Pixel DX 005 - Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1984

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
125
Αρχικό σκανάρισμα: Ambu_Dare (από τεύχος ιδιοκτησίας Maddog)

DX επεξεργασία: Maddog

Αριθμός Σελίδων: 120

Μέγεθος Αρχείου: 38.1 ΜΒ



picture.php
picture.php

Ο Ambu_Dare είχε κάνει αρκετά καλή δουλειά ήδη, οπότε αυτό το τεύχος δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο στην επεξεργασία του. Τολμώ να πω ότι πιό δύσκολο μου ήταν να φτιάξω το post αυτή την φορά. Λέτε να άρχισα να γερνάω;

Κυριότερα περιεχόμενα τεύχους:

Σελ. 16: Παρουσίαση Computer Shop-Micropolis

Σελ. 25: Επεμβάσεις-Σπάστε...Ότι να'ναι (ZX Spectrum)

Σελ. 27: Καταδύσεις-Over, Graphics...και...Ελληνικά

Σελ. 30: Περιφερειακά-Joysticks

Σελ. 32: Παρουσίαση ταινίας-Alien, Επιβάτης του Διαστήματος

Σελ. 34: Σκακιστικός Προγραμματισμός-Ο Μίτος της Αριάδνης

Σελ. 36: Τεστ υπολογιστή-ZX Spectrum+

Σελ. 43: Παράλληλοι Δρόμοι-Προγράμματα για όλους τους Micro

Σελ. 48: Ελληνικά software reviews

TI-99/4A: Βάτραχος

ZX Spectrum: μ-Γράμμα

Oric 1/Atmos: Πακέτο Κεντρικής Θέρμανσης

Σελ. 51: Ξένα software reviews

ZX Spectrum: Codename Mat, Sabre Wulf

C64: Business

BBC: Monsters

Σελ. 55: Ειδικό Ένθετο-Ηλεκτρονική Σκακιστική Ολυμπιάδα

Σελ. 68: Διήγημα ΕΦ-Φρενίτις

Σελ. 72: Υπολογιστές στα Θρανία

Σελ. 82: Ο Υπολογιστής και το Προ-Πο-Δημιουργία Στηλών/Δημιουργία Προβλέψεων

Σελ. 85: Listings προγραμμάτων

ZX Spectrum: Φυσική Ά Λυκείου, Space Travel, Scroll Right-Left-Down-Up ανά Pixel

Dragon 32: Ανάλυση Κειμένου

Amstrad 464: Υπολογισμός Στηλών

Newbrain: Lander

C64: Air-plane 64

TI99/4A: Επέμβαση στην TI Extended BASIC, Bacarat

Oric Atmos: Ψηφιακό Ρολόι, Graphics

BBC: Squish, Hunchy

Atari: Coils, Pentominos

Lynx: U.F.O., Repeat

TRS80: Συστήματα Δύο Εξισώσεων, Jackpot

Spectravideo: Πρόγραμμα Αποθήκης


Μερικά highlights από την ύλη του τεύχους:


Το πρώτο πραγματικά "κλασσικό" εξώφυλλο του Pixel (κατ'εμέ, άλλοι πιστεύουν ότι το τεύχος 2 έχει την τιμή αυτή). "Ο Spectrum πέθανε...Ζήτω ο Spectrum Plus!" λοιπόν, κομπλέ με κεριά, νεκρώσιμα στεφάνια και κορδέλα που γράφει "Στον Λατρευτό μας Spectrum". Φυσικά στο editorial δίνεται η ανάλογα χιουμοριστική, αλα φιλμ νουάρ, περιγραφή της εξασφάλισης της συγκεκριμένης αποκλειστικότητας. Παγκόσμιας μάλιστα, τουλάχιστον αν δεχτούμε τους ισχυρισμούς του Αρχισυντάκτη.

Στις ειδήσεις, βλέπουμε ένα εξαιρετικά χρήσιμο περιφερειακό: ένα μεγάλο πλαστικό σφυρί για να χτυπάς τον υπολογιστή σου όταν βγάζει μηνύματα λάθους! Δυστυχώς δεν διαδόθηκε επαρκώς ώστε να συνετιστούν τα ατίθασα κομπιούτερ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ακόμα αρκετά συχνά κάτι περίεργες μπλε οθόνες...

Διαβάζουμε επίσης τα νέα για τον Commodore Plus 4 που όπως διαβάζουμε "έρχεται να πάρει την θέση του C64 (lol) με κύριο αντίπαλο τον QL της Sinclair". Τελικά η μόνη πραγματική αντιπαλότητα αυτών των δύο ήταν για το ποιός θα πάρει την καλύτερη θέση στο νεκροταφείο των αποτυχημένων μικρουπολογιστών. Εκεί τους ακολούθησε πάραυτα και ο άλλος υπολογιστής για τον οποίο διαβάζουμε, ο Samurai, γνωστός και ως Elan, γνωστός και ως Flan, γνωστός και ως Enterprise! Εντυπωσιακά για την εποχή που πρωτοανακοινώθηκαν specs, αλλά μέχρι να βγει τελικά στην αγορά ήταν από κοινότοπος εώς ξεπερασμένος και αποτέλεσε μια μικρή υποπαράγραφο στην ιστορία των micros. Τα 3/4 της οποίας καταλαμβάνουν τα ονόματά του!

