Metal Slug (Review)

darkheart

Retro Member
Joined
16 Σεπ 2012
Μηνύματα
99
Αντιδράσεις
9


Δεν βρήκα κάπου σχετικό review οπότε φτιάχνω νέο θέμα!


 


Στο σημερινό review έχουμε το πιο γνωστό ίσως, από τα run and gun παιχνίδια που έκαναν την εμφάνιση τους στα arcades, το Metal Slug. Αναπτύχθηκε από την Nazca Corporation και το Publishing έγινε το 1996 από την γνωστή για τα εντυπωσιακά της beat m up SNK. Το Metal Slug ήταν τόσο επιτυχημένο που μεταφέρθηκε σε πολλές κονσόλες όπως το Playstation, το Sega Saturn, το Wii, το Game Boy advance, το Playstation 2 και φυσικά στο Neo Geo.




Ο διαβολικός στρατηγός Morden προσπαθεί να κατακτήσει το κόσμο με την βοήθεια ενός στρατού επαναστατών. Σε μία από τις επιθέσεις του παίρνει τον έλεγχο ενός υπερόπλου με την ονομασία Metal Slug. Το Metal Slug είναι ένα πανίσχυρο τανκ κατασκευασμένο να έχει μεγάλο firepower και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε terrain μάχης. Η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας είναι ο Λοχαγός Marco και ο υπολοχαγός Tarma, δύο ειδικευμένοι στρατιώτες εκπαιδευμένοι από την Falcon Strike Force. Αποστολή τους είναι να επιτεθούν και να καταστρέψουν τη βάση του στρατηγού Morden αλλά και να εξαφανίσουν οποιαδήποτε ύπαρξη του υπερόπλου Metal Slug.




Το Gameplay του παιχνιδιού είναι απλό. Μάχεσαι μόνος ή με κάποιον φίλο σου έναντι των ορδών του στρατού του στρατηγού Morden. Στο τέλος κάθε επιπέδου αντιμετωπίζεις έναν ισχυρό boss. Κατα την διάρκεια του κάθε επιπέδου πρέπει να ελευθερώσεις όσο το δυνατόν περισσότερους prisoners of war. Όσο περισσότερους POW ελευθερώνεις τόσο περισσότεροι οι πόντοι που συσσωρεύονται στο τέλος κάθε επιπέδου. Τα όπλα σου για την μάχη ενάντια στον Morden είναι, εκτός από το αρχικό σου πιστόλι και τις χειροβομβίδες, ένα Heavy Machine Gun, ένα Flame Thrower και φυσικά το Rocket Launcher. Όλα τα shooters πρέπει να έχουν ένα Rocket Launcher.

Σε κάποια επίπεδα μπορεί να βρείτε και μυδραλιοβόλα ή το υπέρτατο υπερόπλο Metal Slug.




Οι λεπτομέρειες των hand-drawn γραφικών του παιχνιδιού είναι πέρα από κάθε φαντασία. Η τεχνολογία του MVS της SNK ήταν αρκετά προχωρημένη το 1996 για τα 2D γραφικά και οι δημιουργοί είχαν δώσει πολλούς τίτλους με υπέροχα γραφικά. Τα Backgrounds έχουν εξίσου την ίδια λεπτομέρεια και πολλά από τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού μπορούν να καταστραφούν.

Το animation των χαρακτήρων, των οχημάτων και των backgrounds είναι πλούσιο και αν το συνδυάσουμε με τις ορδές των εχθρών που προσπαθούν να σε στείλουν στον άλλο κόσμο ή στην προκειμένη περίπτωση στη τσέπη σου για να πιάσεις και να ρίξεις το επόμενο νόμισμα, μπορούμε απλά να πούμε πως γίνεται ο κακός χαμός.




Τα μουσικά θέματα δίνουν μια επική αίσθηση στο παιχνίδι και σε βάζουν περισσότερο στο κλίμα. Τα εύσημα βέβαια γι αυτό θα πρέπει να δοθούν στο συνθέτη Takushi Hiyamuta. Τα εφέ έχουν μεγάλη ποικιλία, από τους διαφορετικούς ήχους των όπλων μέχρι και τα one-liners των boss fights. Δεν είναι λίγο να είσαι μέσα στο πυρετό της μάχης και ενώ έχεις ένα αδύναμο πιστολάκι να ακούς ξαφνικά βHeavy Machine Gunβ. Χαρακτηριστικό των εξαίσιων ηχητικών εφέ είναι και η ύπαρξη του περίφημου Wilhelm Scream




To Metal Slug έγινε μεγάλη επιτυχία και κατάφερε να συνεχιστεί με αρκετά sequels. Η μεγάλη επιτυχία του οφείλεται στα υψηλά επίπεδα διασκέδασης που προσφέρει, και κυρίως στο two players mode. Αυτός μάλιστα είναι ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσεις. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως το Metal Slug είναι η εξέλιξη του παλιού καλού contra της Konami. Όμως η βασική ιδέα του παιχνιδιού βασίζεται σε ένα παιχνίδι που προηγήθηκε περίπου μια δεκαετία πριν και είναι λιγότερο γνωστό.







Στο επόμενο review λοιπόν θα δούμε τον βπαππούβ του Metal Slug ένα παιχνίδι λιγότερο γνωστό κυρίως για το πολιτικό του περιεχόμενο που λογοκρίθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη. Μέχρι τότε το Metal Slug μπορείτε να το απολαύσετε σε πολλές από τις σύγχρονες πλατφόρμες. Οπότε συνδεθείτε στο PSN σας ή στο XBOX Live και κατεβάστε το. Ή αν θέλετε λίγο πιο αυθεντική arcade experience κατεβάστε το στο MAME
 
Πολύ ωραίο review φίλε για ένα παιχνίδι σταθμός. Πραγματικά αξίζει κάποιος να πάρει το συγκεκριμένο παιχνίδι σε όποια κονσόλα κυκλοφόρησε. Στο Saturn μόνο Ιαπωνική έκδοση (δυστυχώς) και επίσης στο Neo Geo Pocket αν και δεν ήταν κάτι το αξιόλογο. Αξέχαστο όπλο όταν ανεβαίνεις στην καμήλα και πυροβολάς με νερό!

Ένα πραγματικό 2D αριστούργημα.
 
darkheart είπε:
Οι λεπτομέρειες των hand-drawn γραφικών του παιχνιδιού είναι πέρα από κάθε φαντασία. Η τεχνολογία του MVS της SNK ήταν αρκετά προχωρημένη το 1996 για τα 2D γραφικά και οι δημιουργοί είχαν δώσει πολλούς τίτλους με υπέροχα γραφικά.

Μια μικρή διόρθωση εδώ. Η τεχνολογία του Neo Geo το 1996 ήταν αρκετά παρωχημένη. Μιλάμε για hardware εξαετίας βασισμένο στον 68000, αλλά παρόλα αυτά ακόμα σχετικά ισχυρό "sprite pusher". Οι developers πραγματικά αξιοποίησαν το hardware στο μέγιστο.




darkheart είπε:
Θα μπορούσε κάποιος να πει πως το Metal Slug είναι η εξέλιξη του παλιού καλού contra της Konami. Όμως η βασική ιδέα του παιχνιδιού βασίζεται σε ένα παιχνίδι που προηγήθηκε περίπου μια δεκαετία πριν και είναι λιγότερο γνωστό.

Στο επόμενο review λοιπόν θα δούμε τον βπαππούβ του Metal Slug ένα παιχνίδι λιγότερο γνωστό κυρίως για το πολιτικό του περιεχόμενο που λογοκρίθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη.
Σε ποιο παιχνίδι αναφέρεσαι;
 
Βράδυ καλοκαιριού του '97 σε αίθουσα arcade των Νεων Στύρων Ευβοίας.. Τότε πρωτοείδα και έπαιξα το metal slug, εικόνες και στιγμές που τις θυμάμαι σα να ηταν χθες! Παρα πολυ καλο το review, θα ηθελα να δω στο άμεσο μελλον να κανεις ανάλογη παρουσίαση με αλλο ενα θρυλικό παιχνίδι που εγραψε ιστορία στις αίθουσες arcade, το Final fight!

Οσο για το "παππού" του metal slug που αναφέρεις νομιζω οτι καπου παει το μυαλό μου, ισως ειναι αυτο που ειχε ως κεντρικούς πρωταγωνιστές 2 πρόσωπα της νεότερης ιστορίας ο ενας εκ των οποίων ειναι ακόμα ζωντανός με all time classic σημα κατατεθέν το πούρο!
 
Παιχνιδαρα!!!!! :worship:

Το θυμαμαι να το εχει το "Space" - παλιο καλο ουφαδικο του Κορυδαλλου - και να γινεται πανικος!!!!

Βεβαια οποτε το εβρισκα ελευθερο...το χρυσωνα!!!! :D

Οταν ανακαλυψα οτι υπαρχει μεσα στον emu που τρεχω στο λαπτοπι.... :eek: ....

εβγαλα το αχτι μου για ολα τα 50αρικα που του ειχα χωσει....
joystick.gif


Το εχω λατρεψει τοσο που τσιμπησα μεχρι και τις μινιατουρες του ... #)

Darkheart....εγραψες!!!! :thumbup:
 
Aπο τα αγαπημένα μου arcade games !! (ομολογώ πως το είχα παίξει πολύ περισσότερο σε Neorage, παρά στα ηλεκτρονικά... #) ) Ακρως πορωτικό, και συχνά το ξαναπαίζω στα διαλείμματα μεταξύ άλλων παιχνιδιών. :thumbup:

Δεν είμαι σίγουρος ποιός θεωρείται ως ο "παππούς" του Metal Slug - πάντως κάτι "κοντινό" που είχα παίξει στο παρελθόν, ήταν και αυτό εδώ. (Gunforce 2)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Gunforce 2 και In the Hunt της Irem (τα οποια ειχα "ταραξει" περισσοτερο στο Rage εξομοιωτη/DOS -οι 2 devs του εγραψαν και το Neorage εξομοιωτη- ) ειναι τα games, που αμεσα σε παραπεμπουν στο Metal Slug

Αλλα προφανως δεν εννοει καποιο απο αυτα (>> κανενα απο αυτα τα 2 δεν ειναι 10 χρονια πριν το Metal slug )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό που θυμάμαι στο In the Hunt στον Rage, ήταν ότι δεν είχε ήχο, αλλά φοβερό παιχνίδι, όντως... :) (το Gunforce το έπαιξα αργότερα)

(και ναί, σαφώς και δεν εννοεί αυτά - δεν υποστήριξε κάποιος κάτι τέτοιο)
 
billy είπε:
- δεν υποστήριξε κάποιος κάτι τέτοιο)
Σαφεστατα

///////////////////////////////////

Εκτος εαν εννοει - το shinobi - λογω τελειωματος του αντιπαλου απο κοντα με μαχαιρι/κατανα ,την παρουσια αντιπαλων με ασπιδες και την αντιμετωπιση τους , τους αιχμαλωτους ....., κατι που αναφερει στο review του και το hardcoregaming101
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μετα το πρωτο ονομα της Algida αλλο ενα μυστηριο θα ταλανιζει το Retromaniax για τις δεκαετιες που ερχονται.
 
Σκέφτομαι τα εξής: Rolling Thunder αλλά δεν μοιάζει αρκετά, κυρίως το Xain'd Sleena αλλά και το Bionic Commando. Αν και δεν είναι Run and Gun ακριβώς και πυροβολείς και μοιάζει στη θεματολογία και στα γραφικά.
 
Κι όμως, το Gunforce 2 είναι ακόμα εντυπωσιακότερο σε γραφικά και animation από το Metal Slug παρόλο που είναι παλαιότερο. Θα έλεγα ότι είναι στα επίπεδα του Metal Slug 3. Mου φαίνεται ότι οι σχεδιαστές του παιχνιδιού κάνανε ένα μικρό βήμα πίσω όταν πήγαν στο Neo-Geo hardware, σε σχέση με αυτό που είχαν για το Gunforce 2. Αν και το Gunforce 2 πάσχει από slowdowns στο MAME (δεν ξερω αν είναι έτσι και το κανονικό) όμως αν βάλεις την CPU στο 150% από τα settings στο MAME το παιχνίδι γίνεται απόλαυση.
 
Cyber lip το προφανές. Αλλα παιχνίδια αυτού του τύπου είναι και τα gunstar heroes σε megadrive, ruff n tumble σε amiga, contra στο snes.
 
Και μία εικονίτσα του Gunforce 2, για να καταλάβουμε τι φτιάξανε οι σχεδιαστές του Metal Slug λίγα χρόνια πιο πριν.

Προβολή συνημμένου 119053
 
Και μερικές εικόνες του Gunforce 2, για να καταλάβουμε τι φτιάξανε οι σχεδιαστές του Metal Slug λίγα χρόνια πιο πριν.

1042_1.jpg

gunforce2-2.jpg

26799.jpg.jpg
 
Ωραίες οι photos !! :thumbup: (υπάρχουν και μερικές ακόμα στο link του παλιού thread που έδωσα στην προηγούμενη σελίδα :) ).

Δεν ξέρω βεβαια κατα πόσο τα διαφορα παιχνίδια που αναφέρθηκαν (Cyber Lip, κλπ) "λογοκρίθηκαν στην Αμερική για το πολιτικό τους περιεχόμενο"...
 
billy είπε:
Ωραίες οι photos !! :thumbup: (υπάρχουν και μερικές ακόμα στο link του παλιού thread που έδωσα στην προηγούμενη σελίδα :) ).
Α, τώρα το είδα Billy, έχω το κακό συνήθειο να μην διαβάζω όλα τα post όταν θέλω να ποστάρω.

Πάντως όσο περισσότερο βλέπω τις εικόνες τόσο πιο πολύ με εντυπωσιάζουν. Θα ήθελα πολύ να δω τι θα μπορoύσαν να φτιάξουν οι συγκεκριμένοι σχεδιαστές σε τωρινό hardware με την ίδια όρεξη. Πραγματικά, δεν νομίζω να έχω δει πολλά μοντέρνα 2D games που να φτάνουν την λεπτομέρεια/σχεδιασμό/animation των Gunforce 2/Metal Slug 3. Μας έχουνε φάει τα indies και τα low budget.
 
M92 vs NeoGEO :)

Οι λεπτομερειες τοσο στα Metal Slug οσο και στο παλαιοτερο (και αδικημενο) GunForce2 ειναι αρρωστια!

Και εγω αναρωτιεμαι συχνα γιατι δεν μπορουμε να δουμε τετοιου επιπεδου 2D γραφικα σημερα...(αρχιζω να βαριεμαι τα "8/16 bit" look indies που ειναι συνηθως χωρις εμπνευση και δεν εντυπωσιαζουν)

Ισως να φταιει η τεμπελια, το "Flash" αποστειρωμενο look, η κυριαρχια των οθονων με native αναλυση...
 
Πίσω
Μπλουζα