Only Amiga makes it possible

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
παιδιά ναι έβγαλα τα μάτια μου και δεν τα διάβασα και όλα..

Χρήστο κάνε ένα κόπο και γράφε με Ελληνικούς χαρακτήρες. Είναι πραγματικά ΠΟΛΥ κουραστικό να διαβάσω το post σου.

ChrisTOS είπε:
Xmm, den thymamai pote kapoio system hang gia to opoio na mhn eythynomai egw ws xrhsths. To mathaina kai den to ksanakana
Μα δεν είπα αυτό. Είπα ότι στην περίπτωση που σκάει το σύστημα άλλα δεν βλέπεις βόμβες έχει σκάσει και ο exception handler. Δες εδώ όλες οι περιπτώσεις λαθών.

ChrisTOS είπε:
Ayto mallon perissoterh sxesh me to debug tou leitourgikou para me to debug ths efarmoghs kai ston aplo xrhsth den dinei kamia xrhsimh plhroforia. Ektos vevaia an to AmigaOS leei ston xrhsth na tou orisei se poia dieythynsh mnhmhs thelei na fortwsei thn efarmogh. An thes na kaneis d-bug yparxoun eidikes efarmoges.
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω σε αυτό. το λειτουργικό ΔΕΝ έσκαγε. Οι εφαρμογές σκάγανε και φέρνανε το σύμπαν κάτω. Η διεύθυνση μνήμης είναι ΠΟΛΥ σημαντική γιατί δεν χρειάζεσαι extra software στη μεριά του πελάτη για να δεις τι δεν πήγε καλά. Και ναι ΟΛΑ τα παιχνίδια δεν χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό φορτωνόντουσαν σε σταθερές διευθύνσεις μνήμης και όταν έσκαγαν έβλεπες ακριβώς που ήταν το πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχεις ένα τέτοιο feuture μέσα στο λειτουργικό? Α επειδή δεν το είχε το TOS :)

ChrisTOS είπε:
Ki egw pou nomiza oti ta leitourgika skane otan kounas to pontiki. Profanws kapoia efarmogh prokalei to crash..
????????

ChrisTOS είπε:
Den mporw na pw oti exw asxolhthei idiaitera me to AmigaOS. Apla perimenw apo esena na mou peis ti den eixe to TOS na to syzhthsoume...
Για το πρωινό

• Autoconf ας πούμε (αργότερα η M$ το ονόμασε Plug & Play

• Devices support αλά Unix

• Πραγματικό multitasking και όχι να έχουμε μερικά accesories και να λέμε ότι αυτό είναι Μultitasking!!!!!!

• Unixlike filesystem, χωρις περιορισμό στο 8+3 (DOS?????)

• Τα filesystems είναι κάτι σαν "devices" και μπορείς να τα κάνεις mount και ας μην είναι AmigaDOS

• Το γραφικό περιβάλλον δε το συζητάω απλά είναι στα πάντα παραμετρικό (Preferences) και έχει παντού handles για αυτό και το αλλάζουν έτσι εύκολα

• Screens (δεν είχε copper ο ST έτσι κι αλλιώς)

• Είναι από τα πρώτα (ακόμα ψάχνω παλαιότερο) λειτουργικά που είναι microkernel !!!!!

• Είχε DLL (λέγονται shared libraries όπως και στο Unix)

• Ακόμα και οι Device drivers ήταν DLL!!!!

• Είχε το καλύτερο messaging σύστημα γιατί το χρειαζόταν το microkernel

• Ο πυρήνας ήταν σχεδόν RT. Το σχεδόν πάει για τα limitations της εποχής.
Το αστείο είναι ότι γράφοντας όλα αυτά διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι είναι ανούσιο. Δεν υπάρχει άλλο σύστημα το 1985 που να πλησιάζει έστω στο παραμικρό και πάλι κάποιοι ρωτάνε τι παραπάνω είχε!

ggn είπε:
Mpravo! Mou eftia3es th mera mou! xaxaxaxaxaxa!!! Se kalo na mas vgei :)

Dhladh ston aplo xrhsth ti voh8a ayto? Eite mpompes eite otidhpote allo. Stack dumps, mem dumps... 90% twn periptwsewn den sou lene TIPOTA, akoma kai ston programmatisth den leei kai polla.

A nai, kai sto katw-katw to AES den h8ele mmu gia na kanei multitasking... 1 efarmogh kai 6 accessories na trexoun parallhla xwris provlhmata.

