O βασιλιάς και το πουλί - Le Roi et L'Oiseau (1980)

mastoras

Retro Member
Joined
14 Ιουν 2007
Μηνύματα
157
Αντιδράσεις
36
Συνεχίζω να βάζω δύσκολα, αλλά οι αναμνήσεις μου έρχονται καταρράκτης, τι να κάνω;

Γύρω στα Χριστούγεννα του 1983 ή 1984, η ΕΡΤ πρόβαλε ένα γαλλικό καρτούν μεγάλου μήκους (πάνω από ώρα) με θέμα ένα ζευγάρι ερωτευμένων παιδιών (πρίγκηπα και πριγκήπησας?) που κατατρέχονται από έναν περίεργο βασιλιά/πουλί σε μορφή που έμοιαζε με κουκουβάγιας. Το παλάτι ήταν έρημο από άλλο κόσμο και μόνο οι δυο τους τρέχανε από δω κι από κει προσπαθώντας να κρυφτούν από το απαίσιο πουλί-βασιλιά. Θυμάμαι πως μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση όταν την είχα δει, not least λόγω του μήκους της (δεν είχα συνηθήσει σε μεγάλου μήκους cartoons). Πολύ σουρεαλιστικό.

Ήταν στο ύφος άλλων παρόμοιων cartoons μεγάλου μήκους όπως Το Κορίτσι με τα Σπίρτα ή του Καρυοθραύστη που η ΕΡΤ έπαιζε συχνά τα Χριστούγεννα.

Το θυμάται λοιπόν κανείς; Ε;
 
...mastoras, κάτι θυμάμαι, αλλά αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι κάπως διαφορετικό, οπότε μάλλον δεν είναι αυτό που ψάχνεις. Δεν βλάπτει όμως να το αναφέρω για παν ενδεχόμενο.

Πρόκειται για ένα (όντως) σουρρεαλιστικό setting σε ένα φανταστικό βασίλειο, όπου ένας νεαρός καπνοδοχοκαθαριστής και μία βοσκοπούλα (οι οποίοι είναι αρχικά ζωγραφιές σε πίνακες), ερωτεύονται. Ομως ο κακός βασιλιάς είναι και αυτός ερωτευμένος με την βοσκοπούλα, και δεν τους αφήνει ν' αγιάσουν !!

Εδώ να σημειώσω ότι ο βασιλιάς δεν μοιάζει ακριβώς με πουλί (αν και οι πράκτορες/μπράβοι του μπορούν και πετάνε), αλλά έχει ένα λεπτό μουστάκι και υποφέρει απο... στραβισμό (!) πράγμα για το οποίο δεν ανέχεται να τον κοροϊδεύουν. Υπάρχει και ένα πουλί στην όλη ιστορία, αλλά είναι με το μέρος των δύο νεαρών ερωτευμένων.

Νομίζω στα ελληνικά ο τίτλος ήταν "Ο βασιλιάς και το κοράκι", ή απλά "ο βασιλιάς και το πουλί", ή τέλος πάντων κάπως έτσι. Ο γαλλικός τίτλος είναι Le Roi et L'Oiseau.
 
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ταινια κινουμενων σχεδιων...και πολυ αγωνια
 
billy είπε:
Νομίζω στα ελληνικά ο τίτλος ήταν "Ο βασιλιάς και το κοράκι", ή απλά "ο βασιλιάς και το πουλί", ή τέλος πάντων κάπως έτσι. Ο γαλλικός τίτλος είναι Le Roi et L'Oiseau.
Billy, έπεσες διάνα. Μόλις έκανα google τον γαλλικό τίτλο και η καρδιά μου αναπήδησε με το που είδα τις γνώριμες εκείνες εικόνες. Δε χρειάζεται πιστεύω να σου πω τι γίνεται μέσα μου αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρεις πόσα χρόνια μου έχει μείνει στο μυαλό αυτή η ταινία, και τώρα, με τη βοήθειά σου, και τη βοήθεια αυτού του φόρουμ, την ξαναβρίσκω.

