας. Εδώ να αναφέρω ότι για όσους βαριούνται το διάβασμα, το μαραφέτι τούτο μπορεί να σας διαβάζει το κείμενο που περιέχεται στο αρχείο txt. Όχι δυστυχώς δεν διαβάζει pdf ή doc αρχεία.

picture.php


Ω, ναι... μπορείτε να το συνδέσετε και στην τηλεόραση σας μέσω του καλωδίου composite που σας παρέχει στο κουτί και από εδώ θα κάνετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να βγάλει την εικόνα. Υποστηρίζει τα συστήματα PAL/NTSC και κάδρα εικόνας 4/3 και 16/9.

picture.php


OK, για μία στιγμή ψάρωσα... λέω άμα συνδέεται και στο internet θα τραβήξω τα μαλλιά μου, αλλά τελικά είναι ένας απλός και εύχρηστος file manager που όμως είναι περιορισμένων δυνατοτήτων αφού δεν μπορεί να κάνει rename ή μεταφορά ολόκληρων φακέλλων αλλά απλά διαγραφή/αντιγραφή/μετακίνηση σκέτων αρχείων. Nevermind, άστο να υπάρχει ήδη μου φάνηκε χρήσιμο σε μία δοκιμή από το βάλε - βγάλε καλώδιο usb στο PC.

picture.php


Τέλος εδώ που γίνονται οι ρυθμίσεις της κονσόλας και υπάρχει το about. Η επιλογή θέματος - χρώματος, επιλογές οθόνης όπως πόσο φωτεινή θα είναι, επιλογές γλώσσας ή energy saving επίσης γίνονται εδώ, ενώ να πω ότι έχει ενσωματωμένο και κάποιου είδους antivirus για την προστασία της ενσωματωμένης μνήμης.

picture.php


SOFTWARE

Ήδη αναφερθήκαμε στους ενσωματωμένους players ήχου και βίντεο τους οποίους όσο δοκίμασα δεν αντιμετώπισα κανένα σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον όμως υπάρχουν αρκετά προγράμματα, παιχνίδια και επιπλέον emulators διαθέσιμοι για το dingoo πατώντας κυρίως επάνω στο linux υπόβαθρο του... είπα linux και ξέχασα να σας πω ότι το dingoo έχει και την δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον λειτουργικού λεγόμενου ως dingux και μάλιστα προσβάσιμο κατ' επιλογή μέσω dual boot. Στο dingux "χωράνε" προγραμματιστικά όλες αυτές οι εφαρμογές που για τον Χ λόγο δεν μπορούν ή δεν υπάρχει ακόμη γνώση να υλοποιηθούν στο native λειτουργικό του. Οι δεκάδες emulators στην πλειοψηφία τους δουλεύουν απροβλημάτιστα, ενώ το community έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα Dingoo A320 και έχει βγάλει πολλά ports από κλασσικά και γνωστά PC games (Doom, Wolf3D, Rise of the Triad, Hexen, κλπ), ενώ δουλεύουν συνεχώς για την βελτίωση των επιπλέον emulators (κονσολών, home micros) και την προσθήκη νέων. Μέχρι και το ScummVM βρήκε τον δρόμο του στο A320, θα μου πείτε τί να το κάνω χωρίς ποντίκι, αλλά και μόνο η ύπαρξη του αφενός δείχνει τις δυνατότητες του μηχανήματος, ενώ κάποιοι πολύ νοσταλγικοί θα ξεχαστούν σε κάποιο παλιό και αγαπημένο adventure. Επίσης, θα βρείτε και νέα θέματα τόσο για το native περιβάλλον του όσο και για το dingux. Αναλυτικά για το dingux πως γίνεται η εγκατάσταση θα βρείτε στο παρόν φόρουμ (ΕΔΩ), ενώ για τους emulators θα ακολουθήσει ξεχωριστή παρουσίαση αφού τους τεστάρω εξαντλητικά όλους.

