PSP Slim

gapan είπε:
Το παραπάνω άρθρο αφορά σε πνευματικά δικαιώματα και δεν μπορώ να καταλάβω που κολλάει με το θέμα μας. Όταν κάποιος αγοράζει ένα psp, αγοράζει το hardware και μαζί παίρνει μια άδεια χρήσης για το software. Αν αποφασίσει να μην τηρήσει την άδεια χρήσης, είναι δικαίωμά του. Όπως και δικαίωμα της sony είναι να του αφαιρέσει την άδεια χρήσης σ'αυτή την περίπτωση. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις αναπαραγωγής, αντιγραφής κλπ οι οποίες εμπίπτουν σε νομοθεσίες περί πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι σαφώς παράνομο για παράδειγμα να ανεβάσω το firmware του psp στο internet. Αλλά αν θέλω να πάρω ένα τρυπάνι και να κάνω μια τρύπα στη μέση του psp μου, ώστε να κρεμιέται εύκολα στον τοίχο, έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω.
H Ντιρεκτίβα λέει:

Article 6Obligations as to technological measures

1. Member States shall provide adequate legal protection against the circumvention of any effective technological measures, which the person concerned carries out in the knowledge, or with reasonable grounds to know, that he or she is pursuing that objective.

2. Member States shall provide adequate legal protection against the manufacture, import, distribution, sale, rental, advertisement for sale or rental, or possession for commercial purposes of devices, products or components or the provision of services which:

(a) are promoted, advertised or marketed for the purpose of circumvention of, or

(b) have only a limited commercially significant purpose or use other than to circumvent, or

© are primarily designed, produced, adapted or performed for the purpose of enabling or facilitating the circumvention of,

any effective technological measures.

3. For the purposes of this Directive, the expression "technological measures" means any technology, device or component that, in the normal course of its operation, is designed to prevent or restrict acts, in respect of works or other subject-matter, which are not authorised by the rightholder of any copyright or any right related to copyright as provided for by law or the sui generis right provided for in Chapter III of Directive 96/9/EC. Technological measures shall be deemed "effective" where the use of a protected work or other subject-matter is controlled by the rightholders through application of an access control or protection process, such as encryption, scrambling or other transformation of the work or other subject-matter or a copy control mechanism, which achieves the protection objective.
Αυτό στον Ελληνικό νόμο μεταφράζεται ως:

γ) Τη διασκευή, την προσαρμογή ή άλλες μετατροπές των έργων τους.
Φυσικά ΚΑΙ το hardware του PSP περιέρχεται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ΔΕΝ έχεις δικαίωμα να το μετατρέψεις με κανένα τρόπο αν δεν πάρεις άδεια από τον δημιουργό, δηλαδή τη Sony.

Δεν είμαι νομικός, αλλά νομίζω ότι πάνω-κάτω έτσι είναι.
 
Ε, όχι και το hardware πνευματική ιδιοκτησία. Τότε υλική ιδιοκτησία τί είναι; Μην τρελαθούμε κιόλας. Έχω κάθε δικαίωμα να το σπάσω, να το ανοίξω, να το κάψω, να το κάνω ότι θέλω αφού το έχω αγοράσει.
 
(εγω μαζι σου gapan)

Και ομως - ειδικα στο hardware ειναι ακομα πιο σφιχτα τα πραγματα.
 
Απο τη στιγμή που έχω πληρώσει για το μηχάνημα είναι δικό μου να το κάνω ότι θέλω. Να βάλω CF, να το κάνω βίδες και γενικά ότι μου αρέσει εφόσον δε βγάζω κέρδος απο αυτό και δε το πουλάω σε τρίτους.

Αυτό που είναι παράνομο είναι τα ROMS για emulators αν δεν έχεις το παιχνίδι, ή να βγάλω πχ με κάποιο τρόπο το λειτουργικό και να το μεταπωλήσω σε κάποιο άλλο.
 
