H μικρή μου HI FI ιστορία

Επιστρεφοντας στην περιπετεια του κασετοφωνου, αποφασισα και το πηγα στον μαστορα. Επειδη ομως η επισκευη του μαζι με ανταλλακτικα εφτανε ή ξεπερνουσε την αξια του κασετοφωνου (το βρισκει κανεις λειτουργικο στο ebay για 50-60€ μαζι με τα εξοδα αποστολης!) ετσι πηγε αδιαβαστο.

Αποφασισα και εγω να ψαξω στο ebay και βρηκα ενα οικονομικο κασετοφωνο για 45€ μαζι με τα εξοδα αποστολης, ενα JVC TD-W254 πληρως λειτουργικο μαζι με τo manual του. Dolby B,C και HX Pro, αυτοματη αναγνωριση Type I, III και IV κασετων και ολες τις βασικες ευκολιες αναγνωσης και εγγραφης (continous play, auto reverse κλπ).

2018-02-01-22h43m43.JPG

Λεπτομερεια απο το display.

2018-02-01-22h45m14.JPG

Το δευτερο deck ηθελε στην αρχη λιγο μασαζ, αλλα μετα απο μερικες ωρες autorepeat με μια C90 κασετα, τωρα παιζει αψογα.

Βουρ να ακουσω καμια αγαπημενη κασετα! Atlantic Hit Singles 1958-1977, μια ωραια συλλογη τραγουδιων που πριν το καταλαβετε θα σας εχει να τραγουδατε μαζι με τον τραγουδιστη με ενα χαμογελο απο το ενα αυτι ως το αλλο! B| :acoustic:

Για οσους δεν διαθετουν το συγκεκριμενο album εφτιαξα ενα spotify playlist

2018-02-01-22h46m37.JPG

2018-02-01-22h47m52.JPG
2018-02-01-22h48m21.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στο παλιό διπλό deck (αυτό που έχουμε συνδεδεμένο στον ενισχυτή) που έχουμε στο πατρικό μου δεν λειτουργούν τα κουμπια για Rewind και FastForward  :shake: (πατάς το κουμπί και στο πετάει, σαν η κασέτα να μην έχει περιθώριο να προχωρήσει). Αντιθέτως, το φορητό διπλό κασετόφωνο μας, που είναι πιο παλιό, λειτουργεί τέλεια! Έτσι, πριν 1 μήνα που ήμουν στο πατρικό μου και έψαχνα να ακούσω παλιές κασέτες, γύριζα την κασέτα με το φορητό κασετόφωνο στην θέση που ήθελα, και μετά την έβαζα στο deck  :p
 
Προσφατα καποιος μου εδωσε ενα φορητο cd player, που αφου το ελεγξα, το εβαλα για πουλημα. Αυτο με εκανε να θυμηθω το δικο μου cd player, που χρησιμοποιουσα οταν ημουν πολυ νεοτερος. Ετσι μετα απο λιγη προσπαθεια το εφερε στο φως η αρχαιολογικη σκαπανη.

Προκειται για το Thomson LAD-960 και ειναι δωρο απο τους γονεις μου, οταν ειχαν ταξιδευσει καποτε στην Αγγλια.

2018-02-03-08h38m07.JPG

Λειτουργει με δυο μπαταριες ΑΑΑ ή εξωτερικη τροφοδοσια και μπορει να φορτισει επαναφορτιζομενες μπαταριες. Εχει αντικραδασμικη προστασια 45 δευτερολεπτων και πληρες σετ χειριστηριων και λειτουργιων (random, program) πανω στην συσκευη. Εχει δυο βασικα eq modes (surround και bass boost), διακοπτη hold και ρυθμιση εντασης ηχου με ποτενσιομετρο. Ο μηχανισμος του ειναι σχετικα αθορυβος, αναλογα παντα με το ποσο καλο ειναι το cd που εχουμε βαλει μεσα. Διατηρειται σαν καινουριο, αφου απλα εβαλα μπαταριες και δουλεψε αψογα με την πρωτη.

2018-02-03-08h39m19.JPG

Με τα αγαπημενα μου Sennheiser HD 570 ειναι καπως ησυχο (ή εγω γερασα και δεν ακουω τοσο καλα οσο αλλοτε) και ετσι ειπα να το βοηθησω λιγο με τον φορητο ενισχυτη ακουστικων FiiO E5. Αγορασμενος πριν μια δεκαετια περιπου για να κανει παρεα στο PSP που χρησιμοποιουσα τοτε σαν φορητο media player. Εχει ενσωματωμένη μπαταρια και φορτιζεται με usb συνδεση. Τα χειριστηρια του ειναι on/off, EQ on/off και volume. Το συνδεουμε στην συσκευη μας, συνδεουμε επανω του τα ακουστικα μας, το αναβουμε και ρυθμιζουμε την ενταση στο επιθυμητο επιπεδο. Το βαρος του ειναι αμελητεο και εχει ενσωματομενο και κλιπ για να πιανει στα ρουχα μας. Δεν βρηκα το EQ να κανει κατι ιδιαιτερο, αλλα με το volume στο τερμα φερνει τον ηχο στο καταλληλο σημειο για να απολαυσω ωρες ακροασεων χωρις να νιωθω οτι λειπει κατι. Δεν παρατηρησα πουθενα θορυβους ή ακραιες υπερβολες.

