IBM PS/1 model 2168

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rygar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
  • Ετικέτες Ετικέτες
    ibm ibm pc
Θα συνδέσω νεώτερο δίσκο, μηχανικό μεν, αλλα με χαμηλό επίπεδο θορύβου.

δεν χρειάζεται να ανησυχείς για όριο μεγέθους στον HDD υπάρχει το XUB , το έχω βάλει σαν 'option ROM' σε μιά ISA κάρτα δικτύου.

δεν χρειάζεται να ανησυχείς για όριο μεγέθους στον HDD υπάρχει το XUB , το έχω βάλει σαν 'option ROM' σε μιά ISA κάρτα δικτύου.
Πολύ ενδιαφέρον. Εχω την πιο κάτω ISA κάρτα δικτύου, η οποία έχει ενα κενό socket στο οποίο αναγράφει BOOT ROM (δε φαίνεται καθαρά στην εικόνα). Θελω να πιστεύω ότι αυτό λειτουργεί ως option ROM. Ναι; Μαλλον κι εσύ κάτι τέτοιο θα έχεις. Αν όχι, διαφώτισέ με περισσότερο.
1735657262318.png

Υπόψην πως διαθετω και eprom programmer και eproms αυτού του μεγέθους.

Τελευταία επεξεργασία:
ναι εκει πάει

Ωραία. Αν σε χρειαστώ, θα σε πρήξω:)
χαχα κανένα πρόβλημα!
αν θυμάμαι - γιατι έχει περάσει καιρός απο τότε που το έκανα, έκανα το default config (κάτω απο DOSBOX) και είναι σε μια 27c256 , έχω ενα κάρο κάρτες πάνω στο 486 -πχ SCSI- αλλά γενικά τα IRQs είναι manual πάνω στις κάρτες (μονο PNP είναι ή network)

Συνημμένα

• xtide.jpg
    xtide.jpg
    112,7 KB · Προβολές: 1
Αφου έσπασα τα μούτρα μου για αρκετές ώρες, παράτησα την ιδέα του IDE μεσω της PROM της κάρτας δικτύου. Δε φόρτωσε ποτέ XTIDΕ BIOS και ο configurator της κάρτας δικτύου (είναι 3Com 509 etherlink III) δεν αναγνώριζε το chip που τοποθετούσα. Μπορεί να μην είναι καλής ποιότητας ή εγώ κάτι δεν έκανα καλά στο "κάψιμο". Δεν ηθελα να χασω αλλο χρονο, οπότε αποφάσισα να παίξω με εναν SCSI Adaptec 1542 ISA, δίσκο ΙΒΜ SCSI 3GB και SCSI CDROM Yamaha 24x. Στην πορεία όμως διαπίστωσα ότι κατι δεν παει καλά με το τροφοδοτικό. Σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς κάποια κίνηση δική μου (εγώ μπορεί να ασχολούμαι με τη γάτα μου για παράδειγμα) το τροφοδοτικό αρχίζει να σφυράει, η οθόνη χανει το σήμα της και τα leds του HXC SD adapter αρχίζουν να αναβοσβήνουν σαν τρελά. Ο υπολογιστής δεν κλείνει από το διακόπτη, αλλα πρέπει να αφαιρέσω το καλώδιο. Αν το ξανασυνδέσω αμέσως, το σφύριγμα ξεκινάει ξανά. Πρέπει να περιμένω μερικά δεύτερολεπτα πριν το ξανασυνδέσω. Είμαι 100% ότι καποιος από τους χοντρούς πυκνωτές που έχει το τροφοδοτικό έχει πρόβλημα. Αλλωστε έχω ακούσει ξανά στο παρελθόν πυκνωτή να κάνει παρόμοιο θόρυβο και μετά από λίγο να εκρύγνηται. Στη δική μου περίπτωση απλά κανει το θόρυβο και ο υπολογιστής συμπεριφέρεται περίεργα. Ασφαλώς και δε ζορίζω αλλο το σύστημα και άμεσα θα δω το τροφοδοτικό. Δε μπορώ να γνωρίζω αν το πρόβλημα υπήρχε πριν φερω το μηχάνημα στο σπίτι ή το προκάλεσα εγώ με το πλύσιμο (που στέγνωσε αμέσως αφου ηταν Σεπτέμβρης και είχε ντάλα ήλιο). Αν το ανοίξω και δε βγάζω άκρη, θα επανέλθω με εικόνες για να μού δώσετε καμια κατεύθυνση.

Αφου έσπασα τα μούτρα μου για αρκετές ώρες, παράτησα την ιδέα του IDE μεσω της PROM της κάρτας δικτύου. Δε φόρτωσε ποτέ XTIDΕ BIOS και ο configurator της κάρτας δικτύου (είναι 3Com 509 etherlink III) δεν αναγνώριζε το chip που τοποθετούσα.
κάτσε, νομίζω αυτή η 3COM έχει πρόγραμμα παραμετροποίησης για να ενεργοποιείς το option ROM

edit:

εδώ

κάτσε, νομίζω αυτή η 3COM έχει πρόγραμμα παραμετροποίησης για να ενεργοποιείς το option ROM

edit:

εδώ
Το ξέρω, το έκανα μεσα από αυτό το πρόγραμμα (είναι μια δισκέτα με drivers και το εργαλείο 3c5x9cfg.exe) με το οποίο ρυθμίζεις IRQ και διεύθυνση, αφού η κάρτα είναι jumperless. Πιθανόν να έφταιγε η eprom που χρησιμοποίησα. Επιπλέον, μπορεί να φταίει ακόμα και το ίδιο το ΙΒΜ. Αν ηταν καποιο 486 με ενα κοινό BIOS (Phoenix ή AMI), ίσως και να έπαιζε, ποιός ξερει. Προς το παρόν δε θα ασχοληθώ αφου μέλημά μου είναι να ξυπνήσω σωστά το μηχάνημα, να στήσω μερικά λειτουργικά και να βγάλω εικόνες. Μετά θα ασχοληθω και με τα δευτερεύοντα (ενδιαφέροντα όμως), όπως το XTIDE.

Τελευταία επεξεργασία:
για τσέκαρε μήπως το PSU δεν είναι και τόσο μεγάλο (watt) (μπορεί να είναι τόσο, όσο σηκώνει το setup που είχε γίνει παραγγελία) οι παλιοί SCSI δεν είναι eco ...τρώνε ρεύμα

Ναι πολύ πιθανόν, αφού έχει μονο 145W output. Από την αλλη, είναι και ταλαιπωρημένο, αφου λειτουργούσε ακατάπαυστα για σχεδόν 25 χρόνια. Αν τελικά δεν καταφέρω να το φτιάξω, θα δυσκολευτώ να βρω τροφοδοτικό που να ταιριάζει εκεί μεσα. Αλλα σίγουρα καποιος θα έχει φτιάξει κατι να χωράει μεσα στο σασί του τροφοδοτικού, αφου του αφαιρέσεις τα εντόσθια.

Εχω τετοια ανταπτοράκια στη δουλειά για περιπτώσεις παρόμοιας αντικατάστασης, όμως δε νομίζω να βρω εύκολα τροφοδοτικό. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μακάρι να είναι οι πυκνωτές. Θα αλλάξω όλους τους μεγάλους, ειδικά αυτούς που μπορεί να έχουν φουσκώσει.

Λοιπόν κύριοι, συνεχίζω. Αλλα πριν συνεχίζω να πω πόσο καταπληκτικό είναι το ΙΒΜ πληκτρολόγιο που χρησιμοποιώ. Τέτοιο κλικ είχα ν'ακούσω από τα τέλη των 90'ς, όταν ακόμη χρησιμοποιούσα μεσω ενός ΑΤ-to- ATX αντάπτορα ενα Mitsumi πληκτρολόγιο με παρόμοιο σχήμα και πλήκτρα, που μου έμεινε αμανάτι από το 386 που πούλησα το 1997.

Στο θέμα μας. Οπως εγραψα πιο πάνω, κάτι συνέβαινε με το τροφοδοτικό. Η έτσι νόμιζα. Το άνοιξα για να δω τί συμβαίνει, δε βρήκα κανέναν πυκνωτή σε κακή κατάσταση (φουσκωμένο στο πλάι ή από πάνω). Για καποιο λόγο, δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί το φαινόμενο. Επιπλεον, απέτυχα να χρησιμοποιήσω και μεγαλο δίσκο IDE γιατί μάλλον είτε κάτι δεν έκανα σωστά με το κάψιμο της EPROM ή οι EPROM που έχω δεν είναι καλής ποιότητας όντας πανάρχαιες και ταλαιπωρημένες ή ο programmer μου με κοροϊδεύει. Αρα τώρα παίζω με SCSI, έχοντας στήσει DOS 6.22 με msclient και Windows 311. Το δίκτυο και στα δύο λειτουργεί σωστά. Το έχω βάλει και σε config.sys menu για να (απο)επιλέγω όταν χρειάζεται. Βρήκα όμως και κάτι πολύ ενδιαφέρον. Σίγουρα οι ψαγμένοι θα το γνωρίζετε. Ανακάλυψα το mTCP (εδώ) που είναι ενα πολύ ελαφρύ και ταχύ IP stack, το οποίο λειτουργεί μόνο αν φορτώσεις τους packet drivers της κάρτας δικτύου, αρκεί να ξέρεις το interupt και το address της. Αυτά τα βρήκα απο το εργαλείο της 3com. Ο τύπος που εχει κανει την υλοποίηση, έχει φτιάξει διάφορα εργαλεία (ftp client, dhcp κλπ) αλλά κατ΄εμέ το πιο ενδιαφέρον είναι το netdrive που έφτιαξε σχετικά πρόσφατα. Το server κομμάτι του (ενα ΕΧΕ είναι) τρέχει σε πισί με windows/linux και σερβίρει ένα φάκελο στον οποίο έχεις δημιουργήσει καποια disk/hdd images, και αυτά τα εχεις φτιάξει μέσα από το εργαλείο αυτό. Από το dos μηχάνημα τρέχεις την client εκδοχή του ίδιου εργαλείου (εννοείται εχεις φορτώσει packet driver και dhcp) η οποία σε συνδέει στο server. Ασφαλώς όταν την τρέχεις, ορίζεις την IP και το αρχείο image που θα κάνεις mount ως σκληρό δίσκο. Ακριβώς αυτό! Το DOS βλέπει το δίσκο ως τοπικό και μπορείς να τον κάνεις φορμάτ και να αντιγράψεις μεσα σε αυτό αρχεία ή να πάρεις αρχεία. Π.χ. μπορείς να φτιάξεις ένα image στο οποίο να ρίξεις ένα σωρό adventures, εργαλεία κλπ και να τα πάρεις εύκολα στο DOS μηχάνημα. Αυτή η διαδικασία προσφέρει μία πολύ μεγάλη πρακτικότητα. Δε χρειάζεσαι πρωτόκολλο SMBv1 πουθενά στο δίκτυό σου. για να κάνεις share φακέλους.

Εδώ βλέπετε το εργαλείο να τρέχει στο πισί μου για να σερβίρει disk images
View media item 6872
Κι εδώ μεσα από το IBM
View media item 6873
Να τονίσω ότι μπορείτε εύκολα να προσθαφαιρέσετε αρχεία/φακέλους στα images με τη χρήση του Winimage, τουλάχιστον στα Windows.
View media item 6874
Αφτά :fafoutis: Για την ώρα...

Πίσω
Μπλουζα