Pixel DX 006 - Ιανουάριος 1985

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
125
Αρχικό σκανάρισμα: Ambu_Dare (από τεύχος ιδιοκτησίας Maddog)

DX επεξεργασία: Maddog

Αριθμός Σελίδων: 124 (+4 extra scans)

Μέγεθος Αρχείου: 40.2 ΜΒ



picture.php
picture.php

Μετά από ένα μικρό διαλειμματάκι που κατέληξε να γίνει διαλειμματάρα, ιδού το τεύχος 6! Δεν ξέρω αν έφταιγε η άνοιξη που όσο να'ναι σε κρατάει κάπως μακρύτερα από το PC. Αν και νομίζω ότι έφταιγε αυτός ο !!@#@#Amstrad στο εξώφυλλο που έκανε το υποσυνείδητο μου να "κλωτσάει" άσχημα. Όπως και να'χει, καλό ταξίδι στο 1985...

Κυριότερα περιεχόμενα τεύχους:

Σελ. 18: Εδώ Λονδίνο

Σελ. 24: Παρουσίαση Computer Shop-M.P.S.

Σελ. 32: Επεμβάσεις-Σπάστε τα Froggy και Jet Pac

Σελ. 34: Καταδύσεις-Βρόγχοι και Τρίγωνα

Σελ. 39: Περιφερειακά-Plus 1 για Acorn Electron

Σελ. 42: Παρουσίαση ταινίας-1984, ο τελευταίος Άνθρωπος της Ευρώπης

Σελ. 44: Σκακιστικός Προγραμματισμός-Η σπηλιά του Μινώταυρου

Σελ. 48: Τεστ υπολογιστή-Amstrad CPC 464

Σελ. 64: Ελληνικά software reviews

C64: Λερναία Ύδρα

ZX Spectrum: ΕΚΡΟ

Apple II: Αρχαία Ελληνικά

Σελ. 69: Ξένα software reviews

ZX Spectrum: Tornado Low Level (T.L.L.)

Dragon 32/64: Lunar Rover Patrol

Lynx: Lynx Chancellor

C64: One on One, David's Midnight Magic

Σελ. 75: Ο Υπολογιστής και το Προ-Πο-Οι Στατιστικές Θεωρίες των Προγνωστικών

Σελ. 79: Αφιέρωμα-Ηλεκτρονικές Οικογένειες-Οι Home Micros και τα Περιφερειακά τους

Σελ. 86: Υπολογιστές στα Θρανία

Σελ. 95: Listings προγραμμάτων

ZX Spectrum: Ημερολόγιο, Επεξεργασία Κειμένου

BBC: Πολύχρωμα Σχέδια

Atari: Alien Craft

TI99/4A: Plotting, Η Συμβολή του Υπολογιστή...στη Χαρτοπαιξία

Newbrain: Mancala, ένα Παιχνίδι Συμβολικής Λογικής

C64 & VIC 20: UFO

Lynx: Mastercode

Spectravideo: Car I

TRS80: Στη Σπηλιά της Κάμπιας

Μερικά highlights από την ύλη του τεύχους:

Ιανουάριος 1985 λοιπόν και η νέα (τότε...) χρονιά μας χαιρετάει από το εξώφυλλο του Pixel παρέα με έναν νέο home micro που έμελλε να αφήσει εποχή στην Ελληνική αγορά. Σε βαθμό μάλιστα που πολλοί πτωχοί τω πνεύματι σημερινοί ρετρομανιακοί να νομίζουν ότι ήταν το σημαντικότερο 8μπιτο όλων των εποχών. Σεβόμενοι το εορταστικό πνεύμα, δεν θα τους χαλάσουμε την ψευδαίσθηση. Καλώς όρισες 1985 και Amstrad CPC 464!

