Retro Gaming και γονείς

Εμείς (εγω και αδερφός) αποκτήσαμε το πρώτο μας pc 88 ή 89 και στη πορεία αλλάζαμε οθόνη, από πράσινη σε πορτοκαλί και ένχρωμη. Οτι αφρούσε σε μάθηση το χρήμα περίσευε,να μάθουμε να χειριζόμαστε Η/Υ,διάφορα προγράμματα,μαθαίναμε προγραμματισμό DOS, τέτοια.

Αλλα σαν παιδιά μάθαμε τα παιχνίδια με δισκέτες, αγοράζαμε,ανταλλάζαμε και ετσι φτάσαμε στο σημείο να καταντήσουμε το pc μας σε παιγνιδομηχανή. Οταν το αντιλήθφηκε αυτό ο μπαμπάς που τα πήγαινε από παλιά καλα με τη τεχνολογία μας πήρε το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος της κεντρικής μονάδας και μας περιόρισε το ωράριο στον υπολογιστή γιατι το είχαμε παρακάνει...

Από τοτε και για πολλά χρόνια παίζαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού,είχαμε βρεί τη κρυψώνα και σε πολύωρη απουσία των γονέων ή βράδια ξεσκίζαμε μια έκδοση NBA(δισδιάστατη),μεχρι να βγεί το ΝΒΑ Jum ηταν οτι καλύτερο,το Titus The Fox , California Games,Prince of Persia , αρκετά δράσης και με πολεμικές τέχνες που ξεχνώ και mame.
 
Ειμαι ο μονος που στο "Ρετρο gaming και γονεις" αυθορμητα σκεφτηκα να ενα αρθρο για την υποχρεωση των γονεων να μυησουν τα παιδια τους στα ρετρο games? Με την κορη μου παντως κοντραρομαστε συχνα σε Manic Miner, πακμαν και αλλα. Ευτυχως ακομα κερδιζω εγω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ε οκ... ειχα και εγω το κλασσικο "κλεισε το ρημαδι" "κατσε διαβασε" και αλλες τετοιες κλισε ατακες. Με τον πατερα μου ομως θυμαμαι οτι παντα παιζαμε 2 παιχνιδια!

το River Raid στο Atari 2600 και το Silk Worm στο NES. Τα λιωναμε στην κυριολεξια! μετα φωναζε η μανα μου "ΑΝΤΕ! Ελατε να φαμε!" και ξεφυσαγαμε και πηγαιναμε μετα το τεταρτο με πεμπτο καλεσμα της...

ο παππους μου ειχε πλακα! οποτε επαιζα μου ελεγε και αυτος τις κλασσικες ατακες "θα χαλασεις τα ματια σου" "θα μεινεις στουρνος" "αντε να διαβασεις" "θελω να δω μπαλα, ειδησεις" κλπ... αλλα μια μερα επαιζα Enduro ή Pole Position στο 2600 και ηθελε να το κλεισω γιατι νομιζε οτι ηταν το Carmageddon (που ειχε γινει σαλος τοτε) για να μη γινω δολοφονος μαλλον...

"Αυτα τα εχω δει στις ειδησεις Δημητρό! πας και σακατευεις κοσμο και κερδιζεις! κλειστο μη το πω στον πατερα σου!"

Να'σαι καλα ρε παππου
 
Tywien είπε:
Ειμαι ο μονος που στο "Ρετρο gaming και γονεις" αυθορμητα σκεφτηκα να ενα αρθρο για την υποχρεωση των γονεων να μυησουν τα παιδια τους στα ρετρο games? Με την κορη μου παντως κοντραρομαστε συχνα σε Manic Miner, πακμαν και αλλα. Ευτυχως ακομα κερδιζω εγω.
σε ζηλεύω που έχεις μυήσει την κόρη σου στο ρετρό 8bitgaming...εγώ το έχω κάνει στον εννιάχρονο ανηψιό μου ο οποίος θεωρεί την αμίγκα...οριακά αποδεκτή( άκουσον άκουσον... :eek: ) σε θέματα γραφικών και τα 8μπιτα μου παλιατζούρες που δεν του αρέσουν καθόλου! :eek:

Όταν μαθαίνεις από μικρός στα σύγχρονα πισι και τα playstation λογικό είναι...
 
Εγώ δεν έχω ακόμα ενηλικιωθεί, ούτε φύγει από το σπίτι, συνεπώς ζω ακόμα την σχέση gaming και γονείς, σίγουρα δεν είναι τόσο retro, αλλά δεν πειράζει κιόλας στην τελική νομίζω.

Γενικά είμαι από οικογένεια όπου οι υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά είναι καθημερινό συνήθειο. Ο πατέρας μου είναι φυσικός και ο αδερφός μου ανέκαθεν έπαιζε παιχνίδια και ασχολούνταν με τα PC. Συνεπώς και γω μεγάλωσα, κάπως έτσι.

Οι γονείς μου δεν είχανε ποτέ πρόβλημα με το να κάθομαι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, πιστέψτε με έκλεινα και κλείνω (σπανιότερα τώρα) πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες, είτε handheld είναι αυτό είτε PC είτε κονσόλα.

