Gay σε κλασικές Ελληνικές ταινίες

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας rigardie
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις το post μου, γιατί μάλλον δεν κατάλαβες γενικώς το νόημα αυτών που λέω.

Το Six Feet Under εννοώ και φυσικά δεν είναι gay σειρά με την έννοια περιθώριο, γκέτο κλπ.
 
Η τηλεόραση είναι μια μικρογραφία της ζωής. Γκεί άνδρες και γυναίκες υπάρχουν τόσο στην τηλεόραση όσο και οπουδήποτε αλλού. Όμορφοι, άσχημοι, κουνιστοί και άκαμπτοι. Απλά στην καθημερινότητα είναι δύσκολο να τους καταλάβουμε γιατί λόγω της συντηρητικής κοινωνίας μας δεν είναι εύκολο να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους.

Από την άλλη αν μπορείς να γίνεις γκει γιατί βλέπεις γκει στην τηλεόραση τότε σιγουρα θα κολλάει και η ηλιθιότητα και τόσα άλλα που εκπέμπει καθημερινά αυτό το ωραίο κατά τα άλλα επικοινωνιακό μέσο.
 
Στο Six feet under που έχω δει ολοκληρο σε dvd στην Αγγλια ειναι γκει ο ένας εκ των αδερφών νεκροθαφτών.Εξαιρετικη σειρα και αντιμετωπιζει το γεγονος της ομοφυλοφιλιας του ηρωα ρεαλιστικά δηλ.ως κατι νορμαλ και συνιθισμένο.
 
Λιγο πριν modαρουμε το παρον thread να σας θυμησω το θεμα του - Gay σε κλασικές Ελληνικές ταινίες ;)


 
Παντως ο ελληνικος κινηματογραφος ειναι η επιτομη των κλισε. Αν ειναι κωμωδια ο γκει ειναι παρωδια και καρικατουρα, στριγγλιζει και κουνιεται υστερικά σε βαθμο ξεγωφιάσματος και η μονη δουλεια που κάνει ειναι σχεδιαστής ή χορευτης. Αν ειναι λεσβια ειναι παντα αντροπρεπης με μπασα φωνη και οδηγει φορτηγο ή αντιστοιχο. Αν τωρα έχουμε δραμα ο γκει ειτε αντρας ειτε γυναικα έχει καταπιεσμένα σεξουαλικά ένστικτα που εκδηλωνονται με φονικά και οικογενειακές τραγωδίες. Ολοι ανεξαιρετως οι τραβεστι και cross dresers ειναι ομοφυλόφιλοι και μάλιστα κανουν πεζοδρόμιο. (πραγμα που δεν ειναι ισχυει,υπαρχουν ετεροφυλόφιλοι που τους αρεσει να ντυνονται με ρουχα του άλλου φύλου δειτε π.χ. τις ταινιες Ed Wood και Victor-Victoria ή τον Βρετανό κεραμίστα Grayson Perry που ντύνεται ως γυναικα στα πλαίσια της τέχνης αλλά στην πραγματικότητα ειναι ετεροφυλόφιλος και παντρεμένος).

Τέλος παντων στο θέμα μας. Ο ερωτικος κινηματογραφος αντιμετωπισε το θεμα με παρόμοια αναληθοφάνεια αλλά περισσοτερη κατανοηση (π.χ. η Γκιζελα Ντάλι) και λιγότερο γκροτεσκ καταστασεις. Η μάλλον το ίδιο γκροτέσκ και άθελα(?) αστειες αλλά πιο ανθρώπινα.

Πάντως θυμαμαι έβλεπα τον ''Αγγελο᾽᾽ με ενα ζευγαρι φυλων γκει και ειχαμε πεσει κάτω από τα γέλια τοσο πια κλισε μαζεμένο έλεος! (αυτο την δευτερη φορά που το ειδα, την πρωτη ειχα φριξει με τοση μιζερια). Ακομα και ο ιδιος ο πρωταγωνιστης του δράματος τρομαξε με τοση μαυριλα και ειχε ξεκινησει απο τις φυλακες εκστρατεία εναντια στην ταινία νομιζοντας πως τον εκθέτει. (αλλο αν μακροπροσθεσμα η ταινια μάλλον τον ωφέλησε). Ειδαμε την ταινια double bill με το σουπερ καλτ ῾Ὀι ομοφυλοφιλοι῾᾽. (που μέσα στην άγνοια του βεβαια θιγει το θεμα ταμπου του καταπιεσμένου οικογενειάρχη που ανακαλυπτει πως ειναι ομοφυλοφιλος και φευγει από το χωριο).

Απο τις πολυ κλασσικες ταινιες νομιζω πως στην ῾᾽Στελλα῾᾽ του Κακογιαννη αφήνονται υπονοιες πως ο χαρακτηρας της Σοφιας Βεμπο ειναι ομοφυλοφιλη αν και αυτή ειναι η δικη μου εντυπωση και δεν το έχω βρει πουθενά γραμμένο.