Το ασυνήθιστα σοβαρό editorial μας ενημερώνει για το επικείμενο νομοσχέδιο περί Πληροφοριών προσωπικής φύσεως (σήμερα τα αποκαλούμε Προσωπικά Δεδομένα). Ένα ακανθώδες ακόμα και σήμερα ζήτημα, σαν μέρος της λύσης του οποίου κάποιοι "φωστήρες" της τότε εποχής θεώρησαν ότι θα πρέπει να επιβληθεί η υποχρεωτική δήλωση στις Αρχές όλων των υπολογιστών και η λήψη ειδικής Άδειας για κάθε αγορά υπολογιστή. Με το μαλακό παιδιά, Spectrum και Commodore θέλουμε να αγοράσουμε, όχι Καλάσνικοφ! Ευτυχώς για την δύσμοιρη χώρα και τους ταλαίπωρους πολίτες της, κάτι τέτοιο δεν "πέρασε" τελικά και όλοι εμείς οι τότε πιτσιρικάδες καταφέραμε να αποκτήσουμε εύκολα ή δύσκολα το κομπιούτερ των ονείρων μας. Τουλάχιστον μετά από όλη αυτή την μαυρίλα, η διάθεση μας φτιάχνει λιγάκι διαβάζοντας ότι επιτέλους το περιοδικό θα γίνει μηνιαίο!

Στις ειδήσεις βλέπουμε μεταξύ άλλων ένα χαριτωμένο ρομποτάκι, τον Hero Jr. Το μοναδικό μη χαριτωμένο επάνω του είναι το καρτελάκι με την τιμή. 1000 δολλαριάκια λοιπόν και σε συνδυασμό με την πραγματικά μηδαμινή χρησιμότητα, το κάνουν παιχνίδι για (πολύ) πλούσια παιδάκια.

Ακολουθεί μια στήλη που έγινε από τις δημοφιλέστερες και μακροβιότερες στην ιστορία του περιοδικού. Πρόκειται φυσικά για το "Εδώ Λονδίνο", μια στήλη που σκοπό είχε να μεταφέρει νέα και παραλειπόμενα απευθείας από την Μέκκα της Πληροφορικής στην Ευρώπη. Η στήλη γράφεται από τον...Βασίλη Κωνσταντινίδη;!; Αγνοούμε το λαθάκι αλλά και τα ακριβή περιεχόμενα του συγκεκριμένου ανά χείρας άρθρου και αποτίουμε ταπεινά φόρο τιμής σε έναν αρθρογράφο που πραγματικά άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο και στο περιοδικό. Κύριε Βασίλη Κωνσταντίνου καλώς ορίσατε! Και βέβαια οφείλουμε να θυμίσουμε ότι το τελευταίο "Εδώ Λονδίνο" δεν το είδαμε στις σελίδες του Pixel αλλά σαν πραγματικά απρόσμενη έκπληξη στις σελίδες του retromaniax.gr φέτος στις Γιορτές. Το "Ευχαριστούμε!!!" ακούγεται πολύ λίγο...

Η κόντρα Αθήνας-Θεσσαλονίκης καλά κρατούσε τότε και μεταφέρεται τελείως απρόσμενα και στην παρουσίαση computer shop στις σελίδες του Pixel. Διαβάζουμε λοιπόν για το M.P.S. της Θεσσαλονίκης και το πως "δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη πολύ πριν μπει στους Αθηναίους το μικρόβιο των home computers και αρχίσουν να ξεφυτρώνουν στην πρωτεύουσα σαν μανιτάρια τα shops". Ανασηκώνουμε ελαφρά τους ώμους, ψιθυρίζουμε ένα "Ειρήνη υμίν" και συνεχίζουμε ακάθεκτοι...

Φτάνουμε λοιπόν στο τεστ περιφερειακού και διαβάζουμε για το Plus 1 του Acorn Electron. Πρώτα χρειάστηκε να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις δύο ατίθασες...βίδες που παρεμπόδιζαν την σύνδεση του περιφερειακού με τον υπολογιστή. Αφού αυτή επιτεύχθηκε, ο Electron απέκτησε έναν σεβαστό αριθμό επιπλέον θυρών επικοινωνίας και επέκτασης, πλησιάζοντας έτσι κοντύτερα στον μεγάλο αδερφό BBC. Το πρόβλημα που δεν ξεπεράστηκε ποτέ ήταν ότι, αν πρόσθετες όλα τα Plus περιφερειακά, θα αποκτούσες μεν κάτι αρκετά κοντά σε BBC, αλλά θα είχες πληρώσει αρκετά περισσότερα από ότι αν είχες αγοράσει απευθείας έναν. Αποδείχτηκαν πάντως σχετικά δημοφιλείς αγορές για τους κατόχους Electron.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου "1984" στο προηγούμενο τεύχος, έρχεται και η σειρά της αντίστοιχης ταινίας. Χωρίς να διεκδικεί δάφνες αριστουργήματος, η ταινία αποδίδει αρκετά πιστά την Δυστοπία που περιέγραψε ο Όργουελ και παρακολουθείται ευχάριστα. Αν και κρίνοντας από το θέμα και την τελική κατάληξη, ο όρος "ευχάριστα" είναι τουλάχιστον αδόκιμος...Αξιοσημείωτη και η τελευταία παρουσία σε ταινία του Richard Burton, στον ρόλο του "κακού" O'Brien.

