Μα δεν είπα αυτό. Είπα ότι στην περίπτωση που σκάει το σύστημα άλλα δεν βλέπεις βόμβες έχει σκάσει και ο exception handler. Δες εδώ όλες οι περιπτώσεις λαθών.ChrisTOS είπε:Xmm, den thymamai pote kapoio system hang gia to opoio na mhn eythynomai egw ws xrhsths. To mathaina kai den to ksanakana
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω σε αυτό. το λειτουργικό ΔΕΝ έσκαγε. Οι εφαρμογές σκάγανε και φέρνανε το σύμπαν κάτω. Η διεύθυνση μνήμης είναι ΠΟΛΥ σημαντική γιατί δεν χρειάζεσαι extra software στη μεριά του πελάτη για να δεις τι δεν πήγε καλά. Και ναι ΟΛΑ τα παιχνίδια δεν χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό φορτωνόντουσαν σε σταθερές διευθύνσεις μνήμης και όταν έσκαγαν έβλεπες ακριβώς που ήταν το πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχεις ένα τέτοιο feuture μέσα στο λειτουργικό? Α επειδή δεν το είχε το TOSChrisTOS είπε:Ayto mallon perissoterh sxesh me to debug tou leitourgikou para me to debug ths efarmoghs kai ston aplo xrhsth den dinei kamia xrhsimh plhroforia. Ektos vevaia an to AmigaOS leei ston xrhsth na tou orisei se poia dieythynsh mnhmhs thelei na fortwsei thn efarmogh. An thes na kaneis d-bug yparxoun eidikes efarmoges.
????????ChrisTOS είπε:Ki egw pou nomiza oti ta leitourgika skane otan kounas to pontiki. Profanws kapoia efarmogh prokalei to crash..
Για το πρωινόChrisTOS είπε:Den mporw na pw oti exw asxolhthei idiaitera me to AmigaOS. Apla perimenw apo esena na mou peis ti den eixe to TOS na to syzhthsoume...
Δεν πολυκατάλαβα το post σου.ggn είπε:Mpravo! Mou eftia3es th mera mou! xaxaxaxaxaxa!!! Se kalo na mas vgei
Dhladh ston aplo xrhsth ti voh8a ayto? Eite mpompes eite otidhpote allo. Stack dumps, mem dumps... 90% twn periptwsewn den sou lene TIPOTA, akoma kai ston programmatisth den leei kai polla.
A nai, kai sto katw-katw to AES den h8ele mmu gia na kanei multitasking... 1 efarmogh kai 6 accessories na trexoun parallhla xwris provlhmata.
Na dokimasw egw? Me ena salligari pou exei parei ypnwtika xapia! Akoma kai me sklhro disko einai pio argo kai apo to replay!
Pame flaaaaaaaaaameeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!
Θα προσπαθήσω τουλάχιστον για μεγάλα κείμενα...Χρήστο κάνε ένα κόπο και γράφε με Ελληνικούς χαρακτήρες. Είναι πραγματικά ΠΟΛΥ κουραστικό να διαβάσω το post σου.
Ε ναι όταν το σύστημα σκάει και δεν έχω βόμβες το σύστημα κρεμάει. Απλά δεν μου έχει τύχει πολλές φορές για να μπορώ να καταλάβω τι εννοείς. 1-2 στα τελευταία 10 χρόνια.Μα δεν είπα αυτό. Είπα ότι στην περίπτωση που σκάει το σύστημα άλλα δεν βλέπεις βόμβες έχει σκάσει και ο exception handler. Δες εδώ όλες οι περιπτώσεις λαθών.
Πέραν τον Windoze δεν έχω δει λειτουργικό σύστημα να βγάζει σφάλμα χωρίς να το έχει προκαλέσει κάποια εφαρμογή. Μου λες το αυτονόητο, εκτός αν δεν κατάλαβα καλά οπότε σε παρακαλώ να μου το εξηγήσεις καλύτερα.????????
