Retro εντελώς αποτυχημένες αγορές PC hardware !

Γυρίζουμε πίσω στα έτη 1996-1998, οργασμός νέων προϊντων και οι αγοραστές θολωμένοι προσπαθούν να "διαβάσουν" τι έρχεται, παρακολουθούν συγκριτικά, διαβάζουν, ρωτούν... παρόλαυτά μερικές φορές την "πατάνε".

Διαβάζοντας λοιπόν τα συγκριτικά καρτών γραφικών του Ram τα οποία κατά τα έτη 97-98 άρχισαν να πυκνώνουν και να διανθίζονται με τις 3D φανφάρες [ο θαυμαστός νέος κόσμος (sic)] , αποφάσισα το 98 μετά τις γιορτές, ν΄αλλάξω την επιτυχημένη αλλά πλέον παρωχημένη στο 3D, Diamond Stealth 3D 2000 2Mb Pci, με την Intel i740 8Mb Agp. Μια κάρτα σαφώς ανώτερη, δεν έβαζε φωτιά στις επιδόσεις αλλά με προσιτή σχετικά τιμή. (Φυσικά κράτησα και την Diamond).

1024px-Intel_I740_4mb_3.jpg
Για να είναι εφικτό όμως, έπρεπε η μητρική μου να διαθέτει AGP θύρα. Η άμοιρη πλην όμως τίμια και σταθερότατη Soyo 5VA5 πήρε το δρόμο της ανταλλαγής.
Διαθέσιμη σε τοπικό μαγαζί ήταν η Soyo 5EHM, στα συγκριτικά του ram παρουσιάστηκε απροβλημάτιστη, με καλές επιδόσεις, φορμάτ AT, Super Socket 7, οπότε δεν αλλάζουμε κουτί. Άρα όλα καλά προχωράμε. !!!
SOYO_Mainboard Layout_001.jpg

Φυσικά, τα 4 simms των 8ΜΒ 72pins, έπρεπε ν΄ αλλαχτούν με 1dimm των 64ΜΒ (+ελάχιστη επιβάρυνση για την ανταλλαγή).
Στα 66MHz η ram, ώστε να τρέχει σύγχρονα με το bus του επεξεργαστή.

Αφού λοιπόν, μάζεψα όλο χαρά τα κομμάτια και βρήκα τον χρόνο να τα βάλω πάνω, το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε.
Ούτε η απόδοση ήταν ανεβασμένη όσο περίμενα ούτε πήρα αυτή την αίσθηση, που όλοι περιμένουμε όταν βάζουμε ένα νέο κομμάτι ή αναβαθμίζουμε ένα παλαιότερο στον υπολογιστή μας.

Συνεχίζω λοιπόν, ακάθεκτος, παραγγελία εντός μηνός του AMD K6 233, ώστε να υποστηρίξει την i740. Σύμφωνα με τα συγκριτικά καλύτερος του Pentium MMX 233 (που να ξερα) και φυσικά του Cyrix MII 233. Με καθυστέρηση, έρχεται κάπου το Πάσχα, τον κουμπώνω πάνω.

*Ο προηγούμενος επεξεργαστής ήταν ένας τίμιος Cyrix P166+ στα 133MHz, που όταν τον αγόρασα για εφαρμογές γραφείου και τα παιχνίδια της περιόδου 94-96, που έπαιζα τότε, πετούσε. Έλα που όμως μου φούσκωσαν τα μυαλά οι βλακείες των περιοδικών, τα νέα παιχνίδια 3D και οι νέες κάρτες.

Παρόλο λοιπόν τον Κ6, τη νέα M/B, Ram, i740, η απόδοση δεν ήταν αναμενόμενη. Υψηλότερη από πριν, αλλά όχι όπως πρέπει.

Πηγαίνω λοιπόν σε Pc φίλου σε εταιρία με τα παρακάτω Specs:
P166
64MB Ram (Simms 72pins)
Diamond Viper 550 σε Pci, που έβγαινε και σε Agp

Και το μηχάνημα, να φυσάει σε Games, με μητρική Soyo 5VA5 :) απλά με την προσθήκη μιας κάρτας γραφικών.

Τα ίδια κι άλλος γνωστός φοιτητής τότε μηχανικός αγόρασε PII 233 (άρτι αφιχθείς ) με κάρτα Canopus ΤΝΤ Agp, το οποίο επίσης απήχε έτη φωτός σε απόδοση σε βαριά 3D games από το δικό μου, αλλά παραδόξως ελάχιστα του προαναφερθέντος P166.

