[Pinball ] CENTAUR Pinball (1981)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Fred Madison
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Fred Madison

RetroMaNiaC
Αντιδράσεις
114
Πρίν από δυο μήνες περίπου ήρθε στην κατοχή μου το φλίπερ Centaur από την Bally.

Το εν λόγο "τραπέζι" έχει κυκλοφορήσει σε 3600 κομμάτια το 1981 και ήταν το πρώτο

τραπέζι στην ιστορία των φλίπερ που εισήγαγε το multiball.

Η κατάστασή του εξωτερικά και εσωτερικά αρκετά συμπαθητική αλλά όπως και να το κάνουμε

ένα παιχνίδι που έχει αντέξει σε σφαιριστήρια και καφενεία τις δεκαετίες 80 και 90 σίγουρα

έχει την φθορά του χρόνου και των χρηστών επάνω του.

Τα μαύρα του είχαν γκριζάρει κατά τόπους, τα κόκκινα "αδυνατισμένα" σε ένταση, ολόκληρες λεπτομέρεις είχαν χαθεί κλπ

Ξεκίνησα λοιπόν να το διορθώνω και να το καλοπίζω αρχίζοντας από την καμπίνα του.

Έτριψα, στόκαρα και επιζωγράφισα σχέδια και φθορές χρωματικές που είχε.

Αφού τελείωσα με αυτά με έτρωγε η γνωστή μούρλα που κατέχει πολλούς από εμάς εδω μέσα

καθότι το playfield (τεραίν) του ήταν σε αρκετά σημεία ταλαιπωρημένο.

Σημειωτέο πως το τραπέζι είχε δεχθεί στο πέρασμα του χρόνου 2 φορές πλαστικοποίηση (mylar) για

να προστατευτούν τα κατά την άποψή μου καταπληκτικά σχέδια που φιλοξενεί.

Ψάχνοντας την ιστορία του συγκεκριμένου τραπεζιού έμαθα πως τα φλίπερ της συγκεκριμένης γεννιάς δεν

είχαν καθόλου πλαστικοποίηση. Αυτή είναι μια τεχνική η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στα τραπέζια της δεκαετίας του

90. Ο Κένταυρος λοιπόν δεν είχε πλαστικοποίηση παρά μόνο την όποια αντοχή είχε η μεταξοτυπία του σχεδίου πάνω στο ξύλο.

Ξεκίνησε η διαδικασία του να αφαιρέσω τι διπλό mylar που με το πέρασμα των χρόνων είχε κιτρινίσει, είχε κάνει φουσκάλες κατά τόπους

και γενικά εμπόδιζε την σωστή ροή της μπάλλας. Διαδικασία αρκετά επίφοβη διότι μαζί με το mylar υπάρχει μεγάλος φόβος

φύγουν και κομμάτια του σχεδίου/χρώματος. Μετά από αρκετές ώρες το τραπέζι αφότου απαλλάχτηκε από το κατακιτρινισμένο mylar ήταν πολύ πιο λείο

αλλά και πολύ πιο ελλιπές στα σχέδιά του μιας και είχα αρκετές απώλειες ειδικά στο κέντρο και πρός τα κάτω εκεί όπου η μπάλλα γενικά

είχε ταλαιπωρήσει πολύ το τραπέζι πρίν το πλαστικοποιήσουν. Αφού τελείωσα την επέμβαση αφαίρεσης mylar αποφάσισα να παρέμβω και να

συμπληρώσω τα κομμάτια του σχεδίου τα οποία είχαν χαθεί. Για πολύ καλή μου τύχη μπόρεσα και είχα πολύ καλές φωτογραφίες

από ένα τραπέζι που τα σχέδιά του ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση και έτσι είχα σημείο αναφοράς για να μπορέσω να επανασχεδιάσω.

Το τραπέζι από την επάνω του όψη (αυτή που παίζουμε δηλαδή) γδύθηκε εντελώς για να μπορεί να καθαριστεί και να δουλεύω άνετα σχεδιαστικά.