picture.php


ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το Dingoo A320 είναι όπως ήδη καταλάβατε και διαβάσατε παραπάνω μία μικρή μεν αλλά θαυματουργή συσκευή. Προσφέρει όλα όσα υπόσχεται και πολύ παραπάνω θα έλεγα και όλα αυτά σε μία τιμή που κρίνεται τίμια για ένα απλό MP3/MP4/FM Radio player αλλά κυριολεκτικά υποτιμητική για τις επιπλέον δυνατότητες της, τόσο στα σχετικά με τα θέματα ήχου/εικόνας όσο κυρίως με τις δυνατότητες gaming/emulation που προσφέρει. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η δυνατότητα dual boot με πολύ εύκολο τρόπο σε linux λειτουργικό και φυσικά οι πολλές δυνατότητες που του προσφέρει η υποστήριξη από ανεξάρτητους χρήστες που συνεχώς προσφέρουν κάτι νέο στην ήδη βαρυφορτωμένη αυτή κονσόλα.

Θετικά:

Ποιότητα κατασκευής και κυρίως της οθόνης.

Απρόσκοπτη αναπαραγωγή πολλών διαφόρων τύπων ήχου και βίντεο αλλά και εικόνας.

Ενσωματωμένοι emulators που έχουν υψηλή ευκολία χρήσης και κοινές επιλογές πλήκτρων.

Επιπλέον δυνατότητα dual boot σε dingux.

Επιπλέον προγράμματα και παιχνίδια από υποστήριξη τρίτων προγραμματιστών.

Δυνατότητα επίσημης ή ανεπίσημης αναβάθμισης firmware.

Δυνατότητα σύνδεσης με την τηλεόραση.

Επέκταση της μεγάλης μνήμης του μέσω καρτών microSD/miniSD (δοκιμασμένες SDHC έως 16GB).

Μικρό σε μέγεθος μεγάλο σε δυνατότητες (όχι στο κρεβάτι λόγω έλλειψης δόνησης).

Μεγάλη διάρκεια μπαταρίας (7 ώρες).

Σε δύο χρώματα για κάθε γούστο: άσπρο/μαύρο και αναμένεται και σε ροζ μελλοντικά.

Όλα τα απαραίτητα καλώδια/φορτιστές περιέχονται στην συσκευασία.

Συμβατότητα με WinXP/Vista/MacOS (ενδεχομένως και Linux).

Εξευτελιστικά χαμηλή τιμή.

Emulators, emulators, emulators, emulators, emulators...

Αρνητικά:

Δεν υπάρχει επί του παρόντος στην Ελλάδα και πρέπει να γίνει παραγγελία από το εξωτερικό.

Εξαιτίας του ανωτέρου ίσως προκύψουν τυχόν πρόβλημα σε θέματα εγγύησης.

Η μπαταρία είναι fixed προκαλώντας έτσι πρόβλημα σε τυχόν μελλοντική αντικατάσταση της.

Κάπως απλό σχεδιαστικά με μικρά (απειροελάχιστα) θέματα εφαρμογής πλαστικών για τελειομανείς σαν εμένα.

Λόγω υλικού λερώνει - αφήνει δαχτυλιές στην εμπρός επιφάνεια και κυρίως στο σημείο της οθόνης (καθαρίζει όμως εύκολα πάνω σε μπλούζες ή τζινς).

Τα ενσωματωμένα ηχεία θα μπορούσαν να είναι καλύτερα (ΟΚ, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι συνήθως παίζω σε κονσόλες με 5.1).

