Help a "solus" singer!

zoro

Retro Member
Joined
20 Φεβ 2008
Μηνύματα
177
Αντιδράσεις
5
Φίλοι μου, χρειάζομαι τη βοήθειά σας (όποιου γνωρίζει βέβαια).

Ένα από τα χόμπυ μου, είναι το τραγούδι. Από το 2000, μαζί με μερικούς φίλους, είχαμε φτιάξει μία κομπανία (κιθάρα, μπουζούκι, όργανο) με ελληνικό ρεπερτόριο (καλό λαϊκό, έντεχνο, μπαλάντες), στην οποία αποτελούσα το φωνητικό.

Εδώ και μία διετία, είχε πέσει φαγωμάρα μεταξύ του κιθαρίστα και του οργανίστα γιά το ποιός είναι ο αρχηγός. Ο πρώτος ήθελε να γίνουμε επαγγελματικό γκρουπ (τρομάρα μας), και ο δεύτερος προσπαθούσε επίμονα να μας μεταβαλλει σε «σκυλο-συγκροτημα» με τις παρεμβάσεις του στο ρεπερτόριο. Τελικά τους έστειλα όλους στον αγύριστο...

Αυτό που θέλω να κάνω τώρα, είναι να μπορώ να «πετάξω» το φωνητικό από ένα τραγούδι, γιά να μπορώ να προθέσω τη φωνή μου επάνω στο ορχηστρικό τμήμα.

Ένα πρόγραμμα στο PC μου (Realtek) έχει οικτρά αποτελέσματα, αφού η φωνή παραμένει στο background, ενώ το ορχηστρικό «σφαγιάζεται». Βέβαια, οι εγγραφές που διαθέτω είναι σε mp3 (ουσιαστικά μονοκάναλες). Ένας φίλος μου έδωσε το Nuendo 3, αλλά είναι πολύπλοκο και απαιτεί πολυκάναλες εγγραφές.

Ποιός θα μπορούσε να μου δώσει τα φώτα του;
 
Zoro αν κατάλαβα καλά θες να "αφαιρέσεις" φωνητικά από ένα mp3 και να προσθέσεις φωνή χωρίς να μείνουν "σκουπίδια";

Αν δεν έχεις πολυκάναλο master το κόβω κομματάκι δυσκολούτσικο. Όσο είχα ασχοληθεί, (πολύ παλιά πάντως) δεν είχα καταφέρει και πολλά πράγματα, το αποτέλεσμα ήταν απαράδεκτο. Δεν θυμάμαι εδώ και 8 χρόνια τι πρόγραμμα είχα χρησιμοποιήσει τότε, ήθελα να παρέμβω σε κάποιες ηχογραφίσεις για να κάνω δικές μου "εκτελέσεις" τωμ κομματιών.

Φυσικά δεν κατάφερα τίποτε το σοβαρό. Το Nuendo 3 δεν το γνωρίζω.
 
Αυτό και αυτό τα προγράμματα πάντως υπόσχονται πολλά.

Για τσέκαρέ τα και δώσε feedback. :)
 
Το Nuendo 3 είναι γιά επαγγελματίες. Απαιτεί άριστη γνώση διαχείρισης του ήχου, θέλει γερό hardware (midi κ.λπ.) και φυσικά πολυκάναλες εγγραφές.

Έψαξα στο διαδίκτυο γιά προγράμματα τύπου karaoke, αλλά το μόνο που βρήκα, ήταν το πως να βάζεις εικόνες και στίχους παράλληλα με τη μουσική. Τρίχες δηλαδή...
 
pooky(1) σε ευχαριστώ πολύ. Τα προγράμματα που μου πρότεινες είναι εξαιρετικά, αλλά κάνουν το δεύτερο μισό της δουλειάς (εγγραφή του φωνητικού επάνω στο ορχηστρικό).

Δυστυχώς, γιά το πρώτο μισό θα έπρεπε να είχα σχετικό hardware-software, αλλά και πολυκάναλες εγγραφές, για να μπορώ να πετώ συχνότητες, ή να απομονώνω κανάλια.

Μάλλον δεν μπορώ, με τα μέσα (αυτό το Nuendo 3 δεν ξέρω πως να το αξιοποιήσω), και τα δεδομένα που έχω, να κάνω αυτό που θέλω... εκτός αν κάποιος φίλος που ξέρει από αυτά, έχει κάποια ιδέα -εν είδει "πατέντας"- να μου υποδείξει.
 
Zoro ευχαρίστησή μου!!!!