Na dokimasw egw? Me ena salligari pou exei parei ypnwtika xapia! Akoma kai me sklhro disko einai pio argo kai apo to replay!

Pame flaaaaaaaaaameeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!
Δεν πολυκατάλαβα το post σου.

1. Σε τι είναι αργό του AmigaOS?

2. Αν είσαι προγραμματιστής και μου λες σε τι βοηθάει αυτό ε τι να πω? Πουλάς ένα παιχνίδι. Παίρνει τηλέφωνο κάποιος και σου λέει ότι έσκασε στη διεύθυνση τάδε και βλέπεις ότι έχει βάλει π.χ άλλα 512Κ chip και το παιχνίδι σου δεν ήταν φτιαγμένο για κάτι τέτοιο δε σε βοηθάει?

Εσύ σήμερα φτιάχνεις εφαρμογές που δεν βγάζουν λάθη? Logs δεν γράφεις? Δεν περιμένεις από τον χρήστη feedback να σου πει τι λάθος γράφει στην οθόνη του?

3. Αφού έφτιαξα εγώ τη μέρα σου με το κουτσό exception handling του TOS για πες μου και εσύ σε τι υπερέχει το TOS έναντι του AmigaOS

Χρήστο κάνε ένα κόπο και γράφε με Ελληνικούς χαρακτήρες. Είναι πραγματικά ΠΟΛΥ κουραστικό να διαβάσω το post σου.
Θα προσπαθήσω τουλάχιστον για μεγάλα κείμενα...

Μα δεν είπα αυτό. Είπα ότι στην περίπτωση που σκάει το σύστημα άλλα δεν βλέπεις βόμβες έχει σκάσει και ο exception handler. Δες εδώ όλες οι περιπτώσεις λαθών.
Ε ναι όταν το σύστημα σκάει και δεν έχω βόμβες το σύστημα κρεμάει. Απλά δεν μου έχει τύχει πολλές φορές για να μπορώ να καταλάβω τι εννοείς. 1-2 στα τελευταία 10 χρόνια.

Πέραν τον Windoze δεν έχω δει λειτουργικό σύστημα να βγάζει σφάλμα χωρίς να το έχει προκαλέσει κάποια εφαρμογή. Μου λες το αυτονόητο, εκτός αν δεν κατάλαβα καλά οπότε σε παρακαλώ να μου το εξηγήσεις καλύτερα.

* Autoconf ας πούμε (αργότερα η M$ το ονόμασε Plug & Play
Δηλαδή συνέδεες έναν εκτυπωτή ή ένα μόντεμ και αμέσως το λειτουργικό αναγνώριζε τι είχες συνδέσει, εγκαθιστούσε τον driver αυτόματα και έβρισκε τις καλύτερες ρυθμίσεις;

Αναφέρεσαι σε κάτι του στυλ /dev/ttyS1? Στο TOS οι devices ειναι αριθμημένες, αλλά μπορείς να έχεις πρόσβαση μέσω των filename τους είτε από το gemdos είτε από το xbios.

Πραγματικό multitasking και όχι να έχουμε μερικά accesories και να λέμε ότι αυτό είναι Μultitasking!!!!!!
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο GEMDOS που να απαγορεύει το multitasking, όλα περνάνε από το AES event handling, δηλαδή η κύρια εφαρμογή επιλέγει το ποσοστό multitasking. Το Geneva, AES replacement που βγήκε το 1988 IIRC αφαιρεί αυτή τη δυνατότητα από την εφαρμογή και έτσι έχουμε multitasking. Σε απλά ελληνικά, μια εφαρμογή δεν σταματά τη λειτουργία της επειδή κάνει υπολογισμούς μια άλλη. Αν δε κάποιος στον προγραμματισμό του ακολουθούσε τα guidelines της Atari δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα όποιο TOS λειτουργικό και να χρησιμοποιήσεις, MiNT, MagiC etc...

Unixlike filesystem, χωρις περιορισμό στο 8+3 (DOS?????)
Αυτός είναι ένας περιορισμός του TOS filesystem στην pro multitos εποχή. Βέβαια το TOSFS είναι συμβατό με αυτό του DOS και ιεραρχικό.

Τα filesystems είναι κάτι σαν "devices" και μπορείς να τα κάνεις mount και ας μην είναι AmigaDOS
Χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό, το CrossDOS αν θυμάμαι καλα;

Το γραφικό περιβάλλον δε το συζητάω απλά είναι στα πάντα παραμετρικό (Preferences) και έχει παντού handles για αυτό και το αλλάζουν έτσι εύκολα
Ενώ το GEM δεν είναι; Τι μαθαίνει κανείς...