"Μην πυροβολείτε τον...". Πιανίστα; Προγραμματιστή; Αρχισυντάκτη; Τυπογράφο; Σε ένα μονοσέλιδο ενδεικτικό του Pixel-ικού χιούμορ, το περιοδικό ζητάει συγνώμη για το μοιραίο λάθος στο "σπάσιμο" του Jet Set Willy που είχε δημοσιευθεί στο τεύχος 4 και σίγουρα έσπασε μόνο τα νεύρα των αναγνωστών που προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν. Η πραγματική εξιλέωση όμως έρχεται στην επόμενη σελίδα, όπου δημοσιεύεται "αντιγραφτήρι" γενικής χρήσεως. Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω, όλοι είχατε 2-3 από δαύτα σε χρήση μέχρι να αγοράσετε διπλό κασετόφωνο!

Στο τεστ περιφερειακού διαβάζουμε για τα "όπλα" του gamer, δηλαδή τα joysticks. Παρουσιάζονται 5 μοντέλα, η παρουσίαση όμως είναι μικρής έκτασης και φαίνεται αρκετά επιφανειακή. Χειρότερο όλων πάντως αναδεικνύεται το joystick της Commodore.

Στην συνέχεια διαβάζουμε για την all time classic ταινία του Ridley Scott "Alien". Μια ταινία-σταθμό για την ΕΦ. Αφού το μισό άρθρο αναλώνεται σε (άσκοπες...) αμπελοφιλοσοφίες του συντάκτη οι οποίες και καταλήγουν στην "απόλυσή" του, καταφέρνουμε επιτέλους να διαβάσουμε και περί του έργου. Μνημονεύεται φυσικά και η κλασσική σκηνή με το Alien που πετάγεται από το σώμα του θύματος του η οποία πραγματικά άφηνε άναυδους τους θεατές της εποχής που δεν ήταν τόσο εθισμένοι σε "σκληρές" σκηνές.

"Επιστροφή στον Θαυμαστό Κόσμο του Spectrum" είναι η επόμενη μας στάση, δηλαδή το τεστ του Spectrum+. Ξεκινάμε με μια προφητική συμβουλή προς τυχόν κατόχους του ZX80: να φυλάξουν προσεκτικά τον υπολογιστή τους γιατί σε λίγα χρόνια θα έχει μεγάλη αξία. Πράγματι, σήμερα ένας πλήρης "κουτάτος" ZX80 θα σας στοιχίσει ένα πολύ σεβαστό ποσόν, αν καταφέρετε να τον βρείτε. Διαβάζουμε λοιπόν για τον βελτιωμένο Spectrum, ένα μηχάνημα βασικά ίδιο με τον προκάτοχο του με κυριότερη βελτίωση το καλύτερο πληκτρολόγιο, χωρίς πλέον "γομολάστιχες". Πέφτει και το σχετικό "δούλεμα" για το μικροσκοπικό κουμπί reset του υπολογιστή καθώς και την απέχθεια του Θείου Clive προς τους διακόπτες on-off. Εκφράζονται και κάποιοι φόβοι για την πιθανή ασυμβατότητα του υπολογιστή με τα περιφερειακά και τα προγράμματα του απλού Spectrum, φόβοι οι οποίοι στην πορεία αποδείχτηκαν αβάσιμοι. Μετά ενθουσιαζόμαστε διαβάζοντας ότι ο νέος Spectrum έχει 256 χρώματα, ανάλυση 600x548 και 4 κανάλια ήχου, για να προσγειωθούμε κατόπιν ανώμαλα ανακαλύπτοντας ότι πρόκειται και πάλι για Pixelo-χιούμορ και ότι το μηχάνημα δεν έχει καμμία απολύτως αλλαγή από τον προκάτοχο του. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο υπολογιστής είναι το μηχάνημα του παρόντος και ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κόστος (που δεν ήταν γνωστό ακόμα...). Εμείς τελικά ξέρουμε ότι η διαφορά στην τιμή δεν ήταν μεγάλη και ο Spectrum+ συνέχισε με επιτυχία για κάμποσο καιρό ακόμα την "δυναστεία" των ZX.

