Machinarium - ένα πολλά υποσχόμενο 2D adventure

Πολύ ενδιαφέρον. Το σκηνικό θυμίζει αρκετά Beneath a Steel Sky.
 
Ναι, είναι από τα παιχνίδια που κι εγώ περίμενω να δω...

Ακόμα και το flash-οειδές Samorost του ίδιου δημιουργού, έστω και αν ήταν υπερβολικά απλοϊκό είχε καλοσχεδιασμένα σουρρεάλ σκηνικά και ήταν αρκετά ενδιαφέρον... Ίσως το αρτιότερο παιχνίδι σε Flash που έχω δει...
 
100% flash είναι και αυτό !!!
 
To Machinarium το προαγόρασα κάνα δίμηνο πριν. Το κατέβασα με το που ήρθε το email,την παρασκευή, αλλά ακόμα δεν πρόκαμα :(
 
Eίναι φοβερό, όπως και το Samorost 1 και 2 που κυκλοφόρησε η Αmanita design. Ώς Τσέχοι έχουν παράδοση στο ευφάνταστο animation, θυμίζω το "jazzy" Fantastic Planet, animation ταινία του 1973. (Τσεχοσλοβακική-Γαλλική για την ακρίβεια, το "σήκωσε" και στις Κάννες). Δεν ξέρω γιατί απλά οι τίτλοι της Amanita design μου θυμίζουν συνέχεια αυτήν την ταινία.

Το μόνο κακό που βρίσκω στο Machinarium, άν μπορεί κανείς να το πεί κακό βέβαια, είναι το scaling που έχει. Συγκεκριμένα, έχει σχεδιαστεί σε ανάλυση 1250 x 790 και οι επιλογές στο παιχνίδι είναι 100% ή 80% window size. Πρακτικά σε μεγάλες αναλύσεις π.χ 1920 x 1200 ή 1680 x 1050 μένει αρκετό "μάυρο" στην οθόνη, κάτι που χαλάει λίγο την μαγεία των γραφικών του. Όμως άν ρυθμίστεί η ανάλυση 1280 x 800 ευτυχώς το παιχνίδι τρέχει full screen στο 100% window size, με μόνη απώλεια το συμμάζεμα των εικονιδίων ξανά στην προηγούμενη ανάλυση, κάτι που προσωπικά με εκνευρίζει.

Πέρα απο την "αναλυσομουρμούρα" όμως, το παιχνίδι είναι πραγματικά πανέμορφο, μου θύμισε παλιές καλές εποχές με escape the room νοοτροπίας gameplay, όπως στο abes odyssey, αλλά με ψυχή point'n'click, αρκετό χιούμορ,απίστευτη μουσική. Λέω να αγοράσω μία απο τις boxed εκδόσεις, μόνο πρόβλημα ότι δέν βγαίνει η αγγλική , αλλά η ρωσική, ιταλική και γερμανική. Όπως όμως καταλαβαίνω την γλώσσα την χρειάζεσαι μόνο για τα μενού...άρα δέν είναι και καταστροφικό, και τέλος, μιάς και είναι γραμμένο σε flash, αυτό κάνει τον τίτλο να τρέχει ήδη σε συστήματα windows, mac αλλά και linux, οπότε είναι θέμα χρόνου για το πότε θα σκάσει μύτη στο PSN και στο Xbox Live.
 
Η κοπια, της κοπιας, ω κοπια :(

Everybody who downloaded our game illegally (for free) has now a chance to redeem himself and get the latest version of the game (Win+Mac+Linux) and itʼs fantastic Soundtrack only for $5.
We released the game DRM free which means it doesnʼt include any anti-piracy protection, therefore the game doesnʼt bother players with any serial codes or online authentication, but itʼs also very easy to copy it. Our estimate from the feedback is that only 5-15% of Machinarium players actually paid for the game. If you decide to buy the game, you can be sure youʼll support directly the developers, not any big publisher or distributor.
 