Φυσικά και συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Το θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο να είναι παράνομο να μετατρέψεις μια κονσόλα που έχεις αγοράσει πχ. με mod chip ή με κάποιο firmware, ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να κάνεις ώστε να αλλάξεις τη λειτουργία της. Είναι άλλο πράγμα να παρανομήσεις (πειρατεία) και άλλο πράγμα να έχεις το εργαλείο το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα (αλλά όχι μόνο) να παρανομήσεις. Αν είναι έτσι να κάνουμε παράνομα τα κουζινομάχαιρα αφού μπορείς να σφάξεις κάποιον με αυτά. :)

Ο μόνος τρόπος επίλυσης του θέματος (γιατί δεν βλέπω να κατεβαίνει κανείς στο δρόμο για κάτι τέτοιο :D ) είναι να πάει μια τέτοια υπόθεση στο δικαστήριο και να δούμε πως θα ερμηνεύσει το δικαστήριο το νόμο και τι απόφαση θα βγάλει.
 
Guys, όλοι δίκιο έχετε, και φυσικά υποστηρίζω και επικροτώ τις μόντες που ο καθένας γουστάρει να κάνει. Το θέμα είναι όμως, ότι δέν μιλάμε για το hardware, αλλα για software και δή το Firmware το οποίο είναι πνευματική ιδιοκτησία της $ony. Αυτό αλλοιώνει κανείς για να μοντάρει την κονσόλα anyway, και είναι και ο λόγος που δέν είδαμε ποτέ επίσημο homebrew στο PSP. To ότι κάνεις μαιμουδιές με τις μπαταρίες και τα memstick δέν σημαίνει ότι πειράζεις hardware αφού ο σκοπός είναι να αλλάξεις τον κώδικα του συμπεριλαμβανομένου firmware. Eκεί πατάει η εταιρεία (και όλες πλέον) αφού στην ουσία σου λέει ότι , ναί, πήρες το hardware, αλλά χωρίς το software μου δέν το δουλέυεις νόμιμα. Κουραφέξαλα κατα την γνώμη μου το ξαναλέω, αλλά στα χαρτιά είναι έτσι. Γιατί μας έχουνε ζαλίσει με τα firmware updates κάθε τρείς και λίγο, και κάθε νέο release ΑΠΑΙΤΕΙ την εκ νέου εγκατάσταση τους ? Και μετά δώστου ο Dark Alex, δώστου και οι καινούργιοι οι Γάλλοι κλπ κλπ.

Σε ότι αφορά το Isos των παιχνιδιών, εντάξει, μήν κρυβόμαστε, δίκιο έχουνε και αυτοί αλλά και οι developers να φωνάζουνε. Αλλά στο emulation ή στα homebrew δέν έχουν κατα την γνώμη μου. Τα 9/10 των εταρειών που έχουν κυκλοφορίες και σήμερα γίνονται emulated ούτε κάν υπάρχουν. Κυνήγι φαντασμάτων είναι η υπόθεση. Δέν τους καίει όμως αυτό, και ειδικά την Sony, το μόνο που τους καίει είναι τα Isos και τα λεφτά που χάνονται απο εκεί, και φυσικά την δυσχέρεια που προκύπτει έτσι ώστε να πείσουν τους developers για την αξιοπιστία της πλατφόρμας. Στον τομέα του homebrew τώρα, προφανώς τσαντίζονται επειδή δέν βγάζουν χρήματα για κάτι που "ίσως" και να έβγαζαν άν την είχαν δεί αλλιώς με το μηχανάκι, και φυσικά το ότι ο κάθε homebrew developer δέν τους πληρώνει κάποια ταρίφα επειδή χρησιμοποιεί το firmware και hardware τους. Κοινώς, επειδή δέν παίζει licence fee.

Τα legal notes είναι αυτά που είναι...I couldn't care less. Εξακολουθώ να αγοράζω UMD's όμως, αυτά που γουστάρω φυσικά, αλλά δέν θα νοιώθω και τύψεις για κάθε iso που δοκιμάζω, ή κάποιον emulator που χρησιμοποιώ. Απλώς δέν το κάνω και τούμπανο σε φόρα και στο phazebook, ευτυχώς υπάρχουν άλλοι, και νά'ναι καλά τα παιδιά που με το "θράσος" τους βοηθάνε κόσμο να απελευθερώσει τα κονσόλια τους. Τσαντίζομαι περισσότερο με κάτι comments στο youtube τύπου "You steal games you bastard...." και λοιπα νιά-νια-νιάααα....Όπως έχει πεί και ένα φιλαράκι μου, δέν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές !!!
 