Αφού τελείωσα με το restoration των σχεδίων καθαρίστηκε ξανά και βερνικώθηκε αρκετά χέρια για να μπορεί να υπάρχει προστασία και

στην μεταξοτυπία αλλά και στην δουλειά που είχα κάνει. Το αποτέλεσμα παραπάνω από καλό για τα δικά μου δεδομένα και ζητούμενα.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες κατά την διαδικασία. Δυστυχώς δεν προνόησα να βγάλω αρκετά κατά την "ΠΡΙΝ" φάση του αλλά κάνα δυο

που υπάρχουν κάνουν δουλειά και δίνουν την αίσθηση που πρέπει πιστεύω. Να σημειώσω πως προτού το βερνικώσω αντικατέστησα όσα αυτοκόλλητα

με αριθμούς είχαν φθαρεί με τα χρόνια (τα είχα κάνει παραγγελία αρκετό καιρό πρίν και έτσι το timing ήταν αρκετά σωστό) και μετά ήρθε το βερνίκι από

πάνω για να τα εννοποιήσει. Όταν πλέον το βερνίκι ήταν τελείως στεγνό άρχισα να μοντάρω ξανά το τραπέζι και να βάζω τα πράγματα στη θέση τους.

Κάποια από τα πλαστικά του μέρη αντικαταστάθηκαν με νέα, (λαστιχάκια κλπ) κάποια άλλα απλά καθαρίστηκαν και επανατοποθετήθηκαν.

Με λίγα λόγια αυτή ήταν η τελευταία μου "περιπέτεια"...

Ελπίζω να σας αρέσει και σε κάποιους να μιλήσει...

Το φλίπερ δεν είναι απλά ένα παιχνίδι.

Είναι ένας μικρόκοσμος μπροστά στα μάτια σου.

Ένα μίνι λούνα παρκ.

Το φλίπερ είναι κάτι το ζωντανό...

Η δουλειά που έγινε αρχικά στην καμπίνα σε κομμάτια των σχεδίων που ήταν φθαρμένα ή που έλειπαν ολοκληρωτικά.

44745.jpg

44746.jpg

Το πλαϊνό του τραπεζιού αφότου τελείωσα με την φροντίδα του.

44747.jpg

Το μέρος των σχεδίων που είχαν μεγάλη φθορά κατά την αφαίρεση της πλαστικοποίησης

και το αποτέλεσμα αφού συμπλήρωσα τα σχέδια.

44748.jpg

Το τραπέζι πλέον χωρίς πολλά πολλά "περιττά" και μετά το πρώτο χέρι βερνίκι.

44749.jpg

Τέλος κάποια beauty shots...

44752.jpg44753.jpg44754.jpg44751.jpg

για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την ιστορία του συγκεκριμένου τραπεζιού μπορεί να πάει στο παρακάτω λινκ:

http://www.ipdb.org/machine.cgi?gid=476

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα φλιπεράκια, αλλά θυμάμαι ότι ήμουν πολύ εκλεκτική όταν έπαιζα. Όχι, δεν ήταν όλα το ίδιο. Θυμάμαι όταν έβαζα τα χέρια μου στα κουμπιά και δοκίμαζα αν με βολεύει (γιατί, βλέπετε, είμαι 1+1 milko στο ύψος...).

Δοκίμαζα την πίεση και την αίσθηση των πλήκτρων, καθώς και την αντίδρασή τους (π.χ. "κολλήματα" ή καμιά φορά πολύ αργή επαναφορά...)

Τέλος, μεγάλη σημασία είχε και το theme (δεν ξέρω αν έπαιζε ρόλο τελικά...). Π.χ. εγώ ήμουν ερωτευμένη μ' ένα φλιπεράκι που είχε θέμα τον Indiana Jones, αν δε με απατά η μνήμη μου...

Χωρίς να είμαι λοιπόν γνώστης ή ειδήμονας, μπορώ να πω ότι η δουλειά που έχει γίνει, είναι εκπληκτική.

Σα να "ζωντάνεψε" όλο το μηχάνημα.

Θα την κάνω την ερώτηση, γιατί θα σκάσω, κι ας είναι ψιλο-άσχετη με το θέμα: Εσύ δεν είσαι το παλικάρι που είχε φτιάξει ένα pinball from scratch?

Αν ναι, φαντάσου ότι κατόρθωσες να μ' εντυπωσιάσεις από τότε, παρ' όλο που δεν έμπαινα καν στο φόρουμ εκείνη την περίοδο!

Fred Madison είπε:
Το φλίπερ δεν είναι απλά ένα παιχνίδι.

Είναι ένας μικρόκοσμος μπροστά στα μάτια σου.

Ένα μίνι λούνα παρκ.

Το φλίπερ είναι κάτι το ζωντανό...
Απλά resperct. Τα είπες όλα.

[edit] Ναι τελικά δε με απατά η μνήμη μου... Αυτό είναι! :)

Αγαπητή D@redevil, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

Ναι είχα ασχοληθεί από το μηδέν στην κατασκευή ενός ψηφιακού μεν, φλίπερ δε πρίν από κάποιους μήνες.

Το φλίπερ με τον Ιντιάνα Τζόουνς που λες το γνωρίζω, δεν το έχω παίξει αλλά θεωρείτε πως είναι ένα πολύ καλό τραπέζι... :)

Mαριανα το φλιπερ με τον indiana jones το παιζω καθε βραδυ σχεδον θα βγαλω φοτωγραφιες με ευκαιρια και θα στο δειξω να με πεις αν ειναι αυτο.

Φιλε fred μιλαμε πιανουν τα χερια σου.Εκανες φανταστικη δουλεια χιλια μπραβο.Ευχομαι να απολαμβανεις παιχνιδι στο αγαπημενο σου φλιπερ.Εγω γουσταρα ενα που ειχε σαν θεμα τον chucky την κουκλα του σατανα και ειχε εναν αισθητηρα που μολις περνουσες απο διπλα του μιλουσε με την φωνη του chucky και σε ελεγε ''Ηey bastard,play here''.Μιλαμε τρελη φαση ειχε.

metalcandyman είπε:
Mαριανα το φλιπερ με τον indiana jones το παιζω καθε βραδυ σχεδον θα βγαλω φοτωγραφιες με ευκαιρια και θα στο δειξω να με πεις αν ειναι αυτο.
Φιλε fred μιλαμε πιανουν τα χερια σου.Εκανες φανταστικη δουλεια χιλια μπραβο.Ευχομαι να απολαμβανεις παιχνιδι στο αγαπημενο σου φλιπερ.Εγω γουσταρα ενα που ειχε σαν θεμα τον chucky την κουκλα του σατανα και ειχε εναν αισθητηρα που μολις περνουσες απο διπλα του μιλουσε με την φωνη του chucky και σε ελεγε ''Ηey bastard,play here''.Μιλαμε τρελη φαση ειχε.
Σ' ευχαριστώ πολύ συνονόματε... Άϊντε λέμε με το καλό να μπεί στη συλλογή μου και μια καμπίνα Pac Man/Ms Pac Man...

Πολύ ενδιαφέρον post! Είναι τελικά μεγάλη υπόθεση να "πιάνουν" τα χέρια σου, ανάθεμα τα δικά μου τα κουλά! :)

Maddog είπε:
Πολύ ενδιαφέρον post! Είναι τελικά μεγάλη υπόθεση να "πιάνουν" τα χέρια σου, ανάθεμα τα δικά μου τα κουλά! :)
Σ' ευχαριστώ!

Περισσότερο πέντε πληροφορίες για το συγκεκριμένο τραπέζι ήθελα να δώσω και να "ζεστάνω" λίγο το θέμα φλίπερ που το αγαπώ ιδιαίτερα παρά

να κάνω "επίδειξη" των δεξιοτήτων μου φίλε Maddog. Μιας και όμως υπήρξε και αυτή η διαδικασία από κάτω θεώρησα καλό να την μοιραστώ με σας. :)

Μακαρι να αποκτησης και αυθεντικη καμπινα φιλε κυριως pacman και κατα δευτερο λογο ms pacman που τοσο πολυ θες.Και γω παιζω φλιπερακια φανατικα μπορω να πω αλλα δυστηχως δεν εχουμε ποικηλια.Αυτα που παιζω ειναι το Baywatch και το indiana jones που ανεβασα φωτογραφιες στο album μου να της δεις η Daredevil.

metalcandyman είπε:
Μακαρι να αποκτησης και αυθεντικη καμπινα φιλε κυριως pacman και κατα δευτερο λογο ms pacman που τοσο πολυ θες.Και γω παιζω φλιπερακια φανατικα μπορω να πω αλλα δυστηχως δεν εχουμε ποικηλια.Αυτα που παιζω ειναι το Baywatch και το indiana jones που ανεβασα φωτογραφιες στο album μου να της δεις η Daredevil.
Χεχε μόλις είδα τις φωτογραφίες που ανέβασες. Είναι κουκλί το άτιμο...

Ανβάζω και γω εδώ μια φωτογραφία συνολική του Κένταυρου... Παραδίπλα όλα τα μωρά στη πίστα... #)

P02.jpg

P01.jpg

Πολύ ωραίο θρεντάκι! ;)

Οι φωτογραφίες του Βασίλη ήταν από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις! Τόσο έρωτα έχω με αυτό το φλιπεράκι, που πήγα πολλά χρόνια πίσω & χάρηκα σα μωρό παιδί!