"Γρήγορος και συμμαζεμένος" ο τίτλος του επόμενου άρθρου (και cover story) του περιοδικού. Πρόκειται φυσικά για το τεστ του Amstrad CPC 464. Ένα μηχάνημα που μπήκε δυνατά και με αξιώσεις στην αγορά, όπου και παρέμεινε -στην μορφή του πιό εξελιγμένου 6128- μέχρι σχεδόν το οριστικό τέλος των 8 bit συστημάτων. Πρώτες εκπλήξεις του νέου μηχανήματος η έλλειψη χωριστού τροφοδοτικού (θυμίζουμε ότι το monitor έπαιζε και αυτό τον ρόλο) και το τεράστιο μήκος, λόγω του ενσωματωμένου κασετόφωνου. Η προσέγγιση "όλα σε ένα" άρεσε στους υποψήφιους αγοραστές και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάδοση του μηχανήματος. Ένα άλλο αξιοσημείωτο -και ίσως όχι τόσο γοητευτικό- στοιχείο του μηχανήματος είναι το πολύχρωμο σχεδόν σε βαθμό κακογουστιάς πληκτρολόγιο, που όμως είναι πολύ καλής ποιότητας και με έναν εντυπωσιακό για την εποχή αριθμό πλήκτρων. Το ίδιο καλή είναι και η BASIC και οι παρεχόμενες ευκολίες editing, ενώ το μηχάνημα είναι και από τα ταχύτερα 8μπιτα. Έχοντας επίσης αξιοσημείωτα καλές δυνατότητες γραφικών και ήχου αποτελεί ένα γοητευτικό σύνολο, αν και εντύπωση προκαλεί η αναφορά στο τεστ και στο manual σε (ανύπαρκτες στην πραγματικότητα...) δυνατότητες hardware scrolling. Θα έπρεπε μάλλον να έχει υποψιάσει τον συντάκτη το γεγονός της απουσίας τεκμηρίωσης του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, μια που την αναφέρει. Μετά από όλα τα παραπάνω υπερθετικά, το τεστ κλείνει με μάλλον αρνητικό σχολιασμό του μετριότατου έγχρωμου monitor της Amstrad και του ελλιπούς manual. Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει ιδιαίτερα θετική ενώ και η τιμή είναι γοητευτικότατη, καθώς με 65 χιλιάδες δραχμές παίρνεις ένα πράσινο και με 90 χιλιάδες το έγχρωμο. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη η πολύ καλή πορεία του μηχανήματος και στην Ελληνική αλλά και στην Ευρωπαική αγορά και που εδραίωσε για αρκετά χρόνια την Amstrad ως έναν από τους σημαντικότερους κατασκευαστές home micros.

Software reviews και η πρώτη παρουσίαση χρωματίζεται με έντονο γαλανόλευκο. Μιλάμε φυσικά για το TLL της Vortex και του θρυλικού Κώστα Παναγή (ή Costa Panayi όπως έγινε γνωστός μέσα από τα παιχνίδια του διεθνώς). Ίσως ο πρώτος "star" προγραμματιστής Ελληνικής καταγωγής και ένας από τους διασημότερους μέχρι σήμερα. Κάθε του παιχνίδι ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και εθιστικότατο, αξιοποιούσε στο έπακρο τις δυνατότητες του hardware και σχεδόν όλα τους έχουν γράψει ιστορία. Δείτε και το συγκεκριμένο και όλα τα υπόλοιπα! Στην συνέχεια έχουμε 2 συμμετοχές από την "Β' Εθνική" των 8-μπιτων με reviews για ένα clone του Moon Patrol για Dragon και ένα strategy για Lynx, που σίγουρα οι διψασμένοι για software κάτοχοι των συγκεκριμένων μηχανημάτων θα απόλαυσαν στο έπακρο. Ακολουθεί άλλο ένα θρυλικό παιχνίδι. Μιλάμε βέβαια για το περίφημο One on One του C64. Από τα πρώτα παιχνίδια της Electronic Arts, ένα εθιστικότατο και τεχνικά άρτιο "μονό" μπασκετάκι. Με πρωταγωνιστές τους ΝΒΑers Dr. Julius Erving και Larry Bird και κερασάκι στην τούρτα το "σπάσιμο" του ταμπλό μετά από κάποια δυνατά καρφώματα, που είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός διασκεδαστικού "υπαλλήλου" (εμένα ρομπότ μου θύμιζε) και ο οποίος μάζευε "βρίζοντας" τα συντρίμμια. Must see...

