Restoration SPC 3000 Samsung Ergodata

xubuntu

RetroNoob
Joined
4 Mαϊ 2021
Μηνύματα
19
Αντιδράσεις
32
Καλησπέρα στο φόρουμ

Θα ήθελα να το επισκευάσω, θεού θέλοντος.

Δεν το αναλαμβάνει κανείς στην Αθήνα και δεν νομίζω ότι εχουν και την τεχνογνωσία, την όρεξη και τα ανταλλακτικά να το επισκευάσουν.

Ο μονος που εχει επισκευάσει τέτοιο την τελευταια 15ετία απο όσο ξέρω, που ειναι και ο λόγος που βρισκομαι εδώ, ειναι ο @freaktmp .

Φυσικα δεν bootarei, δεν κανει ποστ, δεν κάνει beep, αλλα ακουγονται ανεμιστήρες και βγαίνει σήμα απο την κάρτα γραφικών (black screen of death).

Απο ότι μπορω να εικάσω, βρισκεται σε καλη κατάσταση. Τα πιο πολλα μερη ειναι σε αριστη οπτική κατασταση (συγκριτικα με το ποσο παλιό ειναι φυσικά) εκτος απο την κάτω πλακετα που στο πανω μερος της εχει διαβρώσεις.

Εκτος του ότι θα χρειαστει ηλεκτροκολλήσεις, ίσως υπαρξουν και αλλα προβλήματα και επιπλοκες σε άλλα μερη που φαίνονται λειτουργικά στο μάτι, αλλα μπορεί να μην είναι.

Εν πασει περιπτώση, το σχέδιο ειναι να παω να το αφήσω στον @freaktmp να το επισκευάσει αν θέλει και μπορεί.

Διαφορετικα θα ξαναμπει στην χρονο κάψουλα για καμιά 20αρια χρόνια. Και αν ζουμε μέχρι το 2040.. βλέπουμε.

Ευχαριστώ
 

Συνημμένα

  • 0.jpg
    0.jpg
    747,3 KB · Προβολές: 10
  • 1.jpg
    1.jpg
    1.004,4 KB · Προβολές: 11
  • 2.jpg
    2.jpg
    940 KB · Προβολές: 7
  • 3.jpg
    3.jpg
    1 MB · Προβολές: 8
  • 4.jpg
    4.jpg
    957,3 KB · Προβολές: 8
  • 5.jpg
    5.jpg
    1.010,1 KB · Προβολές: 7
  • 6.jpg
    6.jpg
    975,5 KB · Προβολές: 5
  • 8.jpg
    8.jpg
    778,1 KB · Προβολές: 8
  • 10.jpg
    10.jpg
    984,1 KB · Προβολές: 9
  • 11.jpg
    11.jpg
    934,2 KB · Προβολές: 8
  • 12.jpg
    12.jpg
    967,6 KB · Προβολές: 6
  • 13.jpg
    13.jpg
    794,2 KB · Προβολές: 9
Από όσο μπορώ να δω στις φωτογραφίες φάνεται πως από την μπαταρία έχουν τρέξει τα υγρά της (εξού και η πρασινίλα στα pins). Άτιμες varta. Πρώτα από όλα χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα η πλακέτα για να φύγουν τα υγρά της μπαταρίας. Τώρα αν τα υγρά έχουν καταστρέψει το ic που φένεται στην φωτογραφία αρχίζουν τα δύσκολα.

Πάντως σε διαβεβαιώ πως σε καμία των περιπτώσεων δεν θα χρειαστεί ηλεκτροκόλληση. :)
 
@telonio συγκοληση (soldering) εννουσα. Αυτα τα 2 στοιχεία (το λιγότερο) δεν θέλουν αλλαγή;
 

Συνημμένα

  • 15.jpg
    15.jpg
    1 MB · Προβολές: 7
H μπαταρία χρειάζεται να αφαιρεθεί, περισσότερο ανυσηχώ για το μαύρο τσιπ που έχουν πρασινήσει τα pins του από τα υγρά της μπαταρίας.
 
Καλα η μπαταρια θα πρεπει να αφαιρεθει αμεσα.