Ε εντάξει όταν ήμουν μικρότερος άκουγα το "θα σε πονέσουν τα μάτια σου", η γιαγιά μου μου έλεγε "τι παίζεις αυτού;". Αυτό που ακούω συχνά από την 1η γυμνασίου μέχρι και σήμερα είναι ότι πρέπει να συγκεντρωθώ παραπάνω στα μαθήματα (παρότι είμαι του 18 :p ) και να μην ασχολούμαι συνεχώς με τα PCs.

Κατα τα άλλα όμως δεν είχα ποτέ θέμα, ούτε μου απαγόρευσαν ποτέ να παίξω (αφού είχα διαβάσει βέβαια), ούτε τίποτα τρελό, μόνο στον αδερφό μου που δεν διάβαζε του είχανε κλείσει τον γενικό μερικές φορές (αυτό το Betrayal In Antara ξινό του είχε βγει!) ή του είχανε πάρει το καλώδιο ρεύματος.

Τώρα παιχνίδια δεν παίζανε ποτέ οι γονείς μου από όσο ξέρω. Μόνο η μάνα μου έπαιζε ελεϊνά πολύ Tetris στο gameboy το πρώτο και γενικά τέτοιου είδους παιχνίδια παίζει καμμιά φορά. Ο πατέρας μου δεν ασχολήθηκε ποτέ, να πω την αλήθεια δεν του πρότεινα και καμμιά φορά να έρθει να παίξουμε. Πάντως ,παλιότερα που δεν μπορούσα να πάω μόνος, όταν ήθελα να πάμε να αγοράσουμε κάποιο παιχνίδι είτε καινούργιο είτε στην Στουρνάρη και ειδικά στο Elx με τα retro, δεν είχε κανένα πρόβλημα να με πάει, κοίταζε μαζί μου παιχνίδια...

Άσε που μια φορά είχε δει τον Sinclair QL και μου έλεγε την ιστορία του και πως ήθελε να πάρει κάποτε έναν (τελικά πήρε έναν Spectrum να κάνει λίγο την πλάκα του και τον έδωσε μετά από λίγο καιρό). Γενικά ανοίγουμε συζητήσεις σχετικά με υπολογιστές σε καθημερινή βάση, ενώ καμμιά φορά με βοηθάει να στήσω κανένα retro PC και του δείχνω τα νέα μου hardwarικά αποκτήματα!
 
Tywien είπε:
Ειμαι ο μονος που στο "Ρετρο gaming και γονεις" αυθορμητα σκεφτηκα να ενα αρθρο για την υποχρεωση των γονεων να μυησουν τα παιδια τους στα ρετρο games? Με την κορη μου παντως κοντραρομαστε συχνα σε Manic Miner, πακμαν και αλλα. Ευτυχως ακομα κερδιζω εγω.
Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Το retro gaming είναι θεμέλιο και χωρίς αυτό, οικοδόμημα δεν χτίζεται!!!!!!!!!!

Παρόμοια τακτική θα ακολουθήσω στο μέλλον με τα δικά μου παιδιά, αν και το βλέπω από τώρα, θα τους φωνάζω γιατί έκλεισαν τη κονσόλα και άνοιξαν βιβλίο. :cool:
 
Όταν αγοράσαμε το Game Boy με το Tetris ήταν και οι μοναδικές στιγμές που ασχολήθηκαν με βιντεοπαιχνίδια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να προσπαθούν να μετακινήσουν τα τουβλάκια και παράλληλα να κλίνουν το σώμα τους προς την αντίστοιχη κατεύθυνση. Ε, μόλις τους πέρασε η επιθυμία φυσικά άρχισαν τα γνωστά. "Αν δεν διαβάσεις πρώτα θα στο κρύψω", "όλη μέρα παίζεις μ'αυτό το κολοκύθι" κτλ. Για επιτραπέζια κονσόλα βέβαια ούτε λόγος. Εκτός του ότι η μοναδική έγχρωμη τηλεόραση ήταν στο δωμάτιο τους, είχε βγει και η βρώμα ότι οι κονσόλες χαλάνε τις τηλεοράσεις. Μια φορά δανειστηκα ένα καλοκαίρι το Playstation ενός παιδιού και μετά φόβου το συνέδεα ο καημένος στην τηλεόραση πριν έρθει ο πατέρας μου από τη δουλειά. Εκείνη την περίοδο κανονίζαμε σε σπίτια να κρατάει ένας μια κονσόλα και να παίζουμε όλοι μαζί. Όταν έφτασε και η σειρά μου να έρθουν οι φίλοι μου να παίξουμε PSX, μόλις έφυγαν τα παιδιά ο πατέρας μου σχολίασε που δεν συζητούσαμε με τους φίλους μου παρά μόνο παίζαμε. Δεν είχε καταλάβει τον σκοπό της επίσκεψης.
 
