Είμαι οπαδός της σειράς από τα πρώτα της χρόνια (μιλάμε για δεκαετία του 90) και μπορώ να πώ ότι μεγάλωσα μαζί της. Έχω τερματίσει και τα πέντε παιχνίδια και με τους τέσσερις χαρακτήρες (ναι ακόμα και με τον Paladin). Κατα την γνώμη μου το δεύτερο μέρος της σειράς ήταν το καλύτερο από άποψη χαρακτήρων, ιστορίας και πλοκής, οπότε το remake αυτό ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αλλά άργησε οχτώ όλόκληρα χρόνια γμτ. Άξιζε λοιπόν την αναμονή; Λοιπόν, χωρίς να πώ τίποτα άλλο, θα πώ μόνο ότι η αναμονή ΑΞΙΖΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ! Το παιχνίδι είναι ότι ακριβώς περίμενα. Είναι πιο πολύ από ότι περίμενα. Ξεπέρασε τις αστρονομικά τις προσδοκίες μου.
Κατ' αρχάς εάν έχετε παίξει τα υπόλοιπα Quest For Glory, υπάρχουν πολλές αναφορές στα επόμενα παιχνίδια. Δοκίμαστε για παράδειγμα να βάλετε τον Dark Master για σπόνσορα στο WIT και σκάστε στα γέλια με το game over sequence (θα το "πιάσετε" εάν γνωρίζετε γιατί ακριβώς δημιουργήθηκε το QFG III). Δοκιμάστε επίσης να ρωτήσετε τον Rakeesh ή την Dinarzad για Mordavia, Tarna και Silmaria. H Uhura είναι πιο κοντά στον χαρακτήρα της στο QFG III και ο τρόπος ομιλίας της έχει αλλάξει κατα πολύ.
Για την ακρίβεια, όλοι οι χαρακτήρες καθώς και το σενάριο έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όχι όμως σε βαθμό που "βεβηλώνει" το αυθεντικό QFG II. Η Shema και ο Shameen, οι Katta που σας φιλοξενούν έχουν πιο πολύ βάθος, οι έμποροι είναι αρκετά πιο ομιλιτικοί και αρκετές "τρύπες" στην πλοκή του παιχνιδιού διορθώθηκαν.
Το σύστημα μάχης είναι το καλύτερο από όλα τα QFG. Έχει αρκετό βάθος και πρέπει να χρησιμοποιείς το νιονιό σου αντί να πατάς μονότονα τα πλήκτρα. Πρέπει να υπολογίζεις τον χώρο, να καλύπτεις τα νώτα σου, να αμύνεσαι, να ελίσσεσαι, να χρησιμοποιείς ξόρκια, να πετάς αντικείμενα. Την πρώτη μέρα που το έπαιξα κυριολεκτικά έφαγα τα μούτρα μου! Η Uhura με είχε ξεσκίσει, ενώ δεν μπορούσα να νικήσω ούτε έναν απλό brigand στην έρημο. Μου πήρε αρκετή εξάσκηση και leveling up για να νικήσω κάτι.
Μια που το ανάφερα, καιρός είναι να πώ ότι οι εχθροί έχουν δυσκολέψει αρκετά! To Ghoul είναι ένας θανάσιμος αντίπαλος που χρησιμοποιεί ξόρκια εναντίον σου. Ο Brigand πετά μαχαίρια! Οι Jackalmen όταν είναι σε κοπάδι σου επιτίθενται ομαδικά από τα πλάγια και από τα νώτα! Όσο για τον Scorpion και τον Terrorsaurus... Βράσε ρύζι! Εάν δεν μάθετε το σύστημα μάχης δεν έχετε καμία ελπίδα επιβίωσης. Κάνετε εξάσκηση στην Uhura όσο μπορείτε!
Το καλύτερο το άφησα για το τέλος! Το παιχνίδι έχει πάμπολλα μυστικά! Πέρα από τις αναφορές στα επόμενα QFG, ψάχτε να βρείτε ένα μαγαζί το οποίο υποτίθεται ότι βρίσκονταν στο αυθεντικό QFG II, αλλά δεν συμπεριλήφθει λόγω χώρου. Επίσης ψάχτε να βρείτε στην έρημο ένα elemental το οποίο στο QFG II αναφέρονταν μόνο στο manual! O Keapon Laffin και η Aziza, μπορούν να παίξουν μαζί σας παιχνίδια μαγείας όπως το Maze του Erasmus στο QFG 1.Το "suck blue frog" το debug mode του original παιχνιδιού (όπου σας επιτρέπει να αλλάξετε stats και αντικείμενα) έχει την τιμητική του. Δοκιμάστε να τυπώσετε "suck blue frog" δυο φορές (σώστε πρώτα) ή να πιάσετε έναν γαλάζιο βάτραχο στην όαση (HINT: δεν πιάνεται με χέρια και μαγεία αλλά με ένα αντικείμενο που "ρουφάει" ). Περιπλανηθείτε επίσης στους δρόμους του Shapeir για να δείτε απίστευτους guest star.
Τα παιδιά της AGD Interactive έκαναν απίστευτη δουλειά. Το παιχνίδι αυτό είναι ένας καρπός αγάπης και σεβασμού στο αυθεντικό Quest For Glory 2 και αυτό φαίνεται σε κάθε του pixel. Εάν είστε fan της σειράς, συνιστάται ανεπιφύλακτα! Εάν δεν είστε και πάλι παίχτε το! Είναι από τα καλύτερα δωρεάν παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και ένα μοναδικό adventure-rpg.
Τώρα με συγχωρείτε, πάω να τερματίσω το παιχνίδι και σαν Fighter (το έχω ήδη τερματίσει σαν Thief και σαν Wizard).
A, πρωτού το ξεχάσω, εάν κάνετε import χαρακτήρες από το πρώτο QFG, φροντίστε να έχετε μερικά Undead Unguent στο inventory σας (χρησιμοποιήστε το "razzle dazzle root beer" εάν δεν θέλετε να ξοδεύεστε). Μεταφέρονται στο QFG2VGA και σας βοηθάνε αρκετά όταν μάχεστε με Ghouls.
Αναμένω το review του Adven-Τσουρινάκη στο PC Master (θα το κάνει review, έτσι; )