Roland SC-88 συνδεμένο με A1200

Fistikis

RetroActive
Αντιδράσεις
36
Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκα το Home Computer Museum στο Helmond της Ολλανδίας. Είδα πολλά και διαφορά εκεί, αλλά αυτό που τράβηξε την προσοχή μου πιο πολύ ήταν ένα setup με ένα Atari 1040 STE συνδεμένο μέσω MIDI με ένα Roland SC-55 και ένα keyboard. O Atari έτρεχε το Cubase και μπορούσες να φορτώσεις ένα midi file και να το παίξεις στο Roland. Μαγεία!!! Δύσκολο να πιστέψει κανείς την ποιότητα του ήχου από ένα setup 30 χρόνων.

Μόλις επέστρεψα στο Βέλγιο άρχισα να ψάχνω σε αγγελίες μήπως βρω κάποιο sound module και για καλή μου τύχη βρήκα ένα Roland SC-88 σε καλή κατάσταση που είναι παρόμοιο και λίγο καλύτερο από το SC-55 που είδα στο μουσείο.

Σύνδεσα το Roland με την A1200 μέσω ενός midi interface και εγκατέστησα το Bars and Pipes Pro. Μετέφερα στον σκληρό όλα τα midi αρχεία που είχα συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και άρχισα να τα ακούω ένα προς ένα…

Έχω ενα κανάλι στο YouTube και άρχισα να ανεβάζω βίντεο με την Amiga μου ναι παίζει τραγουδάρες… κυρίως 90s Eurodance και ποπ από τις δεκαετίες 80 και 90.

Οποίος θέλει, μπορεί να βρει τα βίντεο εδώ:

Οι Subscribers είναι οι ήρωες που θα σώσουν την πριγκίπισσα από τον μαύρο δράκο !!!

Τελευταία επεξεργασία:
Πολύ όμορφα.

Έχω κι εγώ το κάτωθι link όπου έχω ανεβάσει "ωμά" βίντεο με πολλά παιχνίδια χρησιμοποιώντας μία συσκευή Roland αλλά και Yamaha για την μουσική.

Πολύ όμορφα.

Έχω κι εγώ το κάτωθι link όπου έχω ανεβάσει "ωμά" βίντεο με πολλά παιχνίδια χρησιμοποιώντας μία συσκευή Roland αλλά και Yamaha για την μουσική.

Από τη φωτό φαίνεσαι "ωμός" αλητάμπουρας, μ'αρέσει αυτό.

Έχω κι εγώ το κάτωθι link
...
. I like Macintosh computers and also the Roland & General Midi devices.
...
οπα.. ξέρεις αν βγήκε ποτέ USB driver για MacOS 9 (classic) ;

εχω MU10 + Edirol UM-1X (USB midi) η ιστορία είναι δεν είναι για κλασσικό mac , αλλά mini G4 που τρέχει MacOS 9 - μου είχε πει κάποιος, υπήρχε ενα beta driver - που τελικά δεν κυκλοφόρισε όταν βγήκε το OSX και ο Jobs κήδεψε το 9 .... αλλά χρόνια τώρα δεν έχω βρεί τίποτα...

οπα.. ξέρεις αν βγήκε ποτέ USB driver για MacOS 9 (classic) ;

εχω MU10 + Edirol UM-1X (USB midi) η ιστορία είναι δεν είναι για κλασσικό mac , αλλά mini G4 που τρέχει MacOS 9 - μου είχε πει κάποιος, υπήρχε ενα beta driver - που τελικά δεν κυκλοφόρισε όταν βγήκε το OSX και ο Jobs κήδεψε το 9 .... αλλά χρόνια τώρα δεν έχω βρεί τίποτα...

Δεν θυμάμαι κάτι γιατί δεν είχα ψαχτεί αλλά το 2009 που είχα πάρει έναν παλαιό Mac (Powermac 7500 που έτρεχε classic OS) από έναν φίλο, μου είχε δώσει ένα cd με διάφορα applications, προγράμματα, κλπ.. Έχω την εντύπωση ότι είχε μέσα και USB drivers. Να το θυμηθώ να το τσεκάρω όταν κατέβω στο σπίτι με τα ρετρό, γιατί έχω σχεδόν όλα τα μηχανήματα σε αυτό το σπίτι και όχι εκεί που μένω. Απλά μπορεί να καθυστερήσω να περάσω, συνήθως 1 με 2 φορές τον μήνα πηγαίνω. :)

κανένα πρόβλημα, ευχαριστώ! μπορεί τελικά να μπερδεύω τους USB drivers, στα classic ήταν serial->midi λύσεις αν δεν κάνω λάθος

Στα παλιά Mac η σύνδεση με ένα midi interface γίνεται μέσω serial port. Έχω δύο Macman midi interface όπου σε αυτά είχα παλιότερα συνδέσει Roland MT-32 και Roland SC-88. Τα χρησιμοποιούσα αποκλειστικά για παιχνίδια και μερικές φορές άκουγα μουσική από midi files παιχνιδιών. Για να λειτουργήσουν βέβαια, έπρεπε να περάσω τους midi drivers όπου υπάρχουν σε παιχνίδια της Sierra Online (Freddy Pharkas, Gabriel Knight, Police Quest Open Season, Larry 5, κλπ.). Επίσης χρησιμοποιούσα το Open Music System για την λειτουργία της Roland SC-88 και άλλαξα τα settings του QuickTime ώστε ο ήχος να βγαίνει από κει. Όχι σε όλα, αλλά σε αρκετά παιχνίδια αυτό το κόλπο δούλεψε με αποτέλεσμα ο ήχος να βγαίνει από την Canvas και να είναι πιο εντυπωσιακός :)

Έχω επίσης USB midi interface το οποίο ελάχιστα προσπάθησα να το δουλέψω σε iMac G3 αλλά χωρίς αποτέλεσμα και το άφησα διότι είμαι περισσότερο των πιο ρετρό μηχανημάτων :)

Τώρα τα έχω μεταφέρει όλα σχεδόν στο άλλο σπίτι, από το 2022 νομίζω και δεν έχω τον χρόνο να πηγαίνω, ενώ θα έλεγα ότι για δύο χρόνια ασχολήθηκα πάρα πολύ, σχεδόν σε καθημερινή βάση (πάντα με το gaming). Οι περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες με το PC διότι έχουν αρκετά παιχνίδια που τις υποστηρίζουν. Την Roland MT-32, την έχω συνδεδεμένη και με έναν Atari 1040STF μέσω ενός midi switch κι επιλέγω σε ποιο μηχάνημα θέλω να την χρησιμοποιήσω (PC ή Atari).

• Like
Reactions: xc8
Πίσω
Μπλουζα