Καλημέρα. Πρόσφατα ξεκίνησα ένα project που ήταν απωθημένο ετών. Να πω αρχικά πως είχα στην συλλογή μου σε VHS τα εξής επεισόδια της σειράς:
Στο παρελθόν είχα κυκλοφορήσει και κάποια rips, το ένα από Ελληνικά VHS (σε πολύ φτωχή ποιότητα) και ένα DVD Rip από αγγλικό DVD στο οποίο είχαν "κουμπώσει" τον Ελληνικό ήχο. Έλειπε η εισαγωγή και οι τίτλοι τέλους με τον γαλλικό ήχο.
Στην αρχή του καλοκαιριού που μας πέρασε, απέκτησα από το γαλλικό amazon την remastered έκδοση με το original γαλλικό soundtrack, τους τίτλους των επεισοδίων και τους τίτλους τέλους στα γαλλικά, ότι δηλαδή παρακολουθήσαμε. Ξεκίνησα λοιπόν το project που δεν ήταν άλλο από το να έχω και τον ελληνικό ήχο σε μια 1:1 ποιότητα με το DVD (PAL 720*576). To project κράτησε ένα τρίμηνο και προσπαθούσα να έχω τον ήχο συγχρονισμένο στον απόλυτο βαθμό συγκρίνοντας τα peaks μεταξύ ελληνικού και γαλλικού audio.
Το αποτέλεσμα είναι κάτι το οποίο με γύρισε τα χρόνια που το πρωτοείδα στις αρχές τις δεκαετίας του '80. Θα το χαρακτήριζα άριστο με 3 παρατηρήσεις:
α) Τα επεισόδια πριν αυτών που είχα στην κατοχή μου είναι με τον ήχο στα 128kb/s. Αυτά που είχα ήδη, είναι στα 192kb/s (ac3), όσο είναι και γαλλικός ήχος.
β) Στο επεισόδιο Calypso, ο ήχος από την δικιά μου κασέτα έχει λίγο θόρυβο. Οπότε ναι μεν τον έχω συμπεριλάβει, αλλά το αρχείο έχει τριπλό ήχο (Ελληνικό 128, Ελληνικό 192, Γαλλικό 192).
γ) Στο επεισόδιο 10, "Les Lestrygons", το αρχικό VHS rip που είχε κυκλοφορήσει είχε κάποια δευτερόλεπτα κομμένα (βίντεο και ήχο). Στο English DVD rip, υπάρχει το video χωρίς τον ήχο, για κάποια δευτερόλέπτα. Η δική μου έκδοση ακολουθεί την ίδια προσέγγιση με το αγγλικό rip.
Έχω 2 εκδόσεις, μία μόνο με το επεισόδιο (χωρίς εισαγωγή και τίτλους τέλους) με dual ή και triple audio, και μια μόνο τον ελληνικό ήχο και εισαγωγή/τίτλους τέλους.
Αν κάποιος έχει τα υπόλοιπα επεισόδια από αυτά που αναφέρω σε VHS και ξέρει ότι η ποιότητα είναι καλή, πολύ ευχαρίστως να τα ψηφιοποιήσω, να πάρω τον ήχο και να γίνει η "αναβάθμιση" της έκδοσης που έχω ετοιμάσει. Και μετά βλέπουμε!