Για να μην είμαστε κακοί όμως στις ελληνικές ταινίες φαινεται πως αντιμετωπίζονταν ελεεινά ολοι οσοι ειναι κάπως διαφορετικοἰ και δεν έχουν αποκτήσει την πατροπαράδοτη οικογένεια, δειτε π.χ. την ῾᾽γεροντοκόρη῾ (῾᾽Δεσποινις ετών 39῾᾽ και άπειρες κωμωδίες και δράματα) ή πιο σοκαριστικά την ᾽᾽χήρα῾᾽ (῾᾽Ζορμπάς῾᾽, ῾᾽Το κορίτσι με το μαυρα῾᾽). Αντίθετα ο ῾᾽εργένης῾᾽ ειναι πάντα θετικός χαρακτήρας ακόμα και αν κυνηγά τις σχεδόν ανήλικες κόρες των φίλων του! Νομιζω πως το παρακάνω με την κοινωνιολογία αλλά δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην κάνουμε μια πολιτισμένη συζήτηση πάνω στο θέμα ειναι ενδιαφέρον και από τα ρετρο που ειναι πάντα επικαιρα.
 
Το θεμα θα μεταφερθει ή θα επεξεργαστει διοτι αρχιζει να βγαινει off topic.

Υποθετω χωρις να ειμαι κοινωνιολογος ή κριτικος τεχνης οτι αυτα τα "στερεοτυπα" που εμφανιζονταν στο καλο Ελληνικο σινεμα δεν υπηρχαν εσκεμμενα ή με καποιο συνομωσιολογικο ελατηριο. Αλλωστε δεν νομιζω και στο Παγκοσμιο σινεμα του 50, οι ομοφυλοφιλοι να ειχαν πιο προοδευτικη μεταχειριση, ουτε οτι ο Σακκελαριος ειχε στο μυαλο του πρωτιστως να κανει γεννετισια σπουδη σε ενα εθνος που συνερχοταν απο το αιματοκυλισμα και χρειαζοταν το γελιο και την ελπιδα.

Θα δεχθω ομως οτι ηταν ενα "ακρο". Το αλλο ακρο, το ζουμε σημερα - πιο εμφανως στο συγχρονο τηλεοπτικο τοπιο αλλα γενικα στα καλλιτεχνικα (δεν το προχωρω για τις κοινωνικες προεκτασεις).
 
Ναι έχεις δικιο δεν ηταν κακοπροαίρετο (στις περισσοτερες περιπτώσεις τουλαχιστον). Και οντως μεχρι και το ᾽70 η αντιμετωπιση ηταν συνηθως αθωα αν και αφελής. Αναφερομουν κυρίως στις ταινιες από το ᾽70 και μετά. Στην τηλεόραση επισης η αντιμετώπιση σηκώνει συζητηση αλλά αυτό ειναι άλλο θέμα. Μαλλον βγηκαμε λιγο εκτος θέματος. Μπορουμε να μεινουμε λίγο στην ανάλυση των κινηματογραφικών χαρακτήρων αποκλειστικά. Δεν ηθελα να γράψω κάτι που να προσβάλει κάποιον απλά νομιζα πως ανέλυσα λιγο το προφανές. Οπως γράφω και παραπάνω και η προσέγγιση σε άλλα κοινωνικά θέματα καθρέφτιζε τις αγκυλώσεις της κοινωνίας. Πολύ ενδιαφέρουσα η συσχέτιση μεταξυ του θεάματος και των πολιτικών καταστάσεων που κάνεις (κατοχή, εμφύλιος, φτωχεια και οι κωμωδίες ως παρηγοριά ) αλλά μην το ανοιξουμε αυτό επειδή αυτό πραγματικά θα ξεσηκώσει μεγάλη (και άσχετη) συζήτηση!
 
Ελεγα κι εγω πως ενα τετοιο "επικινδυνο" θεμα τη γλυτωνε τοσον καιρο....

Τελικα αργησε, αλλα ηρθε κι αυτουνου η ωρα του!
 
δεν ζούμε άλλο άκρο σήμερα. Απλά είναι ευκολότερο να εκδηλώσει κάποιος τις προτιμήσεις του κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο της τηλεόρασης κλπ
 
Domenica είπε:
Δεν ηθελα να γράψω κάτι που να προσβάλει κάποιον απλά νομιζα πως ανέλυσα λιγο το προφανές. Οπως γράφω και παραπάνω και η προσέγγιση σε άλλα κοινωνικά θέματα καθρέφτιζε τις αγκυλώσεις της κοινωνίας.
Η σημερινή αγκύλωση της κοινωνίας είναι η ακριβώς ανάποδη από την τότε.