Μαλακά πλαστικά μπροστά, καλό θα ήταν να το προσέχετε όταν το έχετε στην τσέπη σας ειδικά για την οθόνη η οποία ακουμπάει σε αυτά, αργά ή γρήγορα θα την κλαίτε.

picture.php


picture.php


Μπορείτε να κατεβάσετε από ΕΔΩ το αγγλικό manual σε PDF.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το δικό μου ειναι ακόμα κολλημένο στο τελωνείο.... σνιφ
 
Μπράβο Ambu_dare πραγματικά πάρα πολύ ωραία η παρουσίασή σου για το Dingoo A320!
 
Επιτέλους έκανες το review!!! Πάνω που ετοιμαζόμουν να έρθω και να σου κατασχέσω το Dingoo! :p

Εξαιρετική παρουσίαση κουμπάρε. Τώρα θέλω και εγώ ένα... :)
 
Να πας να πάρεις ένα βρε... ξέρεις που τα πουλάνε :p

ThanX m8 :cool:

Έγινε προσθήκη στο αρχικό post ενός link με το Αγγλικό manual του Dingoo A320 (στο τέλος) και του παρακάτω σχόλιου μετά από την διαπίστωση ότι οι επισκέπτες δεν βλέπουν τις εικόνες που υπάρχουν στην παρουσίαση:

Επίσης να προσθέσω ότι όσοι δεν είστε συνδεδεμένοι, δεν βλέπετε τις συνημμένες εικόνες/φωτογραφίες οι οποίες φιλοξενούνται στον server του GRM και από ότι διαπίστωσα δεν είναι προσβάσιμες από απλούς επισκέπτες. Αυτό προκαλεί ενδεχομένως κάποια σύγχυση γιατί κάποιοι τίτλοι είναι σε μορφή εικόνας.
 
Saulot είπε:
Το δικό μου ειναι ακόμα κολλημένο στο τελωνείο.... σνιφ
Θα μας πεις πόσα θα σκάσεις συνολικά;

Ambu_dare, απλά θεϊκή παρουσίαση... μεστή, πλήρης λεπτομερειών, δεν άφησες τίποτα σημαντικό...
 
Saulot είπε:
Το δικό μου ειναι ακόμα κολλημένο στο τελωνείο.... σνιφ
Από deal extreme το πήρες?

Μου κάνει εντύπωση να κόλλησε τελωνείο δικό τους πακέτο..ψωνίζω τρία χρόνια από δαυτους και ποτέ τίποτα δεν κόλλησε...

Μήπως το έβαλες να σου έρθει με ΕΜS? επειδή αυτό είναι σαν κούριερ, έχει περισσότερεσ πιθανότητες να κολλήσει τελωνείο
 
εγω μονο μια ερωτηση εχω... τι διαφορα εχει το λευκο απο το μαυρο; προφανως καμια αλλα εχουν διαφορα τιμης απ'οτι ειδα. ειναι καποιο απο τα δυο νεοτερης γενιας ή κατι τετοιο; συνηθως κατι αντιστοιχο συμβαινει με κινητα τηλεφωνα οπως το δικο μου νοκια ν82 το οποιο το μαυρο που εχω εγω βγηκε αργοτερα με βελτιομενο directional pad οπου στο λευκο ηταν λιγο φολα.
 
Plink είπε:
Από deal extreme το πήρες?Μου κάνει εντύπωση να κόλλησε τελωνείο δικό τους πακέτο..ψωνίζω τρία χρόνια από δαυτους και ποτέ τίποτα δεν κόλλησε...

Μήπως το έβαλες να σου έρθει με ΕΜS? επειδή αυτό είναι σαν κούριερ, έχει περισσότερεσ πιθανότητες να κολλήσει τελωνείο
Ειχαν απεργία τα τελωνεία την τελευταία εβδομάδα
 