κι εγώ να προσθέσω οτι ο λόγος που αγόρασα το PSP είναι η δυνατότητα του να παίζει emulators και homebrew και πολλές άλλες λειτουργίες που γίνονται μόνο με CF. φαντάζομαι και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό χρηστών το ίδιο. οπότε όλα αυτά για το δήθεν παράνομο CF και τέτοια είναι απλά υποκριτικά. αν δεν έσπαγε θα είχε πάει άπατο

απλά όταν κάτι δε τους βολεύει βαφτίζεται "παράνομο"

σκεφτείτε απλά ένα κόσμο που θα υπήρχαν μόνο γνήσια windows, πόσοι περισσότεροι χρήστες θα χρησιμοποιούσαν linux...
 
Παρεπιτόντως και η κατοχή rom ακόμα και αν έχεις το παιχνίδι ειναι παράνομη σύμφωνα με τα EULA.

Είχε γίνει τεράστιος ντόρος με τα αντίγραφα παιχνιδών PC και να το nocd patches και ο χαρακτηρισμός αυτών ως παράνομα ασχετα αν τα χρισιμοποιούσαμε για να μήν φθείρουμε τα αυθεντικά.

Επίσης ειναι παράνομη η μετατροπή του cd σε mp3 για mp3 players άσχετα αν δεν το κυνηγάει σχεδόν κανείς. Σύμφωνα πάλι με τα EULA αν θες το τραγούδι σε μορφή mp3 πρέπει να το αγοράσεις σε αυτή.
 
Shinobi είπε:
σκεφτείτε απλά ένα κόσμο που θα υπήρχαν μόνο γνήσια windows, πόσοι περισσότεροι χρήστες θα χρησιμοποιούσαν linux...
Aυτο δεν εχει καμια αληθοφανεια.. το οτι το 99.9% των υπολογιστων που υπαρχει ετοιμοπαραδοτο ερχεται με γνησια εκδοση windows ειναι μαλλον ασκοπο να το αναφερω. Το οτι υπαρχουν μη γνησια windows στην αγορα, δεν εχει κανει την χρηση του linux ουτε μικροτερη ουτε μεγαλυτερη. Το οτι ειναι εναλακτικο και τσαμπα δεν σημαινει οτι θα το κανει πρωτο στην προτιμηση ενος χρηστη. Με την ιδια λογικη ολες οι επιχειρησεις/υπηρεσιες/εταιριες θα μπορουσαν να εχουν το Open Office και να μην δινουν μια, αλλα τα σκανε χοντρα για Microsoft Office.

Τωρα εντος θεματος, για το PSP, οτιδηποτε εχει να κανει με alternation του firmware του, σιγουρα δεν το καθιστα νομιμο. Το δικο του firmware περα απο παιχνιδια και internet/photo browsing, παιζει μουσικη και βιντεο ετσι? Υπαρχει κατι αλλο που να θελει κανεις να κανει με αυτο περα απο emulating και φορτωμα iso? Και τα δυο υποκεινται σε παρανομη δραστηριοτητα αν δεν κανω λαθος. Οσο για PDA εφαρμογες, ειναι το λιγοτερο που μπορω να πω γελοιες. Ουσιαστικα τα free παιχνιδια ειναι ο μονος λογος που να θελει καποιος να εχει τροποποιημενο το μηχανημα του. Και δεν νομιζω να μην καλυπτεται καποιος απο τα ηδη υπαρχοντα παιχνιδια του PSP για να το ριξει στα homebrews.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Shinobi είπε:
τι λέτε ρε παιδιά αμα είναι να τους ρωτήσω αν θα πρέπει να βγάζω το PSP στο αεροδρόμιο. μπορεί να κατηγορηθώ για δημόσια προβολή. :D :D
Έχει υπάρξει προηγούμενο και σε αυτό, το κατα πόσν ειναι νόμιμο να ακούει κάποιος νομιμα αγορασμένη μουσική στο αμάξι του απο την στιγμή που μπορεί να θεωρηθεί δημόσια προβολή!

Τώρα για να επανερθουμε λιγο στο PSP.

