SNK Neo Geo

buzzer

RetroActive
Joined
28 Ιαν 2008
Μηνύματα
251
Αντιδράσεις
6
Όλα ξεκίνησαν όταν η SNK (Shin Nihon Kikaku) αποφάσισε το 1989 να δημιουργήσει ένα νέο είδος arcade. Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι υπήρχε η δυνατότητα εναλλαγής κασετών. Οι μητρικές κάρτες είχαν 1, 2, 4 ή 6 slots. Αυτό ήταν ελκυστικό για τα Arcades καθώς οι ιδιοκτήτες, θα μπορούσαν με ένα βολικό και οικονομικό τρόπο για να αλλάζουν παιχνίδια.. Η συσκευή αυτή είναι γνωστή ως Neo-Geo MVS (Multi Video System).

Η επιτυχία στα arcades ήταν δεδομένη. Για να ικανοποιήσει την δίψα για perfect gaming στο σπίτι η SNK δημιούργησε το Νeo-Geo AES (Advanced Entertainment System) Κατ’ ουσία ήταν το ίδιο μηχάνημα με τo MVS, επιτρέποντας σε όποιον είχε την οικονομική δυνατότητα να μπορεί για πρώτη φορά να παίζει arcade perfect παιχνίδια στο σαλόνι του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη κονσόλα που χρησιμοποιούσε κάρτες μνήμης.

Πέραν από την πρωτόγνωρη χωρητικότητα (κατά μέσο όρο 100ΜΒ) τα είχαν cartridges είχαν και τεράστιο μέγεθος. Ζύγιζαν σχεδόν ένα κιλό και ήταν πιο μεγάλα από VHS βιντεοκασέτα. Στο τέλος της ζωής της κονσόλας η χωρητικότητα είχε φτάσει τα 716ΜΒ με το King of Fighters 2003.

H ποιότητα όμως είχε μια τιμή και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλή! H κονσόλα κόστιζε 650USD. Τα παιχνίδια κόστιζαν πάνω από 200USD, όσο έκανε ένα SNES ή ένα Mega Drive. Η υψηλή τιμή απέτρεψε μαζικές πωλήσεις και σύντομα το Neo Geo απέκτησε cult status, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Πολλά παιχνίδια έχουν γίνει collector’s items και αναζητούνται μανιωδώς.

Η SNK αναγνωρίζοντας το μεγάλο κόστος κτήσης των παιχνιδιών δημιούργησε το Νeo Geo CD. Tα χαρακτηριστικά ήταν τα ίδια, με την μόνη διαφορά την προσθήκη του cd rom. Οι τιμές εκλογικεύτηκαν, αλλά υπήρχε ένα άλλο πρόβλημα, ο χρόνος φόρτωσης. Η αναμονή μέσα στο παιχνίδι ήταν τεράστια. Μπορεί να ξεπερνούσε τα 3 λεπτά η φόρτωση της επόμενης πίστας!

Το τελευταίο Neo Geo παιχνίδι, το Samurai Showdown V Special κυκλοφόρησε τον φθινόπωρο του 2004. Μετά από σχεδόν 15 χρόνια το ταξίδι είχε τελειώσει, καθιστώντας το Νeo Geo την μακροβιότερη κονσόλα
 
Does a Ferrari cost more than a Yugo?

Neo_Geo_Ad.jpg


Does a Ferrari cost more than a Yugo? Iδού η απορία!
 
Ότι πληρώνεις πέρνεις, αυτό ισχύει και στην 'μετα-θάνατον' retro ζωή του επικού NEO-GEO;)
 
Είναι γεγονός πως με το Neo Geo είχα περάσει αξέχαστες στιγμές , αν και η αλήθεια είναι πως αυτό έγινε μέσω προσομείωσης ! Δεν μπορώ όμως να ασπαστώ ότι ήταν τόσο επιτυχές . Ήταν το Mga Drive και το SNES που συνέχισαν να πουλούν στην αυγή της 32-bit εποχής , όχι το Neo Geo . Εκεί που άλλοι ήρθαν και έφυγαν (Turbo Grafx 16 , Neo Geo , Amiga CD32 , Jaguar , CD-i) , τα δύο προηγούμενα έζησαν ώστε και τα νιάτα τα τους να χαρούν και τα γεράματά τους να εφρανθούν . Δεν ήταν λοιπόν η SNK που έκανε τα τρελά λεφτά .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι γεγονός πως με το Neo Geo είχα περάσει αξέχαστες στιγμές , αν και η αλήθεια είναι πως αυτό έγινε μέσω προσομείωσης ! Δεν μπορώ όμως να ασπαστώ ότι ήταν τόσο επιτυχές . Ήταν το Mega Drive και το SNES που συνέχισαν να πουλούν στην αυγή της 32-bit εποχής , όχι το Neo Geo . Εκεί που άλλοι ήρθαν και έφυγαν (Turbo Grafx 16 , Neo Geo , Amiga CD32 , Jaguar , CD-i) , τα δύο προηγούμενα έζησαν ώστε και τα νιάτα τα τους να χαρούν και τα γεράματά τους να εφρανθούν . Δεν ήταν λοιπόν η SNK που έκανε τα τρελά λεφτά .
 
Πάντα το NEO GEO ήταν κονσόλα για λίγους. Αυτό σε ορούς μάρκετινκ πάει να πεί ότι είχε ποντάρει στην υποστήριξη coin op, βλέπε mvs, και στην πορεία επέλεξε και τα upper segments καταναλωτών, αυτούς δηλαδή που μπορούσαν να σκάσουν τα 600$ για να την αγοράσουν....

Πότε το Neo Geo δεν προορίστηκε για τις μάζες...
 