2018-02-03-08h40m22.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αποφασισα και εγω να ψαξω στο ebay και βρηκα ενα οικονομικο κασετοφωνο για 45€ μαζι με τα εξοδα αποστολης, ενα JVC TD-W254 πληρως λειτουργικο μαζι με τo manual του. Dolby B,C και HX Pro, αυτοματη αναγνωριση Type I, III και IV κασετων και ολες τις βασικες ευκολιες αναγνωσης και εγγραφης (continous play, auto reverse κλπ).
Καλώς ήρθες πίσω στον κόσμο της κασέτας.

Τα autoreverse κασετόφωνα έχουν έχουν κακή φήμη. Λένε πως κάνοντας αυτή την κίνηση για να διαβάσει την άλλη πλευρά, η κεφαλή χάνει την ευθυγράμμιση της.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επιτελους στα 43 μου εγινα ανδρας! Απέκτησα untested σε εξαιρετικά λογική τιμή ενα Thorens TD 320 Mk II με κεφαλή Standon D680EL MkII.

PB195482.JPGPB195483.JPGPB195484.JPGPB195485.JPGPB195486.JPGPB195487.JPG

Φυσικα δεν δουλευει, γιατι καποιος ανεκδιήγητος εσπρωξε το βυσμα τροφοδοσίας μεσα στο στο σωμα του πικαπ. Δεν πολυπειραζει γιατι ετσι κι αλλιως θα παει για πληρη ανακατασκευή οταν μαζεψω το χρημα. Αμα βρεις μια ferrari εγκαταλελειμμένη σε ενα γκαράζ για 15 χρονια, δεν την βαζεις ετσι μπροστα! Την πας στον μάστορα τον μερακλή.
 
Πολύ ωραίο απόκτημα! Σκέφτεσαι να βάλεις κάτι από Ortofon για κεφαλή; Στο δικό μου AudioTechnica LP-120 έβαλα την red και είδα καλή διαφορά. Είμαι στο ψάξιμο για καλό ενισχυτή και ηχεία μια και από πικάπ και cd είμαι μια χαρά. Δεν θέλω κάτι παλιό αλλά καινούργιο. Είδομεν......
 
Κατσε πρωτα να δουλεψει και μετα βλεπουμε για αναβαθμισεις! Εξαλλου λενε οτι η Standon δεν ειναι ασχημη.
 
αν η βελόνα είναι καλή (που αμφιβάλλω) τότε εντάξει. αν πας για καινούρια τότε ίσως συμφέρει καινούρια κεφαλή. εγώ έχω την Audio technica 95 που είναι πολύ καλή για τα λεφτά της. Πολύ καλή (μάλλον καλύτερη) είναι η red που λέει και και ο pooky αλλά ήταν πολύ ακριβή για μένα. την βάζεις και ευθυγραμμίζεις μόνος σου είναι πολύ εύκολο και από τα καλά του πικάπ στο cd δεν μπορείς να αγγίξεις.ίσως να μην υπάρχει γνήσια βελόνα για την stadon και να πας σε aftermarket αλλά τι είναι ο κάβουρας τι το ζουμί του;εγώ θα έπαιρνα την 95 (τώρα έχει μεταφερθεί η παραγωγή στην Κίνα και είναι ATV95 αν δεν κάνω λάθος αλλά είναι εξίσου καλή εκτός αν βρεις NOS AT95).
 
Οπως ειπα θα παει για ανακατασκευη. Αμα το δει ο μαστορας θα μας πει την αποψη του, αλλα επι της παρουσης θα προσπαθησω να κρατησω το κοστος χαμηλα.

Αν χρειαζεται βελονα (γιατι το πικαπ δεν φαινεται να εχει χρησιμοποιηθει ιδιαιτερα, αν καθολου) θα βαλω μια ανταλλακτικη για την ωρα και βλεπουμε...

Δεν ειναι να πεις οτι ακουω τοσους δισκους που να χαλασω τετοια extreme ποσα!
 