Δηλαδή συνέδεες έναν εκτυπωτή ή ένα μόντεμ και αμέσως το λειτουργικό αναγνώριζε τι είχες συνδέσει, εγκαθιστούσε τον driver αυτόματα και έβρισκε τις καλύτερες ρυθμίσεις;* Autoconf ας πούμε (αργότερα η M$ το ονόμασε Plug & Play
Αναφέρεσαι σε κάτι του στυλ /dev/ttyS1? Στο TOS οι devices ειναι αριθμημένες, αλλά μπορείς να έχεις πρόσβαση μέσω των filename τους είτε από το gemdos είτε από το xbios.Devices support αλά Unix
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο GEMDOS που να απαγορεύει το multitasking, όλα περνάνε από το AES event handling, δηλαδή η κύρια εφαρμογή επιλέγει το ποσοστό multitasking. Το Geneva, AES replacement που βγήκε το 1988 IIRC αφαιρεί αυτή τη δυνατότητα από την εφαρμογή και έτσι έχουμε multitasking. Σε απλά ελληνικά, μια εφαρμογή δεν σταματά τη λειτουργία της επειδή κάνει υπολογισμούς μια άλλη. Αν δε κάποιος στον προγραμματισμό του ακολουθούσε τα guidelines της Atari δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα όποιο TOS λειτουργικό και να χρησιμοποιήσεις, MiNT, MagiC etc...Πραγματικό multitasking και όχι να έχουμε μερικά accesories και να λέμε ότι αυτό είναι Μultitasking!!!!!!
Αυτός είναι ένας περιορισμός του TOS filesystem στην pro multitos εποχή. Βέβαια το TOSFS είναι συμβατό με αυτό του DOS και ιεραρχικό.Unixlike filesystem, χωρις περιορισμό στο 8+3 (DOS?????)
Χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό, το CrossDOS αν θυμάμαι καλα;Τα filesystems είναι κάτι σαν "devices" και μπορείς να τα κάνεις mount και ας μην είναι AmigaDOS
Ενώ το GEM δεν είναι; Τι μαθαίνει κανείς...Το γραφικό περιβάλλον δε το συζητάω απλά είναι στα πάντα παραμετρικό (Preferences) και έχει παντού handles για αυτό και το αλλάζουν έτσι εύκολα
Προφανώς αναφέρεσαι σε κάτι αντίστοιχo με τα VDI workstations, physical και virtual.Screens (δεν είχε copper ο ST έτσι κι αλλιώς)
Μια γρήγορη αναζήτηση στο google δεν έφερε κάποιο reference για αυτή τη δήλωση, άρα αναλαμβάνεις και την ευθύνη της διατύπωσης της. Περιμένω να την υποστηρίξεις είτε με κάποιο quotation είτε με κάποια ανάλυση.Είναι από τα πρώτα (ακόμα ψάχνω παλαιότερο) λειτουργικά που είναι microkernel !!!!!
Απ' όσο ξέρω στο TOS το linking είναι static, απλά λαμβάνονται μόνο τα κομμάτια των βιβλιοθηκών που χρειάζονται. Βέβαια το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω.* Είχε DLL (λέγονται shared libraries όπως και στο Unix)
* Ακόμα και οι Device drivers ήταν DLL!!!!
* Είχε το καλύτερο messaging σύστημα γιατί το χρειαζόταν το microkernel
Σε ευχαριστώ. Βοηθάει σε μια συζήτηση να "μιλάμε την ίδια γλώσσα".ChrisTOS είπε:Θα προσπαθήσω τουλάχιστον για μεγάλα κείμενα...
Ε αυτό είπα και εγώ. Έσκασε ο exception handler του λειτουργικού. Σε τι διαφωνούμε? Αν θέλεις να πεις ότι στην Amiga σκάνε πιο συχνά τα προγράμματα δεν έχω άποψη (δεν έχω κάνει τέτοια σύγκριση).ChrisTOS είπε:Ε ναι όταν το σύστημα σκάει και δεν έχω βόμβες το σύστημα κρεμάει. Απλά δεν μου έχει τύχει πολλές φορές για να μπορώ να καταλάβω τι εννοείς. 1-2 στα τελευταία 10 χρόνια.
