Καλησπέρα κι από μένα ...
Έψαχνα να βρω φωτογραφίες στο διαδίκτυο για την Gigatronics. Έτυχε το 1986-87 (είχα τελειώσει το πανεπιστήμιο - Μαθηματικό) να πηγαίνω στην Αγροτική Τράπεζα, όχι ως υπάλληλος βέβαια, αλλά επειδή ένας ξάδελφός μου ήταν προϊστάμενος στη μηχανοργάνωση της τράπεζας και μπορούσε να με έχει εκεί να ... μαθαίνω.
Η τράπεζα τότε είχε πολλά συστήματα της Gigatronics, αλλά δεν θυμάμαι τι ακριβώς υποστήριζαν.
Μάλιστα είχα και 2-3 manuals από τα μηχανήματα όπως και (ένα θυμάμαι) τον πηγαίο κώδικα από κάποιο utility (αν δεν με απατά η μνήμη μου το πρόγραμμα που δημιουργούσε αρχεία). Ο κώδικας ήταν σε Basic με Assembly για τον 6502. Λίγα πράγματα μπόρεσα να καταλάβω τότε. Προσπάθησα να τα βρω στο αρχείο μου αλλά δεν στάθηκα τυχερός ... ίσως τα ανακαλύψω κάποια στιγμή και θα τα μοιραστώ μαζί σας.
Την πρώτη φορά που έκατσα να δουλέψω στο Gigatronics είδα ότι είχε πολύ περίεργο τρόπο λειτουργίας. Δηλ:
Ξεκίνησα να γράφω ένα απλό πρόγραμμα σε Basic ... έκανα ότι διορθώσεις έπρεπε και ρώτησα έναν:
- Πώς μπορώ να το αποθηκεύσω σε δισκέτα;
- Δημιούργησες πριν το κατάλληλο αρχείο;
- Όχι
- Δεν μπορείς να το αποθηκεύσεις...
- Ωραία ... τι πρέπει να κάνω;
- Ξεκίνησε το πρόγραμμα που δημιουργεί αρχεία... Πες του το μέγεθος που θες να έχει ... τον τύπο (basic, assembly, κλπ) και μετά ξαναγράψε το πρόγραμμά σου και αποθήκευσέ το με το όνομα που δήλωσες.
Υπόψιν ότι μέχρι τότε δεν είχε τύχει να δουλέψω σε PC (IBM συμβατό)
Ωραίες εμπειρίες.
Με τον ξάδελφό μου (στην ΑΤΕ) είχαμε πάει κάποιες φορές στην εταιρία (Gigatronics) με είχε γνωρίσει με τον Γαρύφαλλο (μια φορά δηλαδή ... αλλά η μνήμη μου πια έχει αδυνατίσει
) και μάλιστα ήθελα να πάρω ένα σύστημα της Gigatronics ... Όταν βγήκε ο ΚΑΤ ... ήμουνα έτοιμος ... αλλά μου είπε ότι κάτι δεν πάει καλά με την εταιρεία και έχασα την ευκαιρία.
Με ενδιέφερε πολύ τότε μιας και, ως εκπαιδευτικός, θα ήταν κάτι που το χρειαζόμουν άμεσα. Μεγάλος ντόρος με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι θα μπει στα σχολεία ένας Ελληνικός διπλοσυμβατός υπολογιστής.
Διάβασα όλα τα post ... και γράφτηκα για να απολαύσω τις φωτογραφίες του ΚΑΤ ...
Τα όσα ανακαλύψατε είναι ... θησαυρός (το λιγότερο που μπορώ να πω)
Το αν θα μπορέσουμε να έχουμε σε emulation τον ΚΑΤ (μιας και η τύχη δεν μου επέτρεψε να έχω έναν αυθεντικό) θα είναι κάτι που πολύ θα το ήθελα.
Πραγματικά αξίζετε συγχαρητήρια για τα όσα "ξεθάψατε" - ανακαλύψατε !!
Θα παρακολουθώ στενά το θέμα .... Αλήθεια ... γιατί σταματήσατε; Ετοιμάζετε καμιά έκπληξη;
ΥΓ... Όλα αυτά που έχετε σαν υλικό σε όλο το thread, υπάρχουν κάπου μαζεμένα; Είναι λίγο δύσκολο να τα συγκεντρώσω σε ηλεκτρονική μορφή .... Θα ήθελα το υλικό για να το παρουσιάσω στους μαθητές μου οι οποίοι σίγουρα θα εντυπωσιαστούν ...
Ευχαριστώ