Να ζητήσω 2 μεγάλες χάρες? (αν δεν σε κάνει κόπο!)

α) Είναι εύκολο να ανεβάσεις και κάποιο βιντεάκι σε "ώρα δράσης"?

β) Θες να μας πεις και μερικά λογάκια για τα άλλα 2 που βλέπω δίπλα στο Κενταυράκι?

Αν σε ταλαιπωρώ, άστο! ;)

D@redevil είπε:
Οι φωτογραφίες του Βασίλη ήταν από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις! Τόσο έρωτα έχω με αυτό το φλιπεράκι, που πήγα πολλά χρόνια πίσω & χάρηκα σα μωρό παιδί!
Να ζητήσω 2 μεγάλες χάρες? (αν δεν σε κάνει κόπο!)

α) Είναι εύκολο να ανεβάσεις και κάποιο βιντεάκι σε "ώρα δράσης"?

β) Θες να μας πεις και μερικά λογάκια για τα άλλα 2 που βλέπω δίπλα στο Κενταυράκι?

Αν σε ταλαιπωρώ, άστο! ;)
Δεν με ταλαιπωρείς καθόλου... :)

Αργότερα μέσα στην ημέρα μόλις βρω λίγο χρόνο θα το κάνω.

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα !

Εκπληκτικη δουλεια Fred Madison!1000 μπραβο!!!

angel_grig είπε:
Εκπληκτικη δουλεια Fred Madison!1000 μπραβο!!!
Merci beaucoup φίλε angel_grig.

Είμαι κομμάτι κολλημένος με τα φλίπερ (όχι πως με τα παιχνίδια στις κονσόλες πάω πίσω δηλαδή)

απλά το φλίπερ είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση, αίσθηση και εμπειρία.

Αγαπητή D@redevil ορίστε το βίντεο που μου ζήτησες.

Παίζω με το ένα χέρι για να μπορώ να τραβάω με το άλλο και το

αποτέλεσμα είναι λίγο αστείο. Τουλάχιστον παίρνεις μια ιδέα.

[video=youtube;Tuu-H-DcKdY]http://www.youtube.com/watch?v=Tuu-H-DcKdY&feature=youtu.be

Τα άλλα δυο που είναι παραδίπλα είναι αρκετά μεταγενέστερα και είναι το Judge Dredd από την Bally του 1993

και το Dracula από την ταινία του Coppola από την Williams το 1993 επίσης.

Αρκετά γρήγορο σαν παιχνίδι ο δικαστής Ντρεντ με πολύ ωραία σχέδια και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες εδω...

http://www.ipdb.org/machine.cgi?gid=1322

JD03.jpg

Ο Δράκουλας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιχνίδια στα φλίπερ. Πολύ ιδιαίτερο τραπέζι και αρκετά "σκοτεινό"

αν αναλογιστούμε πως οι εταιρίες πάντα ήθελαν τα παιχνίδια τους να είναι εμπορικά.

http://www.ipdb.org/machine.cgi?gid=3072

D02.jpg

Και άλλες δυο από τον Δράκουλα...

D04.jpg

JD01.jpg

JD02.jpg

D01.jpg

D03.jpg

Έχεις πολύ μεράκι Fred. Μπράβο σου!

Πάντως το artwork του CENTAUR το βρίσκω μακράν το πιο ωραίο που έχω δει. Χμ... να και μια ιδέα για ένα poll. Το πιο ωραίο artwork σε pinball ;)Tι λέτε?

Πολυ ωραια θα ειθελα να παιξω το δικαστής Ντρεντ!

Kambia είπε:
Έχεις πολύ μεράκι Fred. Μπράβο σου! Πάντως το artwork του CENTAUR το βρίσκω μακράν το πιο ωραίο που έχω δει. Χμ... να και μια ιδέα για ένα poll. Το πιο ωραίο artwork σε pinball ;)Tι λέτε?
Αμέ, αμέ, αμέ... :)

DREDD είπε:
Πολυ ωραια θα ειθελα να παιξω το δικαστής Ντρεντ!
Γιατί άραγε...;

Ωραία! Κάντε μια 10αδα (γιατί εγώ 2-3 ξέρω μόνο) να το φτιάξουμε το poll :)

Ελα μου ντε!!!!!!!!!!

Fred Madison είπε:
Αγαπητή D@redevil ορίστε το βίντεο που μου ζήτησες.

