Exolon

Alucard

RetroMasteR
Joined
15 Αύγ 2006
Μηνύματα
1.312
Αντιδράσεις
476
Exolon (1987 )

21833.jpg



Ένα από τα παλαιότερα παιχνίδια για υπολογιστές του οποίου η ιστορία εξελίσσεται σε ένα από τους αγαπημένους χώρους των τότε, σχεδιαστών παιχνιδιών.

Σε κάποιον μακρινό πλανήτη κάπου στο διάστημα.

Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού αυτού ήταν η τεράστια δυσκολία η οποία όμως υπερκαλύπτονταν από το πολύ καλό κι εθιστικότατο game play.

21829.jpg

Η μάχη αρχίζει...

Ο gamer παίρνει το ρόλο ενός μαχητή αστροναύτη ο οποίος αναλαμβάνει την καταστροφή των βάσεων και των σκαφών του αντίπαλου πλανήτη, εφοδιασμένος με περιορισμένο αριθμό βολών lazer κι «διαστημικών χειροβομβίδων» οι οποίες μοιάζουν με ρουκέτες. Στην περιπλάνησή του, θα συναντήσει κουτιά ανεφοδιασμού όπου θα επαναφέρουν τον αριθμό των βολών του όπλου αλλά και των χειροβομβίδων του αστροναύτη, στη μέγιστη τιμή τους. Επίσης μέσα από ειδικά κουβούκλια μπορεί να μετασχηματίσει το όπλο που διαθέτει σε ένα που έχει την ικανότητα να εκτοξεύει 2 βλήματα ταυτόχρονα.

21830.jpg

Τα ειδικά κιβώτια ανεφοδιασμού είναι απαραίτητα αν θέλουμε να συνεχίσουμε την περιπέτεια.

Ο «αστρομαχητής» έχει την ικανότητα να σκύβει για να αποφεύγει αντίπαλες βολές και να καλύπτεται, αλλά και να πραγματοποιεί άλματα και να βάλει ταυτόχρονα κατά των αντιπάλων του (O gamer θα πρέπει να εξασκηθεί ιδιαίτερα εδώ, αν θέλει να προχωρήσει αρκετά το παιχνίδι). Ακόμη μέσα από συγκεκριμένα σημεία τα οποία μοιάζουν με πύλες, μπορεί να τηλεμεταφέρεται σε άλλα σημεία της πίστας ώστε να αποφεύγει εμπόδια κι αντιπάλους.

21832.jpg

Μόλις η ρουκέτα χτυπήσει τις σφαίρες αυτές, οι εχθροί που κρύβονται μέσα τους θα αποκαλυφθούν.

Οι αντίπαλοι του παιχνιδιού είναι μικρά αεροσκάφη, σταθερά διαστημικά οπλοπολυβόλα, μέχρι και εξωγήινες μπάλες οι οποίες με την επαφή τους και μόνο με τον ήρωά μας, του αφαιρούν μία από τις συνολικά 9 ζωές που διαθέτει. Πολλές φορές στο δρόμο του, ο χαρακτήρας μας θα συναντήσει σταθερά εμπόδια τα οποία όταν δεν μπορεί να υπερπηδήσει, θα πρέπει να τα καταστρέψει χρησιμοποιώντας τις χειροβομβίδες-ρουκέτες που διαθέτει. Η κατανάλωση επομένως των πυρομαχικών θα πρέπει να γίνεται με απόλυτα ελεγμένο τρόπο διότι κάθε σπατάλη σφαίρας θα ..... κοστίσει ακριβά αργότερα :)

Τέλος νάρκες και τεράστια μετακινούμενα έμβολα είναι εμπόδια τα οποία αποφεύγονται κάνοντας άλματα πάνω από αυτά την κατάλληλη στιγμή και από την κατάλληλη απόσταση.

21831.jpg

Ο αστρομαχητής πρέπει να καταστρέψει γρήγορα το ραντάρ κατεύθυνσης πυραύλου πριν αυτός φθάσει στο στόχο του.

