Lifeforce (1985)

iggylebowski

RetroAdept
Joined
10 Mαϊ 2012
Μηνύματα
868
Αντιδράσεις
645
Lifeforce (1985, Tobe Hooper)

http://www.imdb.com/title/tt0089489/

Ηθοποιοί: Steve Railsback, Peter Firth, Mathilda May, Frank Finlay, Patrick Stewart, Michael Gothard

Υπόθεση: Μια διαστημική αποστολή για την διερεύνηση του κομήτη του Halley, ανακαλύπτει τα γυμνά σώματα τριών ανθρωποειδών, που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση μέσα σε γυάλινες σαρκοφάγους. Κατά την επιστροφή του, το διαστημικό όχημα της αποστολής χάνει την επαφή του με το κέντρο ελέγχου. Η αποστολή διάσωσης βρίσκει το όχημα κατεστραμένο, με μοναδικά ανέπαφα αντικείμενα τις σαρκοφάγους. Πριν από την αυτοψία, το θηλυκό μέλος της ομάδας των ανθρωποειδών επανακτά τις αισθήσεις του, και αποδεικνύεται ότι είναι μέλος μιας φυλής βαμπιρικών εξωγήινων όντων που έχουν την δυνατότητα να απορροφούν την ζωτική ενέργεια των θυμάτων τους.

Κακά τα ψέμματα, όσο και αν τον λατρεύουμε, ο Tobe Hooper ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει την επιτυχία του αριστουργηματικού Texas Chainsaw Massacre. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ταινίες του είναι μέτριες, αφού τίτλοι όπως Eaten Alive, The Funhouse (ειδικά αυτό), Poltergeist, TCM 2, δεν είναι απλά διασκεδαστικότατοι, αλλά περιέχουν αρκετά ψήγματα του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του. Το ίδιο, ως ένα βαθμό, συμβαίνει στο Lifeforce, μια διασκεδαστική sci-fi horror ταινία, η οποία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τον άκυρο τίτλο "Γυμνή Απειλή", δημιουργώντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάποιο softcore τσοντοθρίλερ. Αυτός ο γελοίος τίτλος πάντως λειτούργησε πολύ καλά στην εποχή του, ειδικά αν είσαι 13 χρονών και το "γυμνή" σου κάνει δυνατότερο κλίκ από το "απειλή". Το Lifeforce εχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν οι sci-fi b-movies των 80's, δηλαδή αφηρημένη βία, ανόητες εξηγήσεις, γυμνό και επιστημονικές διαπιστώσεις που πλησιάζουν με επικίνδυνη ταχύτητα στην ασυναρτησία, αλλά όσοι ξέρουν να εκτιμούν τις cheesy καταστάσεις θα βρουν όλα αυτά τα στοιχεία πέρα από χαριτωμένα, και ιδιαίτερα γοητευτικά. Πέρα από τις όποιες αφέλειες και ανόητες στιγμές, το Lifeforce είναι μια ταινία γεμάτη δράση, βία, ένταση και σφιχτοδεμένο ρυθμό, που θα ικανοποιήσει αυτούς που αναζητούν έναν ευχάριστο τρόπο να περάσουν ένα βαρετό βράδυ. Η ταινία κλιμακώνεται εξαιρετικά, χωρίς να δημιουργεί αμήχανες στιγμές και αφηγηματικές "κοιλιές", ακολουθώντας έναν over-the-top καταιγιστικό ρυθμό που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο τον θεατή. Χιούμορ, ακολουθίες παράξενων εικόνων, σουρεάλ σκηνικά, ιδιότροπη ατμόσφαιρα, comic αισθητική, ευρηματικές βίαιες σκηνές και η πανέμορφη Mathilda May, που περνά σχεδόν όλη τη διάρκεια της ταινίας γυμνή, δένουν με ικανοποιητικό τρόπο, σε ένα αποτέλεσμα που δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό του σοβαρά, και γι'αυτό τον λόγο καταφέρνει να γίνεται γοητευτικό. Οι ερμηνείες είναι φυσικά υπερβολικές, με τους ηθοποιούς να φαίνεται ότι διασκεδάζουν την συμμετοχή τους στην ταινία, ενώ το αποτέλεσμα διαπνέεται από μια σταδιακά αυξανόμενη εκκεντρικότητα δημιουργώντας ένα παραληρηματικό κλίμα γεμάτο από "παρδαλή" εξωτικότητα. Τα εφφέ είναι καλά, η δράση είναι ασταμάτητη, η ατμόσφαιρα συνδυάζει τις αποκαλυπτικές εικόνες με μια λανθάνουσα αίσθηση σεξουαλικότητας, η αγωνία και η ένταση διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και το soundtrack του Henry Mancini είναι εξαιρετικό. Μια απόλυτα διασκεδαστική ταινία, της οποίας το concept κατέκλεψε το μεταγενέστερο Spieces.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
H Mathilda May είναι πειρασμός. Στα extra η εμφάνιση του Patrick Stewart, ενώ και το design των διαστημοπλοίων είναι ενδιαφέρoν. (Η εμφάνιση ειδικά του εξωγήινου σκάφους, παραπέμπει στο "Ραντεβού με το Rama, του Arthur C Clarke). Και βέβαια επηρέασε και τους Crimson Glory, στο Transcendence, (με το εκπληκτικό "Lady of Winter).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την είχα δει στο σινεμά, πρώτη προβολή, με τον πατέρα μου.

Με είχαν τρομάξει πάρα-πολύ τότε, τα "ζόμπι".

