MEMOX (ΜΕΜΟΞ)

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.794
Αντιδράσεις
4.283
H Memox ηταν η αντιπροσωπεια της Commodore στην Ελλαδα.

Ηταν πολυ δυναμικη με πολλες διαφημισεις στα περιοδικα του χωρου.

Στα κεντρικα της στους Αμπελοκηπους εκανε συχνα events οπου μαζευονταν οι πιτσιρικαδες για gaming.

Οπως ειπε και ο Billy καρφωνοντας με βαναυσα, πηγαινα και εγω αφενος διοτι ημουν κοντογειτονας και αφετερου για να παιζω αποκλειστικα το υπεροχο Delta.

Θυμαμαι οτι υπηρξε περιστατικο που αγνωστοι εσπασαν βιτρινες (δεν ξερω αν ειχαν υπεξαιρεσει και εξοπλισμο).

Πρεπει να εκλεισε γυρω στο 1991/92 - χωρις να ειμαι σιγουρος.

Ξερει κανεις το λογο που κατεβασε ρολα??

Οι ψωμιερες πουλαγαν ικανοποιητικα και η Amiga σαρωσε...
 
δε ξέρω το λόγο αλλά νομίζω εκεί είχα στείλει το τροφοδοτικό της Amiga που είχα κάψει γύρω στο 91. πήρε 1-1,5 μήνα να μου φέρουν καινούριο γιατί το άλλο τέρμα (έτσι μου είχαν πει). το είχα πληρώσει και χρυσό (20.000 δρχ)

ΥΓ και δουλεύει ακόμη.
 
Γνωρίζω αρκετά καλά την ιστορία της Memox μαι που στο μαγαζί που σχεδόν μεγάλωσα (Infovision - Νικ.Μεταξάς) στη Θεσσαλονίκη εμπορεύονταν αρκετά μηχανήματα από την Memox μέχρι να αρχίσουν οι εισαγωγές από Γερμανία και USA. ουσιαστικά μιλάω περισσότερο για το διάστημα 1986-1988. Ιδιοκτήτριες της Memox ήταν δύο κοπέλες , αδερφές (δεν θυμάμαι επίθετα και ονόματα μετά από τόσα χρόνια) που απλά μετά από πολλές λανθασμένες κινήσεις , χάσιμο πολλών χρημάτων σε λάθος επενδύσεις και έντονο ανταγωνισμό από πολλά καταστήματα κυρίως στην Αθήνα που άρχισαν να εισάγουν ανεξάρτητα από Γερμανία , UK κ.λ.π. πρώτα έχασαν την αποκλειστική αντιπρ/εία της commodore και στη συνέχεια έκλεισαν. Το ενδιαφέρον ήταν ότι έκλεισε όπως σωστά αναφέρει ο φίλος κοντά στο 1992 όταν ακόμα η Commodore βασίλευε και πουλούσαν οι πάντες σαν τρελοί. είχα ρωτήσει κάποτε τον "πατέρα" μου Νίκο Μεταξά για τον λόγο που ουσιαστικά οδήγησε στην διάλυση της Memox και μου ανέφερε ότι στο τέλος φαγώθηκαν τα αδέρφια μεταξύ τους ! πάντως θυμάμαι ότι ήταν πολύ εξυπηρετικές και γλυκομίλητες !
 
Διαφωτιστικοτατος!

Αρα τους εφαγαν και αυτους οι "παραλληλοι εισαγωγεις".

Αραγε ποιες απο τις μεγαλες αντιπροσωπειες του υπαρχουν ακομα?

Η ECS για ποσο συνεχισε μετα την εξαγορα της Sinclair απο την Amstrad?

Ποια η σχεση Amstrad Hellas-Micropolis? Τι παιχτηκε και εκλεισαν και αυτοι?

Ο Αξαρλης παντως υπαρχει ακομα. Oι urban legends οτι εχει Αρχιμηδηδες στις αποθηκες ειναι μαλλον φρουδες... :)

Για την Zegetron εδω ειχε λεχθει καποτε οτι σε καποια αποθηκη υπαρχει πολυ Megadrive κουτατο.
 
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αλήθεια, οι παράλληλες εισαγωγές ήταν νόμιμες; Φυσικά για την τσέπη του καταναλωτή ήταν μάλλον συμφέρουσες, γιατί με τους αποκλειστικούς εισαγωγείς βλέπαμε μια αρκετά σημαντική διαφορά τιμών Ελλάδας-εξωτερικού.
 
Leon είπε:
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αλήθεια, οι παράλληλες εισαγωγές ήταν νόμιμες; Φυσικά για την τσέπη του καταναλωτή ήταν μάλλον συμφέρουσες, γιατί με τους αποκλειστικούς εισαγωγείς βλέπαμε μια αρκετά σημαντική διαφορά τιμών Ελλάδας-εξωτερικού.

Οι παράλληλες εισαγωγές ήταν και είναι απόλυτα νόμιμες. Σε μία ελεύθερη οικονομία και κοινή ευρωπαϊκή αγορά μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει ότι θέλει από όπου θέλει και να το μεταπουλήσει. Με τη προϋπόθεση πάντα να πληρώνει τούς απαιτούμενους φόρους (ΦΠΑ κτλ). Η διαφορά στίς τιμές αντιπροσωπείας και παράλληλων εισαγωγών οφειλόταν στο γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες τίς εποχής υπέγραφαν πολύ ακριβές συμφωνίες με τίς κατασκευάστριες εταιρείες για να πετύχουν "την αποκλειστικότητα". Σύμφωνα με αυτές ο "αποκλειστικός" αντιπρόσωπος είχε υποχρέωση να διαφημίσει τα προϊόντα, να προσφέρει service και φυσικά να εισάγει ένα ελάχιστο αριθμό από όλα τα προϊόντα της κάθε κατασκευαστικής (επιτυχημένα και μη). Ο "παράλληλος" δεν είχε καμία τέτοια δέσμευση. Μπορούσε να πάει σε οποιοδήποτε μεγάλο διανομέα του εξωτερικού (distributor) και να αγοράσει ότι ακριβώς ήθελε. Βέβαια δεν είχε τα περιθώρια κέρδους ανά μηχάνημα που είχε η "αντιπροσωπεία" αλλά από την άλλη δεν είχε τα έξοδα marketing, διαφήμισης και υποστήριξης. Χώρια που έφερνε μόνο ότι "πούλαγε".

Αυτή ήταν μια πολύ συνηθισμένη ιστορία στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά κατά τη γνώμη μου πολλές αντιπροσωπείες και μαγαζιά τής εποχής έκλεισαν (και πολλοί επιχειρηματίες καταστράφηκαν) λόγω της ασύστολης πειρατείας στο software που το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε ποτέ να πατάξει. Γιατί κακά τα ψέματα όσο καλός και να είναι ένας υπολογιστής αν δεν υπάρχει το σωστό και καλό software τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να κερδίσει σε μία τόσο ανταγωνιστική αγορά. Δεν ξέρω για την MEMOX αλλά ξέρω για πολλές άλλες πού όπως ήταν φυσικό προσπαθούσαν να συντηρήσουν τα κέρδη τους από τις πωλήσεις software. Φυσικά και εδώ ίσχυε ότι και στα μηχανήματα. Δηλαδή αν κάποιος ήθελε τήν "αποκλειστικότητα" έπρεπε να υπογράψει συμφωνίες που επέβαλαν τήν υποστήριξη, μετάφραση και διαφήμιση ΟΛΩΝ των τίτλων τής μητρικής εταιρείας. Σον να μην έφταναν όλα αυτά όμως υπήρχαν πολλοί "έξυπνοι" που έφερναν ένα κομμάτι απο κάθε πετυχημένο πρόγραμμα και αφού το αντέγραφαν ασυστόλως το διέθεταν στήν αγορά προτού καν ο επίσημος "αντιπρόσωπος" να προλάβει να το μεταφράσει. Εκλεισαν πολλά μαγαζιά και σπίτια απο αυτούς τούς "έξυπνους".... δυστυχώς ....

Βασίλης.
 
Το σιγουρο ειναι οτι (Οπως και η Ελκατ) ειχαν γραψει κανονικοτατα την περαιτερω επεκταση των προιοντων στην υπολοιπη επαρχια, γεγονος που αναγκασε τον καθε τυχαρπαστο που ειχε μαγαζι και ηθελε προιοντα της commodore να στρεφεται σε ανεξαρτητη εισαγωγη (και χρεωνε και οτι ηθελε μετα). Τουλαχιστον αυτο συνεβαινε σε μεγαλο βαθμο στον Βολο. Ενω σε Spectrum/Amstrad εβρισκες τα παντα μιας και υπηρχε ενα Micropolis (και πιο πριν αλλα δυο τρια μαγαζια που δεν θυμαμαι τα ονοματα τους) που ειχε στην κυριολεξια τα παντα (και κρατιοταν στην αγορα μεχρι και το 1992 αν θυμαμαι καλα) στα Commodore/Amiga επρεπε να ψαχτεις αρκετα, και να τα χρυσοπληρωσεις γιατι αλλιως πολυ απλα δεν θα τα εβρισκες αλλου. Στα Atari μονο με τον ερχομο των STF/STFM συστεγαστηκε μια υποτυπωδη αντιπροσωπεια σε ενα μαγαζι που διεθετε μονο Apple, αλλα και αυτο δεν κρατησε πολυ καθως με τον ερχομο των STE σχεδον τελειωσε και αυτο το κομματι της διαθεσης προϊοντων. Παρολα αυτα, εστω και με αυτο το μικρο τμημα διαθεσης, προμηθευτηκαμε ολοι με STF/STFM πολυ απλα γιατι δεν υπηρχε ευκολος και οικονομικος τροπος αποκτησης των Amiga.

Απο οσους φιλους ειχαν Amiga, θυμαμαι οτι ολα ηταν αγορασμενα απο θεσσαλονικη. Το φιλαρακι με τον κιτρινο C64 του το ειχαν παρει απο Αθηνα. Οσο για Atari 8bit, ποτε δεν ειδα πιτσιρικας μιας και δεν υπηρχε πουθενα σημειο διαθεσης τους και φυσικα κανενας φιλος μου δεν ειχε. Τα βλεπαμε στις διαφημισεις του Pixel και λεγαμε "Α, οκ, υπαρχουν και τετοια".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για τις παραλληλες εισαγωγες, ενδιαφερουσες πληροφοριες εχει η στηλη "Εξω απο τα δοντια" στα τευχη του Pixel 15 και 19
 
Σίγουρα το δίκτυο διάθεσης παίζει μεγάλο ρόλο ειδικά σε μια μικρή αγορά όπως η Ελλάδα. γιαυτό και μηχανήματα όπως Atari 8bit-Archimedes-C64 ήταν άφαντα τουλάχιστον στην επαρχία...γι'αυτό και τα Amstrad σάρωναν, γιατί τα έβρισκες παντού.

Και σε μια μικρή αγορά όπως η Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για πολλούς ανταγωνιστές.
 
Wally είπε:
Για τις παραλληλες εισαγωγες, ενδιαφερουσες πληροφοριες εχει η στηλη "Εξω απο τα δοντια" στα τευχη του Pixel 15 και 19
Πράγματι. Πήγα και ξαναδιάφασα και τα δύο άρθρα. Η συνέντευξη του κ. Γκόλφη στο pixel 19 είναι ενδεικτική του τί συνέβαινε στήν αγορά τότε και αποτελεί κλασσικό παράδειγμα "ελληνικής μαγκιάς". Το λυπηρό είναι ότι μια τέτοια συνέντυξη μπορούσε να δημοσιευθεί σέ ένα περιοδικό με κυκλοφορία 30000 τεύχη χωρίς κανένα φόβο για τυχόν επιπτώσεις απο το επίσημο κράτος.

Βασίλης
 
οι τύποι πρέπει να έβγαζαν μαχαίρια εκείνη την εποχή.. εγώ ρωτάω δικαίωμα του καθενός δεν είναι όμως να πουλάει όσο θέλει?

διαβάστε τι λέει στο τέλος

"όλα αυτά για 16bit και 512kb είναι διαφημιστικό τρικ, ποτέ ένας χρήστης δε θα χρειαστεί πάνω απο τα 48kb του Spectrum!!"

ο άνθρωπος βλέπει χρόνια μπροστά! :p

Διαβάζω κι άλλα: "αντιγράφω την κασέτα του ghostbusters γιατί η Activision μου ζητάει 10.000 λίρες για τα δικαιώματα"

Απίστευτα πράγματα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η δική μου Amiga πάντως που ήταν παράλληλη εισαγωγή ήταν σαφώς χαμηλότερης ποιότητας από αυτές που έφερνε η MEMOX. Εκτός του οτι δεν υπήρχε κανένα από εκείνα τα μικρά στρογγυλά πράσινα αυτοκόλλητα με το "ΟΚ" πάνω στα πλαστικά και στο space, η motherboard παρόλο που η αγορά έγινε μέσα του 89 φαινόταν σαν να ήταν από τις πρώτες φουρνιές του 87.

Βέβαια εγώ την πήρα 116000 ενώ η ΜΕΜΟΧ την πούλαγε 160κάτι.

Η μεγάλη κλοπή της ΜΕΜΟΧ ήταν στους C64 που το πλάσαραν σαν ανταγωνιστή του PC και το κοστολογούσαν ...λίγο φθηνότερα από PC
 
Shinobi είπε:
οι τύποι πρέπει να έβγαζαν μαχαίρια εκείνη την εποχή.. εγώ ρωτάω δικαίωμα του καθενός δεν είναι όμως να πουλάει όσο θέλει?διαβάστε τι λέει στο τέλος

"όλα αυτά για 16bit και 512kb είναι διαφημιστικό τρικ, ποτέ ένας χρήστης δε θα χρειαστεί πάνω απο τα 48kb του Spectrum!!"

ο άνθρωπος βλέπει χρόνια μπροστά! :p

Διαβάζω κι άλλα: "αντιγράφω την κασέτα του ghostbusters γιατί η Activision μου ζητάει 10.000 λίρες για τα δικαιώματα"

Απίστευτα πράγματα.
Κατά τη γνώμη μου το πλέον μεμπτό της συνέντευξης (περισσότερο και από την παραδοχή της πειρατείας) ήταν η ξεκάθαρη δήλωση προσπάθειας δημιουργίας καρτέλ στην αγορά των υπολογιστών.
 
Νομίζω κάπου όταν άρχισαν τα micro να μπαίνουν σε περισσότερα σπίτια, άνοιξαν και περισσότερα μαγαζιά. Λογικό είναι να υπάρχει και ανταγωνισμός στις τιμές και κάποιοι να μη τον αντέχουν... Με την ίδια λογική έπρεπε να βγει να κατηγορήσει το Sugar η Sinclair επειδή έβγαλε υπολογιστή με οθόνη και κασετόφωνο και τα έδινε όλα μαζί σε τιμή κόστους.
 
Wally είπε:
H Memox ηταν η αντιπροσωπεια της Commodore στην Ελλαδα.Ηταν πολυ δυναμικη με πολλες διαφημισεις στα περιοδικα του χωρου.

Στα κεντρικα της στους Αμπελοκηπους εκανε συχνα events οπου μαζευονταν οι πιτσιρικαδες για gaming.

Οπως ειπε και ο Billy καρφωνοντας με βαναυσα, πηγαινα και εγω αφενος διοτι ημουν κοντογειτονας και αφετερου για να παιζω αποκλειστικα το υπεροχο Delta.

Θυμαμαι οτι υπηρξε περιστατικο που αγνωστοι εσπασαν βιτρινες (δεν ξερω αν ειχαν υπεξαιρεσει και εξοπλισμο).

Πρεπει να εκλεισε γυρω στο 1991/92 - χωρις να ειμαι σιγουρος.

Ξερει κανεις το λογο που κατεβασε ρολα??

Οι ψωμιερες πουλαγαν ικανοποιητικα και η Amiga σαρωσε...
Ωραίο ρετρο-θέμα η ΜΕΜΟΧ, και χαίρομαι ιδιαίτερα που μάθαμε και κάποια παραπάνω πραγματάκια, μέσω του marag !!

Σαν τον Wally, περνούσα και εγώ τακτικά απο εκεί (πολλές φορές κάνοντας κοπάνα την ώρα της γυμναστικής :D ), για να χαζέψω τα κομοντόρια !!

Είχαμε σκαρώσει μάλιστα και μία "απάτη" με κάποιους συμμαθητές, λέγοντας ότι είμαστε (και καλά) CBM users, ώστε να έχουμε πρόσβαση και στα "ιδιαίτερα" του commodore club !!

Εχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις απο εκεί... :)

Aλήθεια, πως λεγόταν η "αντιπροσωπεία" που ανέλαβε το σέρβις των Commodore μηχανημάτων αμέσως μετά το κλείσιμο της ΜΕΜΟΧ; (νομίζω είχε ένα πολύ "μπανάλ" όνομα, σαν "Ηλεκτρονική ΕΠΕ" - ή κάτι παρόμοιο :D )

Eίχα περάσει απο αυτούς κάποιο καιρό μετά την αγορά της Amiga μου γιατί είχε παρουσιάσει ένα πρόβλημα που είχε να κάνει με το joystick port, και μου είχαν φανεί λίγο... πως να το πω... "ρέμπελοι" και... "αεριτζήδες" !! :D

Kάτι ακόμα που έμαθα απο έναν γνωστό:

Απο την ΜΕΜΟΧ πέρναγε αραιά-και-που, ο γνωστός ηθοποιός Ερρίκος Μπριόλας (!) ο οποίος παρά το ότι δεν φαινόταν να "ταιριάζει" ηλικιακά στο "γκρούπ" των κομπιουτεράδων της εποχής, υπήρξε κάτοχος Amiga !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η πρωτη μου Amiga ειχε το ΟΚ αυτοκολλητο στο spacebar, Θυμαμαι στην βουλιαγμενης υπηρχε ενα κτιριο με ενα μεγαλο σημα της commodore (νομιζω στο υψος της αργυρουπολης) και ειχε παει ενας φιλος μου την amiga για αλλαγη drive αν θυμαμαι καλα,και νομιζα οτι ηταν της MEMOX.
 
Πίσω
Μπλουζα