Pixel DX 004 - Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1984

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
125
Αρχικό σκανάρισμα: Akmakas

DX επεξεργασία: Maddog

Αριθμός Σελιδων: 120

Μέγεθος Αρχειου: 37.9 ΜΒ



picture.php
picture.php

Το δεύτερο στην σειρά τεύχος που ενώ ήταν έτοιμο χρειάστηκε να περιμένει να τελειώσω τις "υποχρεώσεις" μου με άλλο ένα νέο release του TOSEC. Με δύο βδομαδούλες καθυστέρηση λοιπόν, ιδού το τεύχος 4!

Άλλο ένα σχετικά δύσκολο τεύχος, ιδίως επειδή είχε αρκετές σελίδες σκαναρισμένες με κλίση σε βαθμό που να απαιτεί διόρθωση. Μπήκε λοιπόν στην καλίμπρα και νομίζω ότι είναι αρκετά καλύτερο πλέον. Επίσης είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα στο έσω και έξω οπισθόφυλλο. Το αρχικό είχε τα χάλια του, αλλά το λίφτινγκ ήταν αρκετά επιτυχές. Καλές αναγνώσεις λοιπόν!

Κυριότερα περιεχόμενα τεύχους:

Σελ. 12: Παρουσίαση Computer Shop-The Computer Shop

Σελ. 20: Επεμβάσεις-Σπάστε το Jet Set Willy (ZX Spectrum)

Σελ. 26: Περιφερειακά-Λέξεις, Ένα Ελληνικό Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου σε ROM (BBC B)

Σελ. 29: Παράλληλοι Δρόμοι-Προγράμματα για όλους τους Micro

Σελ. 34: Παρουσίαση ταινίας-2001, η Οδύσσεια του Διαστήματος

Σελ. 36: Τεστ υπολογιστή-Sinclair QL

Σελ. 46: Ελληνικά software reviews

Oric Atmos: Πελάτες-Προμηθευτές

ZX Spectrum: dBASE Version 1.2, Μαθήματα Γλώσσας Μηχανής, Στατιστική

Newbrain: Graphics Dump

Σελ. 49: Ξένα software reviews

ZX Spectrum: Mugsy, Stonkers

TI99/4A: Parsec

Lynx: Spannerman

Σελ. 55: Στενές Επαφές Μαγνητικού Τύπου (Αφιέρωμα σε Floppy Disk Drives)

Σελ. 68: Διήγημα ΕΦ-Μάρκ

Σελ. 70: Σκακιστικός Προγραμματισμός-Βασιλικό Προνόμιο

Σελ. 72: Υπολογιστές στα Θρανία

Σελ. 82: Ο Υπολογιστής και το Προ-Πο-Δημιουργία Στηλών

Σελ. 85: Listings προγραμμάτων

ZX Spectrum: Directory, Function Keys, Mastermind, Poker, Slalom

TI99/4A: Seige, Yahtzee

C64: Basket Ball

Oric Atmos: Κινούμενα Σχέδια, Plot to Printer

Dragon 32: Rebound

Newbrain: Βόμβες Βυθού, Wordsquare

BBC: Catch the Star

Atari: Draw Slot Machine

Μερικά highlights από την ύλη του τεύχους:

Το περιοδικό αφιερώνει το εξώφυλλο του και μεγάλο μέρος του editorial στον QL. Ένα μηχάνημα που υποσχέθηκε πολλά, σε μια εποχή που ο Θείος Clive φάνταζε αλάθητος, αλλά τελικά άφησε μια πικρή γεύση. Με πολλά παιδικά προβλήματα και περιορισμούς, απέτυχε τελικά να συγκλονίσει τον κόσμο και έμελλε να είναι η πρώτη high profile αποτυχία της Sinclair.