Screens (δεν είχε copper ο ST έτσι κι αλλιώς)
Προφανώς αναφέρεσαι σε κάτι αντίστοιχo με τα VDI workstations, physical και virtual.

Είναι από τα πρώτα (ακόμα ψάχνω παλαιότερο) λειτουργικά που είναι microkernel !!!!!
Μια γρήγορη αναζήτηση στο google δεν έφερε κάποιο reference για αυτή τη δήλωση, άρα αναλαμβάνεις και την ευθύνη της διατύπωσης της. Περιμένω να την υποστηρίξεις είτε με κάποιο quotation είτε με κάποια ανάλυση.

* Είχε DLL (λέγονται shared libraries όπως και στο Unix)
* Ακόμα και οι Device drivers ήταν DLL!!!!

* Είχε το καλύτερο messaging σύστημα γιατί το χρειαζόταν το microkernel
Απ' όσο ξέρω στο TOS το linking είναι static, απλά λαμβάνονται μόνο τα κομμάτια των βιβλιοθηκών που χρειάζονται. Βέβαια το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω.

Πάλι το "καλύτερο" είναι δική σου άποψη. Δεν μπορώ να την κρίνω αλλά περιμένω αναφορές ;)

To flame θα μεταφερθεί αργότερα στο Atari section όπου θα γίνει ανάλυση του TOS :)

Oxi oti eimai prokatelhmenos, alla den yparxei apolytos kamoia sxesh metaksy AOS kai TOS. to AOS einai klaseis anotero . exo doulepsei kai ta 2... tora vevaia gia na ginei to AOS anthropino me ta shmerina dedomena thelei 040+ kai karta grafikon...

episis nomizo oti einai adikh sigkrisi giati nomizo oti h anaptyksi tou TOS teleiose poio noris apo auth tou AOS, ektos kai den exo kales plhrofories...

ChrisTOS είπε:
Θα προσπαθήσω τουλάχιστον για μεγάλα κείμενα...
Σε ευχαριστώ. Βοηθάει σε μια συζήτηση να "μιλάμε την ίδια γλώσσα".

ChrisTOS είπε:
Ε ναι όταν το σύστημα σκάει και δεν έχω βόμβες το σύστημα κρεμάει. Απλά δεν μου έχει τύχει πολλές φορές για να μπορώ να καταλάβω τι εννοείς. 1-2 στα τελευταία 10 χρόνια.
Ε αυτό είπα και εγώ. Έσκασε ο exception handler του λειτουργικού. Σε τι διαφωνούμε? Αν θέλεις να πεις ότι στην Amiga σκάνε πιο συχνά τα προγράμματα δεν έχω άποψη (δεν έχω κάνει τέτοια σύγκριση).

ChrisTOS είπε:
Πέραν τον Windoze δεν έχω δει λειτουργικό σύστημα να βγάζει σφάλμα χωρίς να το έχει προκαλέσει κάποια εφαρμογή. Μου λες το αυτονόητο, εκτός αν δεν κατάλαβα καλά οπότε σε παρακαλώ να μου το εξηγήσεις καλύτερα.
Τα ερωτηματικά είναι στο ότι εγώ δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις!

ChrisTOS είπε:
Δηλαδή συνέδεες έναν εκτυπωτή ή ένα μόντεμ και αμέσως το λειτουργικό αναγνώριζε τι είχες συνδέσει, εγκαθιστούσε τον driver αυτόματα και έβρισκε τις καλύτερες ρυθμίσεις;
Εκτυπωτές όχι γιατί τότε ήταν ακόμα "παράλληλοι". Άλλα ότι device κάρφωνες πάνω σε expansion slot, έπαιρνε address space και configuration από το σύστημα. Αν είχε boot-rom έμπαινε στη σειρά της και σχεδόν ότι κάνει σήμερα το plug n play /PCI Configuration. Για καλύτερες ρυθμίσεις δε ξέρω τι εννοείς.

Ρίξε μια ματιά εδώ

ChrisTOS είπε:
Αναφέρεσαι σε κάτι του στυλ /dev/ttyS1? Στο TOS οι devices ειναι αριθμημένες, αλλά μπορείς να έχεις πρόσβαση μέσω των filename τους είτε από το gemdos είτε από το xbios.
και να τους κάνεις load την ώρα που ξεκινάει το σύστημα (DEVICES IN ROM) , εν θερμώ (DEVICES ON DISK) μέσα στο DEVS: και κάτι που δεν κάνουν ακόμα τα windows (EXPUNGING A DEVICE). To τελευταίο μπορεί να το κάνει και το ίδιο το λειτουργικό αυτόματα μόλις αρχίσει να μένει από μνήμη.