δεν είναι καθόλου extreme η ΑΤ95 τη βρίσκεις και με 35 € η red πάει 120 αλλά και εμένα μου φάνηκε ακριβή. υπάρχει (υπήρχε) και η ΑΤ91 η οποία είναι ακόμα φτηνότερη.h ATV-M95E λίγο παραπάνω 50 €.
βεβαίως θα σου πει ο μάστορας καλά είναι όμως να είσαι ενημερωμένος.η ΟΜ-10 βελόνα που ήθελα εγώ ήταν ακριβότερη από το να πάρω ολοκαίνουρια την ΑΤ-95 και ενώ την ΑΤ την είχε ετοιμοπαράδοτη την ΟΜ έπρεπε να τη φέρει από Αθήνα! και για την ΑΤ japan or china υπάρχουν βελόνες που κάνεις αναβάθμιση από την απλή κωνική/ελλειπτική...για όσο αντέχει το πορτοφόλι σου!και την red μπορείς να αναβαθμίσεις με bronze, blue, black αλλά πανάκριβες!
 
Τωρα που προχωράει το project "τοιχος με τις κονσολες", ηρθε η ωρα να διασώσω τον ενισχυτη μου, που οπως ειχα αναφερει τον ειχα δωσει μαζι με τα ηχεια στον πατερα μου, οταν αναβαθμίστηκα.

Ετσι αγορασα εναν ενισχυτη Dynavox και με κινησεις Mission Impossible πηρα τον δικο μου και εβαλα αυτον στην θεση του. Του εριξα ενα τρελο εξωτερικο καθαρισμα. Ειπα να μην προκαλέσω την τυχη μου, ανοίγοντάς τον εσωτερικά.

Προκειται λοιπον για τον ολοκληρωμένο στερεοφωνικό ενισχυτή Sony TA-FE530R, 110W ανα καναλι στα 4Ω, που κυκλοφορούσε απο το 1998 εως το 2001. Εγω τον ειχα αγοράσει το 1999. Ας δουμε μερικες φωτογραφίες.

P8046369.JPGP8046366.JPG

Στην προσοψη εχουμε ενδεικτικη λυχνια stand-by, κουμπι on/off, τον αισθητηρα υπερυθρων για το τηλεχειριστήριο, κουμπι και φωτεινη ενδειξη EON LINK (καποιο συστημα της sony οπου συνεργαζεται ο ενισχυτης με το ραδιοφωνο, εντελως αχρηστο αφου δεν ειχα ποτε ραδιοφωνο). Εισοδος ακουστικων, επιλογεας ενεργοποιησης ηχειων, ρυθμιστηρια για χαμηλες και υψηλες συχνοτητες καθως και για ισορροπια καναλιων.

P8046368.JPG

Επιλογεας loudness, φωτεινος επιλογεας εισοδων, επιλογεας source direct, φωτεινος επιλογεας εντασης ηχου και επιλογεας tape monitor.

P8046367.JPG

Τωρα τι ειναι αυτα τα Spontaneous Twin Drive και Super Legato Mode; Ειναι πως λεμε οι μπλε και πρασινοι κοκκοι στο απορρυπαντικό. Αυτοι οι γιαπωνέζοι παντα θελουν να γραφουν κατι περίεργο στις προσόψεις των συσκευών τους, ετσι για να μας τρελαίνουν.

Ας ριξουμε και μια ματια στο πισω μερος. Εδω εχουμε μια βιδα για να γειωσουμε το πικαπ μας, τα βυσματα των εισοδων, των ηχειων, του εντελως αχρηστου EON CONTROL, το καλωδιο ρευματος και 3 εξαιρετικα βολικες πριζες για να συνδεσουμε πανω ολες τις συσκευες μας!

P8046365.JPGP8046364.JPG

Τελος δεν βρηκα το τηλεχειριστηριο. Οχι οτι χρειαζεται, αλλα για λογους πληρότητας. Θα κανω μια δευτερη εξερευνηση, ισως αμα κοψουν λιγο οι ζεστες.

Δεν εχω κανει ακομα δοκιμη να δω αν παιζει, αλλα λογικα πρεπει γιατι ο πατερας μου τον χρησιμοποιει μια-δυο φορες τον χρονο. Θα δουμε.

Αν και εσωσα τον ενισχυτη, αφησα πισω τα τεραστια Roister για απλα δεν υπαρχει χωρος. Προμηθεύτηκα ενα ζευγαρι Magnat Monitor Supreme 102, που ειναι εξαιρετικο value for money, ειδικα για κατι που ειναι να χρησιμοποιηθεί μια στο τοσο για να ακουσουμε καμια κασετουλα ή κανα βινύλιο. Σκεφτομαι και μια αλλη χρηση, αλλα αυτο προσεχώς...

Ας δουμε μερικες φωτογραφιες στα γρηγορα. H συσκευασία.

P8046370.JPGP8046371.JPG

Το manual.

P8046372.JPG

Τα ηχεια.