Με το δεύτερο κάνω παπάδες. Βέβαια με τη μουσική που ασχολούμαι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά από έναν που έχει group.

Πάντως η πολυκάναλη εγγραφή είναι must ακόμα και για σοβαρή ερασιτεχνική χρήση. Βέβαια είναι πολύ πιο δύσκολο να γράψεις αναλογικό ήχο (όργανα και φωνητικά) σε πολυκάναλο track από το να δημιουργήσεις ένα σωρό ήχους στο Alesis Fusion να τους αποθηκεύσεις, να "συνθέσεις" το κομμάτι και να περάσεις απευθείας το τελικό αποτέλεσμα σε mp3 αρχείο.

Άλλο συγκρότημα rock άλλο Uplifting Trance..... Οι βασικές αρχές πάντως είναι οι ίδιες. Ο εξοπλισμός πάντως στη δική σου περίπτωση πρέπει να κοστίζει αρκετά και θέλει και επαγγελματία για το στήσιμο.
 
zoro, αυτό που ψάχνεις να κάνεις απλά δεν γίνεται. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα να το κάνει, ούτε ότι απαιτείται ακριβός εξοπλισμός, είναι ότι είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων. Όπως σωστά λέει ο pooky, για να το κάνεις αυτό θα έπρεπε να έχεις σε πολυκάναλη μορφή τις αρχικές ηχογραφήσεις (ή τουλάχιστον στην χειρότερη, ένα κανάλι η μουσική και διαφορετικό τα φωνητικά).
 
Φίλοι pooky(1) και gapan,

Το μόνο που βλέπω πως μπορώ να κάνω και πειραματίστηκα λίγο χθές, είναι το εξής (απλοϊκό, "μπακαλίστικο" και χωρίς πολλά-πολλά ακουστικά αποτελέσματα):

Πήρα το "Πάρτυ" των Lesendric / Νικολακοπούλου που τραγουδά ο Μητσιάς, που το έχω -σε μονοκάναλο βέβαια- mp3, και απομόνωσα (μέσω της επιλογής karaoke που διαθέτει το Realtek) την φωνή, μηδενίζοντας το range από 400 έως 600 HZ. Θα μπορούσα να μηδενίσω ως τα 1000 ΗZ, αλλά έχανα και ορχηστρικό τμήμα που βρισκόταν στα 600-1 ΚΗΖ. Ευτυχώς που το ρεπερτόριό μου είναι μόνο με αντρική φωνή, γιατί η γυναικεία είναι σε μεγαλύτερη συχνότητα και θα έπρεπε να κόψω μαζί και όσο ορχηστρικό βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Γιά να πούμε την αλήθεια, η φωνή δεν χάνεται εντελώς, αλλά παραμένει ελαφρά στο background. Αυτό δεν είναι κακό τελικά αφού με... «σιγοντάρει»!

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο αφού "πνίγεται" και όσο ορχηστρικό βρίσκεται στα 400-600 ΗΖ, αλλά με τη βοήθεια κάποιων ακουστικών εφέ που έχει το Realtek, παίρνω το καλύτερο που μπορώ να έχω.

Έβαλα τα εξωτερικά ηχεία του computer εκατέρωθεν ενός παλιού μικροφώνου που έχω, το οποίο συνέδεσα σε ένα φορητό CD Player που μπορεί να γράψει και σε παραδοσιακή κασέτα, και έκανα μία εγγραφή του τραγουδιού μαζί με την φωνή μου.

Ο τελικός ήχος δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Ίσως με ένα καλύτερο μικρόφωνο, με καλύτερα ηχεία, και σε ένα κατάλληλα ηχομονωμένο δωμάτιο, να ήταν ελαφρώς καλύτερα...

Πείτε μου την άποψή σας...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ξέρω πολλά επί του θέματος, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις, είτε να βάλλεις κάποιον να σου φτιάξει, τα τραγούδια που θες σε midi και να ηχογραφήσεις την φωνή σου από πάνω. Το cubase λογικά θα σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Λογικά είναι εφικτό να έχεις ολόκληρη ορχήστρα έτσι....

(Φυσικά δεν ξέρω πολλά επί του θέματος αλλά απ' όσο θυμάμαι κάπως έτσι δουλεύουν αυτά τα προγράμματα..).
 
Φίλε ChrisTOS,

Και να βρώ κάποιον, βασική προϋπόθεση είναι να έχω από πριν τα τραγούδια σε πολυκάναλη εγγραφή, γιά να κάνει την δουλειά που πρέπει το midi. Αυτό που λές είναι το ιδανικό, αλλά πως μπορώ να το "φθάσω";
 
Φίλε ChrisTOS,

Και να βρώ κάποιον, ή να αποκτήσω το cubase, βασική προϋπόθεση είναι να έχω από πριν τα τραγούδια σε πολυκάναλη εγγραφή, γιά να κάνει την δουλειά που πρέπει το midi. Αυτό που λές είναι το ιδανικό, αλλά πως μπορώ να το "φθάσω";
 
Zoro όπως σου είπα, ένα γρουπάκι με τραγουδιστή και αναλογικά μουσικά όργανα θέλει πολυκάναλη εγγραφή, στούντιο και τουλάχιστον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Εδώ δεν μπορώ να σου πω τίποτε άλλο, μια και τα κομμάτια στα οποία έχω συμβολή και είναι αποκλειστικά σε Hellenic Uplifting Trance που μόνο σε Ελλάδα και Ισραήλ συναντιέται, είναι αποκλειστικά φτιαγμένα από "συνθεσάιζερ". Ο κάθε ήχος είναι sampled, ακόμα και όπου μπει ομιλία είναι prerecorded και μπαίνει σε συγκεκριμένο σημείο.

Ο τρόπος "παραγωγής" των δικών μας tracks είναι 180 μοίρες διαφορετικός από ότι των δικών σου. Απλά αν δεν πάει καλά κάτι αλλάζουμε το συγκεκριμένο κανάλι, αν μας αρέσει ένα συγκεκριμένο σημείο μπορούμε με το πάτημα ενός πλήκτρου να έχουμε άλλο όργανο (από βιολί αυτόματα παίζει φλάουτο ή ηλεκτρική κιθάρα) και όταν είμαστε ικανοποιημένοι 1000% από το αποτέλεσμα περνάμε το κομμάτι μέσω του "συνθεσάιζερ" στο τελικό mp3 μας.

Ο τρόπος είναι εκπληκτικός, να φανταστείς ότι εγώ δεν γνωρίζω καν νότες και μπορώ να φτιάχνω ότι θέλω, αλλά πάντα με τη βοήθεια της γυναίκας μου που παίζει από 5 χρονών κλασσικό πιάνο και διορθώνει πολλές κυριολεκτικά ατέλειες.

Φυσικά δεν χρειάζομαι κανένα διαμορφωμένο χώρο, ούτε με ενοχλούν εξωτερικές ηχητικές παρεμβάσεις.

Ορίστε ένα track δύο έξοχων Ελλήνων δημιουργών για να καταλάβεις τη διαφορά με το δικό σου ηχητικό τομέα:

 
Δεν μπορείς. Για να αποκτήσεις καθαρές εγγραφές χωρίς φωνητικά ο μόνος τρόπος είναι να ηχογραφήσεις τα όργανα από την αρχή (είτε με live όργανα είτε σε midi). Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις μ'αυτά που έχεις είναι αυτό που έκανες ήδη, να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις τα φωνητικά, αλλά μαζί σίγουρα θα φύγουν κι άλλα πράγματα. Αυτό που ίσως μπορείς να βελτιώσεις (αρκετά) είναι να μη ηχογραφείς ξανά τη μουσική μαζί με τα φωνητικά σου. Μπορείς να παίζεις τη μουσική με το audacity πχ και να ακούς τη μουσική σε ακουστικά, ενώ ηχογραφείς μόνο τη φωνή σου σε άλλο κανάλι του audacity από το μικρόφωνο. Στο δωμάτιο δηλαδή να μην υπάρχει άλλος ήχος πέρα από τη φωνή σου (για τους γείτονες θα ακούγεται λίγο παράξενο :D ). Μετά μπορείς να κάνεις τη μίξη της φωνής σου με την υπόλοιπη μουσική στο audacity.
 
P.S. Το παραπάνω κομμάτι παίζει απαίσια από το tube, δεν καταλαβαίνεις ούτε μπάσο, ούτε πρίμο, και το επέλεξα επίτηδες γιατί έχει πολύ "μπλα - μπλα".

Αν ακούσεις το track από υπολογιστή είναι η νύχτα με τη μέρα......

Gapan το Alesis Fusion έχει άπειρα όργανα και μπορείς να κάνεις παπάδες και καρδηναλίους χωρίς να ηχογραφήσεις τίποτε. Ακόμα και μίξη δύο οργάνων και πολλά άλλα, αλλά ξεφεύγουμε...... Βέβαια δεν μιλάμε για Casio του 50ευρου αλλά για όργανο κοντά 2000 ευρώ για να εξηγούμαστε......