Ενα πολύ απλό και κατανοητό κείμενο είναι εδώ

ChrisTOS είπε:
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο GEMDOS που να απαγορεύει το multitasking, όλα περνάνε από το AES event handling, δηλαδή η κύρια εφαρμογή επιλέγει το ποσοστό multitasking. Το Geneva, AES replacement που βγήκε το 1988 IIRC αφαιρεί αυτή τη δυνατότητα από την εφαρμογή και έτσι έχουμε multitasking. Σε απλά ελληνικά, μια εφαρμογή δεν σταματά τη λειτουργία της επειδή κάνει υπολογισμούς μια άλλη. Αν δε κάποιος στον προγραμματισμό του ακολουθούσε τα guidelines της Atari δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα όποιο TOS λειτουργικό και να χρησιμοποιήσεις, MiNT, MagiC etc...
Ώπα, περίμενε μη μπερδεύουμε τι βγήκε αργότερα (mint και άλλα 90ς). Μιλάμε για το κλασσικό TOS και το κλασσικό AmigaOS. To TOS δεν είναι multitasking. Αν μου δείξεις 2 εφαρμογές side by side να τρέχουν ταυτόχρονα σε TOS και να μοιράζονται τα resources του συστήματος, και μάλιστα να μπορείς να ελέγξεις και το priority της κάθε μιας θα σε ρωτήσω πως το έκανες μιας και η ίδια η Atari λέει ότι το TOS δεν είναι preemptive, prioritized multitasking OS.

Σύμφωνα με αυτό, ο Falcon είναι ο πρώτος Atari με multitasking λειτουργικό.

ChrisTOS είπε:
Αυτός είναι ένας περιορισμός του TOS filesystem στην pro multitos εποχή. Βέβαια το TOSFS είναι συμβατό με αυτό του DOS και ιεραρχικό.

Χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό, το CrossDOS αν θυμάμαι καλα;
Μα για αυτή την εποχή μιλάμε.

ChrisTOS είπε:
Ενώ το GEM δεν είναι; Τι μαθαίνει κανείς...
Αν μου δείξεις πως παραμετροποιήται το GEM του ST εκείνης της εποχής, εδώ είμαστε για να μάθουμε. Καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στο intuition ποιο πριν.

ChrisTOS είπε:
Προφανώς αναφέρεσαι σε κάτι αντίστοιχo με τα VDI workstations, physical και virtual.
Είναι κάτι δύσκολο να το περιγράψω και δεν είμαι καλός στις περιγραφές. Μπορείς να αρπάξεις το workbench και να το "κατεβάσεις" κάτω εμφανίζοντας την εφαρμογή που τρέχει από πίσω η οποία μπορεί να είναι σε άλλη ανάλυση και άλλο βάθος χρώματος. Δεν χρειάζεται να το κατεβάσεις μέχρι κάτω. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με την από πίσω εφαρμογή και πάει λέγοντας. Να βλέπεις 7-8 προγράμματα που δουλεύουν σε full screen άλλα σαν σελίδες η μια πίσω από την άλλη. Αυτό το έκανε χάρη στον copper ένας συνεπεξεργαστής του 68000.

ChrisTOS είπε:
Μια γρήγορη αναζήτηση στο google δεν έφερε κάποιο reference για αυτή τη δήλωση, άρα αναλαμβάνεις και την ευθύνη της διατύπωσης της. Περιμένω να την υποστηρίξεις είτε με κάποιο quotation είτε με κάποια ανάλυση.
Μια γρήγορη αναζήτηση στο google. [1] [2] για αρχή.

ChrisTOS είπε:
Απ' όσο ξέρω στο TOS το linking είναι static, απλά λαμβάνονται μόνο τα κομμάτια των βιβλιοθηκών που χρειάζονται. Βέβαια το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω.

Πάλι το "καλύτερο" είναι δική σου άποψη. Δεν μπορώ να την κρίνω αλλά περιμένω αναφορές ;)
Μα δεν καταλαβαίνω. Μια τεχνική το DLL που ισχύει σε όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συζητάμε αν είναι καλύτερη ή όχι το να υπάρχει στο TOS? Με μπερδεύεις. Αν δηλαδή αλλάξει κάτι στο Intuition ή σε ένα widget θα πρέπει να πας να βρεις όλες τις εφαρμογές, τον κώδικα τους και να κάνεις recompile? Επίσης το δυναμικό φόρτωμα/ ξεφόρτωμα του κώδικα on demand ελευθερώνει μνήμη. Δε βρίσκω κάποιο μειονέκτημα.

