Maddog
Immense Cult RetroFigure
- Joined
- 10 Νοέ 2006
- Μηνύματα
- 4.887
- Αντιδράσεις
- 149
Αρχικό σκανάρισμα: Akmakas+Paspartoo
DX επεξεργασία: Maddog
Αριθμός Σελίδων: 132
Μέγεθος Αρχείου: 42.0 ΜΒ
Ακόμα ένα τεύχος πέρασε την διαδικασία του face lift επιτυχώς και είναι στην διάθεσή σας. Να σημειώσω ωστόσο ότι ακόμα και η πλαστική χειρουργική δεν μπορεί να κάνει θαύματα, αφού το παρόν τεύχος ήταν ακρωτηριασμένο εκ γενετής. Εννοώ ότι στο αρχικό scan 2 σελίδες λείπουν εντελώς (οι 83 και 84 από το άρθρο για τους εκτυπωτές). O Paspartoo τις είχε ανεβάσει τότε στο imageshack, αλλά η 84 δεν είναι πλέον διαθέσιμη για κατέβασμα. Απορώ πως "επέζησε" 3,5 χρόνια και η 83. Αν ο ίδιος ή κάποιος άλλος μπορεί, ας ανεβάσει και την 84 για να (ξανά)συμπληρωθεί και το αρχικό scan και η DX εκδοχή.
EDIT: ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, το τεύχος είναι πλέον ολοκληρωμένο!
Κυριότερα περιεχόμενα τεύχους:
Σελ. 22: Εδώ Λονδίνο
Σελ. 34: Παρουσίαση Computer Shop-Micro-World...ένα κατάστημα αλλιώτικο από τα άλλα
Σελ. 40: Επεμβάσεις-Σπάστε τα Match Point και Decathlon
Σελ. 42: Παρουσίαση ταινίας-O εξολοθρευτής (The Terminator)
Σελ. 45: Ο υπολογιστής και το ΠΡΟ-ΠΟ-Οι στατιστικές θεωρίες των προγνωστικών (μέρος Β')
Σελ. 48: MSX-Το μέλλον είναι Γιαπωνέζικο;
Σελ. 60: Ελληνικά software reviews
C64: Παράγωγα Συστήματα
ZX Spectrum: Ονοματολογία Ενώσεων Ανόργανης Χημείας, Αγγλικά στην Πράξη
Newbrain: Το Πέρασμα
Σελ. 69: Ξένα software reviews
ZX Spectrum: Jack and the Beanstalk, Match Day, Kung Fu
Amstrad 464: Hunter Killer
Σελ. 82: Αφιέρωμα-Εκτυπωτές και Home Micros
Σελ. 99: Listings προγραμμάτων
ZX Spectrum: Οθόνες για Όλους, Farmer
Oric Atmos: Μινουέτο σε Σολ
BBC: Acorn Disassembler
Electron: Master Mind Electron
Dragon 32: Συνδέστε τον GP-50A με το Dragon 32
Atari: Conversions
Epson HX-20: User Defined Graphics
TI99/4A: Space Attack
Lynx: Chemistry, ΠΡΟ-ΠΟ
TRS-80: CoCo Concentration
Spectravideo: Mouse
Μερικά highlights από την ύλη του τεύχους:
Μας υποδέχεται ένα εξώφυλλο αφιερωμένο αποκλειστικά στα MSX, αλλά κατά την γνώμη μου από τα πλέον ανέμπνευστα και βαρετά εξώφυλλα του Pixel όλων των εποχών. Προφητικό ίσως; Την ίδια βαρετή πορεία διέγραψαν και στην αγορά της Δύσης τα MSX (μικροεξαιρέσεις τύπου Ολλανδίας θα τις αγνοήσουμε).
Μετά το τεύχος 7, είναι το δεύτερο στην σειρά editorial που αφιερώνεται σε μεγάλο βαθμό στα MSX. Από ότι φαίνεται, η ιδέα της συμβατότητας μεταξύ υπολογιστών πρέπει να είχε πραγματικά ενθουσιάσει τον αρχισυντάκτη του Pixel και τους αφιέρωσε μπόλικο χώρο. Όποιος πάντως κοίταζε λίγο παραπέρα θα έβλεπε ότι με Z80 το 1985 δεν περιμένεις και πολλά-πολλά, παρά τους ισχυρισμούς του υπερβολικά ενθουσιασμένου αρχισυντάκτη ότι η Ιαπωνική τεχνολογία ξεπερνάει με άλλα chips τους περιορισμούς του 8-μπιτου επεξεργαστή.