Στη δική μου περίπτωση ισχύει αυτό που λέμε το μήλο κατω απ' τη μηλιά θα πέσει. Έτσι και πιάσουμε ένα παιχνιδι μπορεί ο ήλιος να δύσει, να νυχτωσει, να ξυμερώσει η επόμενη μέρα, αλλά ακόμα να παίζουμε. Έχει γίνει άπειρες φορές αυτό. Οι γονείς μου βέβαια προτιμούν τα παιχνίδια στον υπολογιστή (εγώ όλα τα handleds της Nintendo:worship:). Ο μπαμπάς μου παίζει και στο κινητό καί σε κοσνόλες με την ίδια αφοσίωση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να έχουμε πάρει ένα χειριστήριο κι ένα joystick, να τα έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή και να δίνουμε μαχες στο Dogma για κανένα τρίωρο για μέρες. Και παρ' όλο που τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τους αρέσουν τόσο πολυ δεν είχαν επαφές παλιά, την μανία την απέκτησαν μαζί μ' εμένα. Ποτέ δεν μου έθεσαν όρια κι ας έπαιζα απ' τη στιγμή που ξυπνούσα μέχρι να ξανακοιμηθώ. Ημουν βέβαια εντάξει σε όλες μου τις υποχρεώσεις και αν είχα την ευκαιρία να παίξω έξω ε, προτιμούσα το έξω. Και δεν θεώρησαν ποτέ άχρηστα έξοδα την αγορά ενός παιχνιδιού ή μιας κονσόλας. Ακόμα και τώρα αν με δούν χωρις το 2DS με ρωτάνε γιατί δεν παίζω πια κι ας είχα κλείσει 12ωρο την προηγούμενη μέρα! :p


Φυσικά δεν έδωσαν ποτέ σημασία σε τρίτους που έλεγαν ότι δεν πρέπει να παίζω γιατί θα χαλάσω τα μάτια μου/αποβλακωθώ/αρρωστήσω/εθιστώ κι απαντουσαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μου κάνουν καλό γιατί βελτιώνουν την φαντασία και την εξυπνάδα μου!:wink:



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ηρθε στην επιφάνεια εκπληκτικό θέμα !! Απορώ πως μου είχε ξεφύγει !!

Εγω γράψει σχετικές εμπειρίες πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά είναι σκόρπιες σε άλλα threads...

Οι γονείς μου ουδεμία σχέση ήθελαν να έχουν με το gaming, και φυσικά ποτέ δεν έπαιξαν τίποτα, ούτε μόνοι τους, ούτε μαζί μου.

Δεν βοήθησε βέβαια και η ηλικία (η οποία παίζει μεγάλο ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις), αφού το 1980 ήταν ήδη σαραντάρηδες, και οι πιθανότητες να ενδιαφερόντουσαν για τέτοιου είδους τεχνολογία (πόσο μάλλον για games), ήταν αρκετά μικρές.

Ετσι, ποτέ μου δεν βρήκα κάποιο "έτοιμο" αγορασμένο μηχάνημα για να ασχοληθώ, αφού ο μεν father ήταν παντελώς αδιάφορος προς τις κονσόλες και τους υπολογιστές, (ό,τι μηχανήματα αγόραζε ήταν αποκλειστικά μετά απο δικό μου ενδιαφέρον / δική μου επιλογή, και βέβαια πάντα μετά απο πολλά παρακάλια !!), ενώ η δε mother ήταν υπέρ του δέοντος αυστηρή, καθώς θεωρούσε κονσόλες & υπολογιστές "μηχανήματα του διαβόλου", και αν μπορούσε θα τα εξαφάνιζε όλα !! (αγαπημένη ατάκα της, το: "θα σου τα πετάξω όλα απ' το παράθυρο" :D )

Οσο για την γκρίνια του να κλείσω οποιοδήποτε μηχάνημα είχα ανοικτό και να "πάω για διάβασμα", ήταν σχεδόν καθημερινή. (και 9 στις 10 προερχόταν απο την mother).

Μόνο σε περιόδους σχολικών διακοπών μπορούσα πραγματικά να παίξω ήρεμος και ανενόχλητος.

Πάντως αν και γενικά θεωρούσα τους γονείς μου δύστροπους σε αυτό το θέμα, διαβάζοντας την ιστορία του Optimus διαπίστωσα ότι υπάρχουν και χειρότερα !!

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, ήταν τα mood swings του πατέρα: Απο τη μία υπήρχαν στιγμές που έπαιζε games (και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ικανός σε κάποια απο αυτά) δείχνοντας έτσι μία ήπια πλευρά, και απο την άλλη μπορούσε να φτάσει στα άκρα, αγριεύοντας σε μεγάλο βαθμό.

Αφού όμως και ο ίδιος έπαιζε games, *ίσως* να υπήρχε κάποια "method in the madness".

Μήπως νευρίαζε όταν ο υπολογιστής άνοιγε για gaming τις καθημερινές; Μήπως ήθελε να περιορίσει το gaming στα σ/κ και μόνο; Ισως να υπάρχουν και αυτές οι πιθανότητες...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν αντιμετώπισα ποτέ τέτοιο πρόβλημα!!! :p Μικρός δεν είχα ούτε κονσόλα ούτε υπολογιστή!!!! Πρωτοαγόρασα Amiga. όταν άρχισα να δουλεύω στα 18!!!!
 
Πίσω
Μπλουζα