Σίγουρα απευθυνόταν σε πολύ λίγους, θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν από 15 χρόνια, τις ακριβότερες κασέτες στο Snes να κοστίζουν γύρω στις 20 χιλιάδες δραχμές, ενώ μια μέση τιμή κασέτας για το Neo Geo, ήταν αν δεν κάνω λάθος, γύρω στις 80 χιλιάδες.

Βέβαια ως μηχάνημα φυσάει ακόμα και σήμερα, με παιχνίδια-διαμάντια.

Arcade perfection...
 
και μήν ξεχνάμε πριν απο 15 χρόνια 80000 δρχ ήταν μισό μηνιάτικο... ;)
 
...και μην ξεχνάμε και ότι πριν 15+ χρόνια το arcade perfect ήταν όνειρο μακρινό για οποιονδήποτε άλλον.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν άλλα 10 χρόνια μέχρι να δούμε το επόμενο arcade perfect conversion σε κάποια NAOMI->Dreamcast ports. Στο NeoGeo δεν ήταν καν conversion, ήταν το ίδιο το arcade. Ορισμένοι μπορεί να δικαιολογούσαν μισό μηνιάτικο για κάτι τέτοιο. Είπαμε, ήταν για λίγους...
 
ένα μηχάνημα για λίγους πραγματικά...στα ηλεκτρονικά την εποχή που μεσουρανούσε (και υπήρχαν ακόμη αίθουσες) θυμάμαι το ποδοσφαιράκι της SNK, & τα KOF-Puzzle Bobble υπήρχαν παντού.

Και τώρα υπάρχουν αίθουσες στο εξωτερικό (έχω δει) με πολλά παιχνίδια της SNK και πολλά fighting κυρίως (έχω πετύχει τα Marvell vs. Capcom & Street Fighter 2 να γίνεται χαμός).
 
ευχαριστω τον φιλο plink για το neo geo cd που αποχωριστηκε και ειναι πλεον στα χερια μου. θα το λιωσω.. !!!
 
GDK είπε:
ευχαριστω τον φιλο plink για το neo geo cd που αποχωριστηκε και ειναι πλεον στα χερια μου. θα το λιωσω.. !!!
Πςς εχεις να περασεις ωρες λιωσιματος man με το Neo Geo CD... ;)

Επετρεψε μου να προτεινω μερικους δυνατους τιτλους!

Aggressors of Dark Kombat / Tsukai Gan Gan Koshinkyoku

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=4oYn6Qq-jeY]Breakers

Cyber-Lip

Fatal Fury Special

King of Fighters '98 ή και το 97/99

Last Blade 2 και το 1 αξιζει!

Last Resort

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=W9o5CU0VpDM]Magician Lord

Metal Slug και 2 φυσικα

Ninja Combat

Ninja Commando

Ninja Master's

Over Top

Pulstar

Robo Army

Samurai Shodown 4: Amakusa's Revenge(ολα τα Samurai Spirits ειναι εξαισια)

Top Hunter

Twinkle Star Sprites

World Heroes Perfect

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=QQ2qXii7QZk]Crossed Swords 2

Ironclad / Chotetsu Bri'kinger

Peace
 
ευχαριστω φιλε sybnios!

θελω να παρω ενα RGB καλωδιο γιατι αυτο που εχω ειναι... δραμα!!
 
GDK είπε:
ευχαριστω φιλε sybnios!θελω να παρω ενα RGB καλωδιο γιατι αυτο που εχω ειναι... δραμα!!
No prob ;)

Ασε και εγω εχω κολλημα με την εικονα. Πριν καν παρω το Neo Geo CD ειχα στα χερια μου το S-video cable! Ειμαι απολυτα ευχαριστημενος. Βεβαια το RGB πρεπει να ειναι καλυτερο θα κανω μια ερευνα μπας και εχει μεγαλη διαφορα να το τσιμπησω!

Ημουν επιφυλακτικος με τα RGB cables γιατι στο SEGA Saturn ειχα ενα και εδειχνε χαλια :( οταν πηρα αργοτερα S-video εδειχνε τελεια και μου ειχε κατσει στραβα απο τοτε..
 
^ σφάλεις! το RGB είναι ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ανώτερο από οτιδήποτε άλλο. Να κοιτάς να αγοράζεις ποιοτικά καλώδια και όχι της πλάκας (που υπάρχουν πολλά στο eBay). Συγκεκριμένα να κοιτάς για χοντρά καλώδια, και αν έχουν και το "βαρεκάκι" ακόμα καλύτερα!
 
keropi είπε:
^ σφάλεις! το RGB είναι ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ανώτερο από οτιδήποτε άλλο. Να κοιτάς να αγοράζεις ποιοτικά καλώδια και όχι της πλάκας (που υπάρχουν πολλά στο eBay). Συγκεκριμένα να κοιτάς για χοντρά καλώδια, και αν έχουν και το "βαρεκάκι" ακόμα καλύτερα!
Πρεπει να ειχα πεσει σε καλωδιο της πλακας.. Θα τα ξαναπαρω απο την αρχη για ολες τις κονσολες, οσες υποστηριζουν τουλαχιστον βασιζομενος στη περιγραφη του καλωδιου που μου εδωσες και θα πω εντυπωσεις.

Ευχαριστω ;)
 
Το καλύτερο είναι να είσαι μερακλής και να τα φτιάχνεις μόνος σου τα καλώδια (χε χε). Πάντα μου έβγαιναν τέλεια :)

Aναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στα "Μαστορέματα", για όλες τις κονσόλες σχεδόν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
15 χρονια και βαλε ..... πανακριβο .. Νομιζω ειχε 600$ η κονσολα (cartige) και 150$ το παιχνηδι ....
 
Πίσω
Μπλουζα