Εγω ανησυχω περισσοτερο για την πλακετα, αλλα χωρις να το δει κανεις απο κοντα, ολα αυτα ειναι απλες εικασιες.
 
Την κοβεις με ενα κοφτακι. Προσοχη μονο μην γδαρεις την πλακετα.

Δεν χρειαζεται η μπαταρια. Ειναι μονο για να θυμαται την ημερομηνια και την ωρα οταν κλεινεις τον υπολογιστη.
 
Το ελυσα, το καθαρισα λιγο, αλλα εχει ποτίσει η μπαταρια, εχει φουσκώσει, εχει *****εί ο διας, απελπισία ειναι. Αμφιβαλλω αν δουλευει καμια επαφή εκει πέρα. Τι κανουμε δόκτωρες;
 

Συνημμένα

  • 1.jpg
    1.jpg
    1,3 MB · Προβολές: 5
  • 2.jpg
    2.jpg
    1,3 MB · Προβολές: 10
  • 3.jpg
    3.jpg
    1,3 MB · Προβολές: 9
  • 4.jpg
    4.jpg
    1,2 MB · Προβολές: 10
Κατ' αρχην κοψε την μπαταρια με ενα κοφτακι, προσεχοντας να μην γδαρεις την πλακετα.

Για το καθαρισμα γενικα προτεινω μια οδοντοβουρτσα.

Μετα ριχνεις και απλωνεις ξυδι ή χυμο λεμονι σε ολη την περιοχη που εχει επιρεαστει και το αφηνεις για κανα τεταρτο. Αφου δρασει, ριχνεις ενα καθαρισμα στην περιοχη.

Μετα ξεπλένεις με νερο (προσωπικά προτιμώ απιονισμενο) και στεγνώνεις πολυ προσεκτικά.

Τελος καθαρίζεις με ισοπροπανολη.

Βεβαιως ολα αυτα ειναι για να το διατηρησεις οπως ειναι τωρα και να μην χειροτερευσει, αλλα ειναι εντελως απαραιτητα πριν αρχισει οποιαδηποτε προσπαθεια διαγνωσης ή/και επισκευης.
 
Φιλε @freaktmp εισαι πολυ καλος που με βοηθάς και πιστευεις σε μενα περισσοτερο απο οτι μου αξίζει. Πολυ αισιοδοξο σε ακουω μετα τις τελευταιες φωτογραφίες. Στην 1.jpg το γεγονος οτι εχει ξεφλουδισει και οι 3 επαφες ενώνονται δεν ειναι κακό; Το γεγονος οτι απο πανω εχει λεκιάσει, εχει φουσκωσει και εχει ξεφλουδίσει παλι δεν σε πτοεί ; Αμα εισαι τοσο απτοητος πραγματικα θα στο φερω εκει .... Γιατι εγω ετσι οπως το βλεπω το θεωρω απιθανο να κυκλοφορεί ρευμα σε αυτη την περιοχη εκει. Εσυ τα βλεπεις να σωζονται δηλαδη ; Δεν μπορω να κοψω τη μπαταρια γιατι δεν εχω κοφτακι να χορεσει εκει και θα κανω ζημια! 40 χρονια εμεινε με την μπαταρια πάνω, θα το πειραξουν αλλες 3 μερες !? Η μπαταρια θελει desoldering να βγει κανονικά.
 
Οπως αναφερω πιο πανω, αν το σωσει κατι ειναι οτι ειναι backplane. Αν απομονωσουμε το active μερος (οπως εκανα με το δικο μου), απλα θα βγει σε αχρηστία ολο αυτο το κομματι της πλακετας και θα λειτουργησει το υπολοιπο ανεξαρτητα. Θα χασεις το real time clock, τον floppy controller και ισως τις σειριακες/παραλληλες, αλλα αυτα δεν ειναι απαραιτητα ή/και μπορεις να τα εχεις σε καρτες isa.
 