Ρε παιδιά, είσαστε όλοι σας απίθανοι. Τι άλλο να πω, έχω ξεμείνει από λέξεις.

By the way, γίνεται να αλλάξουμε τον τίτλο αυτού του thread για να αντικατοπτρίζει τον τίτλο της ταινίας; Πιστεύω πως, ως σουρεαλιστικό ρετρό, ανήκει εδώ, έτσι;

Σκηνές όπως οι ακόλουθες έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου για εικοσαετία και βάλε, παρότι είδα την ταινία μόνο μια φορά μικρός. Σήμερα τις ξαναβλέπω. Απίστευτο. Τα backgrounds δε είναι καταπληκτικά!

roioiseau4.jpg


roioiseau4.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
mastoras είπε:
Σκηνές όπως οι ακόλουθες έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου για εικοσαετία και βάλε, παρότι είδα την ταινία μόνο μια φορά μικρός. Σήμερα τις ξαναβλέπω. Απίστευτο. Τα backgrounds δε είναι καταπληκτικά!
Πραγματικά εκπληκτικό και αρκετά σουρεαλιστικό.Το είχα δει και εγώ μια φορά μικρή,όμως μου έχει μείνει από τότε η

του και η στρυφνή φάτσα του βασιλιά...:rolleyes:
 
Κοίτα να δεις λοιπόν πως είδαμε το ίδιο πράγμα, αλλά θυμόμαστε διαφορετικά στοιχεία. Εγώ, για παράδειγμα, θυμάμαι το πουλί και τα φοβερά backgrounds. Το πρόσωπο του βασιλιά, όπως και τη μουσική, που λες εσύ, δεν τις θυμάμαι καθόλου!
 
Τρομερο παιδικο με οντως αρκετη αγωνια.Θυμαμαι το εδειχνε 1 τοπικο καναλι σε συνεχειες.Μου χει μεινει η ανακοινωση που εβγαλε ο Βασιλιας για να κυνηγησει το ζευγαρι...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΟΙΒΗ

ΜΙΑ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΠΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ(καπως ετσι ηταν)

Θυμαται κανεις τη συνεχεια
 
Στα ελληνικά μάλλον αποδόθηκε σαν Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ (έτσι νομίζω ότι το πήρε το μάτι μου σε ένα μαγαζί με παλιές VHS).
 
Είναι εκπληκτική ταινία!!! Την βρήκα πέρυσι μετά από χρόνια αναζήτησης. Πάντως είναι εκπληκτικό πως με μια προβολή πριν από πολλααααά χρόνια στην κρατική τηλεόραση, έγινε κόλλημα σε πολύ κόσμο που προσπαθούσαν να την βρούνε...


Εμένα προσωπικά μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η πολυπλοκότητα με την οποία ήταν σχεδιασμένο το παλάτι του βασιλιά καθώς και η υπόγεια πόλη που υπήρχε κάτω από αυτό. Επίσης, η μουσική της ταινίας είναι εκπληκτική.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
το ειχα δει και το ειχαμε γραψει στο βιντεο. Μετα τη ταινια Το πεταγμα των δρακων ερχοταν αυτη.

Απο τις αγαπημενες μου ταινιες, αν και θα θελα να δω και την ασπρομαυρη εκδοση του 1952
 
[edit]'. Απιστευτη ταινια, πολυ ωραια δουλεια πραγματικα. Θυμαμαι πως ειχε προβληθει λιγες φορες στην ΕΡΤ, αλλα επαιζε και σε κασσετα τοτε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ψαχνω για ενα παλιο καρτουν το οποιο ειναι θαμμενο βαθια μες το μυαλο μου και το μονο που θυμαμαι ηταν οτι ο ηρωας ηταν ενας "Καρβουνιαρης" (καπνοδοχοκαθαριστης) και οτι ήταν αρκετα μελανχολικο....

nevermind....

http://retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=2552

:D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αναζήτηση παλιάς ταινίας κινουμένων σχεδίων [Ο βασιλιάς και το πουλί]

