[MB] Ο Μάντης

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.242
Αντιδράσεις
5.959
Κατά τη δεκαετία του 90 (περίπου στα μέσα) είχε κυκλοφορήσει το επιτραπέζιο παιχνίδι ''Ο Μάντης'', μάλλον από την ΜΒ δεν θυμάμαι εταιρεία παιχνιδιών. Το κουτί ήταν σκούρο μπλε και περιλάμβανε ταμπλώ παιχνιδιού, ζάρι, κάρτες με 20 προτάσεις σε καθεμιά σχετικά με ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα και πλαστικά πιόνια σε μορφή ερωτηματικού σε διάφορα χρώματα. Επίσης υπήρχαν και ''μάρκες'' που τοποθετούνταν σε ένα ξεχωριστό πινακάκι με κύκλους αριθμημένους από το 1 έως το 20 και αντιστοιχούσαν στις φράσεις των καρτών. Αν θυμάμαι καλά, στόχος ήταν να βρεις τη σωστή απάντηση με όσο το δυνατόν λιγότερες προσπάθειες δηλαδή με τις λιγότερες φράσεις που περιέγραφαν μια λέξη.

Το θυμάστε;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομιζω... :wait2: ...ηταν μια παραλλαγη/αντιγραφη του Trivial Pursuit...

Λοιπον...

Μετα απο πολυ ψαξιμο βρεθηκε κατι αλλα και παλι δεν

ειναι σιγουρο αν ειναι το ιδιο.

Λεγεται Balderdash και ειναι της MATTEL.

attachment.php


attachment.php


πηγη των φωτο

Balderdash
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν είναι αυτό το παιχνίδι, ίσως είναι η αγγλική ''έκδοση'', με παρόμοιο τρόπο παιχνιδιού...
 
Το gameplay μου θυμίζει λίγο το επιτραπέζιο Top 10. Της Hasbro, αν θυμάμαι καλά. Κυκλοφόρησε τέλη δεκαετίας του '90, αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το πιο πιθανό είναι να είναι μετεξέλιξη του "Μάντη". Παραθέτω μια περιγραφή, μήπως θυμίσει τίποτα σε κάποιον και θυμηθεί τον Μάντη που ψάχνουμε.

Το παιχνίδι είχε ένα ταμπλο με τετραγωνάκια (νομιζω σε σχημα ερωτηματικού) και πιόνια σε σχήμα ερωτηματικού (λατινικού). Είχε κλεψύδρα, πακέτα με κάρτες και μια ειδική θήκη, όπου εκεί έβαζες την κάθε κάρτα για να αποκαλυφθούν αυτά που έγραφε, καθώς οι κάρτες ήταν τυπωμένες με την κλασική τεχνική του κόκκινου μελανιού από πάνω. Αυτή η θήκη, εκτός του ότι εμφάνιζε τα γραφόμενα της κάρτας, είχε και κάτι πλαστικούς δείκτες σε σχήμα "τικ".

Κάθε κάρτα είχε μια θεματική ενότητα και από κάτω δέκα επιλογές σχετικές με την κάθε ενότητα. Ο κάθε παίκτης έπρεπε να μαντέψει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις επιλογές κάτω (π.χ. θέμα κάρτας "διαφημιστικά σλόγκαν", επιλογές "10 γνωστά διαφημιστικά σλόγκαν").

Οπότε το πιο πιθανόν είναι ο Μάντης να είναι ο πρόγονος του Top 10.

Edit: τελικά βρήκα ένα λινκ του BoardGameGeek για το παιχνίδι. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε, όπως φαίνεται, μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι, λίγο πολύ, όπως το θυμόμουν. Θυμάμαι ότι τότε ήταν μπεστ σελερ και το ειχα πετυχει αρκετά, αλλα δεν έτυχε να παίξω με αυτό κανονικά, παρά μόνο λίγο πιο χύμα με τις κάρτες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ισως αυτη η λιστα να βοηθησει λιγο παραπανω. :)
 
Αργησαμε κατιτις,αλλα κατι καναμε.... :D

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Πηγη φωτο: ebay
 
[edit] Δεν χρειαζεται η παραθεση των φωτο,την στιγμη που απαντας ακριβως απο κατω! [edit]

Kαι επειδή το καλό πράγμα αργεί να γίνει όπως λέει και ο σοφός λαός μας...το παιχνίδι ήταν αυτό! Χάρηκα που ξαναείδα εικόνες του...Ευχαριστούμε!!!

Απέκτησα το παιχνίδι την περίοδο 1993-1994, δεν ήξερα ότι ήταν πιο παλιό, του 1991... :flower:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατά τη δεκαετία του 90 (περίπου στα μέσα) είχε κυκλοφορήσει το επιτραπέζιο παιχνίδι ''Ο Μάντης''. (...) Το θυμάστε;
Ναι, έχω ένα, δεν το είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ, για κάποιο λόγο. Τώρα κοιτάζω να φύγει.
 

Συνημμένα

  • Παιχνίδι Μάντης (1).jpg
    Παιχνίδι Μάντης (1).jpg
    146,2 KB · Προβολές: 4
  • Παιχνίδι Μάντης (2).jpg
    Παιχνίδι Μάντης (2).jpg
    146,3 KB · Προβολές: 4
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν ξέρω, αφού δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Αλλά αυτός στον οποίο τον πούλησα ήταν ένας τύπος από τη Φλώρινα (δεν πρέπει να είναι πάνω από 30), το ήθελε τόσο πολύ που έδωσε τα διπλάσια για έξοδα αποστολής με κούριερ!
 
Eίχα αποκτήσει το παιχνίδι αρχές της δεκαετίας του 90 (1993-1994 ίσως). Αν και μου άρεσε το μπλε χρώμα της συσκευασίας και τα πιονια που είχαν τη μορφή ερωτηματικού, έβρισκα δύσκολο το παιχνίδι (ειδικά για παιδί Δημοτικού όπως εγώ...). Ομολογώ πως δεν το ευχαριστήθηκα λόγω της δυσκολίας στις ερωτήσεις.
 
Πίσω
Μπλουζα