Λογικά το μαύρο με το λευκό δεν έχουν καμία διαφορά πλην του χρώματος. Η μικρή διαφορά τιμής (1$) προκύπτει μάλλον από τον διαφορετικό κωδικό στο κατάστημα, δεν νομίζω ότι έχουν απαραίτητα διαφορετική παραγωγή, απλά μάλλον είναι θέμα συμφωνίας κατά την προμήθεια. Η γραμμή παραγωγής είναι συχνή και μεγάλη, τόσο για να καλύψει την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια αγορά, και παρότι έχουν εμφανιστεί κάποιες μικρές διαφορές στο hardware δεν είναι κάτι υπολογίσιμο θα έλεγα ούτε μπορείς να ξέρεις από πριν ποιο είναι τί (αντί για 2 τσιπ μνήμης 1 και χρονισμό στα 166Mhz).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
να υποθέσω ότι οι megadrive/snes/nes/sms/pce emulators είναι κανονικά 100% fullspeed? Για GBA υπάρχει τίποτα; Κάτι διάβασα για PSX , αλλά από τα video είδα δεν είναι full-speed... περιμένω εναγωνίως το review τους!
 
Απο οτι διαβασα οχι.

Ο MD εχει κακο ηχο, ο SNES σπαει και εχει περιορισμενο compatibility, στo NES κατι παιζει με τις παλετες, ο GBA παιζει με frameskip.

Θα μας τα πει απο πρωτο χερι ο Ambu.

Βγηκε την προηγουμενη εβδομαδα ενας Amstrad emu αλλα δεν βρηκα πληροφοριες για την αποδοση του.

Παντως με τοσα λεφτα, ας μη περιμενουμε και θαυματα.
 
σαφώς, αλλά τουλάχιστον τα md/snes/nes/sms πρέπει να παίζουν καλά IMHO , γιατί αν έχουν σπασίματα να τη βράσω την καλή του τιμή....
 
Επειδή όσα έχω δοκιμάσει εγώ πάνε σφαίρα σχεδόν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω και μεγάλη επαφή με αυτά αφού έβαζα "γνωστές" roms από πακέτα που μάλλον είχαν φάει "ξεσκόνισμα", χώρια που κόλλησα με τα γνωστά GBA/NeoGeo/CP1&2. Με τον ήχο δεν έχω ασχοληθεί πολύ γιατί συνήθως τον έχω πολύ χαμηλά και δεν ακούγεται, αλλά με ακουστικά που δοκίμασα προχθές ScummVM μου έσπαγε, οπότε έκλεισα την μουσική και άφησα τους υπόλοιπους ήχους να παίζουν.

Κάντε μία βόλτα από τα:

http://dingoo-a320.dcemu.co.uk/

http://dl.openhandhelds.org/cgi-bin/dingoo.cgi

Δώστε μου λίστες με τους emulators που θέλετε να δοκιμάσω και τα συγκεκριμένα (βαριά) παιχνίδια που θέλετε να τεστάρω πως πάνε, για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα δηλαδή.

Το MAME όσο έτρεξα έδειχνε να πηγαίνει καλά σε άλλα, και σε άλλα έσπαγε π.χ.: τα Metal Slug δεν τα έτρεχε καθόλου αλλά δεν έχω βάλει όλο το πακέτο μέσα και είχα βάλει και roms πριν τις κάνω compile, αλλά δεν με προβλημάτισε γιατί έχω τα Metal Slug από αλλού και φυσάνε και επίσης όλες οι δοκιμές έγιναν σε υποχρονισμένη CPU κάπου στα 320Mhz (εκεί νομίζω είναι το default), ενώ φτάνει άνετα μέχρι τα 420Mhz.