Κατάλαβα λοιπόν, ότι αν θες 3d και γραφικά κοιτάς πρώτα την κάρτα γραφικών και ρίχνεις λεφτά εκεί, κρατώντας μια ισορροπία με τον επεξεργαστή και το υπόλοιπο σύστημα.
Επίσης, οι τονωτικές ενέσεις στις πλατφόρμες είναι vfm όταν δεν θες κορυφαία απόδοση ή αναμένεις έστω γενναία αύξηση επιδόσεων.
Και φυσικά η αναβάθμιση πρέπει να γίνεται στοχευμένα ανάλογα τι επιθυμείς. Πολλές φορές η σταδιακή ή άστοχη αναβάθμιση επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα ή επειδη έτσι πιστεύουμε οδηγεί σε σπατάλη και φυσικά σε όχι αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΥΓ. Η θύελλα της αναβάθμισης συνεχίστηκε.. το καλοκαιράκι του 98, αλλαγή μητρικής ξανά σε Chaintech AGM2, ώστε να "βάλουμε" 3 dimms και να φουλάρουμε μνήμη μαζί με τον Κ6-350MHz, μπας και σώσουμε το γόητρο μας. :)

ΥΓ2. Από περιέργεια είδα τις συγκεκριμένες μητρικές 300+ στο ebay.. Και να ξεραν..

51TtvgLGGkL._AC_.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Είχα τέτοιο απωθημένο με τον Pentium II (που δεν είχα ποτέ στην εποχή τότε) που όταν έπεσε το 2007 ένα ρετρο μηχανάκι Pentium II 233, τον κράτησα και πρόσθεσα μια Riva TNT AGP


Για όποιον θέλει να χαζέψει βρήκα την Canopus TNT στο Anandtech, το οποίο στο review παρουσιάζει τις επιδόσεις της αναλόγως επεξεργαστή.
Επιγραμματικά, σαν επιλογές ξεχωρίζω τον PII 233, Celeron 300A και τον Κ6-2/300.

https://www.anandtech.com/show/206

Χαζεύω λοιπόν και βλέπω ότι η καρτάρα αυτή στον amd Κ6-2/300 έτρωγε μπουκάλι, όπως θα έλεγαν σήμερα. Ο μικρότερος PII της έδινε φτερά και πολύ καλύτερες επιδόσεις.
Το διαμάντι της εποχής φυσικά ο 300Α, αποδίδει σαν αντίστοιχος PII στην νορμάλ συχνότητα, όπως επίσης και στην O.C 450MHz, λόγω της πανισχυρης FPU που είναι απαραίτητη στα παιχνίδια.
:happyjump:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τρελό fail που έφαγα ήταν η αγορά μιας Radeon 9600se γύρω στο 2005. Είχα ένα athlon 1700 με GeForce 2ti και λέω η 9600 από αυτά που έχω διαβάσει θα είναι πολύ ανώτερη, δεν μπορεί, πάω και σκαω 150 ευρώ, ο πωλητής γατονι μου πασάρει την πετσοκομμενη εκδοχή της κάρτας. οι επιδόσεις το ίδιο σχεδόν με την gf2 χαχα. Και δώστου overclocking με διάφορα hack αλλά η κάρτα δεν απέδιδε γιατί είχε 64μπιτ memory bus ότι και να έκανες ενώ η gf2 είχε 128μπιτ με πιο αδύναμο τσιπ απέδιδε το ίδιο.
 
Οι AMD K6 επεξεργαστές της εοπχής είχαν αδύναμο FPU σε σχέση με Pentium/Celeron, σε integer ήταν ανώτερη από τους αντίστοιχους intel στην ίδια συχνότητα, αλλά τα 3D παιχνίδια χρειάζονται δυνατή FPU, οπότε υστερούσαν. Δεν είναι τυχαίο ότι η πτώση των κατασκευαστών Intel X86 compatible επεξεργαστών πλην AMD άρχισε την εποχή αυτή, γιατί πέραν της AMD, οι Cyrix,WinChip κλπ δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν ένα δυνατό FPU, η AMD τα κατάφερε με την επόμενη αρχιτεκτονική της που ήταν ο Athlon ή K10.
 
Πίσω
Μπλουζα