Listings από βιβλία και περιοδικά για Spectrum

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
499
Αντιδράσεις
520
Μήπως έχει κάποιος από τους εδώ spectrumόβιους Retromaniax πληκτρολογημένο κάποιο από τα προγράμματα του βιβλίου του Γιώργου Αραπόγλου : 60 Προγράμματα για Spectrum, που θα μπορούσε να το ανεβάσει στο forum σε κάποια από τις μορφές που υποστηρίζουν οι emulators ; Ή listings από κάποια από τα ελληνικά περιοδικά της εποχής; :please:
 
Ξεθάβω το θέμα αφού ασχολήθηκα λίγο για να γεμίσω την SD card του TZXDuino μου και μετέτρεψα κάποια από τα παιχνίδια μου σε TZX αρχεία. Κάνω την αρχή με το Dwarf ένα προγραμματάκι που βγήκε πρόγραμμα του μήνα σε κάποιο τεύχος του Pixel (δεν θυμάμαι ποιό). Σαν gameplay δεν λέει και πολλά πράγματα και ήταν αρκετά μεγάλο για πληκτρολόγηση, αλλά οπλισμένος με υπομονή τότε, το ολοκλήρωσα. Έχει όμως ωραία γραφικά για homemade παιχνίδι. Ο προγραμματιστής, κάποιος Χρήστος Θεοδώρου από τη Λαμία (ας με συγχωρέσει που το έκανα post χωρίς την άδειά του αν μας διαβάζει), χρησιμοποιεί μια τεχνική για παραπάνω χρώματα, που μου έχει μείνει σαν απορία, γιατί δεν την χρησιμοποίησαν και άλλοι σε κάποιο κανονικό παιχνίδι. 

Dwarf.jpg

Το BG σημαίνει Black Games το ας πούμε software house μου. Πλήκτρα: O,P δεξιά-αριστερά και Space για άλμα. 

Δείτε το:

Προβολή συνημμένου Dwarf BG.tzx

Θα με ενδιέφερε κι εμένα να δώ αν έχει κανείς διασώσει παρόμοια πληκτρολογημένα προγράμματα. Ποτέ δεν είναι αργά, ο Spectaculator δέχεται και φόρτωμα από κανονικό κασσετόφωνο συνδεδεμένο στο Line-in της κάρτας ήχου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα ακόμη παιχνίδι, αυτή τη φορά από το βιβλίο "Εξήντα προγράμματα και εφαρμογές για τον Spectrum" του Γιώργου Αραπόγλου. Εχχμμμ που μερικά από αυτά τα τσίμπησε από κάποια βιβλία που κυκλοφόρησαν στην Αγγλία, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση. Πρόκειται για το Ράλλυ Ακρόπολις. Αν και σε BASIC είναι αρκετά playable. Έχει και επίπεδα δυσκολίας.

 Rally.jpg

Δείτε το:

Προβολή συνημμένου Rally BG.tzx
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειχα κανει μια προσπαθεια για OCR παλιων Listings. Το ειχα φτασει καπου (ειχα ενα ABBYY Reader μονοφθαλμο το οποιο ειχε ρυθμιση για dot matrix εκτυπωσεις και καταλαβαινε και BASIC). Ειχα καλα αποτελεσματα, πλην των UDG. Δυστυχως χαλασε ο δισκος και εχασα τα παντα στο ξεκινημα της προσπαθειας. Ισως να εχω καταγραψει την προσπαθεια μου σε καποιο ποστ.

Αν καταφερω και βρω κανα one-eye Abbyy, ισως το ξανα-επιχειρησω.

Αλλωστε μετα το OCR των Pixel, αυτο που μενει ειναι η ψηφιοποιηση των listings.

Ειχαμε κατα νου να φτιαξουμε βαση δεδομενων ρουφωντας data απο τα OCR Pixels που εχουμε ωστε να εχουμε αναζητησιμη, χρηστικη πληροφορια. Ειχαμε πει οτι μετα θα πιασουμε τα Listings.

Πιασαμε τα....
 
Αυτή η ιδέα για OCR των listings μου είχε έρθει και εμένα, αλλά δεν την προχώρησα. Ίσως κάνω κάποιες προσπάθειες και πάλι μόλις βρώ χρόνο. Υπάρχουν τώρα και τα κατάλληλα εργαλεία όπως το BASIN και το ZX Editor που σου επιτρέπουν να διαχειρίζεσαι listings του Spectrum. Πάντως, αυτού του είδους τα πληκτρολογημένα προγράμματα με πηγαίνουν πίσω στο παρελθόν, τότε που αυτά είχαμε, με αυτά παίζαμε αν και πολλά από αυτά ήταν πανδύσκολα.. 