Ψάχνω το όνομα μιας παλιάς (νομίζω γαλλικής) ταινίας κινουμένων σχεδίων, την οποία είχα δει πριν από αρκετά Χριστούγεννα. Απ' ότι θυμάμαι, ήταν σχετικά με μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός φτωχού νέου (καπνοδοχοκαθαριστή; ) και μιας ευγενούς νέας, με τον απαραίτητο κακό να προσπαθεί με χίλιους τρόπους να τους το χαλάσει. Ξέρετε κάτι σχετικά;

Θυμάμαι την τελική σκηνή, όπου το ήρωας κατόρθωσε να μπει σε ένα τεράστιο ανθρωπόμορφο ρομπότ, το οποίο είχε κατασκευαστεί αρχικά για την εξόντωσή του και να νικήσει έτσι τον κακό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλημέρα! Η ταινία είναι όντως γαλλική, παραγωγής του 1980 με τιτλο Le roi et l' oisseau (ελληνιστί "Ο βασιλιάς και το πουλί").

Εδώ η σελίδα της ταινίας στο Ιmdb: http://www.imdb.com/title/tt0079820/

Κι εδώ ένα απόσπασμα στα γαλλικά:

Αυτά! Ελπιζω να σου βοήθησα! :D

(Χμ... Με πρόλαβε ο Wally...)
 
Αυτό είναι! Ευχαριστώ!
 
Διαβαζα και εγω ιστορια αγαπης δυο νεων,παταω το spoiler τσουπ πεταγονται τα ρομποτ.

Καγκελο. :xm:
 
Aardvark είπε:
Διαβαζα και εγω ιστορια αγαπης δυο νεων,παταω το spoiler τσουπ πεταγονται τα ρομποτ.Καγκελο. :xm:
:biglaugh: :biglaugh: :biglaugh: :biglaugh:

Απίστευτο το τέλος! Πως να μη το θυμάμαι μετά από 20+ χρόνια;

[edit]This video is no longer available because the YouTube account associated with this video has been terminated due to multiple third-party notifications of copyright infringement from claimant:

 


EuropaCorp - CCA Production [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ψαχνω κ αλλο παιδικο με βασιλια!!!!! [Le Roi et L'Oiseau]

Λοιπον κ αυτο ηταν ενα κ αυτοτελες,δεν πρεπει να ηταν ιαπωνεζικο.Ειχε να κανει με ενα βασιλια καπως κοντο κ χοντρο με καρε μαυρα μαλλια η οψη του θυμιζε ρηγα απο τραπουλοχαρτα.Ε λοιπον αυτος ζουσε σε ενα βασιλειο συγκεκριμενα ηταν ενας θεορατος πυργος τον οποιο κοσμουσαν αγαλματα προτομες του,οι τοιχοι ειχαν ολο πινακες με την μορφη του ακομα κ το γκαζον ηταν κουρεμενο με την μορφη του!!!!Τα παντα περιστρεφονταν γυρω απο αυτον γιατι ηταν ψηλομυτης κ ναρκισσος ολοι τον υπηρετουσαν κ οσοι δεν του γεμιζαν το ματι τραβαγε ενα μοχλο κ αυτοι οπου κ να βρισκονταν πεφταν στο κενο γιατι ανοιγε το πατωμα.Νομιζω κατεληγαν σε κατι κατεργα κ αποθηκες οπου κ εκει ειχε σκονισμενα αγαλματα του.Νομιζω στο τελος κατι γινεται κ μαθαινει το μαθημα του για να μην ειναι κακος!Κ αν θυμαμαι καλα ειναι βουβο δεν πρεπει να μιλανε σχεδον καθολου!!!

Το εβαζε συνεχια το junior tv αν το βρειτε κ αυτο θα σας παραδεχτω γιατι ξερω οτι ειστε ειδικοι!!!!!!! :happyjump:
 
Μήπως λες το "Ο Βασιλιάς και το Πουλί" (a.k.a. "Le Roi Et L'Oiseau", "The King and the Mockingbird");
 
Πίσω
Μπλουζα