Review: Mac SE/30

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.261
Αντιδράσεις
3.235
Προσφατα μου χάρισαν ;) ένα Mac SE/30 σε υπεράριστη κατάσταση. Ειδικά μετά το μπανιάρισμα είναι σαν καινούριο. Κατά πασα πιθανότητα, βρισκόταν σε smoke-free περιβάλλον ή ο ιδιοκτήτης του ήταν πολύ επιμελής. Το φωτογράφισα και σκέφτηκα να εγκαινιάσω τον χορό των MAC reviews (για τον οποίο χορό, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, ότι θα χορεύω σχεδόν μόνος μου :D ).


Το 1987 η Apple κυκλοφόρησε τον Mac SE, ένα all-in-one σύστημα στα πρότυπα των γνωστών Mac 128k/512k/Plus.Υπενθυμίζω ότι όλα τα all-in-one συστήματα είχαν ενσωματωμένη ασπρόμαυρη οθόνη 9", διαφόρων κατασκευαστών, συνήθως Samsung ή Sony, και η mac community έπρεπε να περιμένει μέχρι το MAC colour classic το 1992 για να βάλει χρώμα στη ζωή της (σε οθόνη 10" μεν, SONY Trinitron δε παρακαλώ!). Είχε CPU Motorola 68000 στα πρότυπα των υπολοιπων MAC εκείνης της εποχής, μέγιστη υποστηριζόμενη μνήμη τα 4ΜΒ, υποστήριξη SCSI σκληρού δίσκου, και 1 ή 2 εσωτερικά floppy drives χωρητικότητας 800Κ (υποστηρίζονται άνετα οι DSDD δισκέτες που χρησιμοποιούνται στα Amiga/Atari και μπορείτε να τις αγοράσετε καινούριες από το www.amigakit.com). Ελάχιστα διέφερε από τα πρώτα MACs, και οι όποιες διαφορές βρίσκονταν μονο σε κοσμητικό επίπεδο. 1 χρόνο αργότερα η APPLE αποφάσισε να ενσωματώσει σε αυτό, floppies υψηλής χωρητικότητας και μεγέθους 1.44MB, οπότε και προέκυψε το Mac SE FDHD, το οποίο ήταν και η μόνη ουσιαστική προσθήκη, σημαντική όμως καθώς ήταν πλέον εφικτή, χωρίς δυσκολίες, η μεταφορά αρχείων από το MSDOS στο OS της Apple, γνωστό τότε ως System Software (το Mac OS προέκυψε πολλά χρόνια αργότερα).

2 χρόνια αργότερα το σύστημα κυκλοφόρησε 90% ανανεωμένο τεχνολογικά σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το όνομά του, Macintosh SE/30.



(το πληκτρολόγιο εχει γαλλικό Layout γιατί ανήκει σε άλλο MAC που προοριζόταν για την ενλόγω χώρα και μπορεί να λειτουργήσει ως US,φορτώνοντας US λειτουργικό και αλλάζοντας τη θέση των πλήκτρων)

Εμφανισιακά δεν άλλαξε τίποτα, εκτός από το λογότυπο, το οποίο όμως έκρυβε πολλά. Το σύστημα βασιζόταν στη high-end γενιά Macintosh II που είχε πρωτοκυκλοφορήσει παράλληλα με το SE, και συγκεκριμένα στο IIx. Φορούσε τη CPU MC68030 στα πολύ φτωχά 16Mhz, η οποία μάλιστα ήταν κολλημένη στο board, όπως κολλημένη ήταν και η FPU 68882 επίσης στα 16Mhz. Ερχόταν με ενσωματωμένο FDHD 1.44MB υποστηρίζοντας ασφαλώς τις μεταφορές που λέγαμε πιο πάνω. Το SE ήταν το πρώτο all-in-one MAC που είχε θύρα επέκτασης, και ως εκ τούτου ο χρήστης μπορούσε να προσθέσει μια πληθώρα περιφερειακών (μικρή όμως για την κατηγορία) όπως π.χ. μια κάρτα δικτύου, που ήταν και η πιο συνηθισμένη προσθήκη για την εποχή (κυρίως στα σχολεία, μιλώντας για Αμερική πάντοτε). Επίσης, επειδή βασιζόταν στο Mac II, υποστήριζε μεχρι και 128ΜΒ μνήμης, ποσό αστρονομικό για εκείνη την εποχή, το οποίο όμως είχε υπόσταση, αφου κατασκευάζονταν μνήμες 1-2-4-8 και 16ΜΒ για τα συστήματα αυτά (16ΜΒ ήταν πανάκριβη και σπάνια). Για να φτάσει στο μέγιστο των 128ΜΒ, υπήρχαν 8 simm slots(!) x 16MB=128ΜΒ. Η μνήμη ήταν 30-pins 100ns max, μνήμη που χρησιμοποιούσαν και τα 386 αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Η Rom του συστήματος (πως λέμε Kickstart αναφερόμενοι σε Amiga) ερχόταν και αυτή σε μορφή SIMM, σε σχέση με τα παλιότερα προ MAC II μηχανήματα που την είχαν σε EPROM. Χωρίς τη ROM αυτή το σύστημα απλά δε δουλεύει.