Στις ειδήσεις, σε μια εποχή που τα media ήταν ακόμα μόνο κρατικά, διαβάζουμε από την μια για την ΕΡΤ που προκαλεί κυκλοφοριακό χάος στην Στουρνάρα προσπαθώντας να γυρίσει αφιέρωμα στους υπολογιστές και από την άλλη για κάποιον ερασιτέχνη ραδιοπειρατή στην Καβάλα που εκπέμπει στον αέρα προγράμματα για Spectrum σε stereo! Παλιές ηρωικές εποχές που σήμερα τις αναπολούμε...

Μαθαίνουμε ακόμα για τις ανακατατάξεις στους κατασκευαστές υπολογιστών, με την Dragon και την Lynx να αλλάζουν χέρια, ενώ στο ίδιο αρθράκι και σχετικά στα "ψιλά" πέρασε και η φυγή του Jack Tramiel από την Commodore και η αγορά της Atari από τον ίδιο. Είδηση που οι συνέπειες της έκριναν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Τέλος, διαβάζουμε για την Acorn, άλλη μια εταιρία που πρόκειται να γίνει προβληματική και να αλλάξει χέρια στο άμεσο μέλλον παρά την είδηση της ανανέωσης του χρυσοφόρου συμβολαίου της με το BBC που δημοσιεύται επίσης.

Στο άρθρο για το The Computer Shop διασκεδάζουμε ιδιαίτερα με την αναφορά της ύπαρξης στην Ελλάδα ναυπηγείου που βγάζει μισθοδοσία με ZX81 και επέκταση μνήμης 16K. Οι άνθρωποι μάλλον πίστεψαν εκείνη την θρυλική διαφήμιση της Sinclair (ήταν για τον ZX80 ή τον ZX81; ) που έλεγε ότι μπορεί να ελέγξει ακόμα και πυρηνικό σταθμό.

Στις επεμβάσεις, μετά το Manic Miner που προηγήθηκε, φτάνει η ώρα του ακόμα πιό "επικού" Jet Set Willy να γίνει φύλλο και φτερό. Γίνεται νύξη στο Attic bug και στον αριθμό των αντικειμένων, αλλά οι απαντήσεις δεν μας αποκαλύπτονται. Αλήθεια, θυμάστε πόσα αντικείμενα πρέπει να μαζέψει ο Willy στο παιχνίδι; Η΄ απλώς βάλατε το cheat και πήγατε κατευθείαν στο Master Bedroom;

Στο τεστ περιφερειακού βλέπουμε μια EPROM που κάνει τον BBC να έχει Ελληνικά. Μειονέκτημα; Τιμάται μόνο 40000 δραχμούλες... Στο τέλος του άρθρου πέφτει και το "καρφί" για κάποιες ύποπτες ενδείξεις "δανεισμού" από ξένα προγράμματα.

Ακολουθεί η παρουσίαση της θρυλικής ταινίας του Κιούμπρικ "2001, η Οδύσσεια του Διαστήματος" που βασίζεται στο βιβλίο του Άρθρουρ Κλάρκ. Η σύγκρουση των ανθρώπων με τον υπολογιστή HAL είναι από τις κλασσικότερες στιγμές της ΕΦ και του σινεμά και ο reviewer δηλώνει επίσης ενθουσιασμένος. Ακόμα και σήμερα, η ταινία του 1968 παραμένει κλασσική.