Τα ερωτηματικά είναι στο ότι εγώ δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις!ChrisTOS είπε:Πέραν τον Windoze δεν έχω δει λειτουργικό σύστημα να βγάζει σφάλμα χωρίς να το έχει προκαλέσει κάποια εφαρμογή. Μου λες το αυτονόητο, εκτός αν δεν κατάλαβα καλά οπότε σε παρακαλώ να μου το εξηγήσεις καλύτερα.
Εκτυπωτές όχι γιατί τότε ήταν ακόμα "παράλληλοι". Άλλα ότι device κάρφωνες πάνω σε expansion slot, έπαιρνε address space και configuration από το σύστημα. Αν είχε boot-rom έμπαινε στη σειρά της και σχεδόν ότι κάνει σήμερα το plug n play /PCI Configuration. Για καλύτερες ρυθμίσεις δε ξέρω τι εννοείς.ChrisTOS είπε:Δηλαδή συνέδεες έναν εκτυπωτή ή ένα μόντεμ και αμέσως το λειτουργικό αναγνώριζε τι είχες συνδέσει, εγκαθιστούσε τον driver αυτόματα και έβρισκε τις καλύτερες ρυθμίσεις;
και να τους κάνεις load την ώρα που ξεκινάει το σύστημα (DEVICES IN ROM) , εν θερμώ (DEVICES ON DISK) μέσα στο DEVS: και κάτι που δεν κάνουν ακόμα τα windows (EXPUNGING A DEVICE). To τελευταίο μπορεί να το κάνει και το ίδιο το λειτουργικό αυτόματα μόλις αρχίσει να μένει από μνήμη.ChrisTOS είπε:Αναφέρεσαι σε κάτι του στυλ /dev/ttyS1? Στο TOS οι devices ειναι αριθμημένες, αλλά μπορείς να έχεις πρόσβαση μέσω των filename τους είτε από το gemdos είτε από το xbios.
Ώπα, περίμενε μη μπερδεύουμε τι βγήκε αργότερα (mint και άλλα 90ς). Μιλάμε για το κλασσικό TOS και το κλασσικό AmigaOS. To TOS δεν είναι multitasking. Αν μου δείξεις 2 εφαρμογές side by side να τρέχουν ταυτόχρονα σε TOS και να μοιράζονται τα resources του συστήματος, και μάλιστα να μπορείς να ελέγξεις και το priority της κάθε μιας θα σε ρωτήσω πως το έκανες μιας και η ίδια η Atari λέει ότι το TOS δεν είναι preemptive, prioritized multitasking OS.ChrisTOS είπε:Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο GEMDOS που να απαγορεύει το multitasking, όλα περνάνε από το AES event handling, δηλαδή η κύρια εφαρμογή επιλέγει το ποσοστό multitasking. Το Geneva, AES replacement που βγήκε το 1988 IIRC αφαιρεί αυτή τη δυνατότητα από την εφαρμογή και έτσι έχουμε multitasking. Σε απλά ελληνικά, μια εφαρμογή δεν σταματά τη λειτουργία της επειδή κάνει υπολογισμούς μια άλλη. Αν δε κάποιος στον προγραμματισμό του ακολουθούσε τα guidelines της Atari δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα όποιο TOS λειτουργικό και να χρησιμοποιήσεις, MiNT, MagiC etc...
Μα για αυτή την εποχή μιλάμε.ChrisTOS είπε:Αυτός είναι ένας περιορισμός του TOS filesystem στην pro multitos εποχή. Βέβαια το TOSFS είναι συμβατό με αυτό του DOS και ιεραρχικό.
Χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό, το CrossDOS αν θυμάμαι καλα;
Αν μου δείξεις πως παραμετροποιήται το GEM του ST εκείνης της εποχής, εδώ είμαστε για να μάθουμε. Καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στο intuition ποιο πριν.ChrisTOS είπε:Ενώ το GEM δεν είναι; Τι μαθαίνει κανείς...
Είναι κάτι δύσκολο να το περιγράψω και δεν είμαι καλός στις περιγραφές. Μπορείς να αρπάξεις το workbench και να το "κατεβάσεις" κάτω εμφανίζοντας την εφαρμογή που τρέχει από πίσω η οποία μπορεί να είναι σε άλλη ανάλυση και άλλο βάθος χρώματος. Δεν χρειάζεται να το κατεβάσεις μέχρι κάτω. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με την από πίσω εφαρμογή και πάει λέγοντας. Να βλέπεις 7-8 προγράμματα που δουλεύουν σε full screen άλλα σαν σελίδες η μια πίσω από την άλλη. Αυτό το έκανε χάρη στον copper ένας συνεπεξεργαστής του 68000.ChrisTOS είπε:Προφανώς αναφέρεσαι σε κάτι αντίστοιχo με τα VDI workstations, physical και virtual.
Μια γρήγορη αναζήτηση στο google. [1] [2] για αρχή.ChrisTOS είπε:Μια γρήγορη αναζήτηση στο google δεν έφερε κάποιο reference για αυτή τη δήλωση, άρα αναλαμβάνεις και την ευθύνη της διατύπωσης της. Περιμένω να την υποστηρίξεις είτε με κάποιο quotation είτε με κάποια ανάλυση.
Μα δεν καταλαβαίνω. Μια τεχνική το DLL που ισχύει σε όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συζητάμε αν είναι καλύτερη ή όχι το να υπάρχει στο TOS? Με μπερδεύεις. Αν δηλαδή αλλάξει κάτι στο Intuition ή σε ένα widget θα πρέπει να πας να βρεις όλες τις εφαρμογές, τον κώδικα τους και να κάνεις recompile? Επίσης το δυναμικό φόρτωμα/ ξεφόρτωμα του κώδικα on demand ελευθερώνει μνήμη. Δε βρίσκω κάποιο μειονέκτημα.ChrisTOS είπε:Απ' όσο ξέρω στο TOS το linking είναι static, απλά λαμβάνονται μόνο τα κομμάτια των βιβλιοθηκών που χρειάζονται. Βέβαια το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω.
Πάλι το "καλύτερο" είναι δική σου άποψη. Δεν μπορώ να την κρίνω αλλά περιμένω αναφορές
ΟΚChrisTOS είπε:To flame θα μεταφερθεί αργότερα στο Atari section όπου θα γίνει ανάλυση του TOS
1. Se ti einai grhgoro to amigaOS? Exw mia a1200 (me sklhro disko, etsi? na kanoume dikaies tis sygkriseis) kai to desktop fainetai na phgainei pio arga apo ton STE mou me floppy.shock είπε:Δεν πολυκατάλαβα το post σου. 1. Σε τι είναι αργό του AmigaOS?
2. Αν είσαι προγραμματιστής και μου λες σε τι βοηθάει αυτό ε τι να πω? Πουλάς ένα παιχνίδι. Παίρνει τηλέφωνο κάποιος και σου λέει ότι έσκασε στη διεύθυνση τάδε και βλέπεις ότι έχει βάλει π.χ άλλα 512Κ chip και το παιχνίδι σου δεν ήταν φτιαγμένο για κάτι τέτοιο δε σε βοηθάει?
Εσύ σήμερα φτιάχνεις εφαρμογές που δεν βγάζουν λάθη? Logs δεν γράφεις? Δεν περιμένεις από τον χρήστη feedback να σου πει τι λάθος γράφει στην οθόνη του?
3. Αφού έφτιαξα εγώ τη μέρα σου με το κουτσό exception handling του TOS για πες μου και εσύ σε τι υπερέχει το TOS έναντι του AmigaOS