Αν αναρτηθούν στο forum οι οδηγίες για το σπάσιμο του PSP, η διαχειριστική ομάδα ή οποιοσδήποτε είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του μπορεί να φάει μια μύνηση η εξώδικο απο την SONY με απαίτηση αποζημίωσης για δαφύγοντα κέρδη. Κοινώς, η SONY δέν θα κυνηγήσει εσένα η εμένα ανα hackαρουμε τα PSP μας, απλα θα κόψει παρτίδες με μας για το συγκεκριμενο προιόν (οχι σέρβις, οχι εγγύηση), αλλα το οποιοδήποτε site θα το κυνηγήσει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
phil_vr είπε:
Aυτο δεν εχει καμια αληθοφανεια.. το οτι το 99.9% των υπολογιστων που υπαρχει ετοιμοπαραδοτο ερχεται με γνησια εκδοση windows ειναι μαλλον ασκοπο να το αναφερω. Το οτι υπαρχουν μη γνησια windows στην αγορα, δεν εχει κανει την χρηση του linux ουτε μικροτερη ουτε μεγαλυτερη. Το οτι ειναι εναλακτικο και τσαμπα δεν σημαινει οτι θα το κανει πρωτο στην προτιμηση ενος χρηστη. Με την ιδια λογικη ολες οι επιχειρησεις/υπηρεσιες/εταιριες θα μπορουσαν να εχουν το Open Office και να μην δινουν μια, αλλα τα σκανε χοντρα για Microsoft Office.
Επειδή το office της Microsoft όπως όλα τα προιόντα της απευθύνεται κυρίως σε άσχετους που δε ξέρουν που είναι το Tab, όπως όλα τα διάσημα προγράμματα για Win έχει και τη κλασική υποστήριξη απο την εταιρεία. Που θα κοιτάξει για βοήθεια αν κολήσει κάπου ο νουμπάς στο Open Office, ποιό θα ρωτήσει? ενώ στην άλλη πλευρά με το όποιο κόστος τα έχεις όλα στα χέρια, υποστήριξη, plug and play, παιχνίδια ότι θέλεις και όσα θέλεις, δεκάδες προγράμματα για κάθε γούστο, και βουνό τα Faq για άσχετους.

Σου λένε αφού όλοι αυτό έχουν, για δοκιμές είμαστε τώρα?
 
@Shinobi.

Δεν παίζει κάτι τέτοιο. Αν αγοράσεις ένα πρόγραμμα δεν έχεις σώνει και καλά αγοράσει και υποστήριξη. Πόσο να είναι το τηλεφωνικό support της Microsoft για το Office?

30 μέρες? 90 μέρες?

Αυτό που έχεις αγοράσει είναι η άδεια χρήσης του προγράμματος και τα δωρεάν patches μέχρι την επόμενη major έκδοση.
 
(Μήπως αν δει κάποιος άσχετος Open Office ή Microsoft Office, θα καταλάβει διαφορά; Την ίδια εικόνα θα βλέπει στην οθόνη του και το ίδιο θα ψάχνεται και στα δυο για να βάλει τόνους ή κόμματα, όταν γραφει ένα κείμενο... Το ποιο θα μάθει να χειρίζεται -έστω και ελάχιστα- εξαρτάται από το ποιο θα του δείξουν πρώτο.)
 
Απο εδω και καπου πρεπει να συνεχισουμε συμφωνα με τον τιτλο του θεματος που ειναι "Psp Slim".
 
metsgr είπε:
Μήπως αν δει κάποιος άσχετος Open Office ή Microsoft Office, θα καταλάβει διαφορά; Την ίδια εικόνα θα βλέπει στην οθόνη του και το ίδιο θα ψάχνεται και στα δυο για να βάλει τόνους ή κόμματα, όταν γραφει ένα κείμενο...
Για να κάνω λίγο το δικηγόρο του Διαβόλου ,

έχω την εντύπωση ότι ο writer του openoffice ,

σε μορφοποίηση κειμένου , υστερεί λίγο σε σχέση με το Word.
 
Το αγόρασα αρχές Οκτώβρη του 2007 με 3 παιχνίδια, Sudoku, Twisted Metal και ένα άλλο που δε το θυμάμαι τα οποία δεν μου άρεσε κανένα. Δεν ασχολήθηκα πολύ με τα παιχνίδια του μέχρι που έμαθα ότι γίνεται customize με emulators. Έτσι PSP + Pandora Battery = LFE. Αυτό ήταν. Το γέμισα με roms και ζήτω το gaming!
 
Πίσω
Μπλουζα