Και άλλο παιχνίδι από το βιβλίο "Εξήντα προγράμματα και εφαρμογές για τον Spectrum", το Rescue Team. Εδώ πρόσθεσα διαστημικούς χαρακτήρες από το ίδιο βιβλίο και ρουτίνα για Kempston Joystick που νομίζω πως βρήκα σε ένα Pixel. Στο μεταξύ, προσέξτε αυτό το scrolling γραμμής παρά γραμμή που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι. Την ίδια ρουτίνα θα την συναντήσουμε και σε  επόμενο παιχνίδι που θα ανεβάσω. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η διάσωση των ατόμων πηγαίνοντας από πάνω τους, ελέγχοντας την κατάβασή σας με το fire του joystick ή με το πλήκτρο space. Αφού πάρετε κάποιο ανθρωπάκι με την (αυτόματη) ελκτική σας ακτίνα, στη συνέχεια ανεβαίνετε προς το mothership σας, που κόβει βόλτες πέρα-δώθε στο πάνω μέρος της οθόνης,  και πρέπει να συνδεθήτε με αυτό να για να το αφήσετε και στη συνέχεια να κατεβείτε ξανα για το επόμενο. Κατά την ανάβαση, με το fire ή με το space εκπέμπετε ένα μικρής εμβέλειας laser με το οποίο ανοίγετε δρόμο ανάμεσα στα εχθρικά σκάφη.

Rescue.jpg

Δείτε το:

Προβολή συνημμένου Teamresq BG.tzx

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια απλούστερη έκδοση για Spectrum basic του arcade παιχνιδιού Lunar Rescue.

 hqdefault.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτή τη φορά το πρόγραμμα είναι από άγνωστη πηγή, ίσως από κάποιο ξένο περιοδικό. Το Painter λοιπόν, είναι σαν Pac Man, αλλά αντι για τελείες εδώ έχουμε γραμμές βαψίματος. Χρησιμοποιεί κώδικα μηχανής για να ξέρει πότε έχει "βαφτεί" όλη η πίστα.

Painter.jpg

Δείτε το:

Προβολή συνημμένου Painter BG.tzx
 
Να και μια εφαρμογή από το βιβλίο "Εξήντα προγράμματα και εφαρμογές για τον Spectrum". Βιόρυθμοι. Δίνετε στο πρόγραμμα την ημερομηνία γέννησής σας  και σας βγάζει ένα διάγραμμα των βιόρυθμών σας (σωματικών, συναισθηματικών και πνευματικών) για μια δεδομένη χρονική περίοδο που επίσης επιλέγετε.

Biorhythms.jpg

Δείτε το:

Προβολή συνημμένου Biorhyt BG.tzx
 
Άλλο ένα παιχνιδάκι, αυτή τη φορά σε συνεργασία με έναν φίλο μου. Ονομάζεται Astracod. ΔΕΝ είναι πληκτρολογημένο από περιοδικό, ο φίλος αυτός το δημιούργησε και εγώ έκανα playtesting και διορθώσεις. Το στείλαμε και στο Pixel αλλά δεν δημοσιεύτηκε. Παίζεται με τα Q, A για πάνω-κάτω και στο "ανθρωπάκι" MODE (Θα καταλάβετε) με το space το ανθρωπάκι πηγαίνει κάπως πιο αργά για να ελέγχουμε την πορεία του. Με το κάτω μέρος του σκάφους μαζεύουμε καύσιμα (αυτά τα αντικείμενα που αναβοσβύνουν) περνώντας με αυτό από πάνω τους και ο σκοπός είναι να διασχίσουμε όλη την απόσταση που φαίνεται στο πάνω μέρος της οθόνης. Οτιδήποτε άλλο αντικείμενο είναι θανατηφόρο στο άγγιγμα. Αρκετά playable, αν και είναι και λίγο θέμα τύχης να μπορέσει να το τερματίσει κάποιος.

Astracod.jpg

Δείτε το:Προβολή συνημμένου Astracod NIMAX.tzx
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Travel Into Space είναι το δεύτερο παιχνίδι που χρησιμοποιεί την ρουτίνα scrolling που έγραφα παραπάνω. Επίσης, δείχνει πολύ περισσότερους graphic χαρακτήρες με μια τεχνική παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήται για να βάλουμε πχ ελληνική ή άλλη γραμματοσειρά στον Spectrum. Το "hackεψα" λίγο, και του πρόσθεσα άλλα τόσα γραφικά από αυτά που είχε αρχικά. Στο gameplay είναι σαν το Frogger, αλλά με διαστημικά γραφικά. Δηλαδή ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να γεμίσουν οι θέσεις στο πάνω μέρος της οθόνης, οδηγώντας το διαστημοπλοιάκι μας εκεί. Μόλις γεμίσουν οι θέσεις, πηγαίνουμε στην επόμενη, πιο δύσκολη πίστα και αλλάζουν τα γραφικά. 

Travel.jpg

Δείτε το:

Προβολή συνημμένου Travelsp BG.tzx
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα