Παιδιά, διάβασα πιο πάνω ότι το ELX τελικά έκλεισε και πραγματικά στενοχωρήθηκα. Γράφω «τελικά» διότι τα τελευταία 1-2 χρόνια είχα και εγώ την αίσθηση ότι το μαγαζάκι πάει για φαλιμέντο. Οι τιμές του ήταν υψηλές ενώ είχε και σχετικά μικρό αριθμό παιχνιδιών στα ράφια του, από τα οποία ελάχιστα παρουσίαζαν ενδιαφέρον. Βασικά, το ΕLX πήρε την κάτω βόλτα μετά το γενικό χαμό που ακολούθησε τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου το 2008. Όπως και πολλά άλλα καταστήματα των Εξαρχείων (θυμάστε το Πλαίσιο που είχε καεί ολοσχερώς ; ) , όχι μόνον λεηλατήθηκε άγρια, αλλά υπέστη και πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και τα παιδιά που το διαχειρίζονταν χρειάστηκε να ιδρώσουν για να το ξαναστήσουν από το μηδέν. Δυστυχώς όμως ποτέ δεν μπόρεσε να ανακάμψει.
Να σημειώσω ότι για ένα διάστημα λειτουργούσε και δεύτερο κατάστημα ELX και μάλιστα διόροφο, στον Πειραιά, ενώ τα παιδιά σκόπευαν να επεκταθούν και στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, το μαγαζί στον Πειραιά έκλεισε γρήγορα ενώ τα σχέδια για τρίτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Ζω στην Καβάλα, αλλά 5-6 φορές το χρόνο κατεβαίνω στη Αθήνα, είτε λόγω δουλειάς, είτε απλώς για διασκέδαση και ψώνια. Το μαγαζί το είχα ανακαλύψει εντελώς τυχαία πριν από 5-6 χρόνια περίπου. Από τότε, κάθε φορά που ερχόμουν στη Αθήνα, δεν παρέλειπα να το επισκέπτομαι και σχεδόν πάντα έβρισκα κάτι που θα με ενδιέφερε. Από το ELX έχω αγοράσει κάποια από τα αγαπημένα μου παιχνίδια, όπως π.χ. το Tex Murphy Overseer (σε DVD έκδοση), το Pandora Directive, το Starlancer, το Wing Commander 4, τo Metal Gear Solid (για PC), το Silent Hill 1, όπως και τα SH2 και 3 και πολλά άλλα. Στα πολύ παλιά παιχνίδια οι τιμές θα έλεγα ότι ήταν δίκαιες και αρκετά λογικές. Στα σχετικά καινούρια όμως, είτε λόγω κακής πληροφόρησης σχετικά με τις τιμές τους στα υπόλοιπα καταστήματα είτε λόγω κακής εκτίμησης της αξίας τους, ήταν συχνά αδικαιολόγητα υψηλές. Π.χ. θυμάμαι ότι πωλούσαν το Oblivion Collector's Edition στα 40 Eυρώ, μεταχειρισμένο εννοείται, ενώ με μόνον 10 Ευρώ παραπάνω το έβρισκες στο Πλαίσιο καινούριο! Μερικές φορές μάλιστα, είχα παρατηρήσει ότι κάποια παιχνίδια τα πωλούσαν ακριβότερα απ' ό,τι στοίχιζαν καινούρια! Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το Τhief 3 το πωλούσαν 12 Ευρώ όταν στα υπόλοιπα ελληνικά καταστήματα στοίχιζε μόνον 5! Τα περισσότερα παιχνίδια του ήταν σε μέτρια προς καλή κατάσταση, αλλά ποτέ δεν μου έτυχε να αγοράσω κάτι που δεν λειτουργούσε και στο κάτω-κάτω της γραφής πάντα είχες τη δυνατότητα να ζητήσεις από τα παιδιά να ανοίξουν μπροστά σου το κουτί του παιχνιδιού για να βεβαιωθείς ότι περιείχε όλα το συνοδευτικό έντυπο υλικό ή ακόμη και να τεστάρουν το CD\DVD για errors.
Όσον αφορά στις τιμές του μεταχειρισμένου hardware, συμφωνώ και εγώ ότι κυμαίνονταν από τσιμπημένες έως απαράδεκτα υψηλές, και όχι μόνον σε retro υπολογιστές και κονσόλες, αλλά και σε κάρτες γραφικών, οθόνες, μνήμες κτλ. γι' αυτό και ποτέ δεν αγόρασα hardware από το ELX. Όσον αφορά στο software όμως, που με ενδιέφερε κατά κύριο λόγο, επιμένω ότι οι τιμές συνήθως ήταν αρκετά λογικές, κυρίως στα παλιά παιχνίδια.
Πάντως, όσο το μαγαζί ήταν «στα πάνω του», αποτελούσε έναν μικρό παράδεισο για συλλέκτες παλιών τίτλων και είναι κρίμα που έκλεισε, αφού τέτοια μαγαζιά στην Ελλάδα σπανίζουν. Μεταχειρισμένα παιχνίδια φυσικά μπορείς να βρεις και στα Public ή και στα Seven, αλλά αυτές οι αλυσίδες δουλεύουν αποκλειστικά με σχετικά πρόσφατους τίτλους (που κυκλοφόρησαν από το 2004 και μετά). ΄Όποτε πήγαινα στο ELX, πάντα αναρωτιόμουν αν θα πετύχω κάποιο δυσεύρετο «διαμάντι» του μακρινού παρελθόντος και αρκετές φορές στάθηκα τυχερός, όπως φαίνεται και από τους τίτλους που ανέφερα παραπάνω.
Προσωπικά θα μου λείψει και πιστεύω ότι η retro-αγορά της Αθήνας έγινε φτωχότερη με το κλείσιμό του.