Στα software reviews διαβάζουμε για το Codename Mat του Spectrum, ένα παιχνίδι που δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα τον reviewer λόγω αυξημένης δυσκολίας και συνεχούς επανάληψης των ίδιων κινήσεων. Εμένα πάντως μου άρεσε... Για τον Commodore 64 έχουμε το Business (yawn...) ενώ για τον BBC το Monsters, ένα ξεκάθαρο rip-off του arcade Space Panic. Ήταν άλλωστε πολύ της μόδας τότε να βγαίνουν γνωστά arcades με άλλα ονόματα για ξεκάρφωμα. Αυτό δεν σχολιάζεται όμως, ίσως επειδή ο reviewer δεν γνώριζε την arcade έκδοση. Και κάπου χαμένο μετά το ένθετο έχουμε το υπόλοιπο review section, όπου και παρουσιάζεται το Sabre Wulf. Μνημονεύονται τα πραγματικά πανέμορφα γραφικά του, αλλά το παιχνίδι δεν συγκινεί ιδιαίτερα τον πολύ αυστηρό κριτή αυτού του μήνα. Που να ήξερε ότι η Ultimate είχε ήδη έτοιμο και καβατζωμένο το περίφημο Knight Lore με το οποίο θα "τρέλαινε" όλους τους gamers λίγο καιρό αργότερα. Δεν το κυκλοφόρησε νωρίτερα ακριβώς για να μην μειώσει την εμπορική επιτυχία του Sabre Wulf. Δημοσιεύται και ο χάρτης του παιχνιδιού, αλλά στο μέγεθος που είναι τυπωμένος χρειάζεστε μάλλον μικροσκόπιο για να τον διαβάσετε.

Το ειδικό ένθετο του τεύχους είναι ένα πρωτότυπο άρθρο για την Ηλεκτρονική Σκακιστική Ολυμπιάδα. Αφού διαβάσουμε τα βασικά περί σκάκι (είναι και μια πολύ καλή αρχή για κάποιον που δεν έχει ιδέα για το παιχνίδι αυτό αφού τα εξηγεί αρκετά καλά), φτάνουμε στο "ζουμί" της υπόθεσης: 4 προγράμματα σκάκι για Spectrum, TI-99/4A, BBC και Lynx τέθηκαν αντιμέτωπα μεταξύ τους και ο νικητής αντιμετώπισε τον αρθρογράφο στον τελικό. Οι παρτίδες παρουσιάζονται αναλυτικά και με αρκετά διασκεδαστικό σχολιασμό, ωστέ να μην γίνονται ποτέ βαρετές. Ο άνθρωπος καταφέρνει να επιβληθεί τελικά και να αποφύγει την...ατίμωση, αφού όμως πρώτα καρδιοχτυπήσει αρκετά. Όμως ο Deep Blue είναι κάπου καθ'οδόν και θα φτάσει η στιγμή που ούτε το ταλέντο ενός Kasparov δεν θα αποδειχτεί αρκετό για να σταματήσει τον θρίαμβο του ηλεκτρονικού εγκεφάλου επί του βιολογικού.

Στις σελίδες της "Οθόνης" βλέπουμε ένα ασύρματο IR χειριστήριο για Spectrum, 20 και βάλε χρόνια πριν τα αντίστοιχα χειριστήρια καθιερωθούν στις μοντέρνες κονσόλες. Υπάρχει και το θρυλικό 8-pack για να αξιοποιήσετε το νέο σας χειριστήριο. Με κλασσικά παιχνίδια στο συγκεκριμένο bundle όπως τα Jet Pac, Psst, Chequered Flag Και Cookie, θα αποτελέσει τις πρώτες gaming εμπειρίες για πολλούς νέους πιστούς του ZX. Το Τάβλι του πακέτου πάντως (Backgammon) θυμάμαι ότι δεν ήταν επαρκής αντίπαλος, τουλάχιστον για Έλληνα χρήστη...αν και πιτσιρικάς τότε, σχεδόν πάντα το κέρδιζα.

Ακολουθούν τα listings με πιό ενδιαφέρον όλων μάλλον τις ρουτίνες γλώσσας μηχανής για ομαλό pixel scrolling στον Spectrum, ενώ στην Βιβλιοπαρουσίαση που ακολουθεί θα βρείτε και το κλασσικό έργο του Orwell "1984". Ένα βαθύτατα πολιτικό βιβλίο που παρουσιάζει με τον πιό πεσιμιστικό τρόπο μια εναλλακτική "μαύρη" εκδοχή του έτους 1984. Δεν υπάρχει happy end, ούτε σωτηρία από την οργανωμένη καταπίεση της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης στο βιβλίο αυτό. Η απειλητική εικόνα του Μεγάλου Αδερφού έχει περάσει πλέον στο συλλογικό μας υποσυνείδητο και στην καθημερινή γλώσσα ως συνώνυμο της "άνωθεν" παρακολούθησης. Αν πιστεύετε ότι ο Big Brother είναι απλώς ένα διασκεδαστικό reality show, ξανασκεφτείτε το...αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, κάντε το!
 
Ακάθεκτος ε;

Αυτός είσαι!!!!!!!
 
To πρωτο Pixel που αγορασα,τωρα και σε HQ ;)

Thanx doc
 
Ευχαριστούμε doc ! ;-)
 
Wally είπε:
To πρωτο Pixel που αγορασα,τωρα και σε HQ ;)
Εντάξει, δεν θα τα έλεγα και HQ αυτά τα scans. Ας πούμε ότι είναι ADQ (Almost Decent Quality) ;)
 
Πίσω
Μπλουζα