P8046374.jpg
P8046378.JPG

Λεπτομέρεια απο το πισω μερος.

P8046377.jpg

Τα ποδαρακια στο κατω μερος.

P8046379.JPG

Ξεθαψα και καμποσο ωραιο χοντρο καλωδιο ηχειων που το εχω πανω απο 20 χρονια...

P8046380.JPG

To be continued.
 
Περασαν 14-15 χρονια, αλλα τελικα ξαναφτιαχνω το συγκροτημα.


Αυτη την φωτογραφική σύνθεση ονομάζω "Stereo Rasa"

P8056381.JPG

Οι απλες απολαύσεις της ζωής: να συνδεει κανεις το στερεοφωνικό του.

P8056382.JPG

Ωρα για test drive! Aerosmith - Pandora's Box CD1 και στο κασετόφωνο R.E.M. - Automatic for the People.

P8056386.JPG

Πρεπει να πω οτι εχω εντυπωσιαστεί απο τα Magnat. Μικρα στο ματι, μεγαλα στο κρεβατι. :headbangdude::headbangdude::headbangdude::gun::gun::gun:
 
Περασαν 14-15 χρονια, αλλα τελικα ξαναφτιαχνω το συγκροτημα.


Αυτη την φωτογραφική σύνθεση ονομάζω "Stereo Rasa"


Πρεπει να πω οτι εχω εντυπωσιαστεί απο τα Magnat. Μικρα στο ματι, μεγαλα στο κρεβατι. :headbangdude::headbangdude::headbangdude::gun::gun::gun:

Εκείνο το Thorens τι απέγινε;
 
Το εφαγε ο κορονοϊός! Γενικα ειναι σε χαμηλη προτεραιότητα. Αμα συνελθω καπως οικονομικά, θα το παω στον γιατρο και θα του πω να του κανει πληρη περιποίηση.
 
"ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου."

Α Κορ. 13,11

Εμεις οι retromaniax συχνα βρισκομαστε στην αντιθετη πορεια με αυτη την γνωστη ρηση της Καινης Διαθηκης. Ετσι και εγω υπο την επιρροη του forum και δεκαδων video απο το youtube (αυτον τον Techmoan του εχω αλλαξει τα φωτα) αποφασισα να ανακαλεσω απο την μακροχρονη τους εξορια τα κομματια του κλασσικου μου hi fi ηχοσυνολου.

Αποτελουσε στις δυτικες κοινωνιες για τις προηγουμενες γενεες μια τελετη μυησης για καθε νεο ενηλικα να επιλεξει και να αποκτησει το hi fi συστημα που τον χαρακτηριζει, με τους πρωτους μισθους απο την εργασια του. Και λεω αποτελουσε γιατι τωρα οι νεοι εχουν ενα smartphone, κατι αθλια ακουστικακια και στην καλυτερη καμια πλαστικουρα bluetooth ηχειο. Βεβαιως για αυτο που περναει σημερα για μουσικη και πολυ τους ειναι! Που καταληξαμε δηλαδη, σημερα ηχοσυστηματα να εχουν μονο οι αθλιοι millennial hipsters!

Σαν ολους τους αλλους νεους της εποχη μου ετσι κι εγω, οταν αρχισα να εργαζομαι πληρως στα τελη του περασμενου αιωνα, αποφασισα οτι ηρθε καιρος να αντικαταστησω το ανεπαρκες sony all-in-one midi που μου ειχαν αγορασει οι δικοι μου οταν μπηκα στο λύκειο με ενα πραγματικο ηχοσυστημα. Αγορασα τον ειδικο τυπο της εποχης, "Ηχος & HI-FI", Audio κλπ, μιλησα και με διαφορους "ειδικους" του χωρου και τελικα, αφου ειδα οτι δεν βγαζω και τοσα πολλα λεφτα για να φλερταρω με arcam, nad, rega, thorens κλπ, κατεληξα στο παρακατω συστημα.

Ηχεια Roister Εmphasis 20 Ευγε νεε μου!

Ενισχυτης Sony TA-FE530R Ενταξει, δεν μπορεις να τα θελεις ολα τελεια απο εναν φερελπι πλην απειρο νεανια

CD Player Sony CDP-XE370 Ευγε και παλι!

Κασσετοφωνο Sony TC-WE435 Το αυτο!

Πικαπ Technics SL-BD22 Το προχω με το κλασσικο μαζυ!
Για ενισχυτικα, νομιζω η Αγγλικη σχολη υπερεχει των Ιαπωνικης, Αμερικανικης. "Απλα-Λιτα-Ποιοτικα".
Με τετοιες βασεις, σηγουρη η εξελιξη σε σενσει ηχου/εικονας.
Μου θυμισες κατι απο εμενα
 
Πίσω
Μπλουζα