picture.php


Από δεξιά προς τα αριστερά, βλέπουμε κάτω τα 8 memory slots που αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 4x1MB μνήμης, ακριβώς από πάνω βλέπουμε μόνο του τo ROM slot. Αριστερά του ROM slot βλέπουμε τη μπαταρία του συστήματος (η οποία εάν έχει αδειάσει, ορισμένα συστήματα δεν ανοίγουν, πρόσφατη προσωπική εμπειρία), και ακριβώς πάνω από τη μπαταρία, βλέπουμε το expansion slot (τύπου PDS, όπου εκεί συνδέονταν οι περιεφερειακές κάρτες αλλά και οι διάφοροι accelerators που είχαν βγει στην πορεία). Θεωρείστε ότι το slot αυτό είναι, ό,τι και το Zorro-II/III bus για την Amiga ή το ISA/PCI bus για τα πισί μας. Συνεχίζοντας, ακριβώς κάτω από την αριστερή πλευρά του expansion slot βλέπουμε τη CPU, ενώ ακριβώς πάνω από τα 4 άδεια simm slots φαίνεται η FPU 68882. Λιγο πιο αριστερά από τη CPU βλέπουμε ενα μικρό header που είναι το floppy header. Data και ρεύμα περνάνε από εκεί, οπότε εάν κρατήσετε ποτέ στα χέρια σας ένα mac φλοπυ μην αναζητήσετε το power-header. Ακριβώς κατω και αριστερα του floppy-header διακρίνουμε το 50-pin SCSI header για σύνδεση εσωτερικού SCSI δίσκο. Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, υποστηρίζονται και σύγχρονοι δίσκοι, αρκεί να μην είναι πάρα πολύ καινούριοι, π.χ. ένας 18GB Ultrawide scsi 68pin με μετατροπέα σε 50-pin θα δουλεύει άψογα, και ο περιορισμός είναι μονο στο πόσο μεγάλο είναι το partition που μπορεί να δει το λειτουργικό (το 7.5.5 θα τον δει όλον). Ακριβώς αριστερα του SCSI header υπάρχει ένα 25-Pin Scsi port για σύνδεση εξωτερικών συσκευών SCSI, όπως CDROMS, scanners και Zip drives που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην vintage κοινωνία όταν πρωτοκυκλοφόρησαν το 1996 (και ακόμα είναι καθώς κάνει τη μεταφορά αρχείων από πισί σε non-networked 68k Mac παιχνιδάκι). Και τέλος, ο άσπρος κονέκτορας πίσω από το SCSI header είναι για τη σύνδεση του τροφοδοτικού.

(πίσω μερος)



Από αριστερά προς τα δεξιά, keyboard/floppy τύπου ADB (ως σύλληψη αποτελεί τον παππού του USB), 19-pin external floppy, 25-pin external SCSI, printer, modem και τέλος 8-bit audio out.

Εάν κάποιος λοιπόν, είχε τα φόντα να αγοράσει πολλή μνήμη, μπορούσε να εγκαταστήσει μέχρι και λειτουργικό OS 7.5.5 που είναι η μέγιστη έκδοση που υποστηρίζουν τα MC680x0 MACs, καθώς η 7.6 είχε μεν αρκετό 68k κώδικα, προοριζόταν όμως για τα επερχόμενα συστήματα με PowerPC επεξεργαστή.

picture.php


Συστήμα Mac SE/30, Ελληνικό System Software 7.0.1 και συνολική μνήμη 4ΜΒ. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Apple δίνει δωρεάν όλα της τα λειτουργικά μέχρι και την έκδοση 7.5.5 που ήταν και τελευταία καθαρή m68k έκδοση (όπως είπαμε, το 7.6 είχε μπολικο PPC κώδικα)

Παραθέτω και τις υπόλοιπες φωτογραφίες του συστήματος:

(προφίλ)


(Η "σφραγίδα" του συστήματος. To Mac 128K είχε το Model Number M0001...)
picture.php

(οι υπογραφές των τεχνικών, για να μην "κουνιούνται" οι ιδιοκτήτες Α1000:D)


Συνοψίζοντας:

  • Σύστημα: Macintosh SE, SE FDHD & SE/30
  • Ετος κατασκευής: 1987(SE), 1988(SE FDHD), 1989 (SE/30)
  • CPU: Motorola 68000/8Mhz (SE & SE FDHD), 68030/16Mhz ή ανώτερο με χρήση επιταχυντή (SE/30)
  • Μνημη: max 4MB (SE & SE FDHD), 128MB max (SE/30)
  • Δισκέτα: 1(ή 2)x800KB (SE), 1(ή 2)x1.44MB internal(SE FDHD & SE/30), σύνδεση περισσότερων εξωτερικών drives σε daisy-chain.
  • Σκληρός δίσκος: χωρίς, 10/20/40ΜΒ
  • Οθόνη: 9" b/w 3-bit color
  • Πληκτρολόγιο: πλήρους μεγέθους με ενσωματωμένο το αριθμητικό μέρος
  • Υποστηριζόμενο OS: 6.x-7.5.5 (για 7.5.x σε απλό SE, απαιτείται accelerator καθώς το OS είναι πολύ βαρύ για να τρέξει στον 68000)


ΕΛπίζω να ευχαριστηθείτε το διάβασμα, όσο ευχαριστήθηκα εγώ την προετοιμασία, την αναζήτηση στο διαδίκτυο, τα αρκετά μινι ξενύχτια και λούφες στη δουλειά προς αναζήτηση του mac πεπρωμένου μου και τέλος τη φωτογράφιση του εν λόγω συστήματος, το οποίο ΔΕΝ είναι δικό μου αλλά του φίλτατου shock (άσχετα με το τί γράφω στην αρχή :D ).

Εχω φάει τον τόπο αλλά δε βρήκα στη χώρα μας άλλο site που να ασχολείται εμπεριστατωμένα με VINTAGE Macintosh (εκτός από το www.helmug.gr το οποίο όμως ασχολείται με τα σύγχρονα MAC).

Σχόλια και προσθήκες (με το copyright του χρήστη ασφαλώς) είναι ευπροσδεκτες.

Πηγές: Lowendmac, Wikipedia
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η λίαν προσφάτως νεοαποκτηθείσα "αρρώστια" σου Νίκο,βλέπω ότι άρχισε να παράγει πολύ όμορφο έργο (=reviews ) !

Άψογος φίλε..! :thumbup: :thumbup:
 
Άψογη παρουσίαση !!! Ευχαριστούμε !!!
 
Ψηνόταν τόσο καιρό και τελικά έγινε το μπάμ!

Το περίμενα! :D

Τα συγχαρητήριά μου!

Μερακλίδικη παρουσίαση! :bow:
 
Μπράβο Ρυγκαράκο!!!!!!

Πολύ όμορφα, παραθέτεις στοιχεία που δύσκολα βρίσκει κανείς μαζεμένα.

Εύγε και πάλι!
 
Γενικώς δεν τα πολυσυμπαθώ τα Μακς, και ειδικά τα τότε τα θεωρώ καβουρδιστίρια (πραγματικά, πώς να δουλέψεις σε τέτοια οθόνη; Δεν πά να έχει και DirectX12...), αλλά είναι πολύ όμορφο, και το συγκεκριμένο... τί να πω, πόσα να υπάρχουν σε τέτοια κατάσταση;;
 
Θέμη,κάποτε όμως όλοι μπροστά σε -περίπου- τέτοιες οθόνες είμασταν,ε ; :)
 
Εμείς είχαμε τη high resolution οθόνη του ST! :D

Ας μη ξεχνάμε οτι ο ST κυκλοφόρησε σαν ανταγωνιστής του Macintosh...

picture.php
 
manos426f είπε:
Θέμη,κάποτε όμως όλοι μπροστά σε -περίπου- τέτοιες οθόνες είμασταν,ε ; :)
Οχι :D

Αντί των χρημάτων που κόστιζε το συγκεκριμένο π.χ μηχάνημα, προτιμούσαμε ένα Datsun και μας έμεναν και χρήματα για 2ο αυτοκίνητο :D :D

DINO είπε:
Ας μη ξεχνάμε οτι ο ST κυκλοφόρησε σαν ανταγωνιστής του Macintosh...
Και τα κατάφερε πολύ καλά, όμως η Apple με τα Mac δεν είχε στο μυαλό της αυτό που σκεφτόταν η Atari.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rygar είπε:
Οχι :D
Αντί των χρημάτων που κόστιζε το συγκεκριμένο π.χ μηχάνημα, προτιμούσαμε ένα Datsun και μας έμεναν και χρήματα για 2ο αυτοκίνητο :D :D
Μα...δε μίλησα για το μηχάνημα,για την οθόνη μίλησα,κι ακόμη πιο συγκεκριμένα,για τις ίντσες...!
 
Α, οκ δεν το πιασα :D
 
Ξεκινησε η MAC Mania ε ? Πολυ ωραιο κειμενο Νικο :thumbup:
 
Ωραιο ριβιου. :thumbup:

Μακρουλς. :D

Βιστα σακς. :shake:

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=JtkTYUZu8y4]YouTube - Apple "Get A Mac" Ad: Sad Song (Long) Subtitled
 
Μόλις μπήκα σπίτι. Εξαιρετικός Νίκο αν και περίμενα ότι θα το χώναμε το review αλλού πρώτα και μετά εδώ που το βαλες.

Τεσπα.

Σε ζηλεύω με τα υπέροχα Macs σου. Αλήθεια έχεις δει τους "Πειρατές της Silicon Valley"?

Έχει πολύ ενδιαφέρον και πολλά Macs :)

Αν και δείχνει την άχημη πλευτά της Apple, τον Steve Jobs.
 
@Aardvark, XAXAXAXAXA!!!!!!!!!!!!! :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

@shock, αμα είναι να περιμένω, γιατί εχω και αλλο review.

Shock είπε:
Σε ζηλεύω με τα υπέροχα Macs σου.
Να'ταν και δικό μου το συγκεκριμένο..... :cry:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
manos426f είπε:
Θέμη,κάποτε όμως όλοι μπροστά σε -περίπου- τέτοιες οθόνες είμασταν,ε ; :)
E? 10 ιντσών; Εμένα η πρώτη μου πράσινη στον 464 ήταν 12"... και στο 1/10 της τιμής!
 
E τώρα και εσύ συγκρίνεις τον 464 με τον SE/30 !

Είπαμε...
 
Εμ, έλα μου ντε, τα σοβαρά με τα αστεία των πλουσίων...

Πολύ μου άρεσε η ROM σε SIMM :)
 
Οι ίντσες δεν σημαίνουν τίποτε. Το μηχάνημα τα σπάει.

Για παράδειγμα, σήμερα πούλησα το gaming rig μου και το MSI Wind θα είναι για κάποιες μέρες το main PC μου. Και οι 10'' όταν είναι ποιοτικές δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

(Καλά - καλά, δεν βλάπτει και ένα εξωτερικό 22άρι...... )
 
Άψογος!! Πάντα είχα μια αδυναμία στους MAC, ειδικά στη σειρά performa, που έτυχε να δουλέψω κιόλας!!!
 
Πίσω
Μπλουζα