telamonas.stokos είπε:
Μακαρι να ηταν ετσι pooky...
Οταν πληρωνεις την αδεια του (οντως πανεμορφου και χρηστικοτατου) macos δινεις λεφτα και στην M$...δεν θα επεκταθω περισσοτερο ας τα πουν οι maclovers.
Απο την αλλη το Linux ΔΕΝ το πληρωνεις οπως και την πλειοψηφια των προγραμματων που θα χρησιμοποιησεις, Για πρωτη φορα απο καταβολης computing εισαι νομιμος κατοχος με απεριοριστες ελευθεριες χρησης και χωρις να πληρωσεις μια σε κανεναν.
Συμφωνώ (όπως πάντα) με τον αγαπητό telamona και συμπληρώνω. Δεν είναι το θέμα κόστος μόνο είναι το θέμα ιδιοκτησία. Αν ξυπνήσει η Apple μια μέρα και πει, "σας αφήνω τον πυρήνα του MacOS ανοιχτό πειράξτε τον κάντε ότι θέλετε αλλά διατηρώ το δικαίωμα να σας ανεραίσω αυτό το δικαίωμα όποτε θέλω γιατί είναι δικό μου" είναι κάτι ύπουλο.
Χμμ Βασικά το είχε κάνει και το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο. Πριν λίγο καιρό έκλεισε το cvs του Darwin. Επείσης για κάνεις checkin στο cvs πρέπει να έχεις συγκεκριμένα credencials να πω; Πως να το πω. Μια φορά θυμάμαι κόψανε το account ενός ανήλικου που είχε γράψει έναν driver με την δικαιολογία ότι ήταν ανήλικος!!!! Τον κώδικα βέβαια τον κρατήσανε!!!
Το λειτουργικό δεν είναι σαν το αυτοκίνητο που το αγοράζεις, το ξεχρεώνεις και μετά σου ανήκει. Το λογισμικό ΠΟΤΕ δε θα σου ανήκει. Σου δίνουν απλά την άδεια να το χρησιμοποιήσεις. Αν αγοράσεις τα Windows από ένα μαγαζί και σε ένα μήνα πας να τα πουλήσεις θα είσαι παράνομος. Η άδεια χρήσης λέει ρητά ότι δεν σου ανήκουν.
Και εκεί είναι η διαφορά με το Linux. Προσέξτε τι λέω με το Linux όχι με κάποιο distribution του Linux γιατί εκεί αλλάζει το πράγμα. Είσαι ελευθερος να κάνεις ότι γουστάρεις, Πάρτο πούλατο βγάλε όσα λεφτά θέλεις και φυσικά δε θα είσαι παράνομος. Η φιλοσοφία πίσω από το ελεύθερο λογισμικό δεν έχει να κάνει με τα λεφτά αλλά με την ευκολία με την οποία θα γίνεται η εξέλιξη του.
Πόσο κόστος σε R&D θα είχε η RedHat αν δεν υπήρχε το Debian, Ubuntu, Suse, Mandriva και πάει λέγοντας να είχαν επωμιστεί και αυτοί το βάρος της ανάπτυξης installers, tools, testing κ.α.
Να πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα. Υπάρχει ένα ελεύθερο ERP το οποίο βλέπεις ότι καλύπτει κατά 95% τις απαιτήσεις σου. Βελτιώνες το 5% το φέρνεις στα μέτρα σου διορθώνες αν βρεις κάποιο λάθος και το δίνεις πίσω στην κοινότητα. Αυτό το κάνεις γιατί ξέρεις ότι όλο και κάποιος άλλος θα χρειαστεί αυτό το 5% που έδωσες και μπορεί να σου διορθώσει λάθη που πιθανόν να έχεις ή και να του δώσει δυνατότητες που εσύ ήθελες αλλά δεν είχες το κονδίλια να τις καλύψεις. Ετσι όλοι είναι ευχαριστημένοι.
Και ερχόιμαστε στον ανταγωνισμό. Η κάθε εταιρεία έχει τα προγράμματα της κλειστά με δυσκήνητες άδειες χρήσης που ουσιαστικά σε δένουν και δεν αφήνουν την εταιρεία σου να εξελιχτεί. Πρέπει να πληρώσεις για κάθε extra χαρακτηριστικό που βάζουν και στο προσφέρουν μέσα από συμβόλαια συντήρησης ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δε θα είναι στην κατοχή σου αυτό για το οποίο ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ και πληρώνεις κάθε χρόνο.
Βασικά δεν υπάρχει μελέτη που να έχει βγάλει χαμένο την GNU φιλοσοφία έναντι του κλειστου proprietary software.
Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ακόμα είναι ότι το ελεύθερο λογισμικό είναι ΔΙΚΟ του και ακριβώς γιατί είναι δικό του πρέπει να το βοηθήσει, αγκαλιάσει και εξελίξει. Είναι σαν να έχεις ένα ιδιωτικό ελικόπτερο στην διάθεση σου να σε πάει στη δουλειά αλλά εσύ να προτιμάς να μποτιλιάρεσαι κάθε μέρα στους δρόμους μέσα σε αυτοκίνητα τα οποία μια ζωή θα ξεχρεώνεις στις τράπεζες και ποτέ να μη γίνει δικό σου.
Εγώ προτιμώ το ελικόπτερο. Θέλει κανείς βόλτα;