Ωραία, με ψηνεις, ακουγεσαι γαμάτος. Λοιπον βρήκα κοφτάκι. θα δοκιμασω αυριο τα λεμόνια σου, την ισοπροπανολη και το ιονισμενο νερο (τα εχω όλα) αφου αφαιρέσω τη μπαταρια, και θα το ανάψω μηπως γινει κάνα θαυμα και δειξει τιποτα στην οθονη ή ακουστει beep. Εχει beeper το spc 3000 θυμασαι; Και μολις παρω τα @@ μου, γιατι θα τα παρω δεν υπαρχει περιπτωση.. το ξανακλεινω και το πακεταρω για πάτρα. Οι θυρες και το ρολοι δεν με ενδιαφερουν αλλα το floppy ειναι essential. To floppy einai cult. Δεν παμε πουθενα χωρίς φλοππυ. Άρα απο οτι καταλαβα θα παρουμε μια καρτα isa απο το ebay και θα το κουμπωσουμε εκει πανω το φλοππυ, έτσι; Αυτο βεβαια θα ειναι default επιλογη στο bios ωστε να μπορεσει να το δει ; Γιατι χωρις μπαταρια, εκτος απο το ρολοι, δεν θα κραταει καμία ρυθμιση στο bios. Αρα πως θα δει την isa και το φλοππυ που θα κοτσαρουμε πανω; Φανταζομαι για να το λες εσυ, θα το δει και με default ρυθμισεις. ή το πολυ πολυ το σετταρω καθε φορα σε καθε εκκινηση. Και ολα αυτα Αν φυσικα δεν λειτουργησει το διαβρωμενο μερος που και αυτο εχει καποιες λιγες πιθανοτητες να λειτουργήσει απο οτι καταλάβα. Πραγματικα νομιζω εισαι ο καταλληλοτερος σε ολη την Ελλαδα να το κοιταξει. Και απο οτι καταλαβαινω εχουμε καποιες καλες πιθανοτητες να δουλεψει, εστω και με bypass.
 
Πριν ριξεις λεμονι να αφαιρεσεις την μπαταρια!

Το ηχειο ειναι βιδωμενο στον πατο του κουτιου. Μην ξεχασεις να συνδεσεις το καλωδιο του στην θεση του.

Δεν υπαρχουν επιλογες στο bios για να κρατησει. Η μπαταρια ειναι αποκλειστικα για την ώρα.

Κατσε να δειξει στην οθονη πρωτα και ολα τα υπολοιπα ειναι ευκολα.


Αν ειναι να το δοκιμασεις, αφαιρεσε και το ολοκληρωμενο U23 (αυτο με την λευκη ετικετα).

Χρησιμοποιησε ενα λεπτο ισο κατσαβιδι και μην βιάζεσαι.

Κανε οτι κανει εδω, αλλα και απο τις δυο μεριες:


Οσο για το ποιος ειναι καταλληλοτερος, εγω ειμαι πολυ χαμηλα στην λιστα!
 
Εχω τον υπολογιστη στα χερια μου εδω και 9-10 μερες. Το μηχανημα ειναι σε εξαιρετικη κατασταση εμφανισιακα, πολυ καλυτερο απο το δικο μου. Φαινεται σαν να ειχε χρησιμοποιηθει ελαχιστα.

P6038088.JPG

Εγινε πληρης καθαρισμος και συντηρηση, εκτος απο πυκνωτες. Εγινε ελεγχος σε ολα τα εξαρτηματα. Δυστυχως το backplane εχει βραχυκυκλωμένες τις γραμμες +12V και +5V με την γειωση. Δεν μπορω να εντοπισω που ακριβως ειναι το προβλημα. Χρειαζεται καποιον με βαθυτερες γνωσεις, καλυτερο εξοπλισμο, απειρη υπομονη και επιμονη. Το τροφοδοτικο επισης φαινεται να εχει προβλημα στην γραμμη των +12V οπου παιζει μεταξυ 8 και 10. Ολα τα υπολοιπα εξαρτηματα λειτουργουν σωστα.

Εσωτερικα φαινεται να ειναι ακριβως ιδιο με το δικο μου, με διαφορα στην καρτα γραφικων (ATI EGA Wonder 800), το floppy (δεν συγκρατησα μοντελο) και τον δισκο (Kalok KL-320). Ειδικα ο δισκος μου εφερε αναμνησεις γιατι ειναι ο ιδιος που ειχε αρχικα το δικο μου οταν το απεκτησα, χαλασε μερικες μερες μετα και αντικατασταθηκε στην εγγυηση.