ChrisTOS είπε:
To flame θα μεταφερθεί αργότερα στο Atari section όπου θα γίνει ανάλυση του TOS :)
ΟΚ

shock είπε:
Δεν πολυκατάλαβα το post σου. 1. Σε τι είναι αργό του AmigaOS?

2. Αν είσαι προγραμματιστής και μου λες σε τι βοηθάει αυτό ε τι να πω? Πουλάς ένα παιχνίδι. Παίρνει τηλέφωνο κάποιος και σου λέει ότι έσκασε στη διεύθυνση τάδε και βλέπεις ότι έχει βάλει π.χ άλλα 512Κ chip και το παιχνίδι σου δεν ήταν φτιαγμένο για κάτι τέτοιο δε σε βοηθάει?

Εσύ σήμερα φτιάχνεις εφαρμογές που δεν βγάζουν λάθη? Logs δεν γράφεις? Δεν περιμένεις από τον χρήστη feedback να σου πει τι λάθος γράφει στην οθόνη του?

3. Αφού έφτιαξα εγώ τη μέρα σου με το κουτσό exception handling του TOS για πες μου και εσύ σε τι υπερέχει το TOS έναντι του AmigaOS
1. Se ti einai grhgoro to amigaOS? Exw mia a1200 (me sklhro disko, etsi? na kanoume dikaies tis sygkriseis) kai to desktop fainetai na phgainei pio arga apo ton STE mou me floppy.

2. a) Se tipota, pistepse me. To poly sto 5% twn periptwsewn na voh8hsei. Kai, sto katw katw crash screens evgazan kai ta paixnidia mona tous. Kai pes esy oti san kalos xristianos orthodo3os estelnes crash report ston programmatisth. Aytos 8a eprepe na kanei replicate to bug (ououou, eykolotato!), na kanei debug, na dwsei to source gia na 3anaginei remastering h disketa, na stamathsei h' na anaklh8ei to yparxon batch disketwn pou ginetai, kai telos na vgei to kainourio. (Poio internet? Den yphrxe tote! Oute kala kala ta BBS den htan diadedomena toso poly). Kai meta 8a evlepes ta gaidouria na petousan

b) Oi efarmoges mou den exoun la8h ! Eilikrina, otan kanw release kati, to exw testarei arketa, kai to exw steilei se an8rwpous na to testaroun, opote spaniotata exw bug report. (milame gia atari efarmoges panta, ok?).

3. Koutso. Nai, malista. Telos pantwn, o ka8enas exei th gnwmh tou. Gia na doume loipon... To oti to TOS/GEM bootarei apo ROM kai oxi apo disketa? To oti exw usable desktop se 5 deyterolepta? To oti ta default xrwmata tou GEM einai pio eyanagnwsta apo tou workbench 1.3? To oti to na anoi3w ena fakelo me polla items den kanei miso lepto? (fainomeno syxna parathroumeno sthn a1200 me sklhro pou exw, ka8ws exw pollous fakelous logw tou whdload) To oti ta eikonidia den emfanizontai tyxaia sthn o8onh, den xreiazetai na pataw 'tidy up icons' ka8e fora? To oti emfanizontai ola ta arxeia xwris na xreiazetai na pathsw 'show all icons'? To oti gia na vgei to menu den xreiazetai na krataw to de3i koumpi (kanontas etsi ton zogkler)? To oti ta para8yra den vgainoun off screen, ara prepei na kanw resize h' cycle windows synexeia an exw polla? Den 3erw, 8a mporousa na synexisw arketa, kai o ka8enas mporei na pei oti ta perissotera den einai megala provlhmata, oti antimetwpizontai ktl, alla na sou pw oti mexri to 2004 ekana develop se enan atari ste me 4 mb mnhmhs me disketes kai den eixa kai terastia anagkh na valw pote sklhro disko (an kai twra pou exw den to 8ewrw dynato na 3anapaw pisw stis disketes). Opote gia emena proswpika, nai, to amigaOS einai poly dysxrhsto.

P.S. syzhthsh kanoume etsi? Den pisteyw na xalastei kanenas!

den apanto giati eimai prokatellhmenos! :P

2697.png

Επιτέλους έλαμψε η αλήθεια! Keropi εύγε. :D

Πίσω
Μπλουζα