Μια μικρή ιδέα:

http://www.youtube.com/watch?v=Nlv_-9Lw1AY
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
zoro είπε:
Φίλε ChrisTOS,
Και να βρώ κάποιον, βασική προϋπόθεση είναι να έχω από πριν τα τραγούδια σε πολυκάναλη εγγραφή, γιά να κάνει την δουλειά που πρέπει το midi. Αυτό που λές είναι το ιδανικό, αλλά πως μπορώ να το "φθάσω";
Στην πραγματικότητα το midi αρχείο είναι μια παρτιτούρα πάνω στην οποία βάζεις τις νότες και τα χρονικά σημεία στα οποία μπαίνουν τα όργανα (κανάλια). Απο κει και πέρα πάω στοίχημα ότι θα υπάρχει πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να αναπαράγει τη μουσική σαν ορχήστρα...

Αυτό που σου προτείνω δηλαδή είναι να κάνεις την αντίστροφη διαδικασία από αυτή που σκέφτεσαι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φίλε pooky(1),

Το μόνο που θέλω είναι να βάλω τη δική μου φωνή επάνω σε έτοιμα τραγούδια (από τα οποία βέβαια έχει αφαιρεθεί το φωνητικό), και ο λόγος είναι πως έχω αποσχισθεί από το group, όπως ανάφερα στο πρώτο μου post. Συνεπώς, δεν έχω "ζωντανό" ορχηστρικό να με συνοδεύει.

Αν ήμουν προνοητικός, θα είχα(με) φροντίσει γιά μία ζωντανή εγγραφή στο παρελθόν (εκτός από μία άθλια βιντεοσκόπηση σε μία εκδήλωση).

Υ.Γ.: Εξαιρετικό αυτό που μου έστειλες να ακούσω!!!
 
Zoro, καταλαβαίνω ότι ήταν μεγάλο λάθος, αλλά μια καλή αναλογική πολυκάναλη εγγραφή δεν είναι ότι ευκολότερο.

P.S. Το Alesis Fusion το μαθαίνω μόλις τώρα, δεν έχω εξερευνίσει ούτε το 10% των δυνατοτήτων του.

Για όλα φταίει ο φίλτατος noxrider όταν πριν κανένα μήνα στο chatbox πόσταρε το παρακάτω video:

Ήταν love at first note. Και τα καλύτερα χρήματα που ξόδεψα ποτέ για τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια.
 
Φίλε gapan,

Δοκίμασα με το audacity να ρίξω μέσα την φωνή μου, αλλά το μόνο που έβγαινε, ήταν μία απόμακρη, σιγανή φωνή στο background. 'Ισως να φταίει το παλιό μικρόφωνο που έχω, ή πρέπει κάτι να αλλάξω στα preferences του audacity. Δεν ξέρω...

Άλλωστε, στο aduacity μπορώ να βάλω μόνο το τραγούδι αυτούσιο (μαζί με το original φωνητικό). Το Realtek κάνει τη δουλειά του μόνο στην έξοδο γιά τα ηχεία.

Φίλε ChrisTOS,

Το καταλαβαίνω, έχεις δίκιο, αλλά εγώ δεν είμαι μουσικός, δεν διαθέτω τίποτε άλλο εκτός από μία ακουστική κιθάρα, την οποία τώρα μαθαίνω να παίζω, γιά χαλάρωση.

Pooky(1), πολύ θα ήθελα να δω από κοντά το Alesis Fusion. Κάνει εκπληκτικά πράγματα!

Pooky(1), πολύ θα ήθελα να δω από κοντά το Alesis Fusion. Κάνει εκπληκτικά πράγματα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στα χέρια ενός πραγματικού και αληθινού μουσικού, είναι πραγματικά εργαλείο. Εγώ, όπως και εσύ, απλά το μαθαίνω για χαλάρωση και για τη δική μου φάση.

Να δεις η κυρία του σπιτιού τι κάνει..... Αλλά μιλάμε για 30 χρόνια πιάνο έτσι;
 
Υπάρχουν σίγουρα Plugins για το audacity που κάνουν τη δουλειά που κάνει και η κάρτα ήχου σου. Ρίξε μια ματιά εδώ:

http://audacity.sourceforge.net/help/faq?s=editing&i=remove-vocals

http://wiki.audacityteam.org/index.php?title=Vocal_Removal

Από εκεί και πέρα την φωνή σου πως την ηχογραφούσες ως τώρα και σου έβγαζε μεγαλύτερη ένταση; Μήπως το έβαλες στο line-in και όχι στο mic-in της κάρτας ήχου σου;
 
Πίσω
Μπλουζα