Ακολουθεί το άρθρο του εξωφύλλου: "QL, η ντίβα", λοιπόν. Το μηχάνημα που δημιούργησε στην αρχή ασυγκράτητο ενθουσιασμό, για να καταλήξει σε μια εξίσου παταγώδη αποτυχία. Ήδη από την αρχή του review σχολιάζονται αρνητικά τα κατάλοιπα του Spectrum (κοινώς έλλειψη διακόπτη on-off και πληκτρολόγιο μεμβράνης). Αντίθετα ευνοικά σχολιάζονται η μεγάλη μνήμη με δυνατότητα επέκτασης στα μυθικά για την εποχή 512 K, η δυνατότητα "παραθύρων" και η BASIC του υπολογιστή. Επιστρέφουμε κατόπιν στις αναμνήσεις από Spectrum με τον μονοκάναλο ήχο και την χαμηλή ταχύτητα στα περισσότερα benchmarks, για την οποία μάλλον ευθύνεται το γεγονός ότι ο 68008 δεν ήταν καθαρόαιμο 32-bit chip, αλλά είχε 8-bit data bus. Ξανά στα "ψηλά" με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τα 4 επαγγελματικά προγράμματα που δίνονταν μαζί με τον υπολογιστή, ενώ με τα microdrives "πέφτουμε" πάλι προς τα κάτω. Roller Coaster λοιπόν το review και το πόρισμα του εξίσου διφορούμενο. Από την μία "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο QL θα σημειώσει εμπορική επιτυχία" και από την άλλη "...είναι σχετικά αδόκιμο προιόν και δεν θα θέλαμε να επαληθευτεί η γνωστή εκείνη ρήση "Όσοι δουλεύουν στην κόψη της τεχνολογίας μπορεί και να κοπούν". Τελικά η κοφτερή ρομφαία της τεχνολογίας, αλλά και η ετυμηγορία της αγοράς υπήρξαν αμείλικτες για το συγκεκριμένο δημιούργημα του Θείου Clive. Η αρχή του τέλους ήταν εδώ...

Τα software reviews αυτού του μήνα είναι μάλλον αδύναμα, ειδικά αν συγκριθούν με τους συγκλόνιστικούς τίτλους που είχαν γίνει review στο τεύχος 3. Για τον Spectrum έχουμε το Mugsy, ένα κλασσικό παράδειγμα παιχνιδιού με εντυπωσιακά γραφικά αλλά επαναλαμβανόμενο και αδύναμο gameplay και το Stonkers, ένα πρωτόλειο παιχνίδι στρατηγικής που ο μόνος λόγος που ξεχώρισε κάπως ήταν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός ανταγωνισμός στην κατηγορία. Μάλλον οι τύποι στην Imagine ήταν πολύ απασχολημένοι με τις Ferrari και την dolce vita για να κάτσουν να προγραμματίσουν κάτι καλύτερο. Πολύ σύντομα τιμωρήθηκαν για αυτό με την κατρακύλα και χρεοκοπία της εταιρίας τους. Υπάρχουν επίσης reviews για ένα παιχνίδι του TI99/4A και ένα του Lynx. Ίσως το μοναδικό review για Lynx στην ιστορία του Pixel; Η΄ το μοναδικό παιχνίδι που κυκλοφόρησε για το μηχάνημα;

Στην συνέχεια έχουμε το ειδικό ένθετο αφιέρωμα στα floppy disk drives. Σκοτεινό αντικείμενο του πόθου για τους περισσότερους χρήστες της εποχής, καθώς οι δυνατότητες τους ήταν μεν εντυπωσιακά υψηλότερες των κλασσικών κασετοφώνων, αλλά το κόστος ήταν ακόμα απαγορευτικό για την πλειοψηφία. Το φτηνότερο από τα μοντέλα που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα κόστιζε τότε 55000 δραχμές. Ανατριχιαστική επίσης είναι η τιμή του χρόνου ζωής για το disk drive του Lynx. 8x10^2 ώρες! (800 ώρες σε φυσιολογικό δεκαδικό σύστημα). Αν δεν πρόκειται για κάποιο τυπογραφικό λάθος, κάθε ώρα χρήσης κόστιζε σχεδόν 100 δραχμές, καθότι το drive αυτό κόστιζε 75000. Πανάκριβο το "σπορ" λοιπόν και δεν είναι άξιο απορίας ότι για αρκετό καιρό ακόμα οι περισσότεροι προτιμούσαν να ρυθμίζουν αζιμούθια.

Στην "Οθόνη" βλέπουμε την πρώτη αναφορά στις σελίδες του Pixel για τον Amstrad CPC 464, έναν υπολογιστή που έμελλε να γίνει best seller στην Ελληνική αγορά, ενώ στην απέναντι σελίδα βλέπουμε τον "φορητό" Commodore 64. Τα εισαγωγικά αναφέρονται στο βάρος του που, αν και δεν αναφέρεται στο περιοδικό, ξεπερνούσε τα 10 κιλά, οπότε ήθελε γερά μπράτσα. Η τιμή πάντως που αναφέρεται (210000 δραχμές) απαιτούσε και εξίσου γερές τσέπες!

Ακολουθούν τα listings, που ευτυχώς έχουν αρχίσει και περιορίζονται κάπως σε σελίδες, ενώ τελευταία μας "στάση" για αυτό το τεύχος θα είναι οι σελίδες των microΒιβλίων, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται το καταπληκτικό βιβλίο του Ισαάκ Ασίμοφ "Εγώ, το Ρομπότ" (I, Robot). Ένα μνημειώδες έργο ΕΦ, που περιλαμβάνει και το διήγημα στο οποίο διατυπώθηκαν για πρώτη φορά οι περίφημοι 3 Νόμοι της Ρομποτικής. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, αξίζει να το διαβάσετε!
 
Σταθερή αξία ο Maddog !!

Mπράβο για ακόμα μία φορά. :)
 
Maddog...ο ντίβος !!! :biglaugh::tongue: :thanx2:
 
Να υποθέσω ότι είχες ήσυχη εφημερία, ε;

Όσο και να σε ευχαριστήσουμε πάλι λίγο θα είναι.
 
Από το κακό στο χειρότερο πάει αυτό το παιδί... κάνει τα πάντα για να αποφύγει έστω και την τυχαία συνάντηση με την σύζυγο του. :D Και μόνο για τα highlights σχόλια αξίζεις ένα thanks, όχι τίποτε άλλο, για να παίρνεις κουράγιο για να συνεχίσεις (άλλωστε εμείς οι παντρεμενοκαταδικασμένοι πρέπει να αλληλοϋποστηριζόμαστε). ;)
 
Μπρε, δεν θέλω thanks, δεν είναι αυτό το ζητούμενο! Τα σχόλια στα highlights θα έπρεπε να είναι αφορμή για ρετροσυζήτηση, αλλά μάλλον βαριέστε. Θα μου πεις, πάλι καλά που κάθεστε και διαβάζετε τα παραληρήματα μου... :)

Ας κάνω λοιπόν εγώ μια προσπάθεια. Τελικά ξέρει κανείς μετά βεβαιότητας αν η διαφήμιση για τον ZX8x και τον πυρηνικό σταθμό ήταν πραγματική και ποιόν από τους 2 (80 ή 81) αφορούσε; Βρίσκω online αναφορές και για τους δύο, αλλά δυστυχώς όχι την ίδια την διαφήμιση. Discuss.
 
Τελικά ξέρει κανείς μετά βεβαιότητας αν η διαφήμιση για τον ZX8x και τον πυρηνικό σταθμό ήταν πραγματική και ποιόν από τους 2 (80 ή 81) αφορούσε; Βρίσκω online αναφορές και για τους δύο, αλλά δυστυχώς όχι την ίδια την διαφήμιση.
Δεν θυμαμαι να ηταν διαφημιση.

Μου φαινεται πως 2 τυπαδες ειχαν υποστηριξει οτι ειχαν γραψει λογισμικο ελεγχου πυρηνικου εργοστασιου για τον ZX81 και αργοτερα ο Θειος ειχε δηλωσει οτι ο ΖΧ ειναι ικανος να διαχειριστει "power plant"

Edit:Βρηκα και αναφορα στο SU
 
Πίσω
Μπλουζα