Δηλαδή να καταπιέζονται οι προτιμήσεις της πλειοψηφίας στο όνομα της καλοπέρασης πάσης φύσεως πρώην "καταπιεσμένων" μειοψηφιών.
 
Πές τα χρυσόστομε .... ε, συγνώμη, ... Maddog ήθελα να πώ !
 
Πες τα Maddog ! +1000 από εμένα !!
 
Τι εγινε βρε παιδια - μαζευονται εδω οι καταπιεσμενοι αρσενικοι ? :D

(μιας ομως και δεν βλεπω να χαμπαριαζει κανεις μας απο συστασεις περι offtopic - μεχρι το μεσημερακι θα το στρωσουμε το thread)
 
Το ψαχνετε πολυ το θεμα βλεπω...

Εδω και μια εβδομαδα οταν ψαχνω για νεα θεματα ειναι διαρκώς active...

Τυχαιο?
 
Ναι... αυτό και το "οι σφαίρες πέφτουν σαν χαλάζι" ...ήμαρτον !

LOL !!
 
Ε, Ο.Κ.

Κρατιέμαι εδώ και 3-4 μέρες....

Έχω ένα μικρό αγοράκι 2 ετών! Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμώ να μου προκύψει ο μάγκας.... νεράϊδα!!!!!

Όσο και αν το δέχονται κάποιοι σαν κάτι το φυσιολογικό.... Εύχομαι να μη τους τύχει....

Αυτά και μετά από αυτό, νομίζω, πάμε για γενικό καθάρισμα του θρεντ!!!
 
μερικες φορες μπορει να προσεγγιστει και χιουμοριστικα χωρις να ενοχλει κανεναν θυμηθειτε το κλουβι με τις τρελες πολυ ωραια ταινια και δεν προσβαλε και κανεναν
 
To offtopic κομμάτι προς μετακίνηση

DINO είπε:
Ε, Ο.Κ.Κρατιέμαι εδώ και 3-4 μέρες....

Έχω ένα μικρό αγοράκι 2 ετών! Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμώ να μου προκύψει ο μάγκας.... νεράϊδα!!!!!

Όσο και αν το δέχονται κάποιοι σαν κάτι το φυσιολογικό.... Εύχομαι να μη τους τύχει....

Αυτά και μετά από αυτό, νομίζω, πάμε για γενικό καθάρισμα του θρεντ!!!
Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, δεν είναι στο χέρι κανενός αυτό το θέμα. Πόσο μάλλον το δικό σου. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δέχεσαι αυτούς που αγαπάς ώς είναι. Καταλαβαίνουμε όλοι την αγωνία ενός γονιού να μεγαλώσει το παιδί του ισορροπημένα (συγκεκριμένα σύμφωνα με τα κοινώς αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα) αλλά συχνά, καλώς ή κακώς, προβάλλουμε τις προσδοκίες μας στα παιδιά μας. Πράγμα που εν τέλει διαψεύδεται γιατί πολύ απλά είναι διαφορετικοί άνθρωποι. It's a fact και δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξουαλικό.

Ontopic, απο το 70 και μετά υπήρχαν ταινίες με gay περιεχόμενο (έρωτες, όχι απαραίτητα πορνό) και cross dressers. Νομίζω υπήρχαν αρκετές με θέμα τα τραβεστί καμπαρέ στην χιτλερική Γερμανία. Στην πλειοψηφία τους ήταν χιουμοριστικά όπως το La cage aux folles που αναφέρθηκε πιο πάνω. Πολλοί cross dressers και Draque Queens, ήταν στην πραγματικότητα straight που έβγαζαν το ψωμί τους υποδυόμενοι φανταστικές γυναικείες περσόνες επι σκηνής. Νομίζω σε κάποια απο αυτές τις παλιές ταινίες, ο πρωταγονιστής είναι φυγάς και διαφεύγει την σύλληψη κάνοντας show σε τραβεστί καμπαρέ. Δεν θυμάμαι τον τίτλο ρε γμτ. Μόλις τον θυμηθώ θα σας το πώ. Έγινε και θεατρικό πρόσφατα.
 
Είναι λογικό οι γκει στις ταινίες να είναι καρικατούρες και στερεότυπες αναπαργαγωγές καθώς οι ταινίες είναι δημιουργήματα στρέιτ. Λίγες είναι οι φορές που το θέμα αυτό παρουσιάστηκε στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ψυχραιμία πάντως. Το σίγουρο είναι ότι δεν κολλάει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Βασίλης Βασταρδής, στην ταινία «Της ζήλειας τα καμώματα» (1971). Υποδύεται τον φωτογράφο εφημερίδας και ακολουθεί στα ρεπορτάζ του τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ο οποίος υποδύεται τον δημοσιογράφο.
 
Πίσω
Μπλουζα