Στις ειδήσεις βλέπουμε για πρώτη φορά από τις σελίδες του Pixel το θρυλικό C5. Ναι, πρόκειται φυσικά για το Sinclairo-αυτοκίνητο που ξεκίνησε φιλόδοξα να αλλάξει την ιστορία της αυτοκίνησης αλλά τελικά απλά αποτέλεσε ταφόπλακα για την εταιρία του "Θείου". Εκείνη την εποχή όμως, το άστρο του "Θείου" ακόμα μεσουρανούσε. Οπότε ακόμα και αυτό το τερατούργημα φαινόταν σαν αμυδρά καλή ιδέα. Που να ξέραμε και εμείς και αυτός...Μιλώντας εντωμεταξύ για προβληματικές εταιρίες, αναφέρονται και τα προβλήματα της Acorn, που ως γνωστόν τελικά οδήγησαν στην εξαγορά της από την Olivetti. Κοιτώντας και κάποια προιόντα ακόμα, θα σταθούμε και στο -τρίκουμπο παρακαλώ- ποντίκι του BBC, καθώς τότε αυτά τα περιφερειακά ήταν ακόμα αρκετά ως πολύ εξωτικά. Και φυσικά στην περίφημη μικροσκοπική Sinclairo-τηλεόραση. Θυμίζω ότι τότε ακόμα και τα ραδιόφωνα ήταν συνήθως αρκετά μεγαλύτερα.
Ακολουθεί το "Εδώ Λονδίνο" που μας μεταφέρει το aftermath των εορτών για τους κυριότερους κατασκευαστές. Έτσι η Atari εμφανίζεται να ρίχνει τις τιμές στα παλιά μοντέλα της, ενώ η ατμόσφαιρα αρχίζει και ηλεκτρίζεται για τα νέα ST που υπόσχονται ικανότητες Mac σε λιγότερο από την μισή τιμή. Η μεγάλη αντίπαλος Commodore θα δει τον "νέοπα" Plus 4 να μην "τραβάει" όπως ο "παλαίουρας" C64 ενώ θα ανακοινώσει και την σειρά των PC της. Χαμογελάμε διαβάζοντας ότι θα είναι τόσο συμβατά με τον IBM PC όσο θα τους επιτρέψουν οι πατέντες της IBM που κυνηγάει όσους αντιγράφουν το hardware της. Εκείνα τα πρώιμα χρόνια το PC δεν ήταν ακόμα τόσο "ανοιχτό" πρότυπο όσο έχουμε συνηθίσει...Αναφέρονται ακόμα κάμποσα μοντέλα και εταιρίες στα οποία δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα. Εκεί που θα σταθούμε όμως και με το παραπάνω είναι στο σφάξιμο με το γάντι που ο Βασίλης Κωνσταντίνου επιφυλάσσει στην Sinclair και το C5. Πραγματικά απολαυστικός, απλά διαβάστε τον!
Φτάνουμε στις Επεμβάσεις που αυτό τον μήνα έχουν έντονο "άρωμα" Καραιβικής. Όχι, δεν αναφερόμαστε σε πούρα Αβάνας, αλλά στους γνωστούς μονόφθαλμους τύπους με τον γάντζο που τότε ήταν μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση για τον χώρο των υπολογιστών. Δίνονται λοιπόν με χαρακτηριστική άνεση αναλυτικές οδηγίες για να αντιγραφτούν τα Match Point και Decathlon. Δύο πολύ πρόσφατα τότε παιχνίδια που χαρακτηρίζονταν από την δυσκολία στην αντιγραφή τους με τα συνήθη "αντιγραφτήρια" της εποχής. Το "σπάσιμο" τους δημοσιεύεται με χαρακτηριστική άνεση, αφού όπως είπαμε πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά για την εποχή.