Παίζω με το ένα χέρι για να μπορώ να τραβάω με το άλλο και το

αποτέλεσμα είναι λίγο αστείο. Τουλάχιστον παίρνεις μια ιδέα.

[video=youtube;Tuu-H-DcKdY]http://www.youtube.com/watch?v=Tuu-H-DcKdY&feature=youtu.be
Από την ώρα που είδα το ποστ σου, έχω φάει τα λυσσιακά μου να με αφήσουν 2' ήσυχη να δω το βιντεάκι! Ε, δεν ήταν γραφτό μου! Έμπαινα, έβλεπα το θρέντ και μόλις πατούσα το κουμπάκι του play, εννοείται ότι μπαίναν και με διέκοπταν!.... :D

Έχεις κάνει εκπληκτική δουλειά - αν δεν ξεκινούσες το θρεντ λέγοντας ότι το επιδιόρθωσες, θα έλεγα ότι το πήρες έτσι: σε τέλεια κατάσταση!....

Από άποψη ήχων, αρκετά επιβλητικοί - σε βάζουν στο κλίμα του τραπεζιού (επίσης σημαντικός παράγοντας για ένα pinball, κατά τη γνώμη μου! :) )

Το σώμα (καμπίνα) έχει πολύ ωραία in-games, με τα τα πολύ αγαπημένα μου drop targets σε περίοπτες θέσεις, έτοιμα να πέσουν αμαχητί από τη μπίλια! :)

Θα ήθελα να παίξω και μαζί του, αν το συναντήσω ποτέ! (Γενικά, πάντα παίζω ένα παιχνίδι σε κάθε φλιπεράκι που συναντάω, έτσι για την εμπειρία.)

Fred Madison είπε:
Τα άλλα δυο που είναι παραδίπλα είναι αρκετά μεταγενέστερα και είναι το Judge Dredd από την Bally του 1993 και το Dracula από την ταινία του Coppola από την Williams το 1993 επίσης.

Αρκετά γρήγορο σαν παιχνίδι ο δικαστής Ντρεντ με πολύ ωραία σχέδια και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες εδω...

http://www.ipdb.org/machine.cgi?gid=1322

Προβολή συνημμένου 49574Προβολή συνημμένου 49575Προβολή συνημμένου 49576

Ο Δράκουλας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιχνίδια στα φλίπερ. Πολύ ιδιαίτερο τραπέζι και αρκετά "σκοτεινό"

αν αναλογιστούμε πως οι εταιρίες πάντα ήθελαν τα παιχνίδια τους να είναι εμπορικά.

http://www.ipdb.org/machine.cgi?gid=3072

Προβολή συνημμένου 49577Προβολή συνημμένου 49578

Και άλλες δυο από τον Δράκουλα...

Προβολή συνημμένου 49579Προβολή συνημμένου 49580
Πάρα πολύ όμορφα και τα 2! Ο Δικαστής τράβηξε πρώτα το βλέμμα μου, αλλά έχεις δίκιο: ο Δράκουλας είναι πολύ ιδιόμορφη περίπτωση! Δεν έχω προσέξει κάτι αντίστοιχο. Κατά κανόνα προτιμώ τα "φωτεινά" τραπέζια (με βοηθάνε στο μάτι), αλλά από ένα σημείο και μετά, σταμάτησα να κρίνω τα φλιπεράκια από το artwork και τα χρώματα!....

Kambia είπε:
Πάντως το artwork του CENTAUR το βρίσκω μακράν το πιο ωραίο που έχω δει. Χμ... να και μια ιδέα για ένα poll. Το πιο ωραίο artwork σε pinball ;)Tι λέτε?
Έχουμε ξανασχολιάσει εκτενώς το θέμα των καλλιτεχνικών σου επιλογών - δε θα επεκταθώ κι εδώ! :biglaugh:

Kambia είπε:
Ωραία! Κάντε μια 10αδα (γιατί εγώ 2-3 ξέρω μόνο) να το φτιάξουμε το poll :)
Και ναι, για το poll είμαι μέσα! Μάλιστα, αν θέλετε 2-3 ιδέες:

α) Back to the future

β) Star Trek: The next generation (Το αμέσως επόμενο αγαπημένο μου μετά το Indiana Jones!)

γ) Indiana Jones: The Pinball Adventure (προφανώς!...)

@Fred: Σ' ευχαριστώ πολύ! Με πήγες πολλά χρόνια πίσω....

Πίσω
Μπλουζα