Δοκίμασα και AtariST boooooring, GB απλό - αδιάφορο - ποιος ο λόγος; PCe εάν θυμάμαι καλά πήγαινε απροβλημάτιστα και NES/SNES δεν είδα κάποιο πρόβλημα με τις roms που του τάισα (τις περισσότερες τις τσίμπησα από τα πακέτα του GP2X). Το NeoGeo pocket/color δεν τραβάει και μου έσπασε τα νεύρα οπότε το έσβησα. Από την άλλη όσο τρέχω τους δικούς του πάει καλά, όταν αρχίζω τα τρελά με τους emulators μέσα από το dingux σπάνε τα νεύρα μου γιατί πρέπει να θυμάμαι 1500 διαφορετικούς συνδυασμούς κουμπιών. Κάποιες roms ήθελαν και rename στην κατάληξη για να τρέξουν και τώρα δεν θυμάμαι και ποιες ήταν... πετάω συνέχεια διάφορα πακέτα για δοκιμές και δεν θυμάμαι τί κάνω :D :D :D

PSX @ Dingoo? Ε, είστε τρελοί και όχι μόνο αυτό αλλά τα θέλετε και όλα δικά σας...

http://www.dcemu.co.uk/vbulletin/showthread.php?t=255793
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Βγηκε την προηγουμενη εβδομαδα ενας Amstrad emu αλλα δεν βρηκα πληροφοριες για την αποδοση του.
Δεδομένου ότι τον έβγαλε ο ΖΧ81 και βασίζεται στον Caprice, θα περίμενα να είναι πολύ καλός - ο ΖΧ81 έχει βγάλει διαμάντα.

Πάντως... μάλλον I'll pass προς το παρόν...
 
Μια ερωτησούλα σχετικά με τον επεξεργαστή. Ξεκλειδώνει με κάποιο τρόπο για να παίξει στα 420;
 
Σε περιβάλλον Linux τόσο από το MAME έχει επιλογή για τον χρονισμό (δεν είδα μέχρι πόσο πάει νομίζω χτυπάει τα 420), αλλά υπάρχει και πρόγραμμα που κάνει αυτόματο overclock (τί overclock δηλαδή αφού η CPU είναι υποχρονισμένη από τα 400) cpud αλλά εγώ το απενεργοποίησα γιατί μου έκανε conflict με το MAME4ALL.

Επίσης είναι και το αντίστοιχο προγραμματάκι για το native λειτουργικό του ΕΔΩ το οποίο υποτίθεται ότι χρονίζει σε διάφορες ταχύτητες μέχρι τα 430 αλλά δεν το έχω δοκιμάσει (200/336/370/400/430). Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο...
 
Νεο custom fw

My modified version of official 1.20 firmware, includes the following: * Based on official 1.20 firmware (Y/B bug fixed!)

* Supports custom themes (system folder visible)

* Default language set to english

* Megadrive emulator fixed to use the quick double buffer technique

* Added NeoGeo Pocket emulator

* Added Game Boy Color (GBC) emulator

* Overclock apps included (select from 200Mhz to 430Mhz)

* Nice boot & logoff screens

* Fixed typos in english translation

* Default brightness set to 3

* Auto Poweroff set to 1 hour

== INSTALL INSTRUCTIONS ==

1. Copy all the contents into the root dir of your dingoo internal UDisk.

2. Switch off your dingoo

3. Press and hold DOWN in the D-PAD

4. Switch on your dingoo, firmware will update. Wait 5 minutes.

5. Reboot your dingoo

== DISCLAIMER ==

I take no responsibility for any conflict, fault, or damage caused to your Dingoo by flashing this unofficial firmware.

Full caution is advise, do not flash if you don't know what you're doing. Tested on 3 Dingoos and worked fine on all them.

== DOWNLOAD ==

http://rapidshare.com/files/303162579/CFW-1.20-pof.zip.html

MD5: 97EFD31822ED155B37D3122EEA98ADA0
Πηγη
 
Ήρθε επιτέλους!!!!

Ξεκινάω να περάσω linux!!!
 
Λοιπόν, το μηχανακι τα σπάει!, περασα και linuxακι και εχω τρελαθει στο castlevania! Τωρα μένει να δοκιμάσω media formats και το TV out.

Οι roms του MD πρεπει να εχουν συγκεκριμένη κατάληξη? οι δικές μου (.bin) δεν παίζουν...)
 
Πίσω
Μπλουζα