Ευτυχως εδω ο δισκος δειχνει ok. Φαινεται να ειναι οπως ηταν απο την μανα του, με μονο δυο παιχνιδια επιπλεον. Εκτος απο τον κειμενογραφο ErgoStar, βρηκα μεσα και δυο αλλα προγραμματα που πρεπει να υπηρχαν και στο δικο μου στον αρχικο δισκο (αλλα δεν μπορω να ειμαι σιγουρος). Τα μετεφερα στον δικο μου SPC3000 και τα ετρεξα.

Το πρωτο ειναι καποιου ειδους βαση δεδομενων της Τραπεζας Εργασιας. Τρεχει πολυ αργα, ακομα και στα 8MHz.

P6038064.JPGP6038065.JPGP6038068.JPGP6038069.JPGP6038071.JPGP6038072.JPG
P6038073.JPGP6038074.JPG

Το δευτερο ειναι ενα προγραμμα εκμαθησης αγγλικων για τραπεζικους.

P6038075.JPGP6038076.JPGP6038077.JPGP6038078.JPGP6038079.JPGP6038080.JPGP6038081.JPGP6038083.JPGP6038084.JPGP6038085.JPGP6038086.JPG
 
Ειχα παρει μια Amiga 500 Plus απο Ιταλια πριν κατι χρονια 80 ευρω απο ebay οπου δηλωνε not tested και ειχε γεμισει υγρα μπαταριας το mb την οποια μαλιστα την ειχαν αφαιρεσει και κατα τυχη ειχα βρει ενα τεχνικο στην Αγια Παρασκευη και το επιασε και ενωσε τις χαλασμενες γραμμες με καλωδια απο κατω απο το mb, καθαρισε τα τσιπακια ολα που ηταν πρασινα απο τα υγρα και δουλεψε πενα. Ακομα εχω αυτη την Amiga εδω σε ενα γραφειο. Ειχε και χαλασμενο keyboard, καποια πληκτρα δηλαδη δεν δουλευαν, αυτο εμεινε το ιδιο δεν το επισκευασα με τις τιμες που βλεπω στο Ebay. Δηλαδη το 80ρι μου πηγε τελικα ενα 150ρι με ταξι πηγαινε ελα Αγια Παρασκευη κλπ και την μικρη αμοιβη που πηρε ο τυπος τοτε.
 
Το προβλημα εδω ειναι ακριβως το αντιθετο. Αν ηταν κομμενες οι γραμμες πιθανοτατα θα μπορουσα να το λυσω (ή παρακαμψω). Τωρα που εχουν γινει ολα ενα σωμα, αντε βρες ακρη...
 
Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά. Τί καταπληκτικές εικόνες!!! Τι ωραία χρώματα και δεν ειρωνεύομαι, το εννοώ. Μου θυμίζουν τέλη του 80 σε κάποιες σελίδες του Πικτσελ όπου διαφημίζονταν λογιστικά πακέτα άλλοτε σε πράσινες και άλλοτε σε εγχρωμες οθόνες.

Πρέπει πάση θυσία να σωθούν τα προγράμματα αυτά.
 
Δεν θα δωσω link, αλλα θα το βρειτε με μια απλη αναζήτηση για το θεμα του μηνύματος στο archive.org
 
Προφανως καποια πραγματα δεν αξιζει να τα επισκευασεις οπως το 1084S που εχω πεταμενο σε μια αποθηκη. Αν το ανταλλακτικο παραδειγμα κανει 100 ευρω και βρισκεις ολο το μηχανημα 200 τοτε παιρνεις ενα αλλο. Οπως βλεπω κατι τυπους και επισκευαζουν κατι διαλυμενες Amiga 1200 με κοστος 200-300 ευρω που εχουν τρεξει πυκνωτες και εχουν τα μισα τσιπακια χαλασμενα.
 
Πίσω
Μπλουζα