Και κυρίως, επειδή "κέρδιζαν" ακόμα και τνο στρατό.

Είχα συνηθίσει σε "χαζά ζόμπι, που πάντα χάνανε".

Και με είχε αναστατώσει, ότι είχαν καταλάβει όλη την πόλη.

Τέτοια τρομάρα είχα πάρει μικρός, που ούτε η γυμνή πρωταγωνίστρια δε μπορούσε να με συνεφέρει.
 
Εγώ πάλι όταν την πρωτοείδα, ξέχασα ζόμπι και καταστροφές και απλά χάζευα την May ( καυτή και απειλητική)... :D
 
Πωωωω... Θυμάμαι την είχα δει το 87 ή 88 σε βιντεοκασσέτα, και είχα κατατρομάξει! Βέβαια, η γύμνια της May εξισορροπούσε λίγο τα πράγματα, αλλά και πάλι... Την ξαναείδα πολύ πρόσφατα, με τον φόβο πως τώρα πλέον θα μου φαινόταν τρελή "μούφα", αλλά κάτι η νοσταλγία, κάτι το σενάριο-ντελίριο και η σκηνοθεσία, τελικά την είδα πολύ ευχάριστα!
 
Αξιοπρεπεστατα τα εφε που ειδα στο τρεϊλερ,θεα η πρωταγωνιστρια,γνωστος απο αγαπημενα φιλμ ο σκηνοθετης,πως μου ξεφυγε απορω.


Ενα εισητηριο για το 1985 παρακαλω μετα επιστροφης να δω τον μικρο Ααρντυ.



Μετα επιστροφης δεν ειναι απαραιτητο και oneway καλο ειναι.
 
ΕΠΟΣ !!!! ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ !!!!

Το είχα δεί το καλοκαίρι του '85 στο καλοκαιρινό Σπλεντίτ στο Πασαλιμάνι μαζί με άλλο εξέχων μέλος του φόρουμ το οποίο και είχε κατουρηθεί από το φόβο του :points: ...

Ακόμα και σήμερα βλέπεται πολύ ευχάριστα! Δυστυχώς μέχρι πριν 20 μέρες δεν είχε το ανάλογο τράνσφερ στα ψηφιακά φορμά, το δε DVD ήταν πανάθλιο. Σαν πλοκή ας μη ξεχνάμε ότι το σενάριο ήταν του Νταν Ο' Μπάννον που μας έχει δώσει το ALIEN και η καταπληκτική φωτογραφία του ήταν του μακαρίτη Αλαν Χιουμ που μας είχε δώσει δύο από τα καλύτερα Μποντ (Οκταπούσυ και A view to a kill) το Τρένο της μεγάλης φυγής και πάνω απ' όλα την Επιστροφή των Τζεντάϊ !! Ο Τόμπι Χούπερ είναι χαρακτηριστικό δείγμα σκηνοθέτη που φτιάχνει μιά δυό καλές ταινίες και μετά πατώνει, σαν τον Σιάμαλαν ένα πράγμα...

Είπα μέχρι πριν 20 μέρες δεν υπήρχε αξιοπρεπές ψηφιακό τράνσεφ, μέχρι που η Sony έδωσε τα δικαιώματα σε μιά μικρή εταιρεία την Shout! Factory η οποία σε συνεργασία με την Arrow Video έφτιαξαν ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ μπλε δισκάκι το οποίο περιέχει την Director's Cut έκδοση με τη διόρθωση του χρώματος και του contrast που είχε επιβλέψει ο ίδιος ο Χιούμ, συν την αφήγηση του Λάροκετ στην έναρξη και διάσπαρτες σκηνές που είχαν κοπεί από την κινηματογραφική έκδοση. Επίσης περιέχει την αυθεντική έκδοση και μιά έκδοση με απομονωμένο το soundtrack. Υπότιτλοι φυσικά δεν υπάρχουν και αυτοί που υπάρχουν είναι μαύρα χάλια, οπότε το υποτίτλισα κι αυτό για το έχω τέλειο. Α ναι...να μη ξεχάσω τον ελληνικό γελοίο τίτλο "ΓΥΜΝΗ ΑΠΕΙΛΗ" που του έδωσαν εδώ οι φωστήρες της εταιρείας διανομής...

xUiwI2n.jpg
 
Pinhead είπε:
...να μη ξεχάσω τον ελληνικό γελοίο τίτλο "ΓΥΜΝΗ ΑΠΕΙΛΗ" που του έδωσαν εδώ οι φωστήρες της εταιρείας διανομής...
Δεν έχεις δίκιο.

Μεταξύ των τίτλων "ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ" και "ΓΥΜΝΗ ΑΠΕΙΛΗ", φαντάζεσαι ποιό θα προτιμήσει ο μέσος θεατής.

Οπότε, μπορεί να μη στέκει "μεταφρασιακά", αλλά "πωλησιακά" ήταν έξυπνη κίνηση.
 
Απίστευτες αναμνήσεις μου ξυπνάει αυτή η ταινία! Ήταν η πρώτη ταινία τρόμου που είχα δει, σε πολύ μικρή ηλικία και όπως είναι λογικό με κατατρόμαξε! Για χρόνια μου είχε μείνει στο μυαλό κυρίως η εικόνα των γυμνών ανθρωποειδών να πλησιάζουν απειλητικά, καθώς και μία φάτσα ζόμπι. Πολύ καλή ταινία και με ξεχωριστή σημασία για μένα, ως η πρώτη ταινία που είδα από το αγαπημένο μου είδος.
 
Πίσω
Μπλουζα