5$. Το είδα εχτές 20? σε κατάστημα! Η πειρατία καλά κρατε πάντωςί!!
 
divined είπε:
5$. Το είδα εχτές 20? σε κατάστημα! Η πειρατία καλά κρατε πάντωςί!!
Η τιμή των 5$ αφορά στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού και όχι την "κουτάτη" των καταστημάτων (η οποία προφανώς παραμένει στην κανονική της τιμή και είναι πολύ προσεγμένη)...

Πολύ μ'άρεσε πάντως αυτή η προσέγγιση με την ανοιχτή επίκληση σε όσους το κατέβασαν πειρατικό (όπως και η "μαγκιά" τους πως το έβγαλαν χωρίς καμιά προστασία).

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ούτε εγώ έδωσα φράγκο για να το αποκτήσω, αλλά για νόμιμο λόγο (μας το έστειλαν δωρεάν για το review), οπότε το ψιλοσκέφτομαι, μόνο και μόνο ως επιβράβευση...

//Ίσως να ήταν λίγο μικρό, αλλά από την άλλη, αν ήταν μεγαλύτερο δεν ξέρω αν θα έβρισκα χρόνο (όπως και πολλοί από εσάς) να το τερματίσω...
 
!

Εγω είχα πάρει το collector's edition απο το amazon γύρω στα 12 ευρώ...θεωρώ οτί κάποια παιχνίδια πρέπει να αγοράζονται για να στηρίζονται οι δημιουργοί. Η πειρατία δεν ειναι απαραίτητη αφού υπάρχουν τα demos...ούτε είναι αναγκη να αγοράζουμε 15 παιχνίδια κάθε μήνα..απο την αλλή υπάρχουν παιχνίδια τα pro και τα Fifa και τα ΝΒΑ Live που βγαίνουν κάθε χρόνο ενω θα μπορούσαν σε πολλές περιπτωσεις να βγαινουν ως Updated patches. Σε αυτή την περίπτωση σπρώχνουν τον κόσμο στην πειρατία...αν το δείτε αναδρομικά καθε 3-4 χρονια παρουσιάζεται κάτι καινουργιο τεχνολογικά σε αυτα τα παιχνίδια ενώ τα ενδιάμεσα παιχνίδια είναι κάτι σαν enchanced edition.
 
Δεν το ήξερα καθόλου το παιχνίδι... Δοκίμασα λίγο το demo και μου άρεσε πολύ!

thamonas είπε:
θεωρώ οτί κάποια παιχνίδια πρέπει να αγοράζονται για να στηρίζονται οι δημιουργοί.
Συμφωνώ απόλυτα! Γι' αυτό και θα το αγοράσω με τέτοια χαμηλή τιμή!
 
Για μένα ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων ετών!! Απίστευτοι γρίφοι, σενάριο και γέλιο!! Για να βγάλουμε εκείνο το tic tac toe μας βγήκε η ψυχή αλλά πολύ το χάρηκα!!
 
Ωραια γραφικα,ενα απο τα κλασσικα adventure τυπου lucas kaι γνωστους χαρακτηρες με αυτα τα γραφικα δεν θα με χαλαγε καθολου.

 
Εξαιρετικό παιχνιδάκι, αν και από ένα σημείο και μετά το βρήκα πολύ δύσκολο.
 
Βασικά μερικοί γρίφοι του είναι senseless αλλά το παιχνίδι είναι υπέροχο. Το έχω αγοράσει εδώ και μήνες και το έχω παίξει 2-3 φορές μόνο για το feeling. Το προτείνω κι εγώ ανεπιφύλακτα.

Όπως επίσης προτείνω το Soundtrack του παιχνιδιού απο τον Tomas Dvorak.
 
machinarium είδα sanitarium σκέφτηκα...ευσεβείς πόθοι...
 
spyros_s, υπάρχει και αυτό διαθέσιμο για αγορά στο gog.com

Και κοστίζει και τα μισά από το Machinarium...

Άρα ο πόθος δεν χρειάζεται να παραμείνει ευσεβής. ;)
 
δεν θα παίζει σε βιστα
 
Πίσω
Μπλουζα