Το 2011 ξεκινάει πολύ καλά ! Η Nvidia ανακοινώνει ότι μπαίνει στα χωράφια των Intel/AMD σχεδιάζοντας CPU. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης όμως είναι ότι αυτή η CPU είναι ARM και ότι η Microsoft θα κάνει target τα 8 ΚΑΙ στους ARM !Τέλος πια αυτή η σιχαμερή τεχνολογία του κακού
Οι παλιοί θα θυμούνται τους πολέμους μεταξύ Intel/Motorola με τον φοβερό και εκπληκτικό 68000. Τρομερή σχεδίαση και απόδοση σε σχέση με τους 8086 και ευχαριστιόσουν να γράφεις κώδικα ρε παιδί μου. Είχες 7 data καταχωρητές αντί για 4, άλλους τόσους address αντί του παλαιολιθικού AX,BX,CX,DX. Δε χρειαζόταν συνέχεια να κάνεις Push/Pop για να ελευθερώσεις τον AX για να κάνεις μια απλή πράξη.
Μου έχει μείνει αυτή η ανοησία με τα segments των 64Κ που για να δεις λίγο παραπέρα είχες ολόκληρη διαδικασία. Έπρεπε να έρθει ο 286 για να αλλάξουν λίγο τα πράγματα και φυσικά ο 386 για να ξεχάσουμε.
Ο AX έγινε EAX για τα 32 bits, και πριν λίγα χρόνια έγινε RAX για τα 64 bits αλλά ακόμα και σήμερα μου κάθεται άσχημα η όλη φάση, επικράτησε κάτι το οποίο ήταν κακοφτιαγμένο αλλά λόγω πωλήσεων και εσόδων η Intel το βελτίσωσε σε ταχύτητα και διέλυσε τον ανταγωνισμό.
Μην παρεξηγηθώ το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και φυσικά οι x86 σκοτώνουν σε ταχύτητα, το πρόβλημα είναι ότι αν το δούμε αρχιτεκτονικά οι ARM είναι κλάσεις ανώτεροι και αν υπάρχουν τα ανάλογα ποσά (όπως στους χ86) τότε σίγουρα θα έχουμε σε λίγα χρόνια κάτι ΠΟΛΥ δυνατό.
Κάτι επίσης καλό είναι ότι οι ARM είναι πολύ φθηνοί. Η ARM σαν εταιρία σχεδιασμού παίρνει ψίχουλα per CPU license. Από κει και πέρα φυσικά είναι θέμα της κατασκευάστριας εταιρίας αλλά πλέον δεν θα βγαίνουν επεξεργαστές από δύο εργοστάσια (πρακτικά ένα, της Intel).
Από συναισθηματικής αξίας ο θάνατος του Archimedes τελικά δεν ήταν μάταιος.
Long live ARM!