Ακολουθεί άρθρο-αφιέρωμα στα περιφερειακά των home micros. Υπήρχε έντονη η τάση επέκτασης των μάλλον φτωχών δυνατοτήτων των υπολογιστών της εποχής με διάφορα add-ons, ενώ το "ανοιχτό" και εύκολο hardware της εποχής ήταν ανοιχτή πρόσκληση για κατασκευαστές αλλά και third parties ώστε να ρίξουν στην αγορά πλήθος συσκευών. Η χρησιμότητα και η γκάμα τους ποίκιλε σε μεγάλο βαθμό, ενώ συνήθως τα πιό εντυπωσιακά στα μάτια μας ήταν και τα πιό άχρηστα στην πράξη. Lightpens, touchpads, speech synthesizers ήταν πρώτες "μούρες" στην αγορά, αλλά η χρησιμότητα τους ήταν γενικά μάλλον περιορισμένη. Από τα παρουσιαζόμενα, μάλλον το βραβείο απίθανου περιφερειακού το κερδίζει ο πομποδέκτης Μορς για TI99/4A. Αν ήσασταν ναυτικός και είχατε τον TI σας μαζί, μπορεί και να σας έσωζε σε περίπτωση ναυαγίου!

Φυσικά υπήρχαν και ουσιαστικότερες επεκτάσεις. Εκτυπωτές, disk drives, joysticks... Μοναδικός αλλά σημαντικός περιορισμός το μάλλον αυξημένο κόστος των περισσότερων από αυτά, που όμως πολλές φορές δεν πτοούσε τους διψασμένους για περισσότερες δυνατότητες κατόχους.

Κλείνοντας, θα κάνουμε μια απρόσμενη στάση στις σελίδες της αλληλογραφίας, μια και θίγονται θέματα που δεν έχουν επιλυθεί πλήρως μέχρι σήμερα στην σταθερά ανώριμη και "άρπα-κόλλα" Ελληνική αγορά. Δεν υπάρχει τρόπος φυσικά μετά από τόσα χρόνια να ελέγξουμε την ακρίβεια των καταγγελιών, αλλά όλα έχουν τουλάχιστον ένα "άρωμα" αλήθειας και τα έχουμε λίγο-πολύ αντιμετωπίσει σαν χρήστες. Βλάβες που αδυνατεί να επισκευάσει η επίσημη αντιπροσωπεία, ανταλλακτικά και αναλώσιμα που δεν είναι διαθέσιμα, 3rd party "μάστορες" που χαλάνε τις συσκευές αντί να τις φτιάξουν... Από όλα έχει ο μπαξές! Πολύ θα ήθελα να πω ότι στα 25 χρόνια που περάσανε όλα αυτά έγιναν αμυδρές αναμνήσεις από το παρελθόν, αλλά δεν μπορώ. Κάποιοι βελτιωθήκαν, κάποιοι παραμένουν αδιόρθωτοι. Ευτυχώς τουλάχιστον υπάρχει πλέον Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και μπορείς να κάνεις και κάποια επίσημη καταγγελία αν χρειαστεί. 1520 κύριοι, μπας και βάλουν μυαλό και οι τελευταίοι παλιομοδίτες δάσκαλοι της αρπαχτής...
 
Βασίλη,thanks και πάλι για τη σπουδαία δουλειά που κάνεις !

Κατά τη γνώμη μου,αυτή είναι κι η μέχρι στιγμής καλύτερη συνοδευτική περιγραφή-ανάλυσή σου...
 
Έτσι που πάω, σε λίγο η περιγραφή θα πιάσει μέγεθος νουβέλας. Μόλις συνειδητοποίησα ότι σταδιακά τις κάνω μεγαλύτερες. :)

Χαίρομαι πάντως που σου άρεσε, γιατί πραγματικά οι περιγραφές τρώνε ώρες! Πρέπει να διαβάσω όλο το ρημαδοπεριοδικό κατ' αρχήν... :p
 
Πίσω
Μπλουζα