Η ταινία του μήνα είναι το πασίγνωστο The Terminator (που λανθασμένα το γράφουν "Exterminator"). Δεν θα επεκταθούμε στις λεπτομέρειες της διαμάχης μεταξύ των μηχανών του Skynet και της ανθρώπινης αντίστασης, αφού είναι λίγο-πολύ γνωστές. Εντύπωση κάνει πάντως το γεγονός ότι ο κριτικός του περιοδικού δεν φαίνεται να γνωρίζει τον Arnold Schwarzenegger, αφού παρόλο που αναφέρεται εκτεταμένα στο ρομπότ της ταινίας, μιλάει μόνο αόριστα για τον ηθοποιό. Ομολογουμένως δεν ήταν τότε τόσο διάσημος όσο σήμερα, αλλά είχε ήδη γυρίσει το Conan με το οποίο και έγινε γνωστός. Χαμογελάμε επίσης και με το γεγονός της χρήσης assembly 6502 σε ένα υποτιθέμενο ρομπότ του 2029. Χάθηκε ένας Z80 που είναι και ταχύτερος ρε παιδιά;
Στο hardware test συνεχίζεται η MSX-μανία που φαίνεται να είχε καταλάβει το Pixel στα δύο τελευταία τεύχη και στον τίτλο του άρθρου τίθεται το μέγα ερώτημα αν το μέλλον είναι Γιαπωνέζικο. Όπως τελικά αποδείχτηκε, όντως ήταν Γιαπωνέζικο, όχι όμως μέσω των home micros αλλά μέσω των κονσολών! Ο Βασίλης Κωνσταντίνου περιγράφει την ιστορία, το γενικό hardware και software setup των μηχανημάτων, ενώ στην συνέχεια παρουσιάζονται και τα τέσσερα πρώτα MSX που έφτασαν στην Ελλάδα, από Canon, Spectravideo, Sanyo και Goldstar. Δεν θα επεκταθούμε σε πολλές λεπτομέρειες, αφού είναι ήδη λίγο-πολύ γνωστές. Γνωρίζουμε ότι τα μηχανήματα αυτά, αν και βασίστηκαν στην εξαιρετική ιδέα της συμβατότητας υπολογιστών διαφορετικών κατασκευαστών, τελικά δεν έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία στην Δύση. Κάτι όχι απόλυτα παράδοξο, αφού το προσφερόμενο hardware δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό, ενώ και οι τιμές δεν ήταν οι φτηνότερες δυνατές. Από 49000-66000 δραχμές για τα τέσσερα της παρουσίασης, λογικό ήταν να τα βρουν μπαστούνια από Sinclair, Commodore και Amstrad, που είχαν είτε χαμηλότερη τιμή είτε καλύτερο συνολικά hardware. Τότε όμως ο "εξ Ανατολών" κίνδυνος από τα ενωμένα μεγαθήρια της Ιαπωνικής τεχνολογίας φαινόταν ακόμα αξιόλογος. Αποδείχτηκε too little, too late...
Φτάνωντας στο αγαπημένο για πολλούς τμήμα του περιοδικού (δηλαδή τις παιχνιδοκριτικές) θα συναντήσουμε πρώτο το Jack and the Beanstalk του Spectrum. O ενθουσιασμός του συντάκτη για το παιχνίδι, ειδικά για τα γραφικά του, είναι μάλλον υπερβολικός. Μην μασάτε, δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικό. Ένα μέτριο παιχνιδάκι, που μοναδική του πραγματική έξαρση είναι η υποστήριξη του Currah μSpeech. Κάτι που λίγα παιχνίδια υποστήριξαν τελικά, αλλά την εποχή εκείνη αποτελούσε ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό.
Ακολουθεί ένα έπος του Spectrum που συγκριτικά αδικείται. Μιλάμε για το πρώτο killer app του περίφημου John Ritman, το εξαιρετικό Match Day. Ένα ποδοσφαιράκι πολύ μπροστά από κάθε άλλο που υπήρχε μέχρι τότε για τον Spectrum και το μόνο που μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια το benchmark της εποχής, το International Soccer του C64. Φαντάζει αρκετά παράδοξο το γεγονός ότι ενώ σε όλο το review τα σχόλια είναι κυρίως θετικά, η "Γενική Εντύπωση" βαθμολογείται με 3/5. Κάτι δεν πιάσαμε εδώ αγαπητέ reviewer...