Οι συνολικές πίστες του παιχνιδιού είναι 100, ενώ υπάρχουν και κάποιες ενδιάμεσες πίστες bonus οι οποίες βοηθούν τον gamer να μαζέψει πόντους, τεστάροντας τα αντανακλαστικά του (ίσως και την τύχη του :) ), αφού θα πρέπει να πατήσει το fire την κατάλληλη στιγμή όταν μια μετακινούμενη μπάρα περάσει πάνω από ορισμένους πόντους.

Το παιχνίδι διαθέτει πολύ όμορφα χρώματα, ενώ τα sprites τόσο των αντιπάλων όσο και του χαρακτήρα μας είναι καλοσχεδιασμένα.

Μουσική υπόκρουση και scrolling δεν υπάρχουν, αλλά τα ηχητικά εφφέ και η κίνηση των sprites είναι ικανοποιητικότατα, ενώ το κυριότερο και δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού όπως αναφέρθηκε είναι το game play του.

Για μένα το Exolon αποτελούσε (-εί) ένα από τα πολύ αγαπημένα μου παιχνίδια στον Commodore 64, όπου η δραματικά μεγάλη του δυσκολία δεν με πτόησε από το να αφιερώσω πολλές ώρες προσπαθώντας να περάσω έστω 1 – 2 πίστες παρακάτω.

Κι ο λόγος γι’ αυτό είναι κάτι το οποίο λείπει από πολλά σύγχρονα παιχνίδια και το οποία βαθμολογούνταν οπωσδήποτε απ’ όσους έκαναν κριτική παιχνιδιών εκείνη την εποχή. Το gameplay.

Exolon λοιπόν, ή αλλιώς ... Έξοχον...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίο review. Προσωπικά πάντα το έβρισκα απάνθρωπο παιχνίδι. Ποτέ δεν μπόρεσα να φτάσω μέχρι την πέμπτη οθόνη.
 
Το Exolon, για πρώτη φορά το είχα δει στον Amstrad 6128 ενός φίλου, με πράσινο monitor, πριν αποκτήσω τον ST μου.

Μου άρεσε αρκετά! Δυστυχώς δεν κυκλοφορούσε για το οχτάμπιτο Ataraki μου.

Μόλις πήρα τον ST, το τσίμπησα αμέσως...Ahhh...Those were the days...

Nice Alucard! :thumbup:

Πολύ ωραίο φινάλε!
 
"Εξοχον" !! ....ο Alucard τα είπε όλα με αυτή την λέξη !!

Το παιχνίδι είχε υπέροχα πολύχρωμα γραφικά (φοβερές και οι εκρήξεις), πολύ καλά εφφέ μέσα στο παιχνίδι και εξαιρετική μουσική στην οθόνη επιλογών, ενώ ο βαθμός δυσκολίας ήταν πάνω-κάτω σε λογικά επίπεδα (πάντα κατά την προσωπική μου άποψη).

Alucard, μπράβο για άλλη μία φορά. :)
 
Κοιτάζοντας τα screenshots βλέπω ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιχνίδια όλων των εποχών! H Hewson παραμένει για εμένα μεγάλο φετίχ!

Πολύ καλός Alucard!
 
Ένα από τα super παιχνίδια που λάτρευα στον 6128 μου και είχα τερματίσει. Μπράβο για το review
 
Τέλειο. Κι εγώ στο 6128 μου το έπαιζα. Ακόμα θυμάμαι το main theme από το μενού!

Α, μη χάσετε με τίποτα αυτό! Και γενικότερα το site έχει διάφορα καλούδια.
 
Πολλές πολλές ώρες μπροστά στον 6128.

Να 'σαι καλά Alucard που μας το θύμησες.
 
το επαιξα προσφατα στο joystick c64 tv αλλα ρε παιδια πολυ πακετο... :angry: :angry: :angry:
 
Ορίστε, δεν το έβρισκα μόνο εγώ πολύ δύσκολο. :D
 
Δύσκολο? πανδύσκολο θα έλεγα... αν θυμάμαι ακόμα και με άπειρες ζωές δεν το είχα τερματίσει! Έχει δεί κανείς το Remake για Pc? Υπέροχο είναι, αλλά συνεχίζει να είναι το ίδιο παλούκι!
 
Stanfromgreece είπε:
Δύσκολο? πανδύσκολο θα έλεγα... αν θυμάμαι ακόμα και με άπειρες ζωές δεν το είχα τερματίσει! Έχει δεί κανείς το Remake για Pc? Υπέροχο είναι, αλλά συνεχίζει να είναι το ίδιο παλούκι!

Κατέβασε και το patch , αυτό σου δίνει 9 ζωές και με λίγο πείραγμα όπως λέει και ο προγραμματιστής μπορούν να γίνουν πολλές περισσότερες. Το έχει γεμίσει σε πολλά εφέ και ρίχνω τα laiser μου άσκοπα. LOL :cool:
 
Ίσως το πρώτο παιχνίδι με ωραία γραφικά που θυμάμαι να έπαιξα σε υπολογιστή.Χαρακτηριστική η εισαγωγή του με το διαστημόπλοιο να πλησιάζει τη βάση.Όντως αρκετά δύσκολο μιας και περισσότερο από όλα θυμάμαι την εισαγωγή του τόσες φορές που αναγκαζόμουν να περιμένω να φορτώσει πάλι. :angry:
 
Σε ποια εισαγωγή, βρε candy, αναφέρεσαι;

...σε καμία έκδοση του Exolon, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα!

candy είπε:
Ίσως το πρώτο παιχνίδι με ωραία γραφικά που θυμάμαι να έπαιξα σε υπολογιστή.Χαρακτηριστική η εισαγωγή του με το διαστημόπλοιο να πλησιάζει τη βάση.Όντως αρκετά δύσκολο μιας και περισσότερο από όλα θυμάμαι την εισαγωγή του τόσες φορές που αναγκαζόμουν να περιμένω να φορτώσει πάλι. :angry:
 
Το Exolon το έχω παίξει σίγουρα,αλλά ίσως κάνω λάθος στην εισαγωγή.Με μπέρδεψε το διαστημόπλοιο που δείχνει στην αρχή.Η εισαγωγή ήταν από κάποιο παιχνίδι χωρίς χρώμα τώρα που το ξανασκέφτομαι και το διαστημόπλοιο ήταν εν κινήσει.:what:
 
Ε τότε, προφανώς εννοείς το...

...Trantor:The Last Stormtrooper

[Edit] Dead imageshack img [Edit]

Trantor intro

[Edit] Dead imageshack img [Edit]

Trantor in game screen

Εξαιρετικό επίσης, παιχνίδι, από την probe, την ομάδα που δημιούργησε τα Dan Dare III, Savage και Extreme, παραδίδοντας μαθήματα προγραμματισμού σε κώδικα μηχανής, στα ανταγωνιστικά software houses, της εποχής.

Γρήγορη και πολλή δράση ταυτόχρονα στην οθόνη, τεράστια sprites, scrolling υψηλού επιπέδου, πολλά χρώματα στην οθόνη ακόμα και στον Spectrum.

(δείτε το Extreme στον 48άρη και θα με θυμηθείτε: definitive έκδοση...)
 
ναι το επαιζα στον c-64 και ηταν φοβερο.και αν κρινω απο τιs εικονεs που ποσταρισεs ηταν και πολυ πιο ομορφο στον commodore.
 
Ο Alucard, έχει επισυνάψει εικόνες...

...από την Commodore έκδοση του Exolon.

Ιδού, παρακάτω, τα screenshots και από τις τρεις βασικές 8bit εκδόσεις, για του λόγου το αληθές:



Amstrad Version



Commodore Version



Spectrum Version


trooper13 είπε:
ναι το επαιζα στον c-64 και ηταν φοβερο.και αν κρινω απο τιs εικονεs που ποσταρισεs ηταν και πολυ πιο ομορφο στον commodore.
 
Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω αλλά έχοντας παίξει το Exolon και στα 3 μηχανήματα (ήταν το αγαπημένο μου game) σαν παιχνίδι ήταν πολύ καλύτερο στον Spectrum, άλλωστε είναι εμφανές και στις εικόνες του spoiler.
 
Πίσω
Μπλουζα