Retro κόμικς σε εφημερίδες, περιοδικά κλπ

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rinus Cesar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Λοιπόν, το ρετρότερο που θυμάμαι εγώ ήταν ένας ασπρόμαυρος Αστερίξ που δημοσίευαν τα ΝΕΑ (μάλλον) πολύ πριν κυκλοφορήσουν τα τεύχη. Ήμουνα μάλλον Πέμπτη Δημοτικού που θα πει 1967-68. Δεν παίρναμε αυτή την εφημερίδα κι έτσι μόνο ευκαιριακά το διάβαζα, αλλά μου είχε κάνει πολλή εντύπωση. Αργότερα κάποιο περιοδικό (Πάνθεον, πριν γίνει γυναικείο?) έβαλε μερικές ιστορίες του Ούμπα Πα, και ενός άλλου που αναρωτιέμαι αν ήταν ελληνικό "αντίγραφο" του Αστερίξ, γιατί τα σκίτσα ήταν πανομοιότυπα, αλλά ο ήρωας ήταν ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος (ζωγραφισμένος ακριβώς όπως οι Ρωμαίοι στον Αστερίξ) αλλά δεν κράτησαν πολύ καιρό.
Εάν δεν εξακολουθείς να αναφέρεσαι στη δεκαετία του '60, το 1985 και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο, κυκλοφόρησε απ' τις εκδόσεις του ο Λευτέρης Κασμανίδης μία σειρά κόμικς σε σενάριο δικό του και σκίτσο αρχικά του Βαγγέλη Δρόση & έπειτα του Μ. Λουκιανού με τίτλο "Κωστίκας-Γιωρίκας: Οι Ήρωες του Πόντου" του οποίο πατάει στα πρότυπα του "Αστερίξ" και αφορά τους 2 αυτούς Πόντιους που έπαιρναν αποστολές για τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Απ' ότι αναφέρει ο φίλος Valtasar στη σχετική παρουσίαση στο "Greekcomics", πολλές φορές χρησιμοποιούνταν η Ποντιακή διάλεκτος, αλλά με απόδοση στη Δημοτική για όσους δεν την καταλάβαιναν. Η σειρά αποτελείται από 5 τεύχη και δεν αποκλείεται να διανεμήθηκε και μέσα σε κάποια εφημερίδα, αυτό θυμόμουν που να φέρνει σε Αστερίξ, υπάρχει και μια άλλη περίπτωση αλλά είναι πολύ μεταγενέστερη οπότε την αποκλείουμε. Για δείγμα του 1ου τεύχους, ρίξε μια μικρή ματιά εδώ.

Τραβηξα μερικες φωτο απο Ταχυδρομους των 70-80ς.

20240930_183603915.jpg

20240930_183630674.jpg

Screenshot 2024-10-01 121318.png
φθφθ.png

Τευχη 1079 (δεκ 1974), 1104 (Ιουνης 1975) , 1040 (Μαρτης 1974)

Τελευταία επεξεργασία:
Αντιλαμβάνεσαι ότι τώρα μου έκανες ζημιά, έτσι; Για ευνόητους λόγους..! :rolleyes:

Αναμνήσεις υποθέτω, τι να κάνεις..

Έγινε το απόγευμα θα κάνω edit το ποστ ,τα πήγα υπόγειο βλέπεις

Πίσω
Μπλουζα