Επόμενο το Hunter Killer για Amstrad, ένας αρκετά καλός εξομοιωτής υποβρυχίου. Αν έχετε όρεξη για "σοβαρό" παιχνίδι, ίσως ενδείκνυται. Οι υπόλοιποι μάλλον θα βαρεθείτε να ψάχνετε για εχθρούς στην μέση της θάλασσας.
Τελευταίο για αυτόν τον μήνα το Kung Fu του Spectrum. Από τα πρώτα παιχνίδια beat'em up, είναι αρκετά πρωτόγονο, αλλά παίζεται ευχάριστα. Κύριο μειονέκτημα του η αρκετά αργή ταχύτητα του animation, προφανώς τίμημα για τους μεγάλους και λεπτομερείς χαρακτήρες και την μουσική που παίζει in game. Καλούτσικη απασχόληση για λίγο καιρό, περιμένετε όμως μέχρι να κυκλοφορήσει το Way of the Exploding Fist για το πρώτο πραγματικά καλό home beat'em up!
Ακολουθεί αφιέρωμα στους εκτυπωτές, το κλασσικότερο χρήσιμο-άχρηστο περιφερειακό για έναν οικιακό υπολογιστή. Δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα στα μαθήματα αρχαιολογίας των εκτυπωτών. Να σημειώσουμε ωστόσο την εμφάνιση στο άρθρο του κλασσικού και πολύ διαδεδομένου λάθους της εποχής. Δηλαδή ότι ο εκτυπωτής του Spectrum είναι "θερμικός". Μου πήρε γύρω στα 20 χρόνια επιπλέον για να μάθω ότι δεν πρόκειται για "thermal" αλλά για "spark" εκτυπωτή που τυπώνει όχι μέσω θέρμανσης του χαρτιού, αλλά με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος πάνω στο ειδικό αγώγιμο χαρτί με αλουμίνιο. Άχρηστη σήμερα γνώση, αφού η σχετική τεχνολογία έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού, αλλά σας την μεταφέρω. Και αφού εμπλουτίσαμε και τις retro trivia γνώσεις σας, σας αποχαιρετώ μέχρι το επόμενο τεύχος...
Καλή ανάγνωση!
DX επεξεργασία: Maddog
Αριθμός Σελίδων: 132
Μέγεθος Αρχείου: 42.0 ΜΒ
Ακόμα ένα τεύχος πέρασε την διαδικασία του face lift επιτυχώς και είναι στην διάθεσή σας. Να σημειώσω ωστόσο ότι ακόμα και η πλαστική χειρουργική δεν μπορεί να κάνει θαύματα, αφού το παρόν τεύχος ήταν ακρωτηριασμένο εκ γενετής. Εννοώ ότι στο αρχικό scan 2 σελίδες λείπουν εντελώς (οι 83 και 84 από το άρθρο για τους εκτυπωτές). O Paspartoo τις είχε ανεβάσει τότε στο imageshack, αλλά η 84 δεν είναι πλέον διαθέσιμη για κατέβασμα. Απορώ πως "επέζησε" 3,5 χρόνια και η 83. Αν ο ίδιος ή κάποιος άλλος μπορεί, ας ανεβάσει και την 84 για να (ξανά)συμπληρωθεί και το αρχικό scan και η DX εκδοχή.
EDIT: ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, το τεύχος είναι πλέον ολοκληρωμένο!
Κυριότερα περιεχόμενα τεύχους:
Σελ. 22: Εδώ Λονδίνο
Σελ. 34: Παρουσίαση Computer Shop-Micro-World...ένα κατάστημα αλλιώτικο από τα άλλα
Σελ. 40: Επεμβάσεις-Σπάστε τα Match Point και Decathlon
Σελ. 42: Παρουσίαση ταινίας-O εξολοθρευτής (The Terminator)
Σελ. 45: Ο υπολογιστής και το ΠΡΟ-ΠΟ-Οι στατιστικές θεωρίες των προγνωστικών (μέρος Β')
Σελ. 48: MSX-Το μέλλον είναι Γιαπωνέζικο;
Σελ. 60: Ελληνικά software reviews
C64: Παράγωγα Συστήματα
ZX Spectrum: Ονοματολογία Ενώσεων Ανόργανης Χημείας, Αγγλικά στην Πράξη
Newbrain: Το Πέρασμα
Σελ. 69: Ξένα software reviews
ZX Spectrum: Jack and the Beanstalk, Match Day, Kung Fu
Amstrad 464: Hunter Killer
Σελ. 82: Αφιέρωμα-Εκτυπωτές και Home Micros
Σελ. 99: Listings προγραμμάτων
ZX Spectrum: Οθόνες για Όλους, Farmer
Oric Atmos: Μινουέτο σε Σολ
BBC: Acorn Disassembler
Electron: Master Mind Electron
Dragon 32: Συνδέστε τον GP-50A με το Dragon 32
Atari: Conversions
Epson HX-20: User Defined Graphics
TI99/4A: Space Attack
Lynx: Chemistry, ΠΡΟ-ΠΟ
TRS-80: CoCo Concentration
Spectravideo: Mouse
Μερικά highlights από την ύλη του τεύχους:
Μας υποδέχεται ένα εξώφυλλο αφιερωμένο αποκλειστικά στα MSX, αλλά κατά την γνώμη μου από τα πλέον ανέμπνευστα και βαρετά εξώφυλλα του Pixel όλων των εποχών. Προφητικό ίσως; Την ίδια βαρετή πορεία διέγραψαν και στην αγορά της Δύσης τα MSX (μικροεξαιρέσεις τύπου Ολλανδίας θα τις αγνοήσουμε).
Μετά το τεύχος 7, είναι το δεύτερο στην σειρά editorial που αφιερώνεται σε μεγάλο βαθμό στα MSX. Από ότι φαίνεται, η ιδέα της συμβατότητας μεταξύ υπολογιστών πρέπει να είχε πραγματικά ενθουσιάσει τον αρχισυντάκτη του Pixel και τους αφιέρωσε μπόλικο χώρο. Όποιος πάντως κοίταζε λίγο παραπέρα θα έβλεπε ότι με Z80 το 1985 δεν περιμένεις και πολλά-πολλά, παρά τους ισχυρισμούς του υπερβολικά ενθουσιασμένου αρχισυντάκτη ότι η Ιαπωνική τεχνολογία ξεπερνάει με άλλα chips τους περιορισμούς του 8-μπιτου επεξεργαστή.
Στις ειδήσεις βλέπουμε για πρώτη φορά από τις σελίδες του Pixel το θρυλικό C5. Ναι, πρόκειται φυσικά για το Sinclairo-αυτοκίνητο που ξεκίνησε φιλόδοξα να αλλάξει την ιστορία της αυτοκίνησης αλλά τελικά απλά αποτέλεσε ταφόπλακα για την εταιρία του "Θείου". Εκείνη την εποχή όμως, το άστρο του "Θείου" ακόμα μεσουρανούσε. Οπότε ακόμα και αυτό το τερατούργημα φαινόταν σαν αμυδρά καλή ιδέα. Που να ξέραμε και εμείς και αυτός...Μιλώντας εντωμεταξύ για προβληματικές εταιρίες, αναφέρονται και τα προβλήματα της Acorn, που ως γνωστόν τελικά οδήγησαν στην εξαγορά της από την Olivetti. Κοιτώντας και κάποια προιόντα ακόμα, θα σταθούμε και στο -τρίκουμπο παρακαλώ- ποντίκι του BBC, καθώς τότε αυτά τα περιφερειακά ήταν ακόμα αρκετά ως πολύ εξωτικά. Και φυσικά στην περίφημη μικροσκοπική Sinclairo-τηλεόραση. Θυμίζω ότι τότε ακόμα και τα ραδιόφωνα ήταν συνήθως αρκετά μεγαλύτερα.
Ακολουθεί το "Εδώ Λονδίνο" που μας μεταφέρει το aftermath των εορτών για τους κυριότερους κατασκευαστές. Έτσι η Atari εμφανίζεται να ρίχνει τις τιμές στα παλιά μοντέλα της, ενώ η ατμόσφαιρα αρχίζει και ηλεκτρίζεται για τα νέα ST που υπόσχονται ικανότητες Mac σε λιγότερο από την μισή τιμή. Η μεγάλη αντίπαλος Commodore θα δει τον "νέοπα" Plus 4 να μην "τραβάει" όπως ο "παλαίουρας" C64 ενώ θα ανακοινώσει και την σειρά των PC της. Χαμογελάμε διαβάζοντας ότι θα είναι τόσο συμβατά με τον IBM PC όσο θα τους επιτρέψουν οι πατέντες της IBM που κυνηγάει όσους αντιγράφουν το hardware της. Εκείνα τα πρώιμα χρόνια το PC δεν ήταν ακόμα τόσο "ανοιχτό" πρότυπο όσο έχουμε συνηθίσει...Αναφέρονται ακόμα κάμποσα μοντέλα και εταιρίες στα οποία δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα. Εκεί που θα σταθούμε όμως και με το παραπάνω είναι στο σφάξιμο με το γάντι που ο Βασίλης Κωνσταντίνου επιφυλάσσει στην Sinclair και το C5. Πραγματικά απολαυστικός, απλά διαβάστε τον!
Φτάνουμε στις Επεμβάσεις που αυτό τον μήνα έχουν έντονο "άρωμα" Καραιβικής. Όχι, δεν αναφερόμαστε σε πούρα Αβάνας, αλλά στους γνωστούς μονόφθαλμους τύπους με τον γάντζο που τότε ήταν μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση για τον χώρο των υπολογιστών. Δίνονται λοιπόν με χαρακτηριστική άνεση αναλυτικές οδηγίες για να αντιγραφτούν τα Match Point και Decathlon. Δύο πολύ πρόσφατα τότε παιχνίδια που χαρακτηρίζονταν από την δυσκολία στην αντιγραφή τους με τα συνήθη "αντιγραφτήρια" της εποχής. Το "σπάσιμο" τους δημοσιεύεται με χαρακτηριστική άνεση, αφού όπως είπαμε πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά για την εποχή.
Η ταινία του μήνα είναι το πασίγνωστο The Terminator (που λανθασμένα το γράφουν "Exterminator"). Δεν θα επεκταθούμε στις λεπτομέρειες της διαμάχης μεταξύ των μηχανών του Skynet και της ανθρώπινης αντίστασης, αφού είναι λίγο-πολύ γνωστές. Εντύπωση κάνει πάντως το γεγονός ότι ο κριτικός του περιοδικού δεν φαίνεται να γνωρίζει τον Arnold Schwarzenegger, αφού παρόλο που αναφέρεται εκτεταμένα στο ρομπότ της ταινίας, μιλάει μόνο αόριστα για τον ηθοποιό. Ομολογουμένως δεν ήταν τότε τόσο διάσημος όσο σήμερα, αλλά είχε ήδη γυρίσει το Conan με το οποίο και έγινε γνωστός. Χαμογελάμε επίσης και με το γεγονός της χρήσης assembly 6502 σε ένα υποτιθέμενο ρομπότ του 2029. Χάθηκε ένας Z80 που είναι και ταχύτερος ρε παιδιά;
Στο hardware test συνεχίζεται η MSX-μανία που φαίνεται να είχε καταλάβει το Pixel στα δύο τελευταία τεύχη και στον τίτλο του άρθρου τίθεται το μέγα ερώτημα αν το μέλλον είναι Γιαπωνέζικο. Όπως τελικά αποδείχτηκε, όντως ήταν Γιαπωνέζικο, όχι όμως μέσω των home micros αλλά μέσω των κονσολών! Ο Βασίλης Κωνσταντίνου περιγράφει την ιστορία, το γενικό hardware και software setup των μηχανημάτων, ενώ στην συνέχεια παρουσιάζονται και τα τέσσερα πρώτα MSX που έφτασαν στην Ελλάδα, από Canon, Spectravideo, Sanyo και Goldstar. Δεν θα επεκταθούμε σε πολλές λεπτομέρειες, αφού είναι ήδη λίγο-πολύ γνωστές. Γνωρίζουμε ότι τα μηχανήματα αυτά, αν και βασίστηκαν στην εξαιρετική ιδέα της συμβατότητας υπολογιστών διαφορετικών κατασκευαστών, τελικά δεν έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία στην Δύση. Κάτι όχι απόλυτα παράδοξο, αφού το προσφερόμενο hardware δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό, ενώ και οι τιμές δεν ήταν οι φτηνότερες δυνατές. Από 49000-66000 δραχμές για τα τέσσερα της παρουσίασης, λογικό ήταν να τα βρουν μπαστούνια από Sinclair, Commodore και Amstrad, που είχαν είτε χαμηλότερη τιμή είτε καλύτερο συνολικά hardware. Τότε όμως ο "εξ Ανατολών" κίνδυνος από τα ενωμένα μεγαθήρια της Ιαπωνικής τεχνολογίας φαινόταν ακόμα αξιόλογος. Αποδείχτηκε too little, too late...
Φτάνωντας στο αγαπημένο για πολλούς τμήμα του περιοδικού (δηλαδή τις παιχνιδοκριτικές) θα συναντήσουμε πρώτο το Jack and the Beanstalk του Spectrum. O ενθουσιασμός του συντάκτη για το παιχνίδι, ειδικά για τα γραφικά του, είναι μάλλον υπερβολικός. Μην μασάτε, δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικό. Ένα μέτριο παιχνιδάκι, που μοναδική του πραγματική έξαρση είναι η υποστήριξη του Currah μSpeech. Κάτι που λίγα παιχνίδια υποστήριξαν τελικά, αλλά την εποχή εκείνη αποτελούσε ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό.
Ακολουθεί ένα έπος του Spectrum που συγκριτικά αδικείται. Μιλάμε για το πρώτο killer app του περίφημου John Ritman, το εξαιρετικό Match Day. Ένα ποδοσφαιράκι πολύ μπροστά από κάθε άλλο που υπήρχε μέχρι τότε για τον Spectrum και το μόνο που μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια το benchmark της εποχής, το International Soccer του C64. Φαντάζει αρκετά παράδοξο το γεγονός ότι ενώ σε όλο το review τα σχόλια είναι κυρίως θετικά, η "Γενική Εντύπωση" βαθμολογείται με 3/5. Κάτι δεν πιάσαμε εδώ αγαπητέ reviewer...
Επόμενο το Hunter Killer για Amstrad, ένας αρκετά καλός εξομοιωτής υποβρυχίου. Αν έχετε όρεξη για "σοβαρό" παιχνίδι, ίσως ενδείκνυται. Οι υπόλοιποι μάλλον θα βαρεθείτε να ψάχνετε για εχθρούς στην μέση της θάλασσας.
Τελευταίο για αυτόν τον μήνα το Kung Fu του Spectrum. Από τα πρώτα παιχνίδια beat'em up, είναι αρκετά πρωτόγονο, αλλά παίζεται ευχάριστα. Κύριο μειονέκτημα του η αρκετά αργή ταχύτητα του animation, προφανώς τίμημα για τους μεγάλους και λεπτομερείς χαρακτήρες και την μουσική που παίζει in game. Καλούτσικη απασχόληση για λίγο καιρό, περιμένετε όμως μέχρι να κυκλοφορήσει το Way of the Exploding Fist για το πρώτο πραγματικά καλό home beat'em up!
Ακολουθεί αφιέρωμα στους εκτυπωτές, το κλασσικότερο χρήσιμο-άχρηστο περιφερειακό για έναν οικιακό υπολογιστή. Δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα στα μαθήματα αρχαιολογίας των εκτυπωτών. Να σημειώσουμε ωστόσο την εμφάνιση στο άρθρο του κλασσικού και πολύ διαδεδομένου λάθους της εποχής. Δηλαδή ότι ο εκτυπωτής του Spectrum είναι "θερμικός". Μου πήρε γύρω στα 20 χρόνια επιπλέον για να μάθω ότι δεν πρόκειται για "thermal" αλλά για "spark" εκτυπωτή που τυπώνει όχι μέσω θέρμανσης του χαρτιού, αλλά με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος πάνω στο ειδικό αγώγιμο χαρτί με αλουμίνιο. Άχρηστη σήμερα γνώση, αφού η σχετική τεχνολογία έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού, αλλά σας την μεταφέρω. Και αφού εμπλουτίσαμε και τις retro trivia γνώσεις σας, σας αποχαιρετώ μέχρι το επόμενο